Каква (ќе) е вашата реакција?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Најпросто... здраво ахм да да да чао....

Епа вака ако некој ми пријде додека шетам, би му кажала нешто колку да се рече и после тоа и се извадила со тоа како морам да идам некаде и многу се брзам. Ако седам пак во кафич и тој некој/а ми пријде и поќне да ми збори, би разменила два три збора но не би се впуштала многу во разговорот, и не би му спомнал/а да седне , и откако веројатно откако тој/таа ќе ми доакаже се што сакал/а ќе си замине.

...ако стварно не ми е до муабет дојдено и јас исто ќе му речам дека се брзам или просто на сите прашања краток одговор незаинтересирано па така ваљда ќе свати дека не ми е до муабет

колку и да не ми е омилена личноста ако ми се обрати ќе и возвратам од љубезност, а дали ќе ја поканам да седне зависи од ситуацијата, ако сме биле скарани секако дека не, во др случај зошто да не, тоа би го направила од култура ако не за др:pos2::helou:

Во таква ситуација едноставно културно (без да се осети непријатност) давам до знаење дека не ја сакам таа личност..:nenene:

Ako me prasa ke odgovoram na kratko i ke obrnam odredeno nivo na vnimanie, no neveruvam deka ja ke postavam prasanje, kako i da e ako ne se brzam ke ostanam dodeka ima taa osoba prasanja ako se brzam dva tri brzi odgovora i covece moram da idam cao.

ke razmenam 2-3 zbora i posle ke se izvadam nekako i ke si otidam.No ako e stvarno nekoja licnost so nemozam da ja podnesam e togas ni zdravo ni niso ne i zborma i bi si otisla vednas...

Два-три збора би размениле...Ако не сакам да правам муабет нема потреба од повеќе разговор ама онака чисто од култура ќе речам едно здраво барем...

Неколку зборови би разменил чисто од куртоазија, ама со начинот на кој би се однесувал би покажал дека не сум расположен за муабет и веројатно ќе си сфати другиот и ќе си замине сам.

Во моето друштво еден гадно се огреши спрема мене, а треба да се напомене дека сум бил откај него и сум идел у оган за него. Му се натепав и наругав. И не рече ни „извини“. А преголема навреда. Не директна кон мене, но кон моето семејство, кое со ништо не му згрешило. По еден ден, ми проговори нешто, дури и не разбрав што ми рече. Тоа беше последен контакт. Сега, сите другари заедно, и на Нова година, и на 1ви мај, и во кафич, кафана, се собираме, пиеме, јадеме, со сите си се слагам, на него збор не проговорувам. Го гледам како дух. Имаше сообраќајка со скутер, случка која ја предвидов една недела претходно. Не се јавив, никого не прашав за него. Не ме интересира. И да дојде да ми прави муабет, воопшто нема да го регистрирам. Велите да размениме неколку збора од култура, но таков човек не заслужува такво нешто.

Чисто од култура може само да се поздравам, и понатаму личноста сама ќе свати каде згрешила и што треба да прави.

Значи да претпоставиме дека шеткате некаде и до вас се доближува личност со која не сакате да разговарате (моментално или воопшто), но таа ви прај муабет. Како би реагирале? Би ја свртиле главата и би продолжиле понатаму, без разлика што ви се обратила?

Или, пак, седите во некој кафич, доаѓа кај вашата маса човек со кој не сакате да разговарате. Дали од култура би рекле да седне со вас или ќе се правите мутави и ќе го игнорирате? Дали би размениле барем два-три збора?

Ако не сте биле во ваква ситуација, претпоставете како би реагирале доколку се најдете. Па, бујрум:)

Имам хедикеп кога станува збор за странци, секогаш ми било непријатно некој да го негирам и игнорирам само туку така, затоа што тоа не ми делува пристојно, посебно во последниов период.
Но ако некој е премногу нападен, би кажала, „извинете морам да одам“.
:kafe:

Мразам лицемерие.
Не сакам да зборам,ќе го потенцирам тоа.

Нема да се кријам како некое мало девојче,плашејќи се од реакцијата,или пак да бидам фин,ради реда.

Зависи од тоа пред тоа да се случи да не правиме муабет... каков бил односот... можеби би рекол здраво само и толку од муабетот... а ако никогаш не сум разменил некој збор... нема ни тоа да го кажам ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom