Казна од 50 евра за правење ајвар пред зграда

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Ajvarot e nase nacionalno obelezje. Zakonov e glupav. Sto im e poentava? Vo maalovo ima nekolku familii koi vcera pravea ajvar vo dvor pa nikomu nisto
национално обележје :pos: дај, место сонце на знамето, пиперка ќе стаиме, кутљача, ќумбе и смет.
да, јаде ајвар народов на големо, ама законов е закон(у смисол-топ)!!! нема веќе да труе низ ниедно маало. а за тие што не почитуваат, казна мајке ми.

нека ми дојдат во двор да ми даат 50 евра казна 50 мајки ке им е***:vozbud:
мислам дека не важи за приватно земјиште, ко дворовите =) спаси г`з ти :pos:

Ajvar rules !!! :vozbud:

Ako go nema ajvarot ke ja nema ni Makedonija zapamtete go toa ... site pred Vlada da se srushi zakonot ... Za Makedonija i ajvarot napreddddddd :vozbud:
Ајварот ќе биде тука друже. Има неколку фабрики за масовно производство на ајвар. Дури и за извоз има:)
Не е убавината пред зграда да седнеш да љупиш пиперки патлиџани, да палиш ќумбињата и да смрдиш 5-6 спрата. Океј за некои луѓе е убавина, да ги дознаат.
Додека живеев во зграда се случувало во еден ден да се изљупи и испече 150 кила пиперки, и целиот ден смрдеше, океј неколку дена после тоа смрдеше.
Јес да е убаво вечерта под мишка столче дрвено и лепче па по шерпите што останало да „пробаш„
А колку плаќаат за тастање на правачи на ајвар пред згради? Планирам бизнис да терам :pos::pos:

Леле се загрижија бабиве што ќе јадат цела зима :nesum: ги читам законов како може цела зима мора да купуваме...епа нема ЕУ со ајвар пред зграда и ќумбето...тоа е тоа :toe:

Amaan ne mislev do tolku. Ali na organiziranite makedonski veceri vo stranstvo nepropustliv detal e ajvarot. Aj barem kpbKENGUR me nasmea

Не велам не во ред е наше радиционално но си има фабрики кои го прават тоа така да ти на општествено земјиште неможеш да правиш што сакаш :toe:

Не велам не во ред е наше радиционално но си има фабрики кои го прават тоа така да ти на општествено земјиште неможеш да правиш што сакаш :toe:

Не е добро сфатен законот ко прво, никој нема поим кај смее а каде не да прави ајвар, конкретно.
Ко второ, македонците прават ајвар, од памтивек, и оној кој ќе реши дека треба во Европа да влезе без ајвар, е ајван.
Законот сфаќам зошто е створен, ама е типично аматерско работење, колку официјално да биде.
И на крај, фабрики? За Ајвар? Супер идеја, ќе растуриме со извоз, ама оние кои им е мерак да си прават ајвар за дома, нема сила која е доволно праведна да им забрани да си го прават. Традиција да убиеш е ко да си убил сопствено дете.

Znam deka znaes ama morav da pisam za da ja kazam poentata. Ova e preuveliceno ama morav - kako bi im bilo na Svajcarcite da se zabrani da pravat sirenje? Ili vo Amerika da se vovede zabrana na McDonalds? Znam deka moze da se pravi ajvar po selata i sl ali isto e
Швајцарците прават сирење на јавни површини????Ова со МекДоналдс не го разбрав.

солид-звер
Znam deka znaes ama morav da pisam za da ja kazam poentata. Ova e preuveliceno ama morav - kako bi im bilo na Svajcarcite da se zabrani da pravat sirenje? Ili vo Amerika da se vovede zabrana na McDonalds? Znam deka moze da se pravi ajvar po selata i sl ali isto e
ахеахеааехаехаехеахеаахе, сум го утнал постов :pos::pos::pos:

Стјупидна ти е мислава, ама океј, стјупидните постови се она што ги одржува во живот форумите.

Швајцарците сигурно не го прават сирењето пред зграда, на јавна површина. А споредбата со Мекдоналдс и Америка ти вришти.

Башка, пак лошо читате. Нема никаква забрана конкретно за правење ајвар, туку со законот за јавна чистота тоа се подразбира - да не се загадуваат јавните површини.

Во свој двор секој може што сака да си прави, никој не му брани. Ама некои патат да бидат сељачишта со тапија и да чурат пред зграда. Иако сите од нив имаат куќи на село. Ама, не им се дава за бензин до Свирипичино.

А во Америките инаку, со кои ја правиш компарацијата, за твоја информација не е дозволено ни во свој двор да правиш скара, ако не добиеш согласност од комшијата, на кој може да му смета што ќе чадиш. Па сега ти види.

Ајде, сите деца во подфорум сеир и играчница.

А во Америките инаку, со кои ја правиш компарацијата, за твоја информација не е дозволено ни во свој двор да правиш скара, ако не добиеш согласност од комшијата, на кој може да му смета што ќе чадиш. Па сега ти види.

Nema vrska batka.

Според пријател кој живее на Флорида.

Ако ме лажел да се прави интересен, океј, ќе ти веруваме на тебе. А би требало да ти веруваме на тебе затоа што...?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom