Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Барем тука можам да пишам...

ЗАМОЛУВАМ ЗА МИРЕН ПРОТЕСТ! Имајте на ум, се' што ќе правите, правите на ваша одговорност.

А го видел некој целиот пакет закони?:icon_mrgr:

Може сум Двојче и баш е лудо, утре ќе направам светско чудо :icon_mrgr:

За наставните насоки на факултетите предивдени се еден куп промени, како на пример:
-Задолжителен просек во средно од над 4
-Покрај полагањето на матура, ќе се полага и приемен испит
-Задолжително поседување на ТОЕФЛ диплома
-За да станат професори ќе мора да завршат дополнителна АКАДЕМИЈА во времетраење од 8 месеци.

Оние кои сакаат да станат професори, а не завршиле наставна насока, ќе треба да ја завршат академијата, но ќе имаат 12 месечни студии.

Покрај далеку построгите закони за тоа кој може да биде професор и асистент, воведени се закони и за некој да ти биде ментор на дипломска или ментор на магистерска.
На некои факултети може да се случи да не најдеш ментор за магистерска :cool:
Смрт за природните науки, на кои и онака малце луѓе се запишуваат.

Се бараат одредени објавени трудови за да можеш да бидеш ментор, трудови за чија објава се чека по година и нешто, а законот стапува на сила ВЕДНАШ :pos: Аналогно, едвај неколку професори исполнуваат услови. Немој да мислите дека само нивна вина е што не се објавени трудови, како прво во Македонија нема списание кои ги задоволува условите во одредени области, а условите се да бидат меѓународни списанија кои излегуваат барем два пати годишно со континуитет низ годините.

@Коњаникот Сабја отвори бе пп. :D

Инаку идам сигурно, се планира поголемa група да тргне од Кузман, со тие ќе идам јас.
Респект! Знам дека на тие од студентски им е доста страв, но мило ми е што има и храбри луѓе кои не се плашат!

Иначе, далиии сериозно бараат ЕБАН ТОЕФЛ за да бидеш професор? Па, човече, ти предаваш на македонски јазик, кој курац ќе ти е тоефлл. Плус, тој испит има рок на траење, односно дипломата ти важи некои 3 години мислам...а кога ќе ти дојде време за реизбор што ќе праиш?

Респект! Знам дека на тие од студентски им е доста страв, но мило ми е што има и храбри луѓе кои не се плашат!

Иначе, далиии сериозно бараат ЕБАН ТОЕФЛ за да бидеш професор? Па, човече, ти предаваш на македонски јазик, кој курац ќе ти е тоефлл. Плус, тој испит има рок на траење, односно дипломата ти важи некои 3 години мислам...а кога ќе ти дојде време за реизбор што ќе праиш?
Не само за да станеш професор, туку за ДА ЗАПИШЕШ НАСТАВНА НАСОКА :)

Да да, на тоа мислев...а тие што веќе се доценти, вонредни професори, професори?
Решив да не го читам цел закон, доволно ми се крена притисокот од овие точки...:boksix:
Не знам точно што ќе важи за останатите :D

Тоа е затоа што унапред мислат дека ќе владеат наредни 20 години. Ама ако му е на народов, пак нека урла на митинзи на снегови

Мене закониве ми изгледаат како некој пред кооперација со пивце и сланинка да ги составил.

Ако сака да стане наставник просек од средно над четири нека има.
-Море пиши таму и ТОЕФЛ диплома.
-Море и приемен нека положует! Јаа мајката!

:yid:

Види сеа, не можеме контра на секоја реформа да и одиме. Зарем реално не требаа построги услови за некој да стане наставник и професор, еден куп дебили кои се примени овие години на работа наши деца ќе воспитуваат утре.

Види сеа, не можеме контра на секоја реформа да и одиме. Зарем реално не требаа построги услови за некој да стане наставник и професор, еден куп дебили кои се примени овие години на работа наши деца ќе воспитуваат утре.

hehehe ovie reformi se samo za tie so kniska be drugarce neli gleas???

Абе види сеа...ТОЕФЛ? :D На англиски или на македонски ќе предава? Академијата знаеме што ќе биде...исто ко Академијата за судии и обвинители...ај што матура, па и приемен. Тоа за просекот можда е океј, но и тука е симптоматично. Да бидеме реални, некој може да има брилијантно знаење, но еднаство да не може да биде професор поради иск причини...еве, на пример, не знае толку добро да го пренесе своето знаење. А од друга страна, некој што можеби бил малку послаб ученик во средно (сепак, средно е, заебанции, чуда), да се стегне на факултет, да му иде супер, а притоа да има одлично комуницирање со луѓе, да може да го пренесе тоа што го знае. Факултетот и на едниот и на другиот ќе му понуди исти услови за да стекнат врвно знаење.
Условите за некој да биде ментор за магистерски и докторски исто се проблем...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom