Како да станеме уште попаметни?

• Креатор на темата Креатор на темата MIL
  • Време на започнување Време на започнување
глеаме образовни програми, дискавери, анимал, травел, учиме и треба да бидеме заинтересирани...треба да баталим,е стварите од кои немаме полза

Прашајте го Фрчковски .... :)

Чоек ако не стане паметен до 20 години,тешко да може покасно да му дојде памет и да стане попаметен, џабе е. До 20 години треба да се доградува себеси и да се заинтересурува за работи кои го интересираат тоа е еден дел од тоа како да има човекот поголем памет :smir:

Чоек ако не стане паметен до 20 години,тешко да може покасно да му дојде памет и да стане попаметен, џабе е. До 20 години треба да се доградува себеси и да се заинтересурува за работи кои го интересираат тоа е еден дел од тоа како да има човекот поголем памет :smir:
Грешка си...Секој човек учи дур е жив....

Грешка си...Секој човек учи дур е жив....
добро де да учиш нешто е друго да бидеш попаметен е друго...
паметниот ќе научи нешто за 10 мин... ќе ги решава задачите со логика ... а тој што е помалку паметен ќе набуба формули на памет ... ќе знае се ама нема да сфати...
да бидеш паметен и да учиш-искуство е друго не се исти...
има паметни ученици што оценските им се само 3ки.... а има помалку паметни ученици што се со просек 5,00 зш немаат памет.. не сфаќаат само бубаат и после 2 години да ги прашаш нешто нема да памтат а тој паметниот уште ќе знае зш тој сфатил за што се работи...
да се биде попаметен ? не е можно....тоа ти е нешто што го има секој ... никој не може ниту да ти го зема..ниту да ти го даде..
гледање филмови, читање книги и тие ствари нема да не направат по паметни... само ќе направи да имаме повеќе знаење... ништо повеќе

да се биде попаметен ? не е можно....тоа ти е нешто што го има секој ... никој не може ниту да ти го зема..ниту да ти го даде..
тоа се вика логика и логичко размислување и интелигенција...
паметот се мери во искуство, и одбирање на правилните патишта во животот...
интелигентност и памет се различни нешта - не за џабе имаме посебни зборови...

тоа се вика логика и логичко размислување и интелигенција...
паметот се мери во искуство, (Г)и одбирањ(M)е на правилните патишта во животот...
интелигентност и памет се различни нешта - не за џабе имаме посебни зборови...
еве една точна реченица...
со искуство ги одбирање правилните патишта во животот...:toe:

Пак ако си поиграме со зборови...ова е само избор врз основа на искуство...:toe:

Инаку поарно човек да е мудар :wink:

Пак ако си поиграме со зборови...ова е само избор врз основа на искуство...:toe:

Инаку поарно човек да е мудар :wink:
па да де тоа кажувам...ако сме искусни не значи дека сме паметни.. :toe:

eј “паметот се мери во искуство, и одбирање на правилните патишта во животот...“...

Значи дека ПАМЕТОТ се мери во “единица мерка“ наречена искуство..
Исто дека се вбројува и одбирањето на правилните патишта во животот...

Ако треба се вака ко на мало дете да ти се соџвака за да го сватиш, ондак брат ти имаш проблем...

И ова да ти е задњи пут што ми корегираш пост, корегирај во твојот дел од постот, не во цитираното, разбра?

eј “паметот се мери во искуство, и одбирање на правилните патишта во животот...“...

Значи дека ПАМЕТОТ се мери во “единица мерка“ наречена искуство..
Исто дека се вбројува и одбирањето на правилните патишта во животот...

Ако треба се вака ко на мало дете да ти се соџвака за да го сватиш, ондак брат ти имаш проблем...

И ова да ти е задњи пут што ми корегираш пост, корегирај во твојот дел од постот, не во цитираното, разбра?

Веруј ми има многу "ветерани" шо се глупи луѓе..
Односно луѓе со завршено 4то основно одделение, луѓе што едвај сврзуваат една реченица.. Да, тие можеби добро го владеат своето подрачје во кое работат, али се далеку од паметни..
Под паметен човек подразбирам писмен и непристрасен човек, односно момак кој е информиран најмногу во својата област, али информиран и за општи работи од секојдневен живот..
Човек кој може разумно да ти одговори на секое прашање, а доколку налета на прашање кое не го знае, признава, се извинува, и замолува за одговор, а не се праи "паметен" и дрви мадиња.
Секако тоа што ја подразбирам под паметен, не значи дека е точно, али сум доволно сигурен дека човек со искуство не подразбира и паметен човек..
И чистачка може да има работно искуство од 40 години, па тоа ништо не и мења во "бистрината" на умот..

И чистачка може да има работно искуство од 40 години, па тоа ништо не и мења во "бистрината" на умот..
Збориме за општо искуство во сферите на СЕ...Под искуство не мислам работно искуство, или искуство за печење плескавици или отварање пиво од ќошот на масата..Мислам на искуство за решавање на проблеми кои ти ги задава животот, и секојдневни одлуки кои фактички ти ја пишуваат иднината и како ти ќе живееш. Не одлуки како “што да облечам денес“ или “да јадам тост или шарска“ туку одлуки како “дали сега треба јас да кажам веднаш што мислам или да молчам за сега“ и др...
На таков паметен човек, немоеш ти да му продаваш муда за бубрези дека ова е вака е не е така, и неможеш да го превариш па и човекот да не се разбира во одредена област.

Збориме за општо искуство во сферите на СЕ...Под искуство не мислам работно искуство, или искуство за печење плескавици или отварање пиво од ќошот на масата..Мислам на искуство за решавање на проблеми кои ти ги задава животот, и секојдневни одлуки кои фактички ти ја пишуваат иднината и како ти ќе живееш. Не одлуки како “што да облечам денес“ или “да јадам тост или шарска“ туку одлуки како “дали сега треба јас да кажам веднаш што мислам или да молчам за сега“ и др...
На таков паметен човек, немоеш ти да му продаваш муда за бубрези дека ова е вака е не е така, и неможеш да го превариш па и човекот да не се разбира во одредена област.

Значи, да сумирам, според твојов муабет, јас сум по интелигентен, по логично размислувам и имам поголеми ораторски способности од моите врсници во мојот клас, али не сум попаметен од нив бидејќи јас немам повеќе животно искуство од нив?

I learned a new thing today <3

Мислам дека StatusQuo мислеше на ЖИВОТНО ИСКУСТВО. Сепак, ни ја не се согласувам дека по правило е така, иако староста подразбира и мудрост обично.

Прво што ми паѓа на памет е дека можеме да станеме попаметни кога ќе сфатиме дека не мора да се правиме паметни во непотребни ситуации, во ред е да се рече: не знам. Друго, кога ќе почнеме да се почитуваме себе и сопственото време и кога истото ќе го користиме за да се развиеме, да станеме нешто повеќе, да дознаеме нешто повеќе, ќе стануваме попаметни.

Гледано форумски... Сигурно нема да станеме попаметни прифаќајќи го ставот на некој паметен форумџија на слепо, без да го размислиме и од свој аспект и без да го споредиме со други ставови. Човек стануе паметен кога ќе сфати дека треба да си има свое "учење"/став у животот, нешто што е синтеза на својот и туѓите ставови. А за да се деси тоа, секогаш треба да се биде отворен за да се ислуша/прочита убаво мислењето на друг. Не го заборавајте тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom