Каков е интернетот на Телекабел, Теленет...

• Креатор на темата Креатор на темата Net_Boy
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Мое лично искуство. Во саботата бев кај мојот братучед кој има интернет од Телекабел во Аеродром и може да кажам дека од тоа по тапа немаше. Некаде од кај 4 саат поручекта па до кај 10 вечерта додека не си отидов јас буквално ништо не отвараше. Интересно download одеше добро, некаде околу 20 kb/s (додека стигнав до некоја страна за download умрев) ама страните многу слабо ги отвараше, еден маил човек неможеше да си провери. Исто така имаше и проблеми со конектирање на месенџерите.

Тапа. Цела недела прави „падни-стани”.
Башка, уште имаат проблеми со peer-ингот со оннет, па ни форумов ми се отвара како што треба - ни бутур.

Јас не се жалам, добро е, веројатно и најдобро што се нуди кај нас за тие пари :)

vardarce напиша:
Интересно download одеше добро, некаде околу 20 kb/s (додека стигнав до некоја страна за download умрев) ама страните многу слабо ги отвараше, еден маил човек неможеше да си провери. Исто така имаше и проблеми со конектирање на месенџерите.

Bas isto i kaj mene bese vikendov.Download brz ama dur otvori strana se iznacekav.Mada i so download imase zaebancii, vie tamu moze nesto malo ste siminjale....ja imav pusteno eden fajl od 45Mb da se siminja, na pocetok si idese super, ama posle edno 10-15min odednas nisto ne prakja i dvapati mi go prekina, pa sum moral so pinganje tretiot pat da mu kazuvam deka sum uste online za da produzi da prakja.:icon_lol:
Ama eve go denes dobro e.

Според мене најверојатно проблемите на Телекабел се во слабиот интернет bandwidth. Мислам дека имаат 20 mbps секвупно и како им се намножија корисниците така почнаа и проблемите. Најголемите зафрканции се во ударните периоди, значи петок напоручек, сабота и недела цел ден кога луѓето најмногу користат интернет. Исто така може поради премногу конекции од torrent и P2P апликации да се запушува целиот сообраќај и затоа да не ги отвара вебстраните, а директниот download да оди добро.

Problemot adminite treba da go gledaat vo Onnet, a ne da plukaat po Telekabel.

Dobro znaeme kakvi igri igra Onnet, uste ne dial up vremeto vi teknuva koga gi blokiraa Unet i Mol?

Epa dragi admini na kajgana vie go plakate hostingot za da bidete dostapni na internet do site, i ako hosting kompanijata ne moze da go obezbedi toa kako vo slucajot treba da si barate druga hosting kompanija.

angelce1 напиша:
Problemot adminite treba da go gledaat vo Onnet, a ne da plukaat po Telekabel.

Dobro znaeme kakvi igri igra Onnet, uste ne dial up vremeto vi teknuva koga gi blokiraa Unet i Mol?

Epa dragi admini na kajgana vie go plakate hostingot za da bidete dostapni na internet do site, i ako hosting kompanijata ne moze da go obezbedi toa kako vo slucajot treba da si barate druga hosting kompanija.
Што има врска Он.нет со моменталниот интернет на Телекабел? Ако не си знаел Телекабел више не "откупува" интернет од Он.нет туку од Неотел (Неоком).

vardarce напиша:
Што има врска Он.нет со моменталниот интернет на Телекабел? Ако не си знаел Телекабел више не "откупува" интернет од Он.нет туку од Неотел (Неоком).
Ocigledno ne mi go svati postot.

Znam deka linkot na telekabel e od Neotel, i poradi toa onnet go blokira soobrakajot sto doaga od Neotel, nadevajki se deka musteriite na telekabel ke se prefrlat na Onnet za da mozat "normalno" da gi otvaraat web-stranite hostirani na onnet.

Ja mislam sakase da kaze deka kajgana forumov e hostiran na onnet a onnet go blokira telekabel, pa sea da go premestite na drug host forumot.
Samo sto muabetov bese ne za onnet, tuku deka u globala e usporen internetot preku telekabel, ne zborime samo za peeringot so onnet.Ova posebno za poslednive denovi, inaku do sega bese odlicno na kabelov.

Епа јас не сум на телекабел, туку сум на Роби од Штип. Веќе претходно постирав еден пост и кажав дека не им е баш добар интернетот. Одкога го постирав тоа, си имав проблеми со Роби затоа што не сум требал да кажувам дека им е лош интернетот, и изгубиле многу муштерии.
Епа сега пак ќе постирам и сакам да кажам дека денеска имаше прекини баш кога највеќе ми требаше интернет. Сега конекцијата ми е послаба и од дајл-ап. Ова е последен месец што ќе го користам Роби. Веќе почна да ме нервира ваков интернет, еднаш имаш, другпат немаш.
Сега сигурно пак ќе си имам работа со Роби, ама овој пат ќе и докажам дека не се во право. Преминувам на ADSL.

:kafe:

Аман бе. А какви проблеми поточно си имаше со Роби?
Да не ти се јавија и ти рекоа: „Копиљ, што си мрчел ти на форум за нас, а? А? Сакаш да ти го пукнеме носот?” :-)

Не, сериозно... Какви проблеми?

Acid напиша:
Аман бе. А какви проблеми поточно си имаше со Роби?
Да не ти се јавија и ти рекоа: „Копиљ, што си мрчел ти на форум за нас, а? А? Сакаш да ти го пукнеме носот?” :-)

Не, сериозно... Какви проблеми?

Јас го бев исклучил интернетот во фебруари, и и се јавив при крајот на фебруари да им кажам да ми пуштат интернет за во март. И тој тамо сервисерот ми вика: „не е убаво така да пишуваш за нас, многу муштерии изгубивме, а и газдата се сомнева во мене“ =) Јас му реков дека што сакам можам да напишам, freedom of speech, tell the truth.

Ок, се појави уште еден проблем од Роби. Затоа што сите корисници од роби делат иста IP адреса, само адресите на компјутерите се различни, многу е лесно да си влегуваш во компјутери што имаат интернет од роби, само треба да најдеш слободен порт и да ја знаеш IP адресата на компјутерот што сакаш да влезеш. Како го открив ова? Па вчера сурфајќи на кајгана почнаа да ми летат вируси од небо. Ама јас си ставив zonealarm firewall и сега сите ги ловам. Еве сега има еден напад од 10.0.148.64 на порт 1617

untitled.JPG

Мислам дека ова кажува се, од сабајле имаше 2-3 вакви предупредувања

Нормална работа, оти мрежата им е изведена преку VPN со приватни IP адреси.

vardarce напиша:
Нормална работа, оти мрежата им е изведена преку VPN со приватни IP адреси.

ептен нормална. И некој што се подразбира малку повеќе од компјутери, може да си чачка по туѓи компјутери.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom