Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Гледате сега зш всушност СЕ КОМЕНТИРА кога има ваков настан? А не, фамилиите читале, ако можат фамилиите да претргаат вакво сомнително накалемување настани секоја чест

Зошто во извештајот не кажуваат што се случува по 19 часот? Кај се другите саати, околу 20, додека ги најдат? Нешто смрди...

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
Да го цитирам ова од пред некоја страна што го има објавено
И покрај тоа што тие преку радиостаницата го лоцирале местото каде што се наоѓаат, па потоа преку своите мобилни телефони, преку универзалниот сигнал 112 побарале помош, а три члена на експедицијата се вратиле по нив, поради тешката виулица и силен студ, не успеале да се сретнат и извлечат како група, а Калина и Александар останале загубени во планината. Упатениот повик за помош преку мобилните телефони од страна на Калина и на Александар биле примени од страна на грчките спасувачки служби, но повторно поради мракот и исклучително лошото време не можеле инстантно да реагираат.

Не знам колку е тоа одговорност со оглед на тоа дека им било кажано да не идат и тргнале на своја инцијатива.
Најголема грешка е што не ја сватиле сериозно ситуацијата, веројатно бидејки комуницирале со нив. Да пријавеле порано на службите верувам дека за 5 часа ќе биле лоцирани. И веројатно ќе ги мачи цел живот тоа, ама ова не е кривица на една личност како што се збореше, поголема е кривицата на тие 5 што се одвоиле.

Коментарот на Угриновски, дека условите се „тие за месец февруари“ никако не смее да им се прифати за изговор и „јеби га, тоа е“.
Доста се обидуваш да најдеш виновник.
Знам дека не ти одговара тоа што според извештајот испаѓа дека сами си се криви а Зоран Костадинов постапил како што треба, но, тоа е тоа.

Ја по тоа што го читав, од планинарските прошетки на Калина на интернет, сама си пишува дека скоро секој пат се раздвојувала од групата. Цитирам извадок од нејзин текст:

"Скршнав кратко од патеката, и тргнав по друга, нешто што редовно го правам со цел дополнително да ја истражам околината, а по мене тргна и мојот нов другар планинар Петар".

Сепак мора подетално да се открие што се случувале тие 20 и нешто саати додека ги најдат.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Доста се обидуваш да најдеш виновник.
Знам дека не ти одговара тоа што според извештајот испаѓа дека сами си се криви а Зоран Костадинов постапил како што треба, но, тоа е тоа.

Немам многу да ти кажам на овој површен одговор.

Сите сме сами криви за нешто...еве Калина, пошо многу било убаво времето „скршнала да бере боровинки“ (стално така праела нели), а Москито е „величина“ - не може он да е крив.
Никогаш нема да има детална истрага затоа што сме „кунта-кинте“ држава. А тебе и на многу други, ненормални работи ви се станати за нормални. Да е земја со поредок ќе видиш колку сум у право. А на оваа „територија“ и медаља да му дадете. Ти закачи му ја, пошо е „величина“ и даде „извештај“ после една недела, полн со нелогичности. Тие ги отвараат полемиките и дилемите - не јас.
Нема човек од спортов што не е гневен.

Сите сме сами криви за нешто...еве Калина, пошо многу било убаво времето „скршнала да бере боровинки“ (стално така праела нели), а Москито е „величина“ - не може он да е крив.
Никогаш нема да има детална истрага затоа што сме „кунта-кинте“ држава. А тебе и на многу други, ненормални работи ви се станати за нормални. Да е земја со поредок ќе видиш колку сум у право. А на оваа „територија“ и медаља да му дадете. Ти закачи му ја, пошо е „величина“ и даде „извештај“ после една недела, полн со нелогичности. Тие ги отвараат полемиките и дилемите - не јас.
Чекај сеа, први неколку страни плукаш по неискусни планинари и кажуваш каква опрема треба да се има, не знаеле да се однесуваат на планина, милион приказни, а сега кога во извештајов стои дека на своја иницијатива продолжиле сеуште ги правдаш?
12 страни се повикувате на некакви правила, Трансверзалец да одговараат, не се трга вака се трга онака. А, едно главно правило што и луѓе кои не се дел од спортот го знаат (не се одвојувај од групата никогаш) го прекршиле на своја иницијатива. Да бе, знам дека е тешко да ја прифатиме некогаш суровата вистина.

Чекај сеа, први неколку страни плукаш по неискусни планинари и кажуваш каква опрема треба да се има, не знаеле да се однесуваат на планина, милион приказни, а сега кога во извештајов стои дека на своја иницијатива продолжиле сеуште ги правдаш?
12 страни се повикувате на некакви правила, Трансверзалец да одговараат, не се трга вака се трга онака. А, едно главно правило што и луѓе кои не се дел од спортот го знаат (не се одвојувај од групата никогаш) го прекршиле на своја иницијатива. Да бе, знам дека е тешко да ја прифатиме некогаш суровата вистина.
А ова правило: не организирај нешто за што не си лиценциран?

Ако по ова се постапело ќе се дебатираше за било што од ова?

Ama i samo na spekulaci i pretpostavki da se svedat dva tragicno zavrseni zivoti glupo e neli?

@Комита Ултрас не си прочитал убаво или не си ме разбрал. Кратко и јасно - на такви временски услови не смеел да дозволи тргнување кон врв. Тоа како се тие опремени е уште поголема причина дека требал да го напраи тоа.
И ако примети, ниеден коментар не ми е околу потрагата - тоа допрва ќе дознаеме. Јас ја критикувам одлуката да се тргне, понатаму таа ги става помалку искусните во искушенија (п***и сте, не можете.....и да не пишувам какво курчење има по планиниве) и ете што се случи.

Детална истрага... што мислиш дека ќе се изведе од таа детална истрага?
Го кажав искуството мое со Зоки. Навистина ми е глупаво за сите што зборат против него, а не знаат како му е него. Јас гарантирам дека човекот не може да си дојде на себе од случкава, а хејтерските коментари од експерти на Фејсбук дополнително го толчат.
Не е една недела туку 4 дена поминаа.
Извадок од Фејсбук во врска со „кривецот“ Зоки:

„Најпрво сочувство кон фамилиите на загинатите, Калина ми беше како сестра, Калина беше една од тие за кои што денес ако не јас, тогаш Кико (или "Мартин" според напишаново во МИА) е ЖИВ! А тој, ЦИТИРАМ: "Самопрогласен водич Москито" (според некого), беше ЕДИНСТВЕНИОТ кој 2016та година кога се случи нашата трагедија на Титов Врв (НЕ под водство на Трансверзалец) со Кико, беше ЕДИНСТВЕНИОТ во целата наша држава опкружена со експерти, кој дојде на помош заедно со Диме и кој буквално не спаси од смрт најпрво Кико, потоа мене, Сенад и Божо, да не набројувам во колку спасувачки акции Москито има учествувано на Шар Планина, кои не биле во организација на Трансверзалец! Како тоа квази планинарско друштво Трансверзалец? Кога Трансверзалец е едно од најстарите друштва во Македонија, кога од Трансверзалец сите тие ново компонирани помали друштва се создадени и кога истите тие нови друштва ги учеле планините токму од Трансверзалец! Калина беше член на Трансверзалец, која направи многу за овој клуб! Калина ја пројде ЗАПАДНАТА МАКЕДОНСКА ТРАНСВЕРЗАЛА 2 ПАТИ, под водство на Трансверзалец! Мене не може НИКОЈ лично да ме убеди дека чичко Зоки- Москито не дал 300% од својата снага да ги пронајде Калина и Александар! Оние што не биле дел од ваква трагедија, никогаш нема да знаат како е да си помислиш дека смртта е до тебе, дека нема утре за тебе и дека нема никој за тебе повеќе на светот! За мене чичко Зоки е ангел чувар, а и за многу други! Ова не е шах, ова е планина, со планина нема играње, ако луѓето простуваат, она никогаш не простува! Штетата е огромна за сите нас, огромна за мене, бидејќи станавме како фамилија со Калина и за фамилиите на Калина и Александар! Назад нема, празнината е огромна, општа трагедија.... Почивајте во мир ПЛАНИНАРИ Александаре и ТИ МАШИНО МОЈА, КАЛИНО МОМЕ МИЛО!“

Човеците од спортот се гневни... на што? :)
А ова правило: не организирај нешто за што не си лиценциран?

Ако по ова се постапело ќе се дебатираше за било што од ова?
А кога веќе си лиценциран водич (Калина) и знаеш дека некој организира нешто за кое не е лиценциран, зошто да одиш?
Наназад може да се враќаме до Big Bang.

Ја искрено го жалам човекот, ваљда напраил некој пропуст и он ама да го окривуваат за смртта не е добро. Му ја видов фацата пред малце на тв и човекот ќе има последици цел живот. Некој што не го знаел не може да збори за него ни добро ни лошо.

Ја искрено го жалам човекот, ваљда напраил некој пропуст и он ама да го окривуваат за смртта не е добро. Му ја видов фацата пред малце на тв и човекот ќе има последици цел живот. Некој што не го знаел не може да збори за него ни добро ни лошо.
На која ТВ го имаше и у колку отприлика?

3. Опрема за ориентација:
GPS, компас и топографска карта
мобилните телефиони имааат апликација за GPS и локација.

. Наведуваат опрема за ориентација а потоа стои дека ОТИШЛЕ СО РАТРАКОТ КАДЕ ШТО МОЖЕЛО ДА ИМА КАРПА ???!![/QUOTE]

Кога имаш ГПС зошто не ги побараш координатите кои ти ги пишува на мобилниот телефон и одиш точно на местото плус минус пет метри??? И на гугл имаш координати со помош на гпс и кога не си онлајн? Има ли логично објаснување?

@Anon Со цитатов од копиљов што со некачено Водно отиде на зимска ноќна на Титов врв, ќе ме разубедуваш? Тоа ти е некаков "став".

Ај наредно цитирај го мочкото што заглави лани на Стефани, па хајкинг си ги спасија ш***ците дека не загина, инаку тогаш ќе беше хаос.

Гневни се луѓето на хаосот во спортов. На неорганизираноста, на вакви "храбри" одлуки...на непонесување одговорност за туѓи животи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom