Клавијатури

• Креатор на темата Креатор на темата Гоццццце
  • Време на започнување Време на започнување
Свадбарски интерфејс а и така звучи.

Звучи дека така ја затераа момциве, иначе тоа се само бои. Има секакви (барем на ова чудо)..
ИНаче ако го гледаш цело, ќе видиш дека свират буквално секој стил на музика.. И на секој звучи совршено

Звучи дека така ја затераа момциве, иначе тоа се само бои. Има секакви (барем на ова чудо)..
ИНаче ако го гледаш цело, ќе видиш дека свират буквално секој стил на музика.. И на секој звучи совршено
Не се битни само тембрите, дирките се ужас.

Не се битни само тембрите, дирките се ужас.

Глеам се разбираш, па да споделиме мислења :smir: Има 5 вида на дирки: Клавирски (тешки) клавирски (лесни), synth дирки (ко овие), hammond дирки (кои се користат најчесто за оргули), и accordion дирки (кои се користат на хармоника). Овие се многу лесни дирки за свирење и лесно можеш да фатиш трилер со ова (кога збориме кај народњаците) исто така добри се и за класика.. Додека клавирските тие се наменети повеќе за класика и некој друг жанр тешко ќе го отсвириш.. Сепак , све е до тоа што го свириш (песната)

Roland VP-770 Vocal & Ensemble Keyboard. Уште едно чудо на технологијата.

Технологијава напредува и напредува, Роланд ВП-770 е уствари обична клавијатура само што не е наменета за свирење.
Туку за менаџирање на вокалот.
Може да се користи и за забава за заебанции, може да се користи и за жива свирка (како пратечки вокали). И може да се користи во студио за продукција на lead & back vocals во една песна.
ROLAND+VP770.JPG
Ова е уште едно чудо на технологијата, но искрено јас како огромен фан на клавијатури , аранжери очекував вакво нешто ама не го очекував од Роланд.
Имав прилика да го испробам во живо постариот модел на вокодерите роланд , VP550 али овој е далеку подобар и далеку боље звучи како и да се свртиш.

Еве 3 видеа во кои Алан Скот и јапонската пеачка Сатору Јошино го презентираат. Фантастично!
Јас се наежив слушајќи ја.

..п..с.. Ако не сакате да слушате како Алан Скот објаснува него директно да отидете на деловите каде што Сатору пее рипнете го првиот дел (part 1) и одма уклучете ги 2риот или 3тиот

Ми треба помош за бирање синтисајзер.
Планирам да свирам во бенд со другари, symphonic rock/metal и blues rock највеќе.
Што би ми препорачале? Само да не е прескапо, за почеток нека е, па ако тргне ќе земам нешто подобро. Инаку со клавир имам доста долго искуство.

Korg CX3 дефинитивно. За рок,метал.
Али малце е посолен. просек од 1.300 до 1.700 е.
Иначе имаш, разноразни поефтини.
Јас на сите би им ги препорачал
Korg M1, Korg N5. така поефтини

Другови и другарице,

да не имал некој/а случајно в рака Yamaha PSR S500 или Yamaha PSR S700 па да сподели искуства ? Ко шо гледав спецификации , видеа и слично, S700 е нешто подобар. Али кој пробал сигурно појќе има да кажи. Па ако има некој/а со искуство нека сподели.

Тенќу

--- надополнето ---

Другови и другарице,

да не имал некој/а случајно в рака Yamaha PSR S500 или Yamaha PSR S700 па да сподели искуства ? Ко шо гледав спецификации , видеа и слично, S700 е нешто подобар. Али кој пробал сигурно појќе има да кажи. Па ако има некој/а со искуство нека сподели.

Тенќу

За што ти е? за тезги? студио? онака од чиста мира заебанција?​

Имам Yamaha PSR 140 купена 99та.

psr140_front.jpg

Дали можам да ја поврзам со компјутер, и ако можам како? Што додатна опрема ми треба и остало. :)

psr140_front.jpg

Дали можам да ја поврзам со компјутер, и ако можам како? Што додатна опрема ми треба и остало. :)

Можеш со МИДИ кабел, и треба да имаш некоја од програмите за компонирање музика. Cubase, FL Studio, за да може сајзерот да ги зема боите од таму.

--- надополнето ---

Паа да речиме дека ми треба некоја комбинација од трите.

S500 е наследник на PSR1000 i 1100 а S700 na 2000/2100 ,a Ѕ900 на psr3000 прилично постари сајзери но доста солидни и сеуште држат интересна цена за разлика од другите, бтњ , што ќе ти е тоа говно јамаха, ја би ти препорачал да си земеш Роланд Г1000 доста стара ама многу солидна ствар, или пак некој КОРГ.. рецимо PA50.. или ако сакаш нешто поефтино можеш Т2, М1, М3,

Абе Platoon имаше вакви комбинации праено со клавијатура, гитара, Кјубејз...ако го начекам да прочита па да ти подобјасни. Да го цитирам од друга тема, да може да прочита
pLaToOn напиша:
Малку ти е заплеткана

S500 е наследник на PSR1000 i 1100 а S700 na 2000/2100 ,a Ѕ900 на psr3000 прилично постари сајзери но доста солидни и сеуште држат интересна цена за разлика од другите, бтњ , што ќе ти е тоа говно јамаха, ја би ти препорачал да си земеш Роланд Г1000 доста стара ама многу солидна ствар, или пак некој КОРГ.. рецимо PA50.. или ако сакаш нешто поефтино можеш Т2, М1, М3,

Колку се движи цената на Коргот ? И кај е најубо да барам, на пазар 3 ? Малце те измачив :)

Колку се движи цената на Коргот ? И кај е најубо да барам, на пазар 3 ? Малце те измачив :)

А да кажеш колку кеш мислиш да затвориш во опрема па согласно тоа да ти дадеме некој совет? Полесно ќе е така мислам.
Инаку ориентационо PA50 се движи 400-500, ПА50SD околу 500-600, М3 и I3 претпоставувам околу 300, М1 е некои 150-200
Цениве може да се променети од кога ги имам разгледувано но верувам дека немам големи грешки.

Можеш ама не ти кажувам како ... тоа би било авантура со лош крај. Тој модел има страшно лоши типки и скоро сум сигурен дека не се динамични (велосити, осетливост на удар, како и да е), затоа и по поврзувањето ќе го добиеш истиот лош вештачки звук без душа само во друга боја. Подобро ако сега учиш, учи на тоа какво што е и планирај следна набавка поквалитетна клавијатура (од старт подпросечен МИДИ интерфејс би те чинел не помалку од 4-5000).

Патем, за сите кои размислуваат за набавка топло би ги препорачал М-Аудио сериите кои имаат клавирски типки (keystation, Axiom и сл.), но само ако им е за домашно свирење и продукција.

А да кажеш колку кеш мислиш да затвориш во опрема па согласно тоа да ти дадеме некој совет? Полесно ќе е така мислам.
Инаку ориентационо PA50 се движи 400-500, ПА50SD околу 500-600, М3 и I3 претпоставувам околу 300, М1 е некои 150-200
Цениве може да се променети од кога ги имам разгледувано но верувам дека немам големи грешки.

Да речиме до кај 700 евра негде. Јас баш гледав на една веб страна за електронски инструменти во Словенија, PA50 е 695€ a Yamaha S550 e 769€, a од таја „класа“ гледам и ROLAND EXR7 705€. Цените се за нови сајзери.

Да речиме до кај 700 евра негде. Јас баш гледав на една веб страна за електронски инструменти во Словенија, PA50 е 695€ a Yamaha S550 e 769€, a од таја „класа“ гледам и ROLAND EXR7 705€. Цените се за нови сајзери.

Воу, тоа е солидна цифра ... која никако не би ја потрошил за Јамаха туку за Корг. Имаш PA50-ки на Пазар 3 немораш нова да земаш (освен ако не ти е гад од потта и бактериите кои некој претходно долго ги таложел на дирките :)). Но ако веќе земаш PA50 земи SD ... како мемориски интерфејс поддржува SD картички, има USB интерфејс за „возење“ на MIDI и сл.
Јас во секој случај за тие пари би играл со добар MIDI контролер со 88 тешки клавирски типки, педали, мал миксер со MIDI, микрофонски и аудио влезови, и секако лаптоп кој ќе ми замени хардверски аранжер со што би добил покомплетно решение ... факт со повеќе софтверски плетканици, но тоа не ми е проблем и затоа така би играл. Но тоа само под услов ако е наменето за домашно музицирање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom