Како учите?

• Креатор на темата Креатор на темата JellyBean
  • Време на започнување Време на започнување
Jas ucam taka sto ke ja procitam lekcijata ednas. potoa ke s eobidam da ja raskazam.Pa ako ne ja znam dovolno (sto se slucuva cesto) ja citam po vtorpat i pak ja raskazuvam. Nekoj siguirno ke mi rece deka toa e ucejne na pamet. Ne Nikogas ne ucam na pamet.Sekogas ucam so razbiranje i za sekoj pasus od lekcijata imam posebna slika.
Samo sega e potesko bidejki nemame ucebnici.ucam vo strucno uciliste a kolku so znam nikoe struco uciliste nema dobijano ucebnici .Ucam od tetratki,odnosno planovite na cas sto gi pisuvame. Koleta ne zaeba v kraj.Ce ima ce ima i sega nisto cudno i cela godina da ja pominime bez ucebnici.

За секој предмет си имам посебна тетратка и прво ги пишувам најбитните работи од една лекција и кога ќе ја научам после тоа си повторувам од тетратката.Полесно ми е вака затоа што додека пишувам запамтувам некои работи па учењето ми оди полесно и побрзо.

Ucam so muzika ,...mi pomaga za koncentracija i citam do 3 pati so pocrtuvanje no ne i sekogas zavisi sto predmet spremam ,i pred ispit citam kolku imam vreme:pipi:

У WC седнат на шоља. Боље место за учење - амин!
Имам и сведоци кои факултетот го завршиле во веце.

Факт е дека коа си на ВЦ шоља, се напињаш, поише крв ти иде у мозок, со тоа и побрзо и по бистро ти работи мозокот :)

Патем, он топик:
Читам еднаш, ако све ми е јасно, а најчесто ми е, ја знам лекцијата.
И коа одговарам, глеам често прашања да ми поставуваат и да ги одговарам, наместо ја да раскажувам шо сум запамтил, со оглед дека не памтам тукутака ствари. Зиам само сурови информации кои ги корситам коа ми се потребни.
А математика прелистувам, и тие шо мислам дека не ги знам, ги решавам дур не скршам нешо околу мене од нервоза..

90% од материјата што ми е за учење ја совладувам преку слушање на предавања (ако добро предава професорот) и останатите 10% со мало разлистување пред колоквиум/испит, на истиот начин учев и средно и основно.

90% од материјата што ми е за учење ја совладувам преку слушање на предавања (ако добро предава професорот) и останатите 10% со мало разлистување пред колоквиум/испит, на истиот начин учев и средно и основно.

that's the way ... aha aha ... I study :):):)

најдобро учам навечер незнам од 12 до 5 и тогаш најмногу го совладувам маеријалот денски тешко ми оди дека луге, ке ти се јави некој вака навечер кафенце и на раат

Значи се што учам, научувам од школо и сето тоа го научувам со разбирање. Имам и предмети каде се учи напамет, кои пак и не ги ни учам, зошто сметам дека не ми се ни потребни. :)

седнам и ја гледам книгата и после знам се...:pos2::pos2:

Учам во потполна тишина сконцентриран на тоа што го читам 3 пати го читам и го повторувам и научено ми е

Во мир и тишина без работи кои би ми го оттргнувале вниманието. Најчесто учам во кревет, седната на стол никако, незгодно ми е.
Ја земам книгата, одам лекција по лекција. Ќе ја прочитам еднаш целосно лекцијата колку да имам претстава за што се работи потоа одам дел по дел. Ќе го прочитам еден дел, ќе си го повторам во себе, па така и со наредните делови. На крај ја повторувам цела лекција и се` така до крај на темата. Предметите што ги сакам ги учам полесно и многу брзо, но тие поглупите како кога учев хемија во минативе години (сега среќа немам :pipi:) ми зафаќаа и по 2-3 часа од денот и пак не добивав оцени кои што ми требаа :)
Кога решавам задачи математика, од збирката ги решавам последните од секоја лекција и само тие под г), д), најсложените, затоа што безврска губење на време ми се тие полесните. За тест обично се паѓаат тие што ни ги дал за домашна а математика секогаш пишувам домашна затоа што ја обожавам наукава и обично пред тест се спремам само час два.

Учам многу долго а памтам многу споро :pos2: Абе не ме бива мене за учење, тутурутка сум, за еден испит од 200 страни ми треба цел месец за да го совладам ама баш онака перфект, и што е најтрагично и тогаш нема да го знам цел материјал :) Викаат као навиката се стекнувала уште во основно, мојава изгледа останала таму не ме следела :)

Најпогодно време за учење ми е навечер (побрзо сфаќам ми треба кратко време за да научам)...нз добра атмосфера :vozbud: по сабајле едвај се расонувам не па да праам дружба со книгите...
иначе мрзам кога ке учам да е потполна тишина и така...

Најчесто, ако не и секогаш, ја читам лекцијата и додека ја читам ги вадам најважните делови на лист. На тој начин 90% од лекцијата, поточно од важните работи ми остануваат во глава. На крај само ги читам извадените делови и си знам сè.
Математичките предмети (пошо ја повеќе си ги имам:)) ги учам на час:) За тест решавам од 20-30 задачи и доволно ми е затоа што сè се сведува на една до две формули:)

Ретко учам.
А кога учам учам само во мојата соба, не можам на друго место. И тоа највеќе 2 часа во денот што е многу за мене. И тоа, првата лекција три пати и се така наредните и на крајот заедно сите колку и да се.

Тоа у средно, а сега на факс ќе видимо :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom