Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Секако дека ќе се случи тоа.Знам, зошто тогаш сме против, нека се мачат малце партиските полтрони, нека учат англиски, нека полагаат дополнителни испити, нека им се испоти газот малце.
Знам, зошто тогаш сме против, нека се мачат малце партиските полтрони, нека учат англиски, нека полагаат дополнителни испити, нека им се испоти газот малце.
Затоа и законот важи за нововработени. Доколку некој млад човек денес не може да положи ТОЕФЛ, многу тешко дека може да го нарекуваш писмен, уште помалку заслужува да образова некого. Единственото легитимно прашање (повеќе политичко, од проруси) тука би било зошто англиски, ама за тоа си има одличен и очигледен одговор.Једино за ТОЕФЛ ќе се помачат.Што е проблемот со ТОЕФЛ?
Знам пример за еден вонреден професор, никад у живот не учел англиски али има солидно познавање. Него му е битно стручните термини англиски кои се користат да ги знае..мање више граматиката, ќе има некој да му помогне за тоа.
И мене ќе ми се испоти, од трошоци да ги платам тие дополнителни испити. Без притоа да бидам сигурен дека ќе ми се исплати тоа потење.Знам, зошто тогаш сме против, нека се мачат малце партиските полтрони, нека учат англиски, нека полагаат дополнителни испити, нека им се испоти газот малце.
Млад човек кој не знае добро англиски во денешно време е неписмен. Во глобален свет живееме, не бива стручен човек да не знае англиски. Ако не знае, е еквивалент на неписмен, да.Вау, ако не може да положи ТОЕФЛ, неписмен е.![]()
ТОЕФЛ е далеку од базично ниво на англиски, негде би рекол измеѓу FCE и Advanced на Кембриџ. А да, зошто не прифаќаат пример FCE? Тоа е диплома која ти важи засекогаш нели?
Ама квалификацијата дека ако некој не може да положи ТОЕФЛ е неписмен...Он на студентите нема на англиски да им предава. Џабе ти е и ТОЕФЛ и све ако си дупе у знаење и немаш врска од стручни поими. Затоа дел од оние преведените книги ни се катастрофа.
Млад човек кој не знае добро англиски во денешно време е неписмен. Во глобален свет живееме, не бива стручен човек да не знае англиски. Ако не знае, е еквивалент на неписмен, да.
Кој рече да имаш ТОЕФЛ, а да немаш поим од струката? Поентата ти е дека џабе ја знаеш струката, ако студентите или учениците, сеедно, сто пати побрзо и попрецизно од тебе стигаат до сите новости поврзани со нејзе. Задача на професорот е да ги насочи што од тоа море на информации е квалитетна, а не да не ни знае дека постојат.
Па не е само TOEFL во измените за законот за педагошки факултет и за академијата на професори. Има доста промени и доста награди, солидни за наш стандард. Ама да не ја труеме и дефокусираме темава со тоа на неколку саати пред протест, не е коректно.epa bratce toefl nema da pomogne vo toa profesorot da predava podobro ili da nasocuva kon informaciii...bidi realen....neka uvedat i informatika togas i internet toa mn poveke ke pomogne nego li TOEFL....dzabe angliskiot ako se nepismeni vo kompjuterskata tehnologija...kapiras?
Па не е само TOEFL во измените за законот за педагошки факултет и за академијата на професори. Има доста промени и доста награди, солидни за наш стандард. Ама да не ја труеме и дефокусираме темава со тоа, на неколку саати пред протест, не е коректно.![]()