Како да станеме уште попаметни?

• Креатор на темата Креатор на темата MIL
  • Време на започнување Време на започнување
Па попаметен се станува со читање книги пребарување на интернетот за интересни содржини да имаш свое мислење а не слепо да следиш некој друг да си опкружен со паметни луѓе(како што велат с ким се дружиш такав си) бидејки и да си паметен а се дружиш со глупи луѓе автоматски и ти не си у состојба толку добро да размислуваш....

абе нема врска најпрво мавнете еден формат и се наново инсталации на сите потребни драјвери па по некој потребен update и крај на приказната па после доградете си некоја нова технологија и крај хеххехехехехехехеххехеххеххех ПОЗЗЗ АБЕ

Дружете се меѓу себе народе...така ќе се стекне повеќе искуство и ќе се извлече поука од некои други луѓе.

Мешање со народ, муабет, читање, интересирање за разни нешта, и нормално ИСКУСТВО.

Гледам дека сите препорачувате читање книги и не можам да се сложам дека тоа е патот... Животот не носи низ разни школи, се допираме со различни знаења но паметот е сублимат на многу различни искуства и знаења сплотени во „правилно“ расудување.
Ајнштајн кажал дека образованието е тоа што ќе ни остане откако ќе го заборавиме сето тоа што сме го учеле на школо.
Памет е „ментално богатство“ што ни останува откако ќе слушнеме, видиме, доживееме и почуствуваме тоа што не опкружува.
Книгите се дел од финесите кои даваат убава нишка на нашето битие и на паметот му даваат „шмек“ на старо вино. :smir:

Popameten bi stanal eventualno so tekot na godinite ..iskustvoto si go pravi svoeto :pipi:

Воопшто не се согласувам со тоа што го имате напишано. Попаметен не се станува со ништо. Или си паметен или не. Тоа е. Тоа ти е дар од Бога. Можеш да станеш човек со поголеми познавања, човек со поголемо разбирање, но попаметен не се станува. Барем според мене е така, а се надевам дека и сите други ке се согласите.

јадете риба. така вика професоров по историја

Или пак ако сетил мака врз себе, ако се зае*ал за нешто...

како велат -му дојде памет на човекот откако се з. :wink:

тоа само покажува дека веќе бил во истата ситуација и веќе знае како да реаѓира, што да прави....тоа не го прави паметен:wink:

Седиме со комшиите и досадно е, па прашувам еден од нив за да бидиш лукав што треба да јадиш? Лук-ми одговара. А курназ? :pos::pos::pos::pos::pos:. А мудар? :pos::pos::pos::pos::pos:.
Така да интелегентен човек е ќе научи што е фината, кога ќе го прашаат пак. Поенатата ми е да се учи човек од сопствено и туѓо искуство така ќе ги решава полесно животните проблеми и ќе биде попаметен.

тоа не го прави паметен:wink:
А ако пак се з. од иста ствар, тогаш е :tapp: :pos2:

Зошто за начитаност, образование...се вели дека дава памет ако на мало дете родители сталну му викаат -паметно на мајка?

Воопшто не се согласувам со тоа што го имате напишано. Попаметен не се станува со ништо. Или си паметен или не. Тоа е. Тоа ти е дар од Бога. Можеш да станеш човек со поголеми познавања, човек со поголемо разбирање, но попаметен не се станува. Барем според мене е така, а се надевам дека и сите други ке се согласите.
Јас претходно веќе и го кажав. Ова е тоа. Ако црпката не е скроена за ваа работа, ништо од бизнисот, џабе се сите нуклеарни физики и книги на светот. Памет да има за да се негува, дополнува со знаења, искуства. Се друго е тешење и наводно опаметување. Како и со сексепилот -или си или не си.

А има и обратни случаи каде ради нечитање и нетренинг на мозокот, паметот зарѓува -ето мене на пример :vozbud::pos2::nesvest:

Нема везе, секој си е за себе и околината која го цени доволно паметен:smir:. А попаметен...:toe:
Бели бубрези, вкусни се :wink:

бараш апдејт на гугл и даунлоадираш

Абе џабе е апдејт ако има мозок Пентиум кец или меморија од 1 гига!!!
Јасно дека човекот се усовршува читајќи, гледајки филмови, комуницирајќи со други луѓе,...и се е тоа ок. Арно ама колку што сум јас начитан капацитетот на човечкиот мозок сепак има свој лимит а се случува следново: се памтат нови работи но оние кои што на мозокот му се небитни се забораваат.....просто кажано капацитетот не се зголемува.

тоа само покажува дека веќе бил во истата ситуација и веќе знае како да реаѓира, што да прави....тоа не го прави паметен:wink:
Ne se slozuvam so tebe. Koga ke se najdes vo ista situacija i reagiras poinaku, znaci si NAUCIL nesto od svoite greski. A toa te pravi popameten:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom