Кој е виновен за нашите грешки?

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Ние.
Пред се затоа што на грешките гледаме како на нешто за кое што треба да се паничи, да се жали, да се чуствува вина и каење а не како на можност да се развијат работите во поинаква насока од планираната.
Грешка е она што ти го сметаш за грешка.Доколку размислиме подобро, во речиси 90 проценти од случаите кои сме ги етикетирале како ,,грешка,, можело да испадне нешто добро и неповторливо токму затоа што не се одвивало според планот.
Токму таквото размислување, дека грешката е нешто што секогаш прави иреверзибилно оштетување и пореметување во нашиот живот прави да се префрла ,,вината,, врз другиот.Потребата да се чуствуваме подобри од другите.Потребата другите да имаат високо мислење за нас прави да пропаднеме како луѓе и да се спуштаме се пониско и пониско.
Секогаш е другиот крив за се, или секогаш сум јас крив не се во никој случај точните одговори.Вистината е некаде измеѓу.

za nasite greski sme si vinovni samo nie i nikoj drug, a toa sto ja prefrlame vinate e nemanje dovolno hrabrost da si priznaeme samite na sebe deka sme zgresile

Сум одлучил да се родам во овој универзум, на оваа планета, во ова семејство, во ова време.

Јас го контролирам универзумот околу мене.

Значи, јас сум виновен за сите мои грешки и оние грешки кои ми влијаат мене.

А ако не можам да влијаам позитивно на другата личност, не сум добар господар на својот свет. Но никој не е имун на грешки, посебно не лошите водачи.

Definitvno za sompstvenite greski sme si samite nie vinovni ,nikoj drug ne bi bilo logicno da bide kriv:toe:

Јас сум виновен/виновна...

Ми дојде некоја инспирација за темава од еден случај на моја блиска особа...Дали некогаш ви се има случено кога сте во врска за повеќето грди работи што се случиле,вината да си ја префрлате на сами себе?И да знаете дека сте во право сепак нешто ве тера себеси да се обвинувате за се нешто што ќе тргне наопаку... Која е причината за тоа? Дали е тоа не доволно самопочитување или страв да не ја загубите саканата личност?

Виновна е човековата глупавост што се јавува веднаш кога тој ќе се заљуби. Е сега овде можеме да кажеме дека ние сме криви пошто ние ја имаме или не сме криви пошто ни е наметната од бог знае каде.
Како и да е, оваа глупавост што скоро секогаш не тера на патетики во невидени размери, практично е убава работа. Секој ужива во неа дали да ја гледа од страна или да ја има не е битно. И така почнува контрадикторноста на љубовта, од овој оксиморон и продолжува до колку ќе трае.
Ете така не се секирајте, просто сме неверојатно глупави кога ќе се заљубиме, што значи не сме ние криви што анализираме секоја реченица што сакал/а да каже до милион и назад, па комплицираме пошто ако е едноставно не се совпаѓа со нашата бура на емоции итн итн.

"Па многу нормално јас сум маж ако легнам со друга нормално дека мојава е крива зошто не ми дала :vozbud:. Чиста физика"

Се разбира дека за грешката е крив оној кој што ја направил.

Да.Сите знаеме дека е тоа така...ама читај малку погоре што имам постирано...Што кога приказната ќе се изврти 360 степени и пак вие излегувате виновни за се? :toe:

Да.Сите знаеме дека е тоа така...ама читај малку погоре што имам постирано...Што кога приказната ќе се изврти 360 степени и пак вие излегувате виновни за се? :toe:

па зависи од личноста. ја на пример прво ќе го окривам и од ни крив ни дужен ќе стане најкрив а после си ја приметувам, признаам грешката.

Јас обично поради мојата способност да предвидам грешки на другите се сметам и себеси виновен за нив ... А за своите ... па преземам одговорност и никогаш не си дозволвам егото да е посилно од мене и да ме натера да мислам дека сум безгрешен .
А имам его шо сака да верва дека незнам да згрешам . Сепак .. по анализа на ситоациа лесно е да видиш каде ти си ја љуфнал работата а каде другите .

Навидум глупо прашање,кој би можел освен ние самите,но дали е така?
Разговарајќи со луѓето околу мене,доаѓам до константација дека сите бараат оправдувања за она што го погрешиле,односно се обидуваат да ја исперат својата совест префрлајќи или делејќи ја вината.
Вие што мислите?
Најверојатно се работи за љубов, врски, партнерство пошто таков е подфорумот. Сепак без разлика дали за грешки у чекори во љубов или општо во живот со она што го болдирав сум 100 насто согласен во секојдневната комуникација. За скоро било каква постапка у скоро секоја ситуација се некој друг е виновен. Можи овде да си кажуваме прикаски, но во реална ситуација ова се брои на прсти -такозвано самообвинување. Дури обратно, ќе те потепаат за да ти докажат дека ти или некој трет е виновен (осим можда Далај Лама). Не сите нормално, но повеќето да, во моментот на настанување на некоја пиз*арија. После исвесно време настапува и период на самообвинување, самопризнавање на грешки, но тоа е веќе друго, касно палење.
А и јас сум дел од мнозинството во секојдневието :)

Се разбира дека за грешката е крив оној кој што ја направил.
Можеш да оцениш кој направил грешка? Тоа е еднострана оценка со еднострани факти за ситуација. Другата страна размислува поинаку. Мислам, ретко кој признал (искрено, без задни намери) дека направил грешка...да не се лажеме :) Дури и у момент да си признаеш грешка, еднаш, двапати...има партал да те направат врз таа основа кога ќе те научат дека стално се самообвинуваш. Тоа е...реакција, одбрамбен механизам.

Ако ние сме самите криви за сопствените грешки,тогаш автоматски останатите се за нивните грешки,зошто тогаш не дојдат да се извинат и да ја признаат грешката во очи?
Кога некој друг ти ја префрла вината,тогаш вистината сигурно има две страни,онаа во нашите очи и онаа во туѓите.Кој ќе пресече?

Не секогаш ние сме криви, некогаш и ситуацијата налага да ти ја преземеш вината иако не си ти крива...мн често знаат и да ја префрлат вината на други...ама еве за мене конкретно не толку ретко ја сум крива во дадена ситуација ама ете не си ја признавам грешката...не знам зошто...мразам да се извинувам!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom