Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
znaci jasno e, nema jasni dokazi vo biblijata kako VRVEN avtoritet za hristijanite, za postuvanjeto ikoni, za mitarstvata, za obozuvanjeto na bogorodica kaj katolicite i mnogu drugi nesta koi samata tradicija gi vovela zastranuvajki od cistoto izvorno hristovo ucenje.

Добро де Нихилиста, уште колку библиски цитати ти се потребни за да ти стане јасно дека навдените работи имаат библиска заснованост?

Митарствата се споменати...
Иконите имаат своја пра-слика не во Новиот, туку уште во Стариот Завет....
Мајката Божја никој не ја обожува (пошто не е бог!) но секако дека таа има свое место и улога во Црквата....

А чистото изворно христијанство, побарај го таму каде навистина постои!

Добро де Нихилиста, уште колку библиски цитати ти се потребни за да ти стане јасно дека навдените работи имаат библиска заснованост?

Мајката Божја никој не ја обожува (пошто не е бог!) но секако дека таа има свое место и улога во Црквата....

A na kogo treba da se molime sto veli pismoto ?

Исус како ги учеше своте ученици како да се молат??
татко наш кој си на небесата да се свети името твое.....

A na kogo treba da se molime sto veli pismoto ?

Исус како ги учеше своте ученици како да се молат??
татко наш кој си на небесата да се свети името твое.....

„Оче наш..„ е основната молитва од Новиот Завет. Таа е веќе вградена во утринските и вечерните молитви, кои треба да ги практикува секој православен верник.

Другите молитви се сотставени од Светите Оци, кои се производ од нивниот богоугоден живот, преку кој Оците стекнуват дар за молитвеност, кој не му се дава секому.

„Оче наш..„ е основната молитва од Новиот Завет. Таа е веќе вградена во утринските и вечерните молитви, кои треба да ги практикува секој православен верник.

Другите молитви се сотставени од Светите Оци, кои се производ од нивниот богоугоден живот, преку кој Оците стекнуват дар за молитвеност, кој не му се дава секому.
Чија молитва треба да ја практикувам на Исус или на Светите отци ???

ИСУСОВАТА МОЛИТТВА е најважна молитва за секој христијанин. Таа, според црковните правила може да ги замени сите други молитви кажани дома. Затоашто е осветета со самото име Христово, таа, во нашето срце внесува божествена благодат и неискажлив душевен мир, кога често ја повторуваме.

ИСУСОВАТА МОЛИТТВА е најважна молитва за секој христијанин. Таа, според црковните правила може да ги замени сите други молитви кажани дома. Затоашто е осветета со самото име Христово, таа, во нашето срце внесува божествена благодат и неискажлив душевен мир, кога често ја повторуваме.
Значи треба да се молиме како што кажа Исус а не во оној или оној кој е мртов.

Чија молитва треба да ја практикувам на Исус или на Светите отци ???

Светие Оци веќе ја вградија Господовата молитва („Оче наш...„) во секојдневните православни молитви.

Значи треба да се молиме како што кажа Исус а не во оној или оној кој е мртов.

Кој е мртов? Св. Василиј Велики? Па Бог не е Бога ма мртвите, туку Бог на живите. Во Бога, сите се живи!

Светие Оци веќе ја вградија Господовата молитва („Оче наш...„) во секојдневните православни молитви.

Кој е мртов? Св. Василиј Велики? Па Бог не е Бога ма мртвите, туку Бог на живите. Во Бога, сите се живи!
Abe ne svakas ti toj e mrtov telesno, a dali e duhovno ziv toa znae samo Bog toa jasno li ti e ????
Koj znae koga ke umres ti kade ke odis.
Molenje na mrtvi da se zastapuvaat za nas nikade ne pisuva a i Isus ne go dozvolil toa.
A da dali site pravoslavni ke se spasat???
Zs pred nekoja nedela prisustvuvav na pogreb na pravoslaven i Popot se molese Boze prosti mu gi grevovite koj gi znae i ne gi znae.
pa dali si znael deka samo Ziv covek moze da se pokae Neli e Bog na zivi a ne na mrtvi???

Abe ne svakas ti toj e mrtov telesno, a dali e duhovno ziv toa znae samo Bog toa jasno li ti e ????
Koj znae koga ke umres ti kade ke odis.
Molenje na mrtvi da se zastapuvaat za nas nikade ne pisuva a i Isus ne go dozvolil toa.
A da dali site pravoslavni ke se spasat???
Zs pred nekoja nedela prisustvuvav na pogreb na pravoslaven i Popot se molese Boze prosti mu gi grevovite koj gi znae i ne gi znae.
pa dali si znael deka samo Ziv covek moze da se pokae Neli e Bog na zivi a ne na mrtvi???

- Не, не ми е јасно.
Доколку „особата„ е прогласена за Свет од страна на Црквата, тоа по автоматизам значи дека дотичната личност има заработено свое место во Рајот. што значи дека знаеме дека е духовно жив.
- Исус не го дозволин ( ти треба и цитат од Писмтомо за тоа!) но и не забранил (пак ти треба цитат од Писмото за тоа!).
- Не, сите православни нема да се спасат, оти спасението доаѓа пред се и над се од милоста Христова!
- попот правилно постапил на погребот: пошто мртвите неможат да сторат ништо за себе (за своето спасение) тоа го прави Црквата, упатувајќи молитви кон Севишниот за спасение на душата од упокоениот.
- Да, само жив човек може да се покае-на мртвите, времето им е истечено!
- Да, Бог е, секако Бог на живите.
„..кој верува во Синот, има вечен живот; а кој не верува во Синот, нема да види живот, но гневот Божји ќе биде врз него..„ (Јован, 3.36)

- Не, не ми е јасно.
Доколку „особата„ е прогласена за Свет од страна на Црквата, тоа по автоматизам значи дека дотичната личност има заработено свое место во Рајот. што значи дека знаеме дека е духовно жив.
- Исус не го дозволин ( ти треба и цитат од Писмтомо за тоа!) но и не забранил (пак ти треба цитат од Писмото за тоа!).
- Не, сите православни нема да се спасат, оти спасението доаѓа пред се и над се од милоста Христова!
- попот правилно постапил на погребот: пошто мртвите неможат да сторат ништо за себе (за своето спасение) тоа го прави Црквата, упатувајќи молитви кон Севишниот за спасение на душата од упокоениот.
„..кој верува во Синот, има вечен живот; а кој не верува во Синот, нема да види живот, но гневот Божји ќе биде врз него..„ (Јован, 3.36)
Мики, Мики..автоматизам по волја на црквата..молење на црквата за веќе мртви луѓе кои ја пропуштиле шансата за спасение ..што уште ќе прочитам..уште да почнете ги крштевате мртвите..

- Не, не ми е јасно.
Супер Стих тој не верувал и сега ако попот рече Ајде да се помолиме на господааааааааа Амин а не се моли тој ќе се спаси????
А дали знаеш преку кој се осветуваме ние дали преку црквата дали преку крвта Христова ???
И спасението не се заработува и место во рајот не се заработува туку се добива преку Христовата крв.
И само жив може да се покае оти во посланијата пишува кој ќе спозанае дека е грешен и кој се покае за својте гревови и поверува и се крсти ќе биде спасен а тој мртов имал 1000000 шанси да се покае да се спаси и да се крсти али ништо што значи пеколот не му бега.

Мики, Мики..автоматизам по волја на црквата..молење на црквата за веќе мртви луѓе кои ја пропуштиле шансата за спасение ..што уште ќе прочитам..уште да почнете ги крштевате мртвите..
Па и тоа да се случи нема да ме чуди ќе се радувам
Оти времето е близу.

- Не, не ми е јасно.

Crkvata nemoze da te proglasi za svet (lazno ucenje), taka da preku vakvi gluposti ne se zarabotuva mesto vo rajot.
Badijala se molel popot za spasenie na umreniot, Hristos postojano kazuva kako se stiga do nebesnoto carstvo.Nikade ne rekol deka preku crkvata preku popot ili preku molitvite na svoite bliski se dobiva zivot vecen.
A i stihot sto si go posocil Jovan 3:36 e sosema sprotiven na toa sto prethodno go komentiras jasno kazuva koj ima zivot vecen, a koj nema.
Nekako samiot si kontradiktoren koga sakas da argumentiras so Biblijata.

Колку пати да повторам дека православната Црква има свој внатрешен ред, кој за мене е едниствено веродостоен. Како е надвор од Црквата, не ме занима....

Супер Стих тој не верувал и сега ако попот рече Ајде да се помолиме на господааааааааа Амин а не се моли тој ќе се спаси????
А дали знаеш преку кој се осветуваме ние дали преку црквата дали преку крвта Христова ???
И спасението не се заработува и место во рајот не се заработува туку се добива преку Христовата крв.
И само жив може да се покае оти во посланијата пишува кој ќе спозанае дека е грешен и кој се покае за својте гревови и поверува и се крсти ќе биде спасен а тој мртов имал 1000000 шанси да се покае да се спаси и да се крсти али ништо што значи пеколот не му бега.

- Не, немам поим преку кого се спасуваме. Преку верата во Христа, вероватно ...( дали да се смеам, се двоумам...)
- Да, спасението се заработува со личнен подвиг-промената на умот и воопшто, промената на личниот живот. А ти, ниако да ми одговориш како Христовата крв те спасува.
- Да, само жив може да се покае. Но, што ако починатиот не се покајал доволно? Што ако смртта го затекнала недоволно очистен и покајан? Затоа, тука е Црквата-да се помоли за упокоениот и од Христа Бога да измоли милост за душата од упокоениот. А како и секогаш, така и сега, логиката човечка и логиката Божја НЕ СЕ ЕДНАКВИ, не мерат во иста мерка. Така, може да се случи и најголемиот грешник да влезе во Рајот дури и пред оние за кои можеби и сме сметале дека живеат побожно. Разбојникот од крстот е најдобриот пример за тоа!

Па и тоа да се случи нема да ме чуди ќе се радувам
Оти времето е близу.

-Да, блуску е...Тековните настани во светот тоа самите го говорат.

Crkvata nemoze da te proglasi za svet (lazno ucenje), taka da preku vakvi gluposti ne se zarabotuva mesto vo rajot.
Badijala se molel popot za spasenie na umreniot, Hristos postojano kazuva kako se stiga do nebesnoto carstvo.Nikade ne rekol deka preku crkvata preku popot ili preku molitvite na svoite bliski se dobiva zivot vecen.
A i stihot sto si go posocil Jovan 3:36 e sosema sprotiven na toa sto prethodno go komentiras jasno kazuva koj ima zivot vecen, a koj nema.
Nekako samiot si kontradiktoren koga sakas da argumentiras so Biblijata.

- Да, Црквата може да прогласи некого за Свет, доколку дотичната „особа„ задоволи одредени критериуми.
- Попот не се молел бадијала-тоа е негова должност, независно од тоа колку бил грешен упокоениот. Милоста Божја ионака „работи„ по друга логика, не по човечка.
- Велиш, Христос никаде не рекол дека спасението е преку Црквата или преку попот? А зашто самиот Христос ја створи Црквата, преку неговите Апостоли и преку петровото прво покрстување на јудеите? За џабе? Онака? Колку да ја има?
- Не, не сум контрадикторен. Кога би бил, не би пишувал постови.

miki napravile od tebe, odgledale mnogu ubavo socijalizirano stravce vo mehanizmot na nasata stvarnost, no jas sum drug tip koj ne podnesuva mediokriteti i populizam, zatoa ne sum samo protiv ikonite nego voopsto protiv cela hipokrizija na religijata vo svet kade ako nemas pari ke te ostavat da umres.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom