Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Знам, зошто тогаш сме против, нека се мачат малце партиските полтрони, нека учат англиски, нека полагаат дополнителни испити, нека им се испоти газот малце.

Знам, зошто тогаш сме против, нека се мачат малце партиските полтрони, нека учат англиски, нека полагаат дополнителни испити, нека им се испоти газот малце.
Секако дека ќе се случи тоа. (y)

Једино за ТОЕФЛ ќе се помачат. :D Што е проблемот со ТОЕФЛ?
Знам пример за еден вонреден професор, никад у живот не учел англиски али има солидно познавање. Него му е битно стручните термини англиски кои се користат да ги знае..мање више граматиката, ќе има некој да му помогне за тоа.

koi ke se maci be drugar?ke se macat tie bez kniska kako i sekad...na tie so kniska ke im se pisat deka gi imaat potrebnite dokumenti...koj ke proveri deka ne e taka?

Једино за ТОЕФЛ ќе се помачат. :D Што е проблемот со ТОЕФЛ?
Знам пример за еден вонреден професор, никад у живот не учел англиски али има солидно познавање. Него му е битно стручните термини англиски кои се користат да ги знае..мање више граматиката, ќе има некој да му помогне за тоа.
Затоа и законот важи за нововработени. Доколку некој млад човек денес не може да положи ТОЕФЛ, многу тешко дека може да го нарекуваш писмен, уште помалку заслужува да образова некого. Единственото легитимно прашање (повеќе политичко, од проруси) тука би било зошто англиски, ама за тоа си има одличен и очигледен одговор.

За разлика од измените со државниов испит кои се козметички, измените во делот на педагошки факултет и основно и средно се одлични, суштински и квалитетни. Штета што доцнат толку, и уште поголема штета што ќе треба да пројдат 10-15 години за да се види квалитативната разлика што ќе ја донесат.

И мене ќе ми се испоти, од трошоци да ги платам тие дополнителни испити. Без притоа да бидам сигурен дека ќе ми се исплати тоа потење.
У ситуација кога би се бирало за работна позиција меѓу партиски полтрон и обичен смртник, знаеме кој има предност.

Вау, ако не може да положи ТОЕФЛ, неписмен е. :D :D ТОЕФЛ е далеку од базично ниво на англиски, негде би рекол измеѓу FCE и Advanced на Кембриџ. А да, зошто не прифаќаат пример FCE? Тоа е диплома која ти важи засекогаш нели?
Ама квалификацијата дека ако некој не може да положи ТОЕФЛ е неписмен...:D Он на студентите нема на англиски да им предава. Џабе ти е и ТОЕФЛ и све ако си дупе у знаење и немаш врска од стручни поими. Затоа дел од оние преведените книги ни се катастрофа.

Вау, ако не може да положи ТОЕФЛ, неписмен е. :D :D ТОЕФЛ е далеку од базично ниво на англиски, негде би рекол измеѓу FCE и Advanced на Кембриџ. А да, зошто не прифаќаат пример FCE? Тоа е диплома која ти важи засекогаш нели?
Ама квалификацијата дека ако некој не може да положи ТОЕФЛ е неписмен...:D Он на студентите нема на англиски да им предава. Џабе ти е и ТОЕФЛ и све ако си дупе у знаење и немаш врска од стручни поими. Затоа дел од оние преведените книги ни се катастрофа.
Млад човек кој не знае добро англиски во денешно време е неписмен. Во глобален свет живееме, не бива стручен човек да не знае англиски. Ако не знае, е еквивалент на неписмен, да.

Кој рече да имаш ТОЕФЛ, а да немаш поим од струката? Поентата ти е дека џабе ја знаеш струката, ако студентите или учениците, сеедно, сто пати побрзо и попрецизно од тебе стигаат до сите новости поврзани со нејзе. Задача на професорот е да ги насочи што од тоа море на информации е квалитетна, а не да не ни знае дека постојат.

Сепак, зошто баш ТОЕФЛ? Не ти треба ТОЕФЛ за да бидеш во тек со настаните ширум светот поврзани со твојата струка. Може со некој поедноставен испит. Да бидеме реални, ТОЕФЛ е доста високо познавање на англискиот. Не како Advanced и Proficiency, но сепак е доста високо.

Нејсе, тоа не е според мене најголемата глупост од тој сет на мерки. Има поголеми. Но, да ја задржиме енергија за државниот испит. :)
Бројката на ФБ стана 10 ипол илјади, ако излезат и 70% од тие, ќе биде прекрасно!

Затоа што се предвидени и доста бенефити со самиот упис во академијата. Законодавецот предвидел дека ќе има доволен интерес и со поригидно тестирање. Доколку не најдат доволно луѓе што ги исполнуваат квалификациите, ќе го сменат законот во тој дел, лесна работа. Ама мислам дека добро имаат предвидено.

Млад човек кој не знае добро англиски во денешно време е неписмен. Во глобален свет живееме, не бива стручен човек да не знае англиски. Ако не знае, е еквивалент на неписмен, да.

Кој рече да имаш ТОЕФЛ, а да немаш поим од струката? Поентата ти е дека џабе ја знаеш струката, ако студентите или учениците, сеедно, сто пати побрзо и попрецизно од тебе стигаат до сите новости поврзани со нејзе. Задача на професорот е да ги насочи што од тоа море на информации е квалитетна, а не да не ни знае дека постојат.

epa bratce toefl nema da pomogne vo toa profesorot da predava podobro ili da nasocuva kon informaciii...bidi realen....neka uvedat i informatika togas i internet toa mn poveke ke pomogne nego li TOEFL....dzabe angliskiot ako se nepismeni vo kompjuterskata tehnologija...kapiras?

epa bratce toefl nema da pomogne vo toa profesorot da predava podobro ili da nasocuva kon informaciii...bidi realen....neka uvedat i informatika togas i internet toa mn poveke ke pomogne nego li TOEFL....dzabe angliskiot ako se nepismeni vo kompjuterskata tehnologija...kapiras?
Па не е само TOEFL во измените за законот за педагошки факултет и за академијата на професори. Има доста промени и доста награди, солидни за наш стандард. Ама да не ја труеме и дефокусираме темава со тоа на неколку саати пред протест, не е коректно. :)

Последно уредено:
Па не е само TOEFL во измените за законот за педагошки факултет и за академијата на професори. Има доста промени и доста награди, солидни за наш стандард. Ама да не ја труеме и дефокусираме темава со тоа, на неколку саати пред протест, не е коректно. :)

Претпоставувам дека веќе ја имаш видено анкетата и резултатите кои подржуваат дел од предложение измени. Од тука ќе видиш дека исто како и тебе, повеќето ги подржуваат законот за педагошки факултет, за обука и испит на директор на основно училиште, за закон за испит на странски државјани. Не значи дека ако протестираат против едни измени по дифолт се против сите промени.

Средношколци очекувам барем дупло помалку да има од прошлиот пат. Од вторникот цела енергија ми е насочена на организација ама џабе. Крај на полугодие е и сите имаат за одговарање. Многу ме изненадија професорите бар од моето средно. Со сите што зборев, а не се јавно декларирани дпмнеовци дискретно не поддржаа и рекоа дека нема да има никакви последици за тие што ќе одат на протестот ( освен неоправдани ама тоа е нормално :) ).
Се гледаме утре :cujte::uzi:

Абе матуранти не ти се замараат со испрашувања и глупости... :D

Шала на страна, мислам дека, како што кажав и прееска. Од тие што стиснале гоинг, 70% да дојдат, супер е со оглед на (не)приликите. Плус ќе дојдат и луѓе кои немаат фб и слично.

Иначе, тоа за директор и ја сум за! ама да се спроведе ко што треба. Ств, да не се дефокусираме ко што рече и Инглориус, да се фокусираме на протестот. Уаааа! :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom