Кога немате повеќе сили...

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Што правите кога немате повеќе сили...енергија да го истуркате некој животен проект (на пример факултет) гледате дека воопшто не ве исполнува и неможете да го најдете одговорот или немате едноставно енергија и да отпочнете нешто друго, на крајот завршувате во еден затворен круг од кој не гледате излез. Од една страна неможете да отпочнете друго,а од друга страна неможете да го завршите она што моментално го правите. Можеби темата е повеќе за Образование (бидејки токму на тоа мислам) ама имаме други слични проблеми во животот, па некоја генерализација не е на одмет.

Јоур опинјонс?

Nikogas nema da bideme dovedeni do situacijata zatvoren krug kako sto posocuvas ti, zasto sekogas ima nekakva pravilna aktivnost koja treba da ja prevzememe za da go ostvarime toa sto sme go zapocnale. Tvrdenjeto deka nemoeme da zapocneme nesto novo, ili nemozeme da go zavrsime zapocnatoto, e rezultat na razocaruvanje, pogresen izbor ili zbunetost, megutoa SEKOJ i velam sekoj od nas e sposoben da se sooci so sopstvenata greska ako nemoze istata da ja popravi. A koga ke se soocime, ni ostanuva da go sledime ona za sto sekogas sme kopneele.Sekogas SEKOJ ima sili za ostvaruvanje na svojot son!

правам пауза колку што мислам дека е доволна, одам на советување и секогаш продолжувам со надеж.

Секогаш во животот има ситуации во кои што ни се чини,дека немаме сили за понатаму,дека на мачењето или страдањето или болката им нема крај.
Тоа е само во моментот.Секогаш ,ама баш СЕКОГАШ има излез за проблемите, и секогаш може да се најдат доволно сили за да се заврши некоја работа.
Само треба трпеливост и истрајност.

Мотивација... мора да најдеме нешто што ќе не мотивира.. :)
Без мотиви се е еднакво на обиди на сила... најтешкиот можен начин :wink:
А постои и варијанта да се фатат врски :pos:

Necrophilia напиша:
правам пауза колку што мислам дека е доволна, одам на советување и секогаш продолжувам со надеж.
Какво советување, професионално?

Eнивеј... Кога губам енергија да довршам нешто што сум почнала... Барам нов извор на енергија. :) Секогаш има мотиви... Само на погрешни места ги бараме.:) Од секоја ситуација има излез, ако доволно се трудиме, особено во ситуација кога се однесува на образованието (пошто нели тоа ти беше првичната замисла:)).

Како и да е, една добра пауза не е лоша идеја... Додека смислиш што понатаму, и додека изнајдеш решение за проблемот. Секако, многу труд треба... И волја. Ама се се може ако се сака. :wink:

Interesno e sto ne dozvoluvam da se dovedam vo situacija koga ke krenam race i ke recam e nemozam i nemam sila :)
Taka da se sto sakam da napravam i se sto me ispolnuva sekogash imam temperament i sila da go ispolnam i ostvaram :)

Јас, во принцип не се откажувам. И кога нешто не сакам доволно сепак се помирувам со околноста. Сепак е релативно. Одамна сватив дека не живеам во земја каде можностите ми се на дланка и дека секогаш можам да се премислам или започнам одпочеток, оти некогаш почнувањето од почеток е луксуз ама некогаш и нужна потреба.Затоа е релативно.Мене животот ме терал да продолжувам...

i mene mnogu retko mi se slusuva da dojdam vo vakva situacija...no koga ke dojdam so site sili se odiduvam da najdam izlez

(на пример факултет) гледате дека воопшто не ве исполнува и неможете да го најдете одговорот или немате едноставно енергија и да отпочнете нешто друго
Јоур опинјонс?
Сум била во ситуација на твојот пример т.е. уште сум!:wink:
Пред 2 недели учев нешто што не ме исполнува,се трошев и физички и психички,но без реултати,со сила убавина не бива!:jaj:
Си земав 2 дена пауза и добро размислував...што сега и што понатака?
Да стојам во место и да си копам дупка за да не речат "комшиите" леле се откажала од факултет леле...или да си глеам за мојата иднина и моето задоволство!?Секако второто:smir:
Од октомври студент на факултет што со желба ќе си го учам и нема да се трошам туку ќе се полнам!:)

Секогаш имаш сили за понатака па колку и навидум да ти изгледа невозможна ситуацијата,грешиш,грешките те прават посилен и продолжуваш кон оставрување на целта!
Љубовта ти ги полни батериите!:helou:

The point is (еве зборувам лично за мене) завршувам факс некако одвај и учам предмети (некако одвај) што знам дека НИКОГАШ во животот тоа нема да го работам, btw учам за програмер, Причината е долга и широка зошто останав на овој факс... Единствена предност е тоа што парите се во игра кај овој факултет, односно сигурна работа и релативно добро платена во однос на останатите. Стравот ми е во тоа што еве ќе завршам и ќе отпочнам да работам нешто што воопшто нема да ме исполнува и ќе се тешам со она „па 90% од луѓето не го работат она што го сакат”, тогаш размислувам да отпочнам нов факс, па после тоа сфаќам дека сум апсолвент од наесен и веќе не ми се исплаќа...и така vicious circle...

Не, не и не!

Volkswagen напиша:
Што правите кога немате повеќе сили...енергија да го истуркате некој животен проект (на пример факултет) гледате дека воопшто не ве исполнува и неможете да го најдете одговорот или немате едноставно енергија и да отпочнете нешто друго, на крајот завршувате во еден затворен круг од кој не гледате излез. Од една страна неможете да отпочнете друго,а од друга страна неможете да го завршите она што моментално го правите. Можеби темата е повеќе за Образование (бидејки токму на тоа мислам) ама имаме други слични проблеми во животот, па некоја генерализација не е на одмет.

Јоур опинјонс?
Ако нешто не ме исполнува тогаш нема да го правам.
Чист пример, ќе завршам некој факултет кој нема да можам да го поднесам, ќе морам тоа да го работам и цел живот да ми се базира врз една погрешна одлука, не!:nenene: Подобро да дадам уште неколку години и да бидам среќна со својот живот, од колку еден ден да се разбудам и да сфатам дека сум се претворила во тоа што најмногу сум го презирала.:nesum:

Volkswagen напиша:
Стравот ми е во тоа што еве ќе завршам и ќе отпочнам да работам нешто што воопшто нема да ме исполнува и ќе се тешам со она „па 90% од луѓето не го работат она што го сакат”, тогаш размислувам да отпочнам нов факс, па после тоа сфаќам дека сум апсолвент од наесен и веќе не ми се исплаќа...и така vicious circle...

Да почнеш друг факс?И што до 30год.ќе учиш и ќе бараш пари за цигари од твоите?А кога ќе правиш пари за да формираш семејство?!
А што ако си го учел тоа што си го сакал?Мислиш дека утре ќе работиш по струка?Шансите ти се 50-50!А можеби тоа што ти го сакаш,шансите за вработување се ужас!
Ако е точно дека тоа што утре ќе го работиш ти носи доста пари,можеби парите ќе те натераат да си ја "засакаш" работата!
Тоа што ти е желба читкај си го,работи го тоа што утре ќе те издржава и тебе и семејството!
А штом си апсолвент и не ти иде баш лошо!:smir:
Ја учев нешто што нејќам ама издржав пола година!:helou:

Ogromen e postov, ali procitaj go, mislam deka ke ti pomogne

Volkswagen напиша:
The point is (еве зборувам лично за мене) завршувам факс некако одвај и учам предмети (некако одвај) што знам дека НИКОГАШ во животот тоа нема да го работам

Kao prvo, ne e tochno deka nemash sili i deka ne mozesh da go izbutkash ovoj zivoten proekt. Tebe samo ti skurchilo od uchenje na predmeti bez motivacija, kako shto na site ni skurchuva koga uchime takvi predmeti. Mislish deka na bilo koj drug faks i da otidesh, tamu ke gi sakash SITE predmeti??? Kako toa ti 'nemash poveke sili', a razmisluvash za pochnuvanje na nov fakultet??? Ti da nemash sila ni oddaleku ne bi pravel muabet za pocnuvanje nov fakultet, a ne pa da razmisluvash dali e predocna za pochnuvanje nov ili ne e predocna. Ako imash sila da pochnesh nov faks, sekako imash da go dovrshish ovoj.

Kao vtoro, ti ne si u circle, mislam deka samo ti lichi taka poradi STRAVOT od toa kakva ke bide idninata vo pozadina koj ne go gledash. Samiot vikash deka:

Volkswagen напиша:
...Стравот ми е во тоа што еве ќе завршам и ќе отпочнам да работам нешто што воопшто нема да ме исполнува...
(OD KADE ZNAESH DEKA BASH TI OD SITE PROGRAMERI NEMA DA MOZESH DA NAJDESH PROGRAMERSKA RABOTA KOJA TE ISPOLNUVA???)
...тогаш размислувам да отпочнам нов факс...
(TOGASH, A NE PRETHODNO...)
...па после тоа сфаќам дека сум апсолвент од наесен и веќе не ми се исплаќа...и така vicious circle...
(I POSLE TOA GLEDASH CRNO, NORMALNO)

Mislam deka ti se plashish dali ke najdesh rabota koja ke te ispolnuva. TOGASH, koga ke pomislish deka treba cel zivot da rabotish rabota koja ne te ispolnuva (citiram: ...kako 90% od lugeto...), ti TOGASH pochnuvash da razmisluvash za otpochnuvanje na nov faks. Dotogash ne ti teknuva za nov faks.
Ne se stiga apsolvent na eden fakultet ako ne ti se sviga i ispolnuva fakultetot, a osobeno ne na Elektro ili kaj i da ucish programiranje. Mislam deka te faka strav sega zatoa shto se priblizuvash kon krajot na fakultetot i veke realno pochnuvash da razmisluvash za rabota. I jas sum vo apsolutno istata situacija kako i ti... Imam ushte 9 ispiti do kraj, a SEGA, otkako poloziv okolu 21 ispit, pochnuvam da se mislam dali mi odgovara fakultetot. Vsushnost, jas pochnuvam da se mislam dali taa rabota, koja bi trebalo da ja rabotam utre so ovoj fakultet, ke me ispolnuva. Ova e valjda sovrsheno normalno za periodot vo koj sme, se priblizuvame kon edna ogromna promena, RABOTA, i normalno, toa nosi nekoj strav. Valjda treba da napraish muabet so nekoj skoro vraboten... Valjda site taka se cuvstvuvaat vo ovoj period...
I jas se skapav od ucenje eden ispit 'za dzabe', Carinska Politika, a normalno, tato ne e niti carinik, niti vo partija i jas znam deka toa NIKOGASH nema da go rabotam', isto kako i ti. Zatoa, sovetot shto ke ti go dadam e ona istoto shto jas go pravam vo momentov.
Daj si vreme kolku ti treba, ne den-dva, ne nedela, tuku 6 meseci, godina ako treba. Vreme za da se odmorish i da ti projde sama od sebe skurchenosta od fakultetot. Razmisli, vidi dali ke ti se javi zelbata za uchenje pak, poshto, ediniot nacin da go dovrshish faksot e TI da SAKASH da go zavrshish faksot. Pocekaj da ti se priuchi pak, da ti se javi zelbata za uchenje pak. Podobro da go zavrshish fakultetot 6 meseci, ili godina pokasno, otkolku da prodolzish na sila da gurash dur ne ti prekurchi i vo ocajot od toa shto ne ti odi fakultetot (zatoa shto ti e skurcheno i nemash momentalno motiv zaradi tapa predmeti, a ne radi drugo), da reshish da ostavish fakultet i da pochnesh od novo. Na kraj kraeva, ako TOOOOLKU vreme si ucel neshto shto ne si sakal i sega reshish da trgnesh na nov faks, dovrshi go ovoj (ako nemash ushte mnogu ispiti), pa pak studiraj si ako sakash drug faks. Ushte edna struka vo zivotot ich ne e na odmet. Zavrshi, pa posle vidi. Ama za da zavrshish, mislam deka treba malce da odmorish

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom