Мики, Мики..автоматизам по волја на црквата..молење на црквата за веќе мртви луѓе кои ја пропуштиле шансата за спасение ..што уште ќе прочитам..уште да почнете ги крштевате мртвите..
Колку пати да повторам дека православната Црква има свој внатрешен ред, кој за мене е едниствено веродостоен. Како е надвор од Црквата, не ме занима....
Супер Стих тој не верувал и сега ако попот рече Ајде да се помолиме на господааааааааа Амин а не се моли тој ќе се спаси????
А дали знаеш преку кој се осветуваме ние дали преку црквата дали преку крвта Христова ???
И спасението не се заработува и место во рајот не се заработува туку се добива преку Христовата крв.
И само жив може да се покае оти во посланијата пишува кој ќе спозанае дека е грешен и кој се покае за својте гревови и поверува и се крсти ќе биде спасен а тој мртов имал 1000000 шанси да се покае да се спаси и да се крсти али ништо што значи пеколот не му бега.
- Не, немам поим преку кого се спасуваме. Преку верата во Христа, вероватно ...( дали да се смеам, се двоумам...)
- Да, спасението се заработува со личнен подвиг-промената на умот и воопшто, промената на личниот живот. А ти, ниако да ми одговориш како Христовата крв те спасува.
- Да, само жив може да се покае. Но, што ако починатиот не се покајал доволно? Што ако смртта го затекнала недоволно очистен и покајан? Затоа, тука е Црквата-да се помоли за упокоениот и од Христа Бога да измоли милост за душата од упокоениот. А како и секогаш, така и сега, логиката човечка и логиката Божја НЕ СЕ ЕДНАКВИ, не мерат во иста мерка. Така, може да се случи и најголемиот грешник да влезе во Рајот дури и пред оние за кои можеби и сме сметале дека живеат побожно. Разбојникот од крстот е најдобриот пример за тоа!
Па и тоа да се случи нема да ме чуди ќе се радувам
Оти времето е близу.
-Да, блуску е...Тековните настани во светот тоа самите го говорат.
Crkvata nemoze da te proglasi za svet (lazno ucenje), taka da preku vakvi gluposti ne se zarabotuva mesto vo rajot.
Badijala se molel popot za spasenie na umreniot, Hristos postojano kazuva kako se stiga do nebesnoto carstvo.Nikade ne rekol deka preku crkvata preku popot ili preku molitvite na svoite bliski se dobiva zivot vecen.
A i stihot sto si go posocil Jovan 3:36 e sosema sprotiven na toa sto prethodno go komentiras jasno kazuva koj ima zivot vecen, a koj nema.
Nekako samiot si kontradiktoren koga sakas da argumentiras so Biblijata.
- Да, Црквата може да прогласи некого за Свет, доколку дотичната „особа„ задоволи одредени критериуми.
- Попот не се молел бадијала-тоа е негова должност, независно од тоа колку бил грешен упокоениот. Милоста Божја ионака „работи„ по друга логика, не по човечка.
- Велиш, Христос никаде не рекол дека спасението е преку Црквата или преку попот? А зашто самиот Христос ја створи Црквата, преку неговите Апостоли и преку петровото прво покрстување на јудеите? За џабе? Онака? Колку да ја има?
- Не, не сум контрадикторен. Кога би бил, не би пишувал постови.