Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Кога детерминиравме со Каснакоски, сложно ко браќа дека старобугарски е неправилен, тогаш по истата логика и Бугари е вашето неправилно име.

Затоа сето она што се заменето со бугарски треба да се корегира.
Детерминиравме за времето на Кирил и Методиј дека е правилно да се нарекува старословенски.

Зошто примерно кога во Скопскиот минеј од 13 век авторот си го нарекува бугарски да не е бугарски? Или оној Македонски зборник од 18 век?
Правилно или неправилно, тоа ние името и било ваше име повеќе од 1 000 години.
Мисирков пишува дека сте си го усвоиле и не сте му нашле маана.
Ако некој ве лажел за името болгарин, еден Македонец ќе ви ги исправи заблудите.

Болгарин е производан от Бог.
Поистина, нема по-величество от болгарин — болгарин чрезмерно ради, оре, сее, торгуе, воинствуе, верност има, гостолјубие, страх божиј, почитание своего царја и всичко, колкото што е узаконено Богу и царју.

--- надополнето ---

Братот, од вчера до сега гледам уште 1000 посети.

Прегледи: 10,246

Измислувањето некои божемски теории за да се испере погрдното значење и поврзаност со туркските хорди нема многу да ти помогне.

Го испушти патем моментот во цитатот:
И ако ме пита нјакој — школски человек ли си, или болгарин?

Испаѓа дека болгарин е - прост, неук човек.

Признавам, ти си прав Болгарин!
:)
И Мисирков и вашите академици и ред други странски авторитети ти објаснија што означувал тој термин.

Нема поента да се расправаме повеќе за ова, прецизно кристално јасно беше објаснето!

--- надополнето ---

Братот, од вчера до сега гледам уште 1000 посети.

Прегледи: 10,246

Ја ти викам, наш човек си :)

Замисли сега колку многу луѓе, благодарение на бугарската пропаганда проѕреа во вашите неосновани теории и колку од Македонците што наишле на аргументите во темава зајакнале на духот и знаењето!?

Отсега па натаму, има да ве плескаат и мали деца откако ќе ја прочитаат темава.

--- надополнето ---

Џинот не важи?

Доколку го цитираш целосно само, а во делови, не ми треба.

Kasnakoski напиша:
Nie? Uste nasiot etnos ne bil formiran. Imalo bugari, slavjani, traki i dr. no nemalo narod so bugarsko ime slavjanski jazik. Nemalo se uste homogenizacija.

A vie na koj jazik ste zboruvale?
Pred da odgovoris samo da napomenam deka vo denesna Republika Makedonija nemalo tragi nitu od anticki Makedonci, nitu od Slavjani.
Interesno.
Си веруваш ли на глупостиве што ги тропаш тука..?

Kasnakoski напиша:
Daj da vidime.
Ima samo eden celosen natpis, koj ne e preveden nitu od turkolozi, nitu od nekoi drugi -lozi. Ima samo slobodni interpretacii.

Ne znam nekoj da tvrdi deka prabugari i bugari e isto. Ako te lazela grko-srpskata propaganda i si veruval, doslo doba da se soocis so vistinata.
"грко-српска пропаганда"..?!?
Не знаев дека Ангелов, Рашев, Бешевлиев и многу други ВАШИ учени биле во служба на некаква си "грко-српска пропаганда"...

Angelov_Blgarska_narodnost_korica.png

Страните 116-117 од истата книга:

Angelov_Blgarska_narodnost_str116.png

Angelov_Blgarska_narodnost_str117.png

Еве го и Рашо Рашев во чест на Бешевлиев:

"И така, в'прос'т е: тјурки ли са праб'лгарите? Тјуркоезично ли е било населението, което Аспарух довежда на Долнија Дунав? Всички с'временни автори отговарјат на това утв'рдително.

Тјуркскијат антропологичен тип и тјуркоезичието на праб'лгарите не се поставјат под с'мнение. Като неоспоримо доказателство се сочат езиковите остат'ци в Именника на б'лгарските владетели, в'в византијските писмени източници и в б'лггарските каменни надписи. От гледна точка на представените в тјах тјуркски имена, изрази и думи произход'т на праб'лгарите наистина не може да б'де дискутиран.

Прибавјат се и редица централноазиатски по произход елементи в материалната култура на П'рвото б'лгарско царство като дванадесетгодишнијат животински календар, култ'т к'м Тангра и др., които имат своите категорични аналогии в културата на тјуркскија каганат."

Рашо Рашев (Шумен)
(стр. 23-33 от Studia protobulgarica mediaevalia europensia. В чест на професор Веселин Бешевлиев. Велико Т'рново, 1992)

Boom-Boom напиша:
Извинен си :vozbud:

THE LIVES OF SAINTS CYRIL & METHODIOS
Theophylact of Ohird, Life of St. Clement of Ohrid

Great Methodios did not cease from lavishing the love of the word on the Bulgarian prince Boris, who lived during the days of the Byzantine emperor Michael, whom he had already made is spiritual son.

{16}. This Boris was altogether possessed of sane reason and was inclined to goodness. It was under him that the Bulgarian people began to (99) receive divine baptism. When those saints, Cyril and Methodios, saw that there were many believers and that many children of God were being born through water and spirit [John., 3: 5], but that they were wholly deprived of spiritual food, they invented the alphabet, as we said, and translated the Scriptures into Bulgarian so that the newborn children of God could have enough divine nourishment ... Thus the Bulgarian people, freed of the Scythian deceit, came to know the straightest road, Christ [John, 14: 6]. And thus at the eleventh hour they entered God's vineyard through the grace of He who had beckoned all labourers [Mat., 20: 6; Gal., 1: 15; Tim., 1: 9]. And so the call went out to that people in the 6377th year of the creation of the world.

http://homepage.mac.com/paulstephenson/cyril2.htm
Dumb-Dumb, сега и Кирил и Методиј се турко-монголи бе..?!?
Знаеш ли каде бил Методиј ВОЕН СТАРЕШИНА, за кого и против кого..?!?

Slaveikov_za_Kiril_i_Metodija.png

Братот, не знам за што спориме.
Од тоа што си го напишал разбирам дека си мислиш што некој сака да ги прикаже Македонците како вистински Бугари / монголцки Бугари, турко-монголцки, татарски, косооки и т.н. што ти дојде/.
Нема такво нешто.

Оние вистинските Бугари одамна ги нема, како што ги нема и вистинските Македонци.
Или сте исти?
Како и да го погледнеш, на ваша територија никогаш не се населиле вистинските Македонци.
Можеби околу Битола само.
Сигурен си за ова..?
Знаеш ли до каде беше МАКЕДОНИЈА кога е убиен Филип Втори Македонски..?

И немој да ми тресеш зелени, вештачки наметнати граници заради нечии ненаситни апетити за ТУЃО што не постоеле до 1913 не се никаков репер за тоа до каде е МАКЕДОНИЈА.

Kasnakoski напиша:
Мисирков треба да се прочита од секој Македонец.
Не бери гајле ти, Македонците одамна го прочитале и сеуште го читаат Мисирков.
Прашање е дали вие го читате и што сте разбрале од тоа што тој го напишал.

"Сега се питат: дали од нашето отцепуаiн'е од балканцките народи, ке се восползуват нашите неприiатели и коiи сет тиiе? Сега во Бугариiа iет мода да зборуат, да сет наi големи неприiатели на балканцките словени: русите и ав.строунгарците, коiи сакаат на оточва на македонцкото прашаiн'е да се зафатит и продолжит iедна борба меѓу србите и бугарите, коiа ке ослабит силите и на iедните и на друзите до таква степен, шчо ке требит да се набркаат во балканцките работи Русиiа и Австро-Унгариiа и првата ке завоiуват Бугариiа и Стамбул, а втората Србиiа и Солун. Јас ке си позвол'ам да не се согласам со такво глабоко политично „далековидеiн'е". Можит, бугарите и сет праи, кога мисл'ат, оти Русиiа без Бугариiа не можит да сашчествуат, ни политично, ни економцки, но тоа iет бугарцка политика, а iас не сум намерен да политиканствуам бугарцки. Јас сум македонец и интересите на моiата таткоина ми се предстауат така: не Русиiа и Австро-Унгариiа сет неприiателите на Македониiа, а Бугариiа, Грциiа и Србиiа. Само енергична борба со тиiа три држаи ке избаит од погубуаiн'е нашата таткоина. Борбата со трите балканцки држаи не протиоречит на нашите интереси, коiи се достигаат и со револ'уциiа и со евол'уциiа, или постепено развиiаiн'е на нашиiот народ во моралнорелигиозен праец. Револ'уциiата стана и, ако има наiужасни последици за нас, пак даде некоiи благодатни резултати, со кои шчо можат да бидат задоолени нашите борци за национална слободиiа: тоа сет мiурцштегцките реформи, коiи ке бидат раширени опроти нуждите, шчо ке се покажат со време. Идеiите за полно отцепуаiн'е на нашиiот народ од друзите балканцки народи, не сет протиоречiе на досегашното работеiн'е на нашиiот народ за слободиiа, а само продолжеiн'е на негоото досегашно работеiн'е, на почва евол'уциiна. До сега нашиiот народ се интересуал поеке само со полна политична автономиiа, а во националните наши интереси допушк'ал башибузукцки да му се набркуат разни неканени гости, како: бугари, грци и срби. По политичката борба идит значит националната. Но борбата со пропагандите во Македониiа не iет чекор назад, туку напред, зашчо и тука имаме работа со борба за слободиiа, со борба со мрачните сили, шчо не дозвол'уат на таткоината ни сама со свои очи да гледат своите интереси, ами и наврзуат дзрдзала, шчо омрачуат истината и и придаат бугарцка, србцка и грцка боiа. Време iет да отфрлиме од очите наши мрежите, шчо ни и кладоа националните и верцки пропаганди в' Македониiа."

И впрочем ВАШИТЕ учени како Александар Теодоров-Балан веднаш после објавувањето на "За Македонцките Работи" му одговориле на Мисирков, и не знам штои се пенавиш ти тука кога си кажале луѓето што мислат уште тогаш. Постирано ти е неколку пати, редно е да го прочиташ, па да видиш кои и какви биле твоите "бугари"

Balan-1.png

Balan-2.png

Kasnakoski напиша:
Точно.
Поистоветувале се, мислеле дека се исти со нив. Тие биле Бугари, и ги побугарувале и античките Македонци.
Пример ти е учебникот од Д. В. Македонски.
Хахаааа, каков автогол!
Како е можно некој да тврди дека Александар МАКЕДОНСКИ бил "бугарин" бре абдал..?
Тоа е суштината на проблемот = што означува терминот "бугарин"..?!?
Човекот ви напишал за некакви си "бугари" крстени во први век после рождеството Христово од Апостол Павле..!!!
Тие ли се "бугари" според вас..?!?

И тоа учебникот му е напишан и јасно заглавен дека е напишан на МАКЕДОНСКО НАРЕЧЈЕ..!

Bratot напиша:
И додека им ја спремам темичката која ја навестив, добро би било да видиме кој го вовел терминот “Старо-бугарски“ јазик за црковно-словенскиот.

Доколку некој се сомневал, а верувам не, тоа се кој друг ако не нашите модерни балкански творци кои ги устоличија термините “хеленизам“ и “хеленистички“, а сега и “старобугарскиот јазик“, дами и господо, ви ги претставувам традиционалните кумови - Германците Шлајхер, Бругман, Шмидт, Лискен:

Leskien.jpg
Leskien7.jpg

Leskien7a.jpg

Leskien8.jpg
Leskien8a.jpg
Типчето се вика ЛЕСКИЕН, а знаеме и ЗОШТО го направил тоа погрешно толкување, преименување и забуна во именувањето на јазикот и писмото, што еве гледаме до ден денешен го верглаат нашиве болгарчиња како некаква си "вистина"
Клик на видеото и слушајте го убаво професорот Пандев, токму ова го објаснува од околу 5:50 минута натака.

И професорката Велковска дообјаснува некои работи накај 7:50 мин.
А, најарно е да ги погледнете и преслушате сите 4 видеа.

Kasnakoski напиша:
За старобугарски си во право, би требало да се нарекува старославјански.
А црковно-славјанскиот е РУСКА РЕДАКЦИЈА.
Епа што тогаш се глупирате до бесвест и овде и секаде..?
Кажано ви е безброј пати дека денешниот ваш јазик можете без проблеми да си го нарекувате "бугарски" од денешен аспект, ама ни под разно не можете да го преименувате и да си го присвојувате коренот т.е. потеклото на тој јазик и писмо и да му припишувате некакво си "бугарско" име назад во историјата.

И доста го повторуваш тоа за Црковно-Славјанскиот како некаква Руска Редакција.
Дали е така или не треба да докажеш, а не само да кажеш.
Србин во 1922 година (po 1913), цитира професор по асириологија, кој дури не е меѓу познатите асириолози дека јазикот не бил Old Bulgairan. Човекот сигурно не знае дека има Bulgar / Proto-Bulgarian language и Bulgarian language како одделни јазици.

Како добро се гледа меша поимите Bulgarian и Bulgar на недопустим за еден научник начин.
Абе каков Србин, какви глупости трескаш.
И тоа Bulgar-Bulgarian ту вака, ту така си го толкувате, како ви одговара во моментот.
Еве види ТУКА на оваа тема, провери го мојот пост број 12, најдолу да видиш што сте постирале за Даме Груев, и прочитај го мојот одговор.

А еве ти уште еден пример за тоа Bulgar-Bulgarian

Bulgar-Bulgarians_1920.jpg

Кога овие славјани започнале да се нарекуваат Бугари и јазикот започнале да го нарекуваат бугарски.

Како што вие денеска го нарекувате јазикот на Јоаким Крчовски и Кирил Пејчинович македонски, а тие си го нарекувале бугарски, така и Прличев го нарекува јазикот на Кирил и Методиј старобугарски.
Својството и целта на ИСТОРИЈАТА како наука е да ги разјасни работите, а не да продолжува и да поддржува некакви си неточности, измислици и ЛАГИ.
Зашто по твојата логика домородните народи и племиња на Северна Америка треба и сега и секогаш да ги нарекуваме некакви си "Индијанци"..?!?

Ќе ти објаснам:
1) Имаш "Old Church Slavonic"/ "Old Bulgarian" (од 9 век)
2) Имаш "Proto-Slavic" (до 7 век)

Тоа се два јазика, кои научниците разликуваат.

Во книгата на Србинот се зборува за 1).

Сега стана ли ти јасно?
Пак елементарна глупост и СВЕСНО побугарчување на јазикот и писмото што не се и не биле "старо-бугарски"..!!!
Ајде прочитај си го побратимов Касни-Коска погоре да видиш што напишал, па договорете се меѓу себе што е што и како треба да се нарекува.

Ова се два јазика. Старобугарскиот (Old Bulgarian/Old Church Slavonic) потекнува основно од прото-словенскиот, но е стандардизиран и до 9-ти век постоел како основен за една единствена држава - Бугарија. Од прото-словенскиот и/или старобугарскиот произлегуваат и други денешни словенски јазици.
НЕ Е, И НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕКУВА ТОЈ ЈАЗИК И ПИСМО "СТАРОБУГАРСКИ" БРЕ, ЈАСНО ЛИ ТИ Е ИЛИ СИ ПРИГЛУП..?!?
ЕДНИОТ СИ Е ОД Т-У-Р-С-К-А ГРУПА НА ЈАЗИЦИ, А ДРУГИОВ НЕШТО СОСЕМА ДРУГО, НЕМААТ НИШТО ЗАЕДНИЧКО..!!!
ПРЕСТАНЕТЕ СО ГЛУПИРАЊЕ..!!!

Да не останам покус, сВе за вас:

BulgarianReview1982.jpg

Лискен бил првиот Слависта кој почнал да ги нарекува црковните преводи “Старо-Бугарски“ наместо Старо Словенски, Старо Црковно Словенски или Црковно Словенски.

Пукна меурчето наречено “Старо-Бугарски“ :)

И уште во 19 век имало луѓе експерти што не го прифаќале тоа ПОГРЕШНО и ЛАЖНО име во науката за нешто што не е и не може да се нарекува со име што му е наметнато.

Dobromirovo_evangelie_Jagic.jpg

Не, Татарскиот јазик потекнува од Прабугарскиот јазик ("Bolgar language") и Кипчакскиот јазик ("Kipchak language"). Old Bulgarian е словенски јазик, не тjуркски.
Сега кои се БУГАРИ, вие или овие овде:

Bulgari_ne_Tatari.png

Нема лезет појче темава. Од тоа како се нарекувале Македонците, дојдовме до бистрење на националниот идентитет на Бугарите (всушност, лечење на нивните комплекси). Нивниве коментари ми личат на сцена од филм (не се сеќавам кој филм беше) во која еден човек (пијан) се обидува да застане на нозе и да излезе од лизгава кал. Колку повеќе се обидува толку повеќе се закашкува во калта и никако не му успева да излезе од калта (имаше и на YouTube скоро идентична слика, но реална, кога еден пијан Русин се обидува да го направи истото на подмрзната улица).
Дури не ми се ни “разговара“ со нив повеќе. Мојот предедо бил поп (Егзархиски - на крајот на 19 и почетокот на 20 век немало Македонска Црква). За националната определба на мојот предедо го прашав мојот дедо (син му) и тој не само за неговиот татко и дедо - и за неговиот предедо ми кажа дека освен како Македонци никако поинаку не се чувствувале. Дедо ми, целиот свој живот (од 1903 г.) го поиминал во СХС и Југославија (малку и во турско, ама ја дочека со радост и слободна Македонија - умре во 1994 год.) па никогаш не рекол дека е Србин.
Прадедоми (попот) бил член на ВМРО и близок пријател на Петар Чаулев и животот го дал за слободна Македонија (после неуспешниот атентат врз него од страна на Албански платеник кого го платиле Србите со 30 “наполеони“ и бегството во Италија - Милано, за да би бил поблиску до своите деца кои останале без мајка, се префрла во Бугарија каде “го излекувале“ како и многу други македонски патриоти во вашата Александриска Болница). Дедо ми бил активно вклучен во партизанското движење (имаше боречка пензија, неколку ордени-да не ги набројувам сега) и на прашањето “за што се бореше?“ не само за него туку ми велеше дека сите се бореле за слободна Македонија-каков Комунизам, какви бакрачи - прашање е колку мина од нив и разбирале што е тоа комунизам.
И сега, кој си бе ти копиле едно Македонско да ми кажуваш што сум јас и што биле моите предци? Ова в лице да ми го кажеш главата ќе ти ја скинам, око нема да ми трепне (Катиљ Ѓорѓи ми беше комшија па знам како треба). Моите предци повеќе од 2000 години гинеле за оваа Македонија и ти сега ќе ми кажуваш Бугари биле?!? Па ти, не некомпетентен, туку си недораснат за таа тема да помислиш, а не пак да разговараш.

Ченто,

ептен бугарска работа напраиа дечкиве? :)

Ми текна на оној филмот од Тарантино (From Dusk Till Dawn), кога стои еден тип пред курвалница и кани народ: We got white pussy, black pussy, Spanish pussy, yellow pussy, ... Naugahyde pussy, snappin' pussy, horse pussy, dog pussy, chicken pussy!

Или сега во нашата верзија “From Volga to Valkan“ Радев ја игра улогата на типот пред курвалницата: Аиде бе хора Бугарски, Прабугарски, Протобугарски, Болгарски, Вулгарски, Волгарски, СтароБугарски, НовоБугарски, СлавјаноБугарски!

Сакам да ми ги преведеш насловните страни кои ги постираше, да ти откријам една очевидна заблуда. :)

Доколку бугарскиот бил различен од словенскиот, тогаш каков јазик бил истиот? :)

Зошто се прави појаснувањето Славјано-бугарски? :)

Ами jaс да ти разкриjaм што пишува во истата таа историja славено-буграска. Та да цитираме :
И царе, и крале са им давали своите царски д'штери за с'пруги, за да имат мир и лјубов с б'лгарските царе. От целија славјански род нај-славни са били б'лгарите, п'рво те са се нарекли царе, п'рво те са имали патриарх, п'рво те са се кр'стили, нај-много земја те завладели
И сега?
Ем покажува,дека не користи терминот бугари не е ист со словени,но кажува jaсно ком коj род са бугарите. :)
Користенето на терминот словенобугарски не значи,дека бугарите во това време не са били дел от словенското семеjство, но видливо се прави разлика како зборови и чисто граматически мегу словени и бугари.

Чудно овој Пасиј зборува за славјанскиот род од кој потекнуваат Бугарите, но никаде не спомнал од каде тие Словени си го добиле турското име. А Бугари според Хоматијан биле сите жители на темата Бугарија во Византија.

Ами jaс да ти разкриjaм што пишува во истата таа историja славено-буграска. Та да цитираме :

И сега?
Ем покажува,дека не користи терминот бугари не е ист со словени,но кажува jaсно ком коj род са бугарите. :)
Користенето на терминот словенобугарски не значи,дека бугарите во това време не са били дел от словенското семеjство, но видливо се прави разлика како зборови и чисто граматически мегу словени и бугари.

Тоа е само еден пример, имаш други примери, многу побројни каде значењата се изедначуваат.

Башка, како и да се свртиш газот ти е одзади. И двата искази се ПОГРЕШНИ.

А тоа значи формулирањето на вашата национална теорија се базира на погрешно толкување.

Ниту Бугарите биле дел од Словените, ниту Словените биле Бугари, ниту јазиците им беа слични ниту имаат заедничко потекло.

Претходно веќе и овјаснив, затоа џабе ми реплицираш на пост од пред 3 дена, а во меѓувреме мудро си молчеше. Јас би рекол, очајни напори за да фатите некакв шанса за спорење откако доживеавте потом.

Го испушти патем моментот во цитатот:
И ако ме пита нјакој — школски человек ли си, или болгарин?

Испаѓа дека болгарин е - прост, неук човек.

Хајде целосно да видиме што испаѓа.
БОГ
(„Цариградски вестник”, 21 јули 1851)

Аз оживуејки, и живим, като се услаждавам, гледаја народ'т наш пресладкиј, и ради това не мја остава неговата доброта да будем лукав. И ако ме пита нјакој — школски человек ли си, или болгарин? Аз полноответам: болгарин с'м. Че не е честно на моето славјано-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе. Болгарин е производан от Бог, Болгарја река — богатата река или -ри, а прилагателно неправилно степенно: болиј, болшиј, вишшиј, величајшиј. Поистина, нема по-величество от болгарин — болгарин чрезмерно ради, оре, сее, торгуе, воинствуе, верност има, гостолјубие, страх божиј, почитание своего царја и всичко, колкото што е узаконено Богу и царју.

Поради това аз с'м болгарин и моето благородно болгарство не мја допушта да не бидам добр, затова имам вера и надежда и лјубов, и человечество, и учителство, сос което пуно делим роду моему, и кој иска нелицепријатие и безпристрастие учител, ето, којто сам во пламени рачение разпален с'м, подобно Етна и Хекли, и Вулкан диамантов венец ми кова. Нек служам роду моему, ако е и за крива бога! Не е честно мене, болгарину, да се отчајавам и да вракјам зло за зло. Болгарин - прави и верниј, и благородниј човек. Болгарин е лјубител всјакое добро, болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт. Аз с'м болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които сја по долнаја Мизија, затова должни сме да сја жертвуваме за бракјата наши пресладкиј болгари!

И пак обрни внимание на прашањето од каде почнува поемава :)

Ај биди ми поздравен.

Тоа е само еден пример, имаш други примери, многу побројни каде значењата се изедначуваат.

Башка, како и да се свртиш газот ти е одзади. И двата искази се ПОГРЕШНИ.

А тоа значи формулирањето на вашата национална теорија се базира на погрешно толкување.

Ниту Бугарите биле дел од Словените, ниту Словените биле Бугари, ниту јазиците им беа слични ниту имаат заедничко потекло.

Претходно веќе и овјаснив, затоа џабе ми реплицираш на пост од пред 3 дена, а во меѓувреме мудро си молчеше. Јас би рекол, очајни напори за да фатите некакв шанса за спорење откако доживеавте потом.
Това ми личи на фразата - тази дупка не е дупка. :)
И нито твоjот опит за манипулациja ти оди со това,дека терминот бугари бил равен на словени. Чеках те 3 дена да отговориш,ама гледам не сакаш и уште чекам да чуjaм каква била таа бугарска екзархиja и како ja преведуваш ти. Словенска екзархиja?
Биди поздравен и нема потреба от сезифовски напори за да се мачиш да вртиш светскопризнаени теории. Метода на топлата вода е откриен веке.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom