Koи овластувања ги има МВР?

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Лоповче циганче?Малолетно или полнолетно?
Во секој случај најдобро е да се повика полиција,да се види за кого станува збор.Да не испадне лоповчето да скенира средина и некоја вечер да земе повеке кока-коли и нешто за грицкање.
Ако е малолетно лице ке биде однесено во дом(колку време ке остане таму,знак :?: ).Ако е полнолетно за да може да се сработи како што треба,треба да има направено штета над 2000 ден.(таков е законот,не ме гледај мене :) )
Само да му се избрише продавницата од меморија у ПС и да пазари на друго место.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Полнолетно лоповиште. Од 40-50 години сигурно. Црномањаст, ама не верувам дека беше од ромска националност. Сигурен сум дека ви е добро познат. Левата рака ја држи искривена, ништо чудно да му ја прекршил некој што сакал да го ограби...

Значи за друг пат, треба да го задржам и да викнам полиција?

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Го знам,стален пациент.Зимово го собрав од плоштад ама тогаш имаше еден стап 2 метра,па со стапот по глава по г`з :)
Обавезно,нареден пат кога ке се појави врти одма.Ако е под ПС Центар врти 02/3222-013.Тоа ти е број од дежурна,работи 24ч и одма ке пратат некој :tra: :boks: :kluc:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Фала друже, си го меморирам бројот! :wink:

Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Anonymus1 напиша:
абе они праат работи шо не смеат да ги прават. како на пример ти можеш да и побараш да ти се легитимира а ако не сака тогаш и ти не треба да и даваш легитимација. не смеат да ти викаат да дуваш ко си пешак не смее да те приведе ако си пијан и пешак освен ако не правиш нереди. не смее да те тегне и да ти се заканува
само да додадам ако веќе е униформирано лице не мора да ти се легитимира...!!!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
zocipro без разлика дали е во униформа или не имаш право да му побараш легитимација во случај да ги пречекори овластувањата да знаеш кој да пријавиш односно да го знаеш кој е тој што те тормози

Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Anonymus1 напиша:
zocipro без разлика дали е во униформа или не имаш право да му побараш легитимација во случај да ги пречекори овластувањата да знаеш кој да пријавиш односно да го знаеш кој е тој што те тормози
мешаш малку "имаш право да побараш легитимација ако ги пречекори овластувањата"...прво кога нешто побара од тебе било лична крата или слично а е очигледно дека е униформирано лице тогаш што да бараш да ти се легитимира.....а и неможам да те разберам кога ќе отцениш дека ги пречекорил овластувањата.....секако ако мислиш дека е така можиш подоцна да добиеш информаицја кој бил и зошто го направил тоа за да понатаму ако мислиш дека си во право да поденсеш и приватна тужба......

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
проблемот е што нема да ти кажат кој бил тој оти сигурно ќе те прашаат зошто се интересираш и ќе добиеш информација дека тоа не можат да ти го кажат но сакам да кажам дека откако тој тебе ќе те легитимира можеш и ти да му побараш легитимација а мислам дека тој кога ќе ти пристапи треба да ти покаже службена легитимација а ако не ти покаже можеш да му побараш првин да ти ја покаже а после ти да се легитимираш оти ќе испадне како што кажа Мистичен ајде да земеме сите фејкерски униформи

Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Anonymus1 напиша:
проблемот е што нема да ти кажат кој бил тој оти сигурно ќе те прашаат зошто се интересираш и ќе добиеш информација дека тоа не можат да ти го кажат но сакам да кажам дека откако тој тебе ќе те легитимира можеш и ти да му побараш легитимација а мислам дека тој кога ќе ти пристапи треба да ти покаже службена легитимација а ако не ти покаже можеш да му побараш првин да ти ја покаже а после ти да се легитимираш оти ќе испадне како што кажа Мистичен ајде да земеме сите фејкерски униформи
Е па брате не ме разбираш, ти кажав дека има и за то посебни служби и биди сигурен дека ќе ти кажат кој бил како и што...ако сакаш да поднесиш приватна тужба,ако си убеден дека не постапил по законот.....а за тоа ти кажав не мора да ти се легитимра ако е во уноформа (зборам за полицаец, не било која уноформа) и јас не мора да се легитимрам освен ако тоа од мене не го побара полицаец иако сум видно обележан и како што сами велите во било која фејкерска униформа......
значи незнам дали ме разбираш полицаец е претставник на законот, тој е законот...е сега ако е во цивил како што и има сега мобилни единици првенствено е да се легитимира кон било кое лице за истото да знае со кој има работа :pos:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Зоци, не си во право. Барем така не би требало да биде. Искрено, мене ако ми е сомнителна униформата веднаш би му побарал да се легитимира.

Ако ме тормози, ќе побарам да се легитимира. Ако се легитимира, по потреба би го пријавил, па нивните „внатрешни служби“ и контроли нека одлучат дали ги пречекорил овластувањата.

Ако не сака да се легитимира, а (по мое мислење) ме тормози, ќе пробам да го пријавам, ама не верувам дека ќе откријат (или ќе ми кажат) кој бил.

Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Acid напиша:
Зоци, не си во право. Барем така не би требало да биде. Искрено, мене ако ми е сомнителна униформата веднаш би му побарал да се легитимира.

Ако ме тормози, ќе побарам да се легитимира. Ако се легитимира, по потреба би го пријавил, па нивните „внатрешни служби“ и контроли нека одлучат дали ги пречекорил овластувањата.

Ако не сака да се легитимира, а (по мое мислење) ме тормози, ќе пробам да го пријавам, ама не верувам дека ќе откријат (или ќе ми кажат) кој бил.
Ај нека биди така јас кажвав то шо знам од закон, можи е така мене ни ме тормозел ни ќе ме тормози џандар... :pos: зато така можи и не ме интересира

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Anonymus1 напиша:
Точно! Имаш потполно право да побараш да се легитимира дотичниот или дотичната без разлика. Ако тоа поради некоја нему-нејзе причина му засметало и не сака, има друга солуција која до пред извесно време мислев дека не функционира воопшто.Но не било така:icon_lol: .
Во било која полициска станица можеш да отидеш како обичен граѓанин и да поднесеш претставка. Тоа значи дека таму од овластените лица ќе биде пополнет еден формулар ( претставка) со прашања на кои ти даваш одговор. Многу јасни и конкретни прашања кои понатака ги проследуваат кај повисоките по функција.Ако е оправдана претставката е тука после иде кај внатрешна контрола, дисциплинска комисија итн. Лесно е да се открие кој те тормози:icon_lol: ,секогаш во полициската станица се знае кој, во кое време ( од-до ) и на кое место е на служба!
Многу си го папале за своето непрофесионално однесување :je:

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Ama stara bila temava

Druze Acidu, ja da ti kazam za temava sto si ja otvoril, jas porano rabotev tamu kaj sto ti letala topkata u toj dvorot, i kojznae kolku pati jas sum ja vracal nazad, ama koleskata moja sto ve supcela malku moze i dobro vi vlijaelo, zosto stalno koga igrate tamu ( bilo koj, ne znaci samo za tvoeto drustvo ) topkata po sto pati paga u tug dvor, i toa ne u bilo koj dvor, nego u dvor na policiska stanica. Pa da bese dvor na nekoj drug prvo ce ve oterase u tri takvi razbiras. Ama nie policajcite tamu ve pustavme da vlagate sto ne smeeme, ili pak nie vi gi vracame topkite. Aj sto ce bide ako nekoj nacalnik i dojde na policajkata i ja opne na plata zosto ve pustila vo dvorot na stanicata, da ne i gi vratite parite. Ja ve svacam deka nema ograda, barem porano nemase a sega gledam stavile malku od malku, ama treba da ja svatite i koleskata. Taa si rabotela po propis, mozda i ne do kraj po propis. Moze ne sum ja razbral ubavo situacijata, mozda i taa nesto se kurcela, a ako e toa slucajot mozes slobodno da se pozalis na pomalata kapija podole levo, na prijavnicata, pa si ima komandir neka si ja zaraboti i toj platata razbiras. Ako imas i nekoi drugi prasanja od oblasta na mvr, osobeno od oblasta na soobr.prekrsoci slobodno prasaj

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
sagaqua напиша:
Точно! Имаш потполно право да побараш да се легитимира дотичниот или дотичната без разлика. Ако тоа поради некоја нему-нејзе причина му засметало и не сака, има друга солуција која до пред извесно време мислев дека не функционира воопшто.Но не било така:icon_lol: .
Во било која полициска станица можеш да отидеш како обичен граѓанин и да поднесеш претставка. Тоа значи дека таму од овластените лица ќе биде пополнет еден формулар ( претставка) со прашања на кои ти даваш одговор. Многу јасни и конкретни прашања кои понатака ги проследуваат кај повисоките по функција.Ако е оправдана претставката е тука после иде кај внатрешна контрола, дисциплинска комисија итн. Лесно е да се открие кој те тормози:icon_lol: ,секогаш во полициската станица се знае кој, во кое време ( од-до ) и на кое место е на служба!
Многу си го папале за своето непрофесионално однесување :je:
E i za ova poslednovo sto e pisano da ti kazam i kolku si go papale ( kako na primer ja ) za svoeto profesionalno odnesuvanje. Kolku pati da znaes samo policajcite bile kazneti, premesteni, maltretirani itn zatoa sto si jaraabotele rabotata, arno ama mobiljka radi i nekoj tamu gore ce jade rucek, a zaco ce odi na kaznena ekspedicija. A ako stvarno zaco ja utnal neka go ebat slobodno, ic ne go branam

Kajgana Shop

На врв Bottom