Како влијае марихуаната на здравјето...

• Креатор на темата Креатор на темата MSV
  • Време на започнување Време на започнување
Gospodine "Al" - dokolku od mojata zabeleska se cuvstvuvas navreden - pogresno e!

Da prodolzam:

Vo gradot Sietl, drzava Vasington, SAD, gradonacalnikot najavil deka koristenjeto na ovaa bilka nema da se sankcionira od 01.12.2013.

Ako e gradonacalnikot izlecen od rak so upotreba na ovaa bilka, zosto istata im se zabranuva na nemu slicnite kako preventiva za zdravite?...

Poleka klopceto pocna da se odmotuva...

Kolku za Vasa informacija. Jas nabrzo polnam 72 godini (Tvoite se tvoi)... Na slicni FORUM diskusii sum od pojavata na Internetot... Za prv pat poseriozno ucestgvuvam tuka so dolbronamerni celi... Obicno site diskusii sum gi vodel na oodelot za Filosofija ili Religija na Balkanot.
Jas nikomu ne objavuvam bilo kakov natprevar ili "vojna" i ne e ova "igra" koja treba da ja zagubam - toa medijatorot ce proceni.
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 13:59 ---
Dodatno:

Od ovaa bilka se dobivaat zdravi lekovi - jagleno hidrati.

Medicinskite lekovi se jagleno agensi preraboteni od nafta.

Sekoj koj ja sadi ovaa bilka, dokolku se povika na voobicaeno pravo, ne bi trebalo da bide osuden.

Moj predlog, ne sum pravnik, no dobar advokat bi trebal da znae povece.

Please.. Единствениот начин со коноп да излечиш болест е да се обесиш.
Имам јаже од коноп, многу цврсто - наводно неуништливо. Еве ти прв почни со бесењето, па ако од прва ти успее да го репатентираме одма - некоја паричка ќе направиме, м? :)
„Јаже од коноп за бесење. Загарантирана бавна и екстремно болна смрт. Кој не пробал - не знае!“ :pos:

Kako e mozno "posle efektno besenje (mrtva) da davas vakvi predlozi...

Kolku za potsetuvanje, dokolku ne znaes, najgolemite brodovi se prikotvuvaat pokraj dokovite tokmu so takvi jazinja, a ne plasticni - izraboteni od nafteni surovini.

Gospodine "Al" - dokolku od mojata zabeleska se cuvstvuvas navreden - pogresno e!

Da prodolzam:

Vo gradot Sietl, drzava Vasington, SAD, gradonacalnikot najavil deka koristenjeto na ovaa bilka nema da se sankcionira od 01.12.2013.

Ako e gradonacalnikot izlecen od rak so upotreba na ovaa bilka, zosto istata im se zabranuva na nemu slicnite kako preventiva za zdravite?...

Poleka klopceto pocna da se odmotuva...

Kolku za Vasa informacija. Jas nabrzo polnam 72 godini (Tvoite se tvoi)... Na slicni FORUM diskusii sum od pojavata na Internetot... Za prv pat poseriozno ucestgvuvam tuka so dolbronamerni celi... Obicno site diskusii sum gi vodel na oodelot za Filosofija ili Religija na Balkanot.
Jas nikomu ne objavuvam bilo kakov natprevar ili "vojna" i ne e ova "igra" koja treba da ja zagubam - toa medijatorot ce proceni.
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 13:59 ---
Dodatno:

Od ovaa bilka se dobivaat zdravi lekovi - jagleno hidrati.

Medicinskite lekovi se jagleno agensi preraboteni od nafta.

Sekoj koj ja sadi ovaa bilka, dokolku se povika na voobicaeno pravo, ne bi trebalo da bide osuden.

Moj predlog, ne sum pravnik, no dobar advokat bi trebal da znae povece.

Заеби друже колку години имаш, на интернетот почитта се стекнува со квалитет на размислување а не со бројки, било да се тоа години или сантиметри.

Сите овие работи што ти ги кажуваш се океј, звучат како убава приказна за пред логорски оган но треба да се разграничат остро приказните од фактите. Ова што го говориш никаде не е документирано. Ако грешам, исправи ме ама со релевантни извори, а не со сомнителни линкови од индивидуални фанатици.

Dobro, - Koj si pak ti TEBE da ti polagam smetka...
Sakas citaj ili ne - tvoj izbor... Dokolku ne ti odgovaraat na tvojot keif - skokni gi.

Jas ce prodolzam po mojot nacin... I pokraj godinite voopsto ne mi se brza...
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 18:04 ---
Skokaj me "brat"

Koj sum sto sum ne e voopsto vazno.

Koj si ti - tvoja rabota. I pokraj godinite voopsto ne mi se brza.
Mene voopsto ne mi e PC i Internetot osnovna preokupacija...

Se razbravme... Mnogu sreca!

Нема да те скокам бидејќи имам нешто да кажам, а слободата на говор ми гарантира дека нема да бидам спречен, како што впрочем гледаш.

Ти можеш да си тераш како сакаш, што се однесува до мене можеш да тврдиш дека оваа билка гарантира 350 квадрати парцела во рајот, ама мене должност ми е како скептик, антитеист, интелектуалец и филантроп да ја изнесам вистината на виделина за оние кои не се информирани доволно на оваа тема. Доволно долго гледав измамени кутри семејства, луѓето како Иван Исцелител и Сабина грдни пари заработија врз болката на народот. Секојпат кога ќе наидам на ваква потенцијална измама биди сигурен дека ќе направам се што е во моја моќ аргументирано да ги разоткријам фактите, а ти ако си толку сигурен дека грешам бујрум изнеси посилни факти.

Recept kako se dobiva maslo od ovaa bilka:

http://www.youtube.com/watch?v=i1ENFoiBsmU

Intelektualec - so eden ili povece fakulteti - ili spored licno ubeduvanje?

Antiateist - raspolagas li so priznati (pisuvani od tebe) argumenti?

Skeptik - jas vecen optimist!

Edino se slozuvame vo filantropijata...

Moj mail:

bmrhgj@gmail.com

na Skype - samo vo dogovoreno vreme:

Blagoje Jankovski

Dobri snista vo udobno spienje...

Нема да те скокам бидејќи имам нешто да кажам, а слободата на говор ми гарантира дека нема да бидам спречен, како што впрочем гледаш.

Ти можеш да си тераш како сакаш, што се однесува до мене можеш да тврдиш дека оваа билка гарантира 350 квадрати парцела во рајот, ама мене должност ми е како скептик, антитеист, интелектуалец и филантроп да ја изнесам вистината на виделина за оние кои не се информирани доволно на оваа тема. Доволно долго гледав измамени кутри семејства, луѓето како Иван Исцелител и Сабина грдни пари заработија врз болката на народот. Секојпат кога ќе наидам на ваква потенцијална измама биди сигурен дека ќе направам се што е во моја моќ аргументирано да ги разоткријам фактите, а ти ако си толку сигурен дека грешам бујрум изнеси посилни факти.

Убаво од твоја страна што изнесуваш факти. Сериозно го мислам ова бидејќи секоја информација од интернет што мислам дека е добра , барам контрааргументи за истата па после самиот донесувам заклучок (што не значи дека и сум донел правилен).

А дали имаш информации за Спиењето и неговото значење за здравјето , за Мелатонин и неговата функција ?

Доколку сите луѓе ЧЕКАА од "релавантните установи" да им ги потврдат резултатите сеуште ќе си мислевме дека земјата е рамна плоча . Колку пати "релавантните установи" погрешиле па после 30-40 години и откако милиони животи биле уништени признале! За жал сеуште прават грешки намерни/ненамерни.
И која вистина ја изнесуваш на виделина кога не си ни пробал коноп ??

Мој пријател со помош на конопот се тргна од иглата, оди на него кажи му ја твојата вистина ;)

Мене ми е само смешно што во една држава е легално а во друга нелегално. Изгледа едните се попаметни од другите .

Има луѓе што со помош на молитва се тргнале од иглата, тоа не го потврдува постоењето на господ туку плацебо ефектот.

Секако, секој е слободен да верува во што сака, па и во еднорози и самовили, тоа мене не ме засега, само ако тој истиот своето верување го презентира како факт, јас сакам да видам конкретни докази за тоа.

Анализа
МАКЕДОНЦИТЕ ОСТАНУВААТ „НАДУВАНИ“ НА ЦРНО

Петре Димитров

Охрабрени од неодамнешната легализација на марихуаната во американските држави Колорадо и Вашингтон инвеститорите на Волстрит почнаа да вложуваат милиони во бизнисот со марихуана. Кај нас легализацијата или пак, некаква форма на нејзино регулирање сé уште е табу, иако црниот бизнис со марихуаната, најпопуларната дрога кај нас, со години цвета и врти милиони евра годишно. Претставниците на државата се категорични дека наместо да дебатираме за некаква форма на легализирање и контрола на марихуаната кај нас, треба уште посилно да се бориме против употребата на дрога и да создаваме здрави генерации. Поддржувачите на легализацијата и регулирањето пак, велат дека таа, пред сé, ќе донесе контрола и пари за државата преку оданочување на бизнисот

Илчо Захариев
Меѓуресорска комисија за борба против дрога
„Марихуаната не е лесна дрога. Нема лесна и тешка дрога. Има само дрога. Став на државата е дека таа никогаш нема да се легализира!“

Влатко Деков
ХОБС
„Употребата на дрога помалку или повеќе може да биде ризично. Е токму поради тоа треба да се регулираат. Затоа што сега пазарот е во рацете на криминалците. Тие го одредуваат и квалитетот, чистотата, достапноста итн. Марихуаната може да биде штетна, ама таа ќе биде помалку штетна ако не е прохибицијата.“
----------------------------------------------------------------------------

3.500% ПОРАСНАА АКЦИИТЕ НА ХОЛИВУДСКАТА КОМПАНИЈА МЕДБОКС, КОЈА ПРОИЗВЕДУВА АВТОМАТИ ЗА МАРИХУАНА, ЗА САМО ЕДЕН ДЕН ПО ДОНЕСУВАЊЕТО НА ОДЛУКАТА ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА НА МАРИХУАНАТА ВО КОЛОРАДО И ВО ВАШИНГТОН

1,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВРЕДИ ИНДУСТРИЈАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕДИЦИНСКА МАРИХУАНА ВО САД

10.000 ВРАБОТЕНИ РАБОТАТ ВО ИНДУСТРИЈАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕДИЦИНСКА МАРИХУАНА ВО САД

7,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ЌЕ ЗАШТЕДИ АДМИНИСТРАЦИЈАТА ВО САД СО ЛЕГАЛИЗАЦИЈАТА НА МАРИХУАНАТА, ПАРИ КОИ СЕГА СЕ КОРИСТАТ ЗА НЕЈЗИНО УНИШТУВАЊЕ

500 ДЕНАРИ ВРЕДИ ЕДЕН „ЌИБРИТ“ СО 2-3 ГРАМА МАРИХУАНА ВО МАКЕДОНИЈА

1.000 ЕВРА ЧИНИ КИЛОГРАМ МАРИХУАНА ВО МАКЕДОНИЈА

50 ЕВРА Е ПРОДАЖНАТА УЛИЧНА ЦЕНА ЗА 10 ГРАМА МАРИХУАНА ВО МАКЕДОНИЈА

6.000 КОРИСНИЦИ НА МАРИХУАНА ИМА РЕГИСТРИРАНО ВО ЗЕМЈАВА

500 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ Е ГОДИШНИОТ ОБРТ НА ПАРИ ОД ЦРНА ПРОДАЖБА НА МАРИХУАНА ВО СВЕТСКИ РАМКИ

7% ОД ГРАЃАНИТЕ ВО ЕУ МИНАТАТА ГОДИНА КОРИСТЕЛЕ МАРИХУАНА ИЛИ ХАШИШ

5% ОД ЖИТЕЛИТЕ ВО ХОЛАНДИЈА МИНАТАТА ГОДИНА КОРИСТЕЛЕ МАРИХУАНА, ШТО Е ПОД ПРОСЕКОТ НА ЕУ

-----------------------------------------------------------------------------

Што ќе ви се случи доколку испушите една цигара со марихуана, жаргонски позната како џоинт? ТХЦ, главната состојка на марихуаната многу брзо ќе ви влезе во крвта преку белите дробови при што се пренесува до мозокот и останатите делови на телото. TХЦ ги зафаќа невроните и ја попречува нивната нормална комуникација. На пример, доколку некој сака да се сети што правел пет минути пред да пуши марихуана може да има проблем за да се сети. TХЦ делува и може да направи проблем и кај концентрацијата, размислувањето, задоволството, сензорите и перцепцијата, координираното движење и др. Вака лекарите стручно го објаснуваат ефектот од пушењето марихуана, најпопуларната дрога кај нас. Корисниците на марихуана, пак, делувањето го објаснуваат на следниот начин: „Марихуаната не предизвикува смрт. Не постои физички доказ со кој би се потврдил барем еден смртен случај предизвикан директно од марихуаната. Таа не создава зависност. ТХЦ стимулира одредени нервни центри со што се забрзува мислењето и креативноста, се изоштрува слухот и се лачат хормони кои придонесуваат за исклучиво весело расположение кај корисникот. Марихуаната ги олеснува болките и речиси ги уништува. За ефектите на марихуаната по здравјето може да се дебатира и дебатира. Сепак, објективните истражувања укажуваат на тоа дека марихуаната е многу помалку штетна од алкохолот и цигарите“.

ЦРНИОТ БИЗНИС СО МАРИХУАНАТА СÉ ПОПРОФИТАБИЛЕН

Доколку се следи трендот на цената на марихуаната во последниве дестина години ќе се види дека бизнисот со неа станува сé попрофитабилен. Така во 2000 година еден килограм марихуана чинеше 200 тогашни германски марки, во 2005 година 200 евра, а наредната година двојно повеќе. Од минатата година килограм марихуана чини и до 1.000 евра во зависност од квалитетот. Одгледувањето и продажбата на марихуаната е сé повеќе вносен бизнис, а за тоа сведочи фактот што уличната цена на еден „кибрит“, во кој има меѓу 2 и 3 грама дрога (од кои се прават 3-4 цигари), чини 500 денари, а малопродажните цени се движат меѓу 8 и 10 илјади денари за стотина грама. Не постои официјална статистика колку пари годишно врти овој црн бизнис, но се претпоставува дека се работи за неколку милиони евра. Само последната количина дрога, (од која дел беше и за нашиот пазар) која пред неколку дена беше запленета на излез од соседна Албанија на црниот пазар вредеше над 3 милиони евра.Според официјални податоци, во Македонија моментално има регистрирано 6.000 корисници на марихуана, што според познавачите на состојбите е многу мала бројка во однос на вистинските корисници на марихуана, до која многу лесно може да се дојде на црниот пазар.

КВАЛИТЕТОТ НА ДРОГАТА ГО ОДРЕДУВААТ КРИМИНАЛЦИТЕ

За да го уништат нелегалниот пазар и за да ја регулираат употребата на дрога, за чие користење секогаш ќе постои интерес, неколку европски земји последниве десетина години преку слични модели дозволија одредена форма на легализација. Португалија пред 11 години направи радикален чекор и ги декриминализира речиси сите видови дрога, вклучително марихуаната, хероинот и кокаинот. Што преведено значи дека не се оди во затвор само за поседување дрога за лична употреба или употреба на дрога. Резултатите од овој чекор се фасцинантни. Имено 5 години после оваа промена направена е евалуација и е утврдено следново: кај младите на возраст 14-16 години употребата на илегална дрога е намалена за 4%, инфекцијата ХИВ кај корисниците на дрога е намалена за 17%, а смртноста од дрогата е намалена за повеќе од 50%. Бројот на корисниците кои се пријавиле за лекување се зголемил од 6.000 на 14.800. Употребата на марихуана кај возрасната популација над 18 години (употреба барем еднаш во текот на животот ) е под 10%. За споредба, во САД каде што во најголемиот број држави е криминализирана употребата, 40% од возрасната популација има употребувано марихуана. Всушност, во САД луѓето повеќе употребуваат кокаин отколку што во Португалија користат марихуана. „Употребата на дрога помалку или повеќе може да биде ризична. Е токму поради тоа треба да се регулираат. Затоа што сега пазарот е во рацете на криминалците. Тие го одредуваат и квалитетот, чистотата, достапноста итн. Марихуаната може да биде штетна, ама таа ќе биде помалку штетна ако не е прохибицијата“, смета Влатко Деков од невладината организација ХОБС.
Тој смета дека политиката на прохибицијата за дрогата каква што води Македонија е неефективна.„Прохибицијата се покажа дека е неефективна. Да ги земеме клучните параметри во однос на успешноста на оваа политика. Достапноста - денес дрогата е многу подостапна, цената - денес е со пониски цени, употребата - бројот на лицата кои употребуваат дрога не се намалува, напротив, се зголемува, бројот на смртните случаи поврзани со дрога е зголемен, а затворите се полни со луѓе кои употребуваат дрога. Сетоа тоа ја чини државата и финансиски. Еден граѓанин во затвор е најскапата опција. На европско ниво тоа ја чини државата во просек околу 30-40 илјади евра годишно. Многу е подобро тие финансии да се искористат во програми за превенција, едукација и третман. Регулирањето на дрогата како модел спротивен на прохибицијата нема да е панацеа или сребрен куршум во однос на дрогата и да ги реши сите проблеми. Но, убеден сум во тоа дека е многу похуман, цивилизиран и поефективен модел. Во ерата на цивилизацијата никој не треба да биде казнет затоа што одлучил да става нешто во сопственото тело“, смета Деков. Вообичаено се мисли дека заменувањето на прохибицијата со пристапот на регулирање (декриминализација, депенализација) ќе доведе до ситуација free-for-all во однос на достапноста и употребата на дрога. Што секако не е така. И практиката на повеќе земји, како Холандија, Португалија, Чешка, итн. покажаа дека овој страв е ирационален и дека реформите во оваа насока се многу поефективни отколку ситуацијата статус кво на забрана. Имено, на ниво на цела ЕУ во просек 7% од граѓаните користеле марихуана или хашиш во текот на минатата година. Италија и Шпанија се на врвот со 11%, а Холандија е под европскиот просек со 5%. Во Холандија со воведување на либералните закони немаме драматично зголемување на употребата на марихуана. А употребата на хероин се намалува.

ВО МАКЕДОНИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА ИЛИ РЕГУЛИРА МАРИХУАНАТА

Во изминативе 20 години во Македонија во неколку наврати срамежливо во јавноста се отворала дебата за легализација на марихуаната, благодарение на медиумите. Дебата во ист стил се води и денес и главно е концентрирана на формите на Интернет. Сите политички структури, официјално се против легализација на марихуаната и таа никогаш не се нашла во нивните агенди. Таков е и ставот на институциите.Илчо Захариев, претседател на Меѓуресорска комисија за борба против дрога, вели дека наместо да дебатираме за некаква форма на легализирање или регулирање на марихуаната кај нас, треба уште посилно да се бориме против употребата на дрога и да создаваме здрави генерации.„Марихуаната не е лесна дрога. Нема лесна и тешка дрога. Има само дрога. Став на државата е дека таа никогаш нема да се легализира!“, вели Захариев.Тој ги побива сите аргументи на поборниците на легализирањето на марихуаната и смета дека Националната стратегија за борба против дрогата ги дава очекуваните резултати.„Бројот на зависници се намалува. Најголем проблем сега ни е ресоцијализацијата на зависниците. Дури 90% од нив се невработени“, вели Захариев, кој вели дека Македонија сé помалку е транзит за дрогата, која сега до Западна Европа стигнува преку Бугарија и Романија.
-----------------------------------------------------------------------------

ЗАПАДОТ МУ ГО ЗЕМА БИЗНИСОТ НА ИСТОКОТ

До пред неколку години најмногу марихуана во Македонија се садеше во источниот дел на земјата. Тоа беа изолирани случаи и дрогата беше наменета најчесто за лична употреба, многу ретко за продажба. Сега тој примат го зедоа Скопскиот, Кумановскиот, Тетовскиот и Гостиварскиот регион, каде што во минатите неколку години беа откриени десетици плантажи наменети пред сé за задоволување на потребите на домашниот наркопазар. Сепак, најголемиот дел од марихуаната која се пуши во Македонија доаѓа од Албанија.

КАКО СЕ КОРИСТИ МАРИХУАНАТА?

Џоинтот се состои од исушени и иситнети листови, цветови и семе од растението Канабис сатива (марихуана). Таа обично се пуши како цигара (џоинт) или со луле. На овој начин се консумираат активните состојки од марихуаната заедно со никотинот и други состојки. Марихуаната понекогаш се консумира преку храна (пр. колачиња) или како чај. Доаѓа и во поконцентрирана темна и густа форма – хашиш.

ПРОФИЛ НА ДИЛЕРИТЕ НА МАРИХУАНА ВО МАКЕДОНИЈА

Во Македонија има неколку криминални групи кои се занимаваат исклучиво со трговија и транспорт на дрога. Иако сме мал пазар, ние сме една од земјите низ кои мора да мине дрогата за да стигне на најголемиот пазар - Европа, а тоа тие умешно го користат. Станува збор за групи од чист и мешан етнички состав, во кои членови се неколку генерации од исто семејство и блиски роднини. Тоа е строго затворен круг и има слепа лојалност. Овие криминални групи се моќни, бидејќи имаат на располагање огромни финансиски средства и на тој начин привлекуваат и врбуваат нови членови. Меѓу нив постои ривалитет, бидејќи досега имало неколку обиди да го преземат пазарот, а тие резултирале со пресметки и ликвидации како во Македонија, така и во странство.

КОЛИЧЕСТВО ЗАПЛЕНЕТА МАРИХУАНА (СПОРЕД МВР)

2007 ГОДИНА-------------- 231 КГ
2008 ГОДИНА-------------- 133 КГ
2009 ГОДИНА-------------- 702 КГ
2010 ГОДИНА-------------- 437 КГ
2011 ГОДИНА-------------- 286 КГ

---------------------------------------------------------------------------

Едит: Бидејќи форумов не ми дозволува целиот текст да го ставам тука во два дела, прочитајте го остатокот од статијава на сајтот на Капитал

Tonchi - odlicen prilog.
Go podrzuvam vo celost, kako i prethodnite dva...

Naskoro nov post...

:)

542009_408008435951283_2107092967_n.jpg

Американските сојузни држави Вашингтон и Колорадо, последниtе месеци pred Nova godina се особено актуелни во светските медиуми бидејќи донесоа одлука да ја легализираат употребата на марихуана, но тамошните власти се плашеа од реакцијата на Обама, бидејќи на федерално ниво употребата на марихуаната сè уште се смета како кривично дело.

Бијдеќи веќе има неколку постови, ќе можам да го ставам тука и вториот дел од текстот.

КОЛКУ МАРИХУАНАТА Е КОРИСНА, А КОЛКУ ШТЕТНА?

Очекувано, поборниците за легализација на марихуана се склони да ги кажат исклучиво нејзините позитивни ефекти, а противниците само негативните. Но, колку марихуаната е добра за здравјето, а колку е штетна? Што кажуваат за тоа достапните научни информации?Некои лековити својства на марихуаната се откриени уште пред 2.700 години пред новата ера во Кина, која и денес се смета за една од 50 најважни лековити растенија. Како лек ја користеле и древните Грци и Египќани. Се раширила во Европа, но во 1484 година ја забранил папата Иносент VIII.
Лекување на мултипла склероза
Бројните истражувања со комбинација на ТХЦ и канабидиола (СВD) утврдија дека ваквиот спој ги ублажува грчевите кај заболените од мултипла склероза. Исто така интересно е тоа што испитаниците изјавиле дека чувствуваат како канабисот им го намалува треперењето иако ефектот очигледно бил од субјективна природа, но научниците го забележале. Некои истражувања исто така покажуваат дека CBD ги ублажува епилептичните напади.
Позитивно делување на Алцхајмер
Едно истражување од Scripps Research Instituta утврдило дека ТХЦ го спречува создавањето плочки во мозокот кои се поврзуваат со алцхајмеровата болест. ТХЦ го блокира ензимот АСНЕ кој го забрзува формирањето на талогот поефикасно од вообичаените лекови. Исто така спречува собирање на протеини кои се инхибираат во помнењето на заболените.
Позитивно влијание на заболувањето од СИДА
Истражувањето од Универзитетот Колумбија од 2007 година утврди дека вдишувањето на канабисот го зголемува апетитот на заболени од ХИВ/СИДА. Друго истражување спроведено во Сан Диего, училиштето за медицина на Универзитетот во Калифорнија, открило дека марихуаната значајно ја намалува невропатската болка кај болестите поврзани со ХИВ.
Марихуаната и ракот
Истражувањето спроведено на Универзитетот во Мадрид утврдило дека хемикалиите на канабисот ги уништуваат клетките на туморот на мозокот во процесот кој се нарекува аутофагија, па така туморот се намалува.
Марихуаната и шизофренијата
Поврзаноста на канабисот и шизофренијата е контроверзна тема. Некои истражувања покажале дека марихуаната може да предизвика психотична состојба и напади на паника и да делува како копче за шизофренија. Според едно истражување спроведено врз заболените од шизофренија во Америка, шизофренијата не се зголемила откако настанала популаризација на оваа дрога, и напротив, благо се намалила. Некои научници сметаат дека може да се работи за коинциденција - луѓето кои се склони кон шизофренија, едноставно сакаат марихуана. Но, некои нови истражувања како што е трудот на францускиот психијатар Мари-Одиле Кербс, покажале дека марихуаната може различно да делува кај луѓето, во зависност од гените.Со други зборови, канабисот кај некои луѓе склони кон шизофренија може да го забрза развојот на болеста и да го забави созревањето на мозокот, додека кај другите, нечувствителни на ефектите на канабисот, нема вакво влијание.
Можни последици
Некои истражувања откриле дека марихуаната го намалува одбранбениот систем, односно ја инхибира активноста на клетките на имунолошкиот систем. Исто така постојат сомневања дека децата на мајките кои консумирале марихуана за време на бременоста може да имаат некои невролошки проблеми како што се послаба концентрација, помнење и способност за решавање на задачите. Некои научници истакнуваат дека корисните CBD и ТХЦ во марихуаната се измешани со штетни материјали. Но, други сметаат дека токму нејзината мешавина со бројни хемикалии е нејзината предност.
Делување врз срцето
Веќе неколку минути после пушењето на марихуаната бројот на отчукувања на срцето може да се зголеми за 20 до 50 во минута. Во комбинација со некоја друга дрога, овој пораст може да биде и поголем. Поради намалувањето на крвниот притисок и забрзувањето на работата на срцето, опасноста од срцев удар во првите неколку часа по консумирањето може да порасне за четири пати.
Делување врз белите дробови
Марихуаната обично се пуши поретко од цигарите, но таа сепак може лошо да делува врз белите дробови бидејќи содржи 50% повеќе канцерогени состојки од тутнот. Освен тоа, познато е дека пушачите на марихуаната чадот го задржуваат мошне долго во белите дробови, со што повеќе ги изложуваат на штетни материи.Некои истражувања покажаа дека кај пушачите на марихуана ризикот да заболат од рак е многу поголем отколку кај непушачите. Но, подоцнежните истражувања не успеале да ги потврдат овие резултати. Имено, проблемот е во тоа што научниците не можеле да ги разликуваат ефектите кои ги предизвикува марихуаната и ефектите кои ги предизвикува тутунот. Сепак, логично е да се очекува дека честото пушење може да има негативни последици.
--------------------------------------------------------------

МАРИХУАНА МЕСТО АСПИРИН?!

Нехалуциноген облик на ТХЦ може да стане „новиот Аспирин“ - универзален лек против болки. Тим предводен од физиологот Ли Џанг откри дека ТХЦ влијае на неколку различни делови од нервниот систем, вклучувајќи го и делот наречен инхибиторни глицински рецептори (GlyRs). Овие рецептори помагаат во регулирање на невромоторните активности, чувството на болка, опуштеност на мускулите, вознемиреност. Затоа решението го гледаат во синтетизирање на ТХЦ кој влијае само на GlyRs рецепторите, тоа значи дека внесувањето во организмот ќе помогне во ублажувањето на болките, без пациентот да се чувствува „напушено“. Канабисот се состои од околу 400 хемиски компоненти, многу од нив помагаат во олеснување на хроничните болести, епилепсија, депресија, како и грчеви во мускулите предизвикани од мултиплекс склероза. Лековите како Аспирин или Ибупрофен и покрај тоа што можат да ја намалат главоболката, понекогаш лошо делуваат на желудникот. Па затоа како одлична замена може да се користи модифицираниот ТХЦ. Тимот кој работел на ова истражување оваа врска ја нарекол „непсихотропни канабиноиди“. Доколку истражувачите продолжат да нижат вакви успеси, животот може да стане многу полесен за многуте пациенти кои се надеваат на легално користење на медицинската марихуана.
---------------------------------------------------------------

ВОЛСТРИТ ПОЗЕЛЕНЕ

Употреба на марихуаната во медицински цели, не само во САД, туку и во Европа и други делови на светот, беше еден од главните адути на поборниците за нејзина легализиција во американските држави Вашингтон и Колорадо, кои пред извесно време станаа новите две од вкупно 18 држави во САД кои ја легализираа марихуаната. Само неколку дена по нејзината легализација, инвеститорите на Волстрит почнаа да вложуваат милиони во бизнисот со марихуана. Така малата холивудска компанија Медбокс, којашто произведува автомати на кои може да се земе марихуана, исто како кафе или сок, беше принудена да ги предупреди инвеститорите дека акциите на оваа компанија се преценети, бидејќи само за еден ден тие ја зголемија својата вредност за дури 3.500%!, како резултат на позитивниот исход на референдумот за легализација на марихуаната во американските држави Вашингтон и Колорадо. Пред само неколку недели акциите на оваа компанија се продаваа за околу 6 долари по акција, и тогаш „Волстрит журнал“ ги препорача како добра инвестиција доколку сакате да инвестирате во бизнис со марихуана, потсетувајќи ги инвеститорите дека во време на „златната грозница“ најголема заработка направија не оние коишто копаа злато, туку оние коишто продаваа лопати. Медбокс не продава лопати, туку автомати за продажба на марихуана. Почетната цена на акциите на оваа компанија пред референдумот изнесуваше 6 долари, а по него цената на акциите скокнаа на 215 долари.

Од денот на донесувањето на оваа одлука, акциите не само на Медбокс, туку и на сите компании коишто се поврзани со производство и продажба на марихуана имаат континуиран раст. Така, на пример, акциите на компанијата ГринГро, којашто продава опрема за хидропонско одгледување марихуана се утростручија. Но, аналитичарите предупредуваат, дека бизнисот поврзан со марихуана сé уште е ризичен, бидејќи марихуаната сé уште е забранета според федералните закони. Како пример се наведува Калифорнија, којашто уште пред 13 години ја легализира марихуаната доколку се користи за лекување, но федералните тужители од друга страна масовно ги затвораат фармите за производство на медицинска марихуана, како и продавниците коишто ја продаваат. Тие коишто ја одгледуваат медицинската марихуана, тврдат дека се работи за тежок бизнис, за кој не може да аплицира за кредит, и кој не добива никакви даночни олеснувања. Но, простор за заработка секако постои. Вредноста на оваа индустрија во САД моментално изнесува околу 1,7 милијарди долари, а според See Change Strategy за пет години овој бизнис ќе вреди 9 милијарди долари. Државата Колорадо лани од оданочување на медицинската марихуана заработи околу 10 милиони долари и сите тие пари ги инвестира во образованието.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom