Во такви ситуации ништо не сум правел (иако во повеќето ситуации ми одело да му речам нешто) зошто нема да дозволам да се спуштам на негово ниво,
Е да си ми жив и здрав, со ова кажа се.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Во такви ситуации ништо не сум правел (иако во повеќето ситуации ми одело да му речам нешто) зошто нема да дозволам да се спуштам на негово ниво,
Врска немаш.
Ја (а и други луѓе што ги знам) редовно оставаат бакшиш по минмум 10%.
А странци зависи од кај се. Жена ми порано работеше у Хилтон у Лондон и таму бакшиш оставаат само Американци, Шкоти, Германци и евентуално некој од источна Европа. Енглези и други европејци, посебно Французи не оставаат бакшиш. Али затоа Американци 100% без исклучок оставаат бакшиш.
Иначе по темава, работам со муштерии веќе десетина години и стварно не можам да посочам некаков тип на муштерија што ми пречи некако. Ако некој покаже несоодветно однесување, веднаш се трудам да му дадам на знаење дека тешко ќе оди тоа.
Врска немаш.
Ја (а и други луѓе што ги знам) редовно оставаат бакшиш по минмум 10%.
А странци зависи од кај се. Жена ми порано работеше у Хилтон у Лондон и таму бакшиш оставаат само Американци, Шкоти, Германци и евентуално некој од источна Европа. Енглези и други европејци, посебно Французи не оставаат бакшиш. Али затоа Американци 100% без исклучок оставаат бакшиш.
Иначе по темава, работам со муштерии веќе десетина години и стварно не можам да посочам некаков тип на муштерија што ми пречи некако. Ако некој покаже несоодветно однесување, веднаш се трудам да му дадам на знаење дека тешко ќе оди тоа.
Се погоди така човекот инаку во глобала се океј.Шала на страна, еве еден мал совет од моето дамнешно искуство во доволно слично поле на работа. Цената што ја бараш нагласувај дека се однесува на готов и по можност документиран проект (од нивна страна). Значи да нагласат тоа и тоа да биде таму и таму.Код:IF програмирање = дизајн THAN Избраниот = дизајнер ELSE програмирање =/= WYSIWYG дизајн ###(во готови темплејти? ;) )
За детални измени на договореното нагласи дека цената рипа на 50% над договорената, затоа што нели одново го работиш дизајнот и тоа заради нивна промена на договореното.
Сума сумарум, повеќето муштерии ќе седнат да размислат што всушност сакаат пред да си платат 50% екстра и нема да те малтретираат со бескрајни проби. Останатите ќе си платат екстра па и волкот ќе биде сит и овците ќе бидат на број...
Па нормално дека ме нервира и дека не ја сакам работава, кој сака во животот да е келнер и да работи со секаков народ?ама ете сум, од немај каде и дај шта даш кога веќе нема ништо друго
![]()
Го прочита ти мојот пост?Американец во Англија да остави бакшиш и обратно е = на невозможна мисија.Можеби оставаат но во многу ама многу ретки случаеви
Ти ибам народот...Ситничари. Неколку пати ми имаат барано, пример пола кило мелено месо, ќе им стаам 505 грама, и ко ќе ми рече ти реков пола кило ми иде у фаца да им го треснам....
Да не работиш случајно у ЕнтерНЕТ???
Инаку можам да трпам секакви муштерии, бидејки имам печатница, покрај другото, и влегуваат секаков тип на луге. Единствено нешто што ме вади од кожа е безобразно ценкање и објаснување за цената на некоја услуга. Да, разбирам дека секој има право да проба, но ако кажам дека цената е ТАА, треба да настапи помирување со ситуацијата и да се одлучи ќе зима или не. Но ценкањето од типот:
Треба да се дозволи камшикувањето!
- дај бе дечко што е ова од суво злато ли
- абе кај комшијана е поефтино
- де бе шо си се фатил за тие 100 денари
- а ако не направам 100 визитки, само 20 да напраам?
![]()