Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Хефе, Љетвим не кажа којзнае што и не измисли топла вода напротив бурка невидена.

Сите знаеме дека се што е анти влада нема да добие медиумско влијание, но има методи за довивање барем 5мин простор во етерот. На пример протестниот марш (кој беше обемен) нема како а да не добие простор - дури и да не добие медиумски простор добива простор т.е. влијае во реланоста - луѓето т.е. набљудувачите се информираат и се свесни за состојбата.

Медиумот не е само ТВ (побогу кој од нас гледа ТВ реално се оди на фб или на веб порталите) туку и еден обичен графит со анти екстерно парола, трчање гол на сред улица Македонија со транспаренти (шознам рандом идеја), узурпација како тие од анонимуси на Канал 5 (нека викаат СП СП - пак рандом идеја), споделување на статуси слики на социјалните мрежи, песна, слика, може некој акт на вандализам (незнам колку ќе го оправдате) итн.

На крај краишта не ни треба толку медиумска експонираност туку масовност и чистка меѓу редовите и искреност во намерата а не атеншн хорс на кој им е битно да се сликаат голи или да позираат како револуционери од лични и крајно сомнителни причини.

На крај краишта не ни треба толку експонираност туку масовност и чистка меѓу редиовите и искреност во намерата а не атеншн хорс на кој им е битно да се сликаат голи или да позираат како револуционери од лични и крајно сомнителни причини.

Не, ова е класичен лузерски мајндсет. Раздели па владеј/чистка меѓу редовите исти курац.
Тоа што е најпотребно во овие моменти е студентите да ги баталат и да ги надминат своите разлики во суетата и да се сплотат против заедничкиот непријател.
Во вакви битни времиња суетата треба да се остави на страна.

Не, ова е класичен лузерски мајндсет. Раздели па владеј/чистка меѓу редовите исти курац.
Тоа што е најпотребно во овие моменти е студентите да ги баталат и да ги надминат своите разлики во суетата и да се сплотат против заедничкиот непријател.
Во вакви битни времиња суетата треба да се остави на страна.

Ауу победнику просветлиме!
Тебе ти е побитно на фб да ги има само или да има 10 илијади студенти на улица?

Разлики има - некој е студент и има реален проблем, некој друг не е и нема прочитано книга во животот, хипи или каков и да е нафуран на револуција.

Во вакви битни времиња треба да се има ВОЈНИЧКИ менатлитет и дисциплина проследена со истрајност (физичка и психичка), распределба на улогите и одговорност при дејствијата и крајно но најбитно убаво разработена стратегија а не хипстерски и хипички (не се знае кој јаде кој пие) да не се делиме оно ово сите сме едно хипи голи мајка природа дај од тоа прсканицата и ќе молиме за намаз и месен нарезак... уствари месно не требало да донираат оти сите се веге!

Последно уредено:
Абе заебанција на страна, ја стварно не знам уште што паметно кажа овај напатениов.
Не кажа ништо конкретно, пошто почна да се однесува ко да има speech disorders ама претпоставувам дека алудираше на тоа што МТВ како јавен сервис не обрнува доволно внимание на Пленумот и целата оваа ситуација.

Напатениот кажа дека има многу проблеми во оваа држава, и не само во оваа држава.
Што не е јасно тука?

Да ве е*е војната и таа идеја што ја романтизирате за граѓанска војна.
И то дубоко и со кактус.[DOUBLEPOST=1424387591][/DOUBLEPOST]И има разлика меѓу луѓе шо не се студенти и ги подржуваат, и луѓе шо ќе ги користат за добивање политички поени.

Ауу победнику просветлиме!
Тебе ти е побитно на фб да ги има само или да има 10 илијади студенти на улица?

Разлики има - некој е студент и има реален проблем, некој друг не е и нема прочитано книга во животот, хипи или каков и да е нафуран на револуција.

Во вакви битни времиња треба да се има ВОЈНИЧКИ менатлитет и дисциплина проследена со истрајност (физичка и психичка), распределба на улогите и одговорност при дејствијата и крајно но најбитно убаво разработена стратегија а не хипстерски и хипички (не се знае кој јаде кој пие) да не се делиме оно ово сите сме едно хипи голи мајка природа дај од тоа прсканицата и ќе молиме за намаз и месен нарезак... уствари месно не требало да донираат оти сите се веге!
Имаш премногу искривен поглед на работите и не ја разбираш ниту смислата на овој студентски бунт, ниту целта на каузата. Војникот не ги победува војните затоа што е дисциплиниран и истраен, туку затоа што е во огромен број. Од балканот си, треба да си поучен од овие работи од историјата...
Кога размислувате вака разнебитувачки, грујо и вмро ве бесат за мадиња, тоа на нив највеќе им одговара, за нив камо среќа половината од студентите да беа вака суетни и обземени со разликите помеѓу сопствените колеги. Ова е војна, а не голем одмор во средно.

Зошто имаш погрешен поглед?
Наместо да се стеснува и да се ригидизира дефиницијата за студент, и се друго да се отфрла како малигно ткиво, таа треба да се проширува. Моментално на студентскиот пленум и воопшто на студентите во Македонија им се потребни што е можно повеќе подржувачи, а тука спаѓаат и луѓе кои не се студенти како и луѓе кои тебе лично не ти се допаѓаат. Искрено ни мене не ми се допаѓаат но го препознавам нивното големо значење за студентската кауза.
Тоа што се фокусирате на разликите е фатално за каузата.
http://en.wikipedia.org/wiki/Divide_and_rule

Имаш премногу искривен поглед на работите и не ја разбираш ниту смислата на овој студентски бунт, ниту целта на каузата. Војникот не ги победува војните затоа што е дисциплиниран и истраен, туку затоа што е во огромен број. Од балканот си, треба да си поучен од овие работи од историјата...
Кога размислувате вака разнебитувачки, грујо и вмро ве бесат за мадиња, тоа на нив највеќе им одговара, за нив камо среќа половината од студентите да беа вака суетни и обземени со разликите помеѓу сопствените колеги. Ова е војна, а не голем одмор во средно.

Немам искривен поглед туку мој, со рационално објаснување, а да ми кажеш дека не ја разбирам ниту целта, ситуацијата и целта на каузата тоа е исто како да ми речеш дека сум УМС на вемеро или сорос сдсм, мада ист ментален склоп или мајндсет (како и да е) имате како вашите противници, ОК да не генеwализиwам - ама голем дел.

Војникот ги победува војните поради моќноста на организацијата, т.е. нивото на организација (овде подпаѓа нивото на дисциплина со други елементи да не ги наброувам) и технологија на војската (која е организација), а не ради бројноста. Како студент сум проучувал многу војски, бидејќи тоа ми беше дел од студиите.

Моето размислување е реално а не разнебитувачко (или стај некој друм синоним) јавно говорам дека давам подршка но кога ќе критикувам ме сметате за непријател. Ма кој ве ебе имате среќа поради другите дупки на бродот инаку еве што ќе се случеше со окупацијата;

[DOUBLEPOST=1424391132][/DOUBLEPOST]
Зошто имаш погрешен поглед?
Наместо да се стеснува и да се ригидизира дефиницијата за студент, и се друго да се отфрла како малигно ткиво, таа треба да се проширува. Моментално на студентскиот пленум и воопшто на студентите во Македонија им се потребни што е можно повеќе подржувачи, а тука спаѓаат и луѓе кои не се студенти како и луѓе кои тебе лично не ти се допаѓаат. Искрено ни мене не ми се допаѓаат но го препознавам нивното големо значење за студентската кауза.
Тоа што се фокусирате на разликите е фатално за каузата.
http://en.wikipedia.org/wiki/Divide_and_rule

Ти имаш погрешен поглед.
Се треба да се отфрли - буквално се!

Оти ако е дојдено да се собира се и од секаде (демек да се проширува) а само не студенти тогаш очигледно е дека вие (студентите) не ја разбирате целта, ситуацијата и каузата. (кауза бе ахаха)

Знам дека има добри момци, студенти кои искрено работат и се трудат но се во значително помал број и понемоќни за разлика од некои таму... да не навлегувам.

Не сум студент, хронорарец сум и ќе одам на протестите поради законот кој ме засега мене а ќе дојдам и на студентскиот не дека сум бил студент туку поради што предлог законот е катастрофа и нема потреба да одам и да "окупирам" институција од која веќе не сум дел за разлика од некои што не ни биле.

Разликата е во искреноста при активизмот, таа е разликата. Некој стварно го засега овој проблем (за овие навивам), некој оди таму од тоа што е тренди, некој за лајкови, некој за да си го лади итн. Затоа треба чистка и вертикална организација.

Јас ќе дадам подршка на улица, мада што слабо студенти беа на протест за хроноранците (а на некои студенти иден проблем ќе и биде ова), а со донирање на храна, спиење на факултет и присуствување на концерт повеќе одмагаме.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Оти ако е дојдено да се собира се и од секаде (демек да се проширува) а само не студенти тогаш очигледно е дека вие (студентите) не ја разбирате целта, ситуацијата и каузата. (кауза бе ахаха)
Како ги разбираш ти овие работи?

Како ги разбираш ти овие работи?

Па јас не се разбурам многу но, забележав многу кои глумат софисти.
(не и го купувајте срањето!)

Последно уредено:
Па јас не се разбурам многу но, забележав многу кои глумат софисти.
(не и го купувајте срањето!)

Штом не ја разбираш смислата на овој студентски бунт, ниту целта на каузата, топло ти препорачувам првин да се обидеш да ги разбереш овие работи, па дури потоа да произнесуваш неедуцирани повици за разделување и разнебитување.
Толку од мене.

Де оти не сум образован ниту компетентен објасни ми накратко, што ќе те кошта.

Обратно е; не изнесувам повици за разделување и разнебитување туку вие етикетирате некој како таков а тоа е поради критиката.

Ете и јас да членувам во СП и да идам на дебати - истото ќе го тврдам и тоа ќе видиш ораторски способности и критика за работата но и пофалба ама џабе - пак ќе сум тој што разделува и разнебитува ко да јадам колачиња и пијам чај од Нуланд... (поради критиката)

Којзнае какви лепотани и мачо менови се овие што константно го навредуваат колегата. Женишта и женишта легнати, купишта семејства растурени. Капа долу.
Или па тоа го прават зошто не се сигурни во својата сексуалност.

Отсега некој што ќе се осмели да јa каже вистината во јавност, вистината која сите ја коментираме тивко по чајџилници, кафиќи, дома и по социјални мрежи, треба да изгледа здраво и набилдано, со испакнати усни, убава дикција, скоро два метри висок и со убави заби.

Така, така. Само формата да ја гледаме, содржината секогаш е секундарна.

Така е металика, вистината е една :
Значи...имаме проблеми во оваа држава,многу проблеми не само во оваа држава...

Нема шанси да читам овие 2-3 страни, ги пролистав прееска за време на состанок, ништо значајно очигледно. Веројатно ја коментиравте феноменалната статија на Република за типот. Каков и да е он, ова е срамно и бедно и прениско и не доликува на еден медиум. На страна тоа. Нема да коментирам ни муабетите за Ленка, мака ми е.

Што било на состанокот во Ректорат? Ќе има уште еден состанок, веројатно во понеделник по кој доколку претставниците од Владата и МОН излезат во јавноста и кажат дека ќе има нов закон за високо образование (или еден кодифициран законик во кој ќе бидат вклучени и студентски стандард, високообразовни установи, таа Академијата за наставници - не сум сигурен за ова, затоа во заграда го пишав) и во тој нов закон нема да биде предвидена било каква форма на екстерно оценување, автономните зони веројатно ќе бидат сопрени. Околу што се вртиме сега? Знаат дека доколку го направат тоа од погоре ќе биде вид на политичка капитулација, односно ќе си погазат нешто за што цврсто стоеле пред 3-4 месеци. А тоа се коси со нивното суетно водење на политики и огромното его.
Состанокот траел ептен долго, утепани беа двајцата претставници од Студентски пленум, имало многу натегање со Ставревски (Адеми си ќутел, кажал 2-3 збора, Спиро слично). Присуствувал и Кирилчо, пошто во одлуката на Универзитетски Сенат е предвидено 1 место за С.Парламент. Но, кога ќе започне првата фаза (за ова излезе соопштението, таа прва фаза би требала да трае 1 месец) од донесувањето на новиот закон (што се надевам ќе биде брзо), нема да има претставници на таа институција во работната група.

Правев муабет неформален со неколку души што се на автономните зони, им реков дека луѓе се жалат и не личи тоа што се користат навреди и етикетирање кон студенти што одлучиле да останат во амфитеатрите. Им реков, што ако останат, нивна работа е, и така наставата бар за тоа одредено време ќе се прекине.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom