Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
@Anon Со цитатов од копиљов што со некачено Водно отиде на зимска ноќна на Титов врв, ќе ме разубедуваш? Тоа ти е некаков "став".
Wow. Се гледаш ли како нелогично дискутираш?
Ако некој почетник се одлучи на непромислен потег да оди на тешка тура, автоматски значи дека не смее да има став и не смее да раскаже ситуација?

А ова правило: не организирај нешто за што не си лиценциран?

Ако по ова се постапело ќе се дебатираше за било што од ова?
Калина е дел од Трансверзалец. Значи и таа е дел од организацијата.
@Комита Ултрас не си прочитал убаво или не си ме разбрал. Кратко и јасно - на такви временски услови не смеел да дозволи тргнување кон врв. Тоа како се тие опремени е уште поголема причина дека требал да го напраи тоа.
И ако примети, ниеден коментар не ми е околу потрагата - тоа допрва ќе дознаеме. Јас ја критикувам одлуката да се тргне, понатаму таа ги става помалку искусните во искушенија (п***и сте, не можете.....и да не пишувам какво курчење има по планиниве) и ете што се случи.
Ама пак сеуште се ова се шпекулации. Ако не се тргнело ќе било вака ќе било онака. Од кај да знаеме може Калина и без нив ќе тргнела на своја иницијатива? Факт е дека прекршиле правило основно за движење на планина. Толку.

А, едно главно правило што и луѓе кои не се дел од спортот го знаат (не се одвојувај од групата никогаш) го прекршиле на своја иницијатива. Да бе, знам дека е тешко да ја прифатиме некогаш суровата вистина.
А еве ова кажи ми, те молам.
Во писмото од родителите стои дека имало глас дека има заглавени жена и дете во црквичката. Ако испадне дека Калина и Александар тргнале по нив - дали е тоа кршење на правило или етички правилно постапиле и како водичи тргнале нагоре?

Немојте у гнев да покажувате со прст према било кој на основ претпоставки. На Александар неговите не се било кој за да се заташка истрагата. Полека дајте време, сите сме гневни затоа што банално загинаа луѓе од наше опкружување, и тоа добри луѓе, реткост денес.

За Александар од секогаш важел за скромен дечко меѓу друштвото. Го памтам од искачања низ град скроз ок момак. Калина не ја знаев лично ама отидов на ФБ профилот нејзин и одма прозрачи позитивната енергија што евидентно ја имала. Дени (дечко и на Калина а и најдобар другар на Александар) е човек на кој најмалце сака човек да му биде во кожа деновиве. Изгубивме две души, две индивидуи кои треба да бидат копирани во нивните намери како да го живеат животот. Реткост се луѓе со такви карактерни особини. И пошто секогаш the good die young, не тишти космичката неправда а неможеме ништо против. Да се воздржиме од барањето кривец за да угасиме тага, нека го напраат тоа институциите па макар искочи и своеволно постапување на загинатите.

Wow. Се гледаш ли како нелогично дискутираш?
Ако некој почетник се одлучи на непромислен потег да оди на тешка тура, автоматски значи дека не смее да има став и не смее да раскаже ситуација?
Апсолутно да, со две раце потпишувам. Ако си решил да се убиеш така. Ти ако сакаш сега, запали кола, оди од Шапка кон Титов врв и никој не е должен да те спасува. Во Швајцарија ќе си го платиш хелихоптерот ако бараш така помош, не пријавен и у своја режија.

А еве ова кажи ми, те молам.
Во писмото од родителите стои дека имало глас дека има заглавени жена и дете во црквичката. Ако испадне дека Калина и Александар тргнале по нив - дали е тоа кршење на правило или етички правилно постапиле и како водичи тргнале нагоре?
Ти се што пишуваш е базирано на новинари и рекла казала муабети од фејсбук. Официјално тоа што е до сега излезено е дека они продолжиле кон врвот на своја иницијатива. Ако официјалните информации се сменат, ќе дискутираме.

Обично планинарите се луѓе кои многу ризикуваат и мислам ако сакале да се качуваат не постои човек што би ги спречил. Многу лоша особина, не размислуваат за ризикот туку само на врвот.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Наредба втората група да го прекине качувањето на врвот. Не го прекинуваат и 7 планинари продолжуваат кон врвот. Најпаметни, најискусни?

Повторно дадена наредба тие 7 планинари брзо да се вратат назад поради временската состојба. Од тие 7, само 5 се враќаат и се сретнуваат со остатокот од групата и безбедно се симнуваат во ски центарот.

Засега покажува дека нивна вина, па колку и да не сакаме да признаеме. Одделување од група и непочитување на наредба. Колку и да си искусен ако еднаш не одиш по основни правила и толку.

Оние 5 планинари сигурно ќе изјават што точно се случило назад на симнувањето од врвот. Дали двајцата се вратиле назад да помогнат како што се пишува или фатиле друга страна и се изгубиле.

Од 14 до 19 часот биле во контакт, а не успеале да се најдат со оние што се вратиле да ги бараат. Цело време вртење во круг.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Во сите овие шпекулации, спомнаа дека ги нашле на одалеченост од 30 метри, што значи и двајцата меѓу себе се изгубиле а во извештајот наведува видливост од 100-150 метри. Згора на тоа во извештајот стои дека стигнале до врвот при пребарувањето ги барале 40 минути а дека нивните тела дека ги нашле на 4 метри од врвот. Целава ситуација вришти !!!

Последно уредено:
Одговорноста која ја има водичот повеќе е индиректна во случајов. Он треба да си сноси одговорност за тоа што иако без лиценца за зимски тури, организирал и савил во опасност група планинари. Исто негова е одговорноста за тоа што покрај сите предупредувања од грчка страна решил да не ја откаже турата, а знаел дека некои од учесниците немаат потребна опрема (не мора да има трагичен крај за да некој преземе одговорност и да одговара) и со тоа ги ставил нивните животи во опасност. Исто така мора некој да одговара за тоа што имало само 2 водичи (без лиценца), Зоки и Калина, за група која по извештајот броела околу 60 луѓе.
Е сега во делот од извештајот стои дека кога биле поделени во две групи и првата која ја водел Зоки на враќање ја пресретнала втората која ја водела Калина, а Зоки како главен водич дал наредба дека сите мора да се вратат назад поради многу лошите услови. Тука и се раздвоиле тие 7 кои продолжиле нагоре. Тука по мене одговорноста е подеднаква и на Зоки и на Калина. Зоки затоа што дозволил единствениот водич освен него да ја напушти групата оставајќи ја без водич на крајот на колоната и среќа е што сите се симнале безбедно. Одговорноста на Калина е тоа што како водич се решила да ја остави групата на цедило иако работа и било да се грижи за безбедноста на планинарите. Со самото добивање лиценца водичите ќе мора да прифатат дека кога одат приватно можат што сакаат да прават, но кога ќе водат организирана група, тогаш ќе бидат исклучиво во корист на групата, во спротивно треба да одговараат. Не знам дали и сега е вака ама по мене вака треба да бидат поставени работите. И ќе мора да се подигне на повиско и поригорозно ниво издавањето лиценци. Тоа што се случило на Кајмакчалан веќе никогаш да не смее да се повтори.
Во извештајот фалат многу детали. За најбитните моменти нема ништо. Ништо не пишува што и како се случувало со 7 планинари кои се одвоиле, како и кога приметиле дека 2 од нив фалат. Никакви информации за тоа што се случувало од двоење од групата до враќањето назад (освен дека стигнале на врвот и дека Зоки им кажал одма да се симнуваат).
Се ова е заклучок од извештајот што денес беше објавен(доста сомнителен) и е пишано по претпоставка дека е сосема вистинит. Како и да е се надевам само дека случајот нема да остане само на ова и дека семејствата ќе дознаат што точно се случило со нивните деца.

„И самата му припаѓам на истиот круг во кој се движеле покојните планинари и ги познавам сите актери во приказнава. Ја знам и турата, бидејки и јас сум ја одела во зимски услови. Знам и која им била програмата на целиот престој. Знам и што очекувавме сите од времето овој викенд, кој не беше за на планина, особено не саботата. Калина ми беше пријателка и никогаш нема да прежалам што не беше со мене викендот на Љуботен како што се договаравме, туку се одлучи да оди да му се придружи на својот клуб, иако зборувавме дека нема да биде убаво времето. Ми реце:Абе, во бања ќе си седам ако не чини…И отиде. Јас барам јавно одговор зошто не се направени сите напори да се спасат тие луѓе, кои биле оддалечени од цивилизацијата колку до врв на Водно. Групата им заминала во селото и ги оставила. Мора да имало начин да се побара помош, макар од Македонија ако Грците не сакале да помогнат“, прашува револтирано планинаркаат Југослава Дуковска.

Таа вели дека е речиси сигурна дека грчката спасителна служба не потфрлила. „Ги имам видено на дело како спасуваат наш планинар и воодушевена сум. Нека ми одговори некој за ратракот, зошто не побарале да биде пуштен! Санки моторни, што било! Ќе ги нашле на тој начин. Ако побарале нека кажат. Во консултации со други планинари слушам дека, со добра опрема, таму сепак и на такво време можеле да заминат спасители и пеш. Има начин, има опрема, требало да се постапи така, а не постапиле. Зошто???“, додава таа.

Според Дуковска, не може да се прифати дека имале контакт со Калина и Александар во 14.30 и дека ја имале информацијата дека се засолнети под карпа, а да не им кажале да излезат и да се најдат на рамниот терен, на грчка страна, каде што ратракот можел лесно да ги лоцира. „Неприфатливо е ова!Ги имале планинарите на линија, можеле да добијат прецизни инструкции од нив каде да ги бараат. Посебно што знаеме каков е теренот за кој станува збор – замислете тревната ливада со косина од некои 45% се до самиот врв, што е во Грција (по неа се движела турата), а од врвот надолу кон македонска територија има остро исечена литица за надолу (каде веројатно и ги нашле. Па, ако знаеле дека се на таков стрмен терен, тогаш само требале да дојдат до ивица и да одат по неа барајки ги удолу со помош на телефонот, особено што велат дека ги имале на телефонска врска се до 19 часот, кога претпоставувам им се испразнила батеријата!“, вели планинарката. Според неа, изгубен е цел ден. Двајцата планинари полека умирале на студот, очајни што помошта не доаѓа.

http://makfax.com.mk/daily-news/многу-дилеми-и-неодговорени-прашања-п/

тоа е дека најверојатно се одвоиле од групата не од курташак ко една будала поназад што пишала, или да се курчат и се прецениле бем ти смдрливиот глуп муабет, туку дека до нив дошла информација дека мајка и ќерка се изгубиле, па тргнале да ги бараат и се претпоставувало дека се засолнети во црквата.

Будала не будала, бањат/ небањат изгледа ти не си бил во право, безпотребно вреѓаше, а и не сакаш да прифатиш дека такви се карактерите на луѓе кои животот го живеат максимално.

Слава им, планината била нивна најголема љубов.

@silmarillion Таткото на починатиов е во АМСМ ??

Еве за каков терен се работи, меѓутоа, ова се летни слики и како што кажав и претходно, на тој ветар и температура дури и 30-50 метри се тешки за ориентација и движење. Да не грешам душа, ама за луѓе со GPS и моторни санки или ратрак - многу е нелогично нешто...

Jugoslava Dukovska

Kajmakcalan vo leto. Prva slika - karpite, slikani od makedonska teritorija. Vtora slika- karpite i crkviceto-kosturnica na samiot vrv, desno e grcka teritorija, levo e makedonska, slikano od strana. Treta slika- izgled na terenot po koj se kacuvala grupata nagore (ova e verojatno najblagiot del, ima i nesto postrmi delovi ama treva e do samiot vrv). Eve, za ovoj teren zboruvame koga zboruvame za posirokata lokacija na koja se slucilo zaginuvanjeto na Kalina i Aleksandar. Sekako, dodajte na ova mnogu sneg, veter od 140 km/h i uzasno nevreme. I ratraci, telefoni, radio-vrski, lugje, oprema, jazinja...i premnogu, premnogu zagubeno vreme!

28167855_10214438578335720_3366935512762438716_n.jpg 27867579_10214438577655703_2811170139618900899_n.jpg 27867822_10214438450412522_3981643294707425708_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom