Како да станеме уште попаметни?

• Креатор на темата Креатор на темата MIL
  • Време на започнување Време на започнување
Pamet ima sekoj, no popameten normalno ne se stanuva preku den, za toa treba mn iskustva da pomines i da se nadograduvas vo mnogu aspekti od zivoto...:smir:

Па како прво не треба да се трудиш премногу да станеш паметен туку да си најдеш цели ви животот и кога ќе научиш да ги исполнуваш твоите цели според твои услови тогаш си паметен според мене.
А вака читај ова прај она прај......
Никој не вика да не читаш,тоа е многу добро според мене но читај за себе,затоа што го сакаш тоа а не затоа што сакаш попаметен да станеш,и дружи се со луѓе,дознавај од нив информации и учи од нив но затоа што го сакаш тоа и сакаш да го минуваш времето со тие луѓе а не да ги користиш како заморчиња за некој ексеримент....

Ќе тренираш шах и готово.:smir:

А што е памет? Интелигенција? Глумење дигитрон? Начитаност од белетристика? Начитаност од научна литература? Куп меморија од сè? Вештина за дебатирање? Општествено признание за памет? Дефинирајте, па може ќе откриеме како се станува „попаметен“.

Константно учење, или спојување на комбинации, геометриски, или бесмислени. Крајниот резултат е полесно помнење на други работи, брзо снаоѓање и подобар фокус кон нештата.

Константно учење, или спојување на комбинации, геометриски, или бесмислени. Крајниот резултат е полесно помнење на други работи, брзо снаоѓање и подобар фокус кон нештата.
Паметност е способноста за независни и навидум соодветни акции...

Хм, ако е за преку книги памет...прочитај некои длабоки филозофски мисли (не мора цели книги, само некои реченици и цитати научи ги напамет), прочитај (или као прочитај, само кратка содржина) нешто у стил Захир, Вероника...
и ете памет, барем за пред друштво, за јавност...а да, и подфорум препорачајте книга ... :)
Има има, секакви.
Ха, уште ако комбинираш со шахот од погоре, прва лига, елоквенција, муабет и размислување на нивоу :vozbud:

Дефинирајте, па може ќе откриеме како се станува „попаметен“.
Такуѓере си се чудим што е памет. Имаше слична тема, прашав што е памет. Она погоре е ако сака човек да се прави "паметен".

Хм, ако е за преку книги памет...прочитај некои длабоки филозофски мисли (не мора цели книги, само некои реченици и цитати научи ги напамет), прочитај (или као прочитај, само кратка содржина) нешто у стил Захир, Вероника...
и ете памет, барем за пред друштво, за јавност...а да, и подфорум препорачајте книга ... :)
Има има, секакви.
Ха, уште ако комбинираш со шахот од погоре, прва лига, елоквенција, муабет и размислување на нивоу :vozbud:

Такуѓере си се чудим што е памет. Имаше слична тема, прашав што е памет. Она погоре е ако сака човек да се прави "паметен".
aбе ако читаш и решаваш математика и играш шах, само ке имаш способност за помнење/голем вокабулар/знаење во врска со шахот...ништо повеќе...

Јас не прашав за дефинирање на паметноста.
Ако мислиш конкретно на ова, секоја акција е резултат на можноста од сопствената перцепција која и те како би се подобрила со комбинации, варијации и сл.

Гледање филм барем еднаш или два пати неделно.

Јас не прашав за дефинирање на паметноста.
Ако мислиш конкретно на ова, секоја акција е резултат на можноста од сопствената перцепција која и те како би се подобрила со комбинации, варијации и сл.
На макдонски: искуство :) Искуството те прави попаметен. На грешки се учи :)

aбе ако читаш и решаваш математика и играш шах, само ке имаш способност за помнење/голем вокабулар/знаење во врска со шахот...ништо повеќе...
Значи акции кои би требало да решат одреден проблем со максимум ефикасност и во најмало можно време, кои како што гледаме од вториот цитат за шахот, се специфични за зададениот проблем. Значи, памет или паметност е преширок поим за неговото усовршување, ако има такво, да се гледа како целина.

На макдонски: искуство :) Искуството те прави попаметен. На грешки се учи :)
Искуство, да теоретски, практично не, не се сите толку паметни за да го применат :smir:

Па тоа и јас го велам, претходниот пост ми беше некој осврт на литературата и инелигенција, паметни луѓе.... Ова е за ако наведат повеќе автори се попаметни...или особи со мисли од Заратустра, Бекон...
Башка на овие години допрва памет преку книги...тоа требало на теен возраст, а не тогаш сум препишувал од други. Мада колку е тој што ги пишува книгите паметен...од негов аспект. Или дрмнал некоја или шмркнал нешто.
Гледање филм барем еднаш или два пати неделно.
Тоа, тоа... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom