Какви муштерии не поднесувате?

  • Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување
Во такви ситуации ништо не сум правел (иако во повеќето ситуации ми одело да му речам нешто) зошто нема да дозволам да се спуштам на негово ниво,

Е да си ми жив и здрав, со ова кажа се.
 
Кога во гужва ми мафнале, им идам на маса и муабет:
човек 1: „Не знам шо да пијам..... (пауза).... ти шо ќе пиеш?“
човек 2: “па не знам,(пауза) пиена сум 2 кафиња веќе денес, сокови какви имате?“
јас: „Имаме свежо цедени од (набројуванка од овошја), и флаширани (набројуванка од овошја“
човек 1: “(во најголемата жештина) - а топло чоколадо имате? (во најголемиот студ) а сладолед имате?’’
на крај ќе нарачаат кафе или нешо безвезе, али 5ка за памтење на сите производи ќе добијам на крај, како и да е.

На еден од колегите му платија на иста маса 3 пати со 1000, иако им кажуваше дека нема ситно, и уште се курчеле дека ќе го чекаат сеа пола саат за да им раситни. Очекуваат најверојатно да им речеме дека не мора да платат ако немаат ситно. Али колегата е малце инаетлив чоек :)

У последно време не им се замарам, али во четвртокот работев во Форца кога беше Џибони, скроз ме напнаа. Гледаат дека е гужва, дека едвај се поминува, и се понашаат ко да мора да се напијат нешо, ако не може да им се деси нешто страшно! И се запнале по топло чоколадо и по салеп. Сите со 1000ки плаќаат. И на шанк стојат иако гледаат дека таму се работи. Тоа па не можам да го разберам, гледаат дека 100 пати ги раздвојуваш за да земеш цефка или чаша или рандом нешто, ама упорно таму стојат.
Имаше едни деца, застанати кај шо оставаат чаши и празни ствари за миење и забавно им беше да ни помагаат, па ни празнеа ајнцери и се смееа, и оставија фин бакшиш. На крај сакавме да ги частиме, али они неќеа, викаа дека ни помагале зашо им било забавно. Е такви луѓе сакам у пм, шо ќе ти помогнат уз смеа и нема да мрчат зашо е гужва.

Ама таква е работата, секогаш ќе се најде некој што во најголемиот хаос ќе ти порача нешо за шо ти иде да му ја лупнеш.
 
Врска немаш.
Ја (а и други луѓе што ги знам) редовно оставаат бакшиш по минмум 10%.
А странци зависи од кај се. Жена ми порано работеше у Хилтон у Лондон и таму бакшиш оставаат само Американци, Шкоти, Германци и евентуално некој од источна Европа. Енглези и други европејци, посебно Французи не оставаат бакшиш. Али затоа Американци 100% без исклучок оставаат бакшиш.

Иначе по темава, работам со муштерии веќе десетина години и стварно не можам да посочам некаков тип на муштерија што ми пречи некако. Ако некој покаже несоодветно однесување, веднаш се трудам да му дадам на знаење дека тешко ќе оди тоа.

Американец во Англија да остави бакшиш и обратно е = на невозможна мисија. ;) Можеби оставаат но во многу ама многу ретки случаеви
--- надополнето: Nov 7, 2011 2:47 PM ---
Врска немаш.
Ја (а и други луѓе што ги знам) редовно оставаат бакшиш по минмум 10%.
А странци зависи од кај се. Жена ми порано работеше у Хилтон у Лондон и таму бакшиш оставаат само Американци, Шкоти, Германци и евентуално некој од источна Европа. Енглези и други европејци, посебно Французи не оставаат бакшиш. Али затоа Американци 100% без исклучок оставаат бакшиш.

Иначе по темава, работам со муштерии веќе десетина години и стварно не можам да посочам некаков тип на муштерија што ми пречи некако. Ако некој покаже несоодветно однесување, веднаш се трудам да му дадам на знаење дека тешко ќе оди тоа.

Не дека немам врска. Но јас слабо сум видел некој да остава бакшиш. Има такви но ретки се. Еве јас оставам на пример бакшиш.
 
Код:
IF програмирање = дизајн THAN Избраниот = дизајнер ELSE програмирање =/= WYSIWYG дизајн  ###(во готови темплејти? ;) )
Шала на страна, еве еден мал совет од моето дамнешно искуство во доволно слично поле на работа. Цената што ја бараш нагласувај дека се однесува на готов и по можност документиран проект (од нивна страна). Значи да нагласат тоа и тоа да биде таму и таму.

За детални измени на договореното нагласи дека цената рипа на 50% над договорената, затоа што нели одново го работиш дизајнот и тоа заради нивна промена на договореното.

Сума сумарум, повеќето муштерии ќе седнат да размислат што всушност сакаат пред да си платат 50% екстра и нема да те малтретираат со бескрајни проби. Останатите ќе си платат екстра па и волкот ќе биде сит и овците ќе бидат на број...
Се погоди така човекот инаку во глобала се океј.
 
Па нормално дека ме нервира и дека не ја сакам работава, кој сака во животот да е келнер и да работи со секаков народ? :) ама ете сум, од немај каде и дај шта даш кога веќе нема ништо друго :)
 
Па нормално дека ме нервира и дека не ја сакам работава, кој сака во животот да е келнер и да работи со секаков народ? :) ама ете сум, од немај каде и дај шта даш кога веќе нема ништо друго :)

Кај нас овде има едно место газдата на кафаната и келнер во нејзе си е, цел живот келнер бил а сега и газда си е и супер му е работата не го крадат келнери :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.
Или како што викаше К. бог да го прости: Ако крадите ако не ве фатиме добро, ама ако ве фатиме.... :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.
 
Американец во Англија да остави бакшиш и обратно е = на невозможна мисија. ;) Можеби оставаат но во многу ама многу ретки случаеви
Го прочита ти мојот пост?
Ја не измислувам него ти кажувам од прва рака информација.
Не само што Американците оставаат бакшиш во Хилтон, во Лондон, туку сите Американци, без исклучок, тоа го прават. Кај другите има исклучоци.
 
Искрено, најголем проблем додека работев 5-6 месеци ми создаваа муштерии кои ме учеа како да си ја вршам работата. Таквите луѓе се дефиниција за стеници.
 
Ситничари. Неколку пати ми имаат барано, пример пола кило мелено месо, ќе им стаам 505 грама, и ко ќе ми рече ти реков пола кило ми иде у фаца да им го треснам....
 
Ситничари. Неколку пати ми имаат барано, пример пола кило мелено месо, ќе им стаам 505 грама, и ко ќе ми рече ти реков пола кило ми иде у фаца да им го треснам....
Ти ибам народот...
 
Една случка ќе кажам што ми се деси кога работев како конобар во еден кафиќ на кеј. И давам јас на типкава кока кола со чаша со лед. Девојкава ја пие пола кока кола во чаша и ледот се стопува нормално и на девојкава и текнува да ме викне и да ми рече дека во чашата веќе немала лед. Ај нема везе тоа, и викам океј, ќе ти донесам лед. И носам лед и пие уште малку од кока колата кога ме вика да ми рече дека чашата и смрдела. Ни сега не знам како се воздржав тогаш да ја отерам у курац и да и кажам дека од неа смрди чашата кога веќе ја испила речиси цела кока кола од неа. Други случки и ситуациии каде што се имам изнервирано ми се немаат случено на повеќе работни места. Тоа од страна на работник каде што ме нервира муштеријата.
Од друга страна, кога сум муштерија, најмногу ме нервираат такви вработени (пример конобари и таксисти) кои што не си ја сфаќаат сериозно работата. Сите конобари без исклучок очекуваат бакшиш по дифолт без притоа да бидат културни, фини и со добри манири. Мислам, едноставно фрлање на кусур или "што сакаш?" нема да доведе до бакшиш за конобарот. А кога е солидна услугата речиси секогаш оставам бакшиш.
 
Да не работиш случајно у ЕнтерНЕТ???

Инаку можам да трпам секакви муштерии, бидејки имам печатница, покрај другото, и влегуваат секаков тип на луге. Единствено нешто што ме вади од кожа е безобразно ценкање и објаснување за цената на некоја услуга. Да, разбирам дека секој има право да проба, но ако кажам дека цената е ТАА, треба да настапи помирување со ситуацијата и да се одлучи ќе зима или не. Но ценкањето од типот:
  • дај бе дечко што е ова од суво злато ли
  • абе кај комшијана е поефтино
  • де бе шо си се фатил за тие 100 денари
  • а ако не направам 100 визитки, само 20 да напраам?
Треба да се дозволи камшикувањето! ;)

Не работам таму :)
 
Povece godini sum vo trgovija,ne vo kavic, ili butik tuku na pazar.
Se srecavaat razni situacii.Najpovece me nerviraat starine gosogi
koga za nesto ce me prasaat.Ova upotrebuvano da ne e.
Mi dosadija pa im spremiv odgovor.
Pa i komsijata moj zema upotrebuvana i mu rodi dve.
I gitla da gi nema, raat sum do slednata.
.
 
Правилото дека муштеријата е секогаш во право сега го користам обратно:)
Кој сака бујрум кој не отворена врата:)
 
Еве нешто глупаво и воедно гадно што ми се случи... Значи, седеле што седеле, па дај бре, зарем и паломата со мрсули треба јас да ја дигнам од масата :tapp: Зарем јас некогаш во мојот живот ќе очекувам некој моите мрсули да ми ги фрла? Страшна работа е народов, секој ден се повеќе се чудам на немањето никаква култура и осет.
Друга страшно одвратна работа е што ми се случи пред некој ден... влегувам во ВЦ, капакот пожолтен од мочка, врз него мочале и не пуштиле вода. Се прашувам дали по дома така си мочаат, или тогаш боли зашто мама чисти :tapp:
Незнам што мислат со тоа, дали си лечат комплекс дека се нешто над мене, јас сум им слугинка и ќе им ги чистам гомната зад себе што ги оставаат, стварно незнам. Ама е крајно глупаво и понижувачки, лично за себе зборувам јас глупаво се чувствувам, затоа што не сум вработена мрсулите да им ги фрлам, ниту пак ми платиле за тоа, туку ми платиле да пијат кафе/сок...
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom