Како да се справиме со Вампири, Вукодлаци Уроци, Вештерки...

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Абе лет 3, животните не трпат вампири, а?
Има една книга за Вампирот во македонските преданија, во кои се зборува за вампири кои јавале коњ по цела ноќ додека животните не папсале од умор. И како поточно не го трпеле?

Друго нешто, ти реков дека народот бил глуп шо значи дека не можел да си ги објасни оние природни појави, не бил образован, за нештата за кои не можел да им даде објаснување ги именувал како натприродни сили и барал начин да се заштити од нив, всушност да се заштити од непознатото.

И ко мора ова да те прашам, како вампирите се движеле без коски? Како поточно? Се тркалаат наоколу ко топки?
Преданијата кажуваат и дека крали марко бил висок како планина и од солзи негови езера настанувале, јас ти кажувам знаење не предание, е сега тохгаш народот ете бил необразован и не можел да објасни, ај сега тиу објасни онака образовано и научно како мртов човек станува од гроб иди дома кај блиските пие крв? ете научен одговор на тие настани кои порано луѓето не можеле да ги објаснат, Имаат коски , коските не можат да се повампират само ткивото и месото можат.

Абе лет 3, животните не трпат вампири, а?
Има една книга за Вампирот во македонските преданија, во кои се зборува за вампири кои јавале коњ по цела ноќ додека животните не папсале од умор. И како поточно не го трпеле?

Друго нешто, ти реков дека народот бил глуп шо значи дека не можел да си ги објасни оние природни појави, не бил образован, за нештата за кои не можел да им даде објаснување ги именувал како натприродни сили и барал начин да се заштити од нив, всушност да се заштити од непознатото.

И ко мора ова да те прашам, како вампирите се движеле без коски? Како поточно? Се тркалаат наоколу ко топки?
Konjite ne sakaat da bidat javani ni od lugeto ako gledas taka.

Toa sto ti denes pisuvas,citas i zboris ne se dolzi na Windows 95!

Ima mnogu sustestva na koi ne im se potrebni koski da se dvizat.

I da vampiri postojat a tebe te lazat da ne se plasis!

Каква врска има оваа дебилна тема со духовноста?...

Каква врска има оваа дебилна тема со духовноста?...
Штом ти дојде да коментираш - има
Црквата има прогонувано и судено луѓе за вештерство за вражбини и бајања, црквата и денес признава барем во сегменти на вражбини, магии, баења, клетви.. дека постојат а темата е отворена за сите тие духовни категориии, додуше се уште сме задрќани кај вампирите но ќе ги обработиме и другите

Како да се справиме? Со човечката фантазија тешко ќе да се справи некој.
Добро, можеби за нас преставува нереалност или шега, но вампирите и поготово вештерките за некого биле (и се) биквално кошмар.
Еве идеален пример. Еве ќе ги земам „моиве“ книги, пишувни крајот на 20-от век од 2010 г. и од друга страна некоја книга за паднати ангели (нели религиозно се прикажани како зли суштества, а во книгите се типични позитивни ликови, полни со љубов, весели, убави, добри...). Зошто некои цркви ги критикуваат овие, а не ги критикуваат и тие кои одат против познатите религиозни приказни? Затоа што имаат религиозна соодржина или суштина? Или зошто не се толку популарни? На едните им се става ембарго (а се книги за млади), а другите кои се наменети за повозрасни читатели, но ембарго! Според мене, нема логика.

Лет3, темава не ти е лоша (како и секогаш) иако површински изгледа глупаво.;)

Лет3, темава не ти е лоша (како и секогаш) иако површински изгледа глупаво.;)

Имаме иљадници години низ речиси сите народи на сите континенти традиција и сведоштва за вештери вампири вражеви, маги, вили.... имаме дела, текстови расправи на таа тема, уметнички прикажувања преку музика, слика текстови... неизбрисливо е запишана во човечката историја, нема ни една причина за некој (освен од неукост) да каже дека е глупа или непотребна.

Трева не индуцира синестезија.
Затоа ЛСД индуцира. Тоест мене еднаш од трева ми се има десено истото :X3:

Нека пресуди @Mitree кој е во право за вампирите и вампиризмот!!!

Последно уредено од модератор:
Имаме иљадници години низ речиси сите народи на сите континенти традиција и сведоштва за вештери вампири вражеви, маги, вили.... имаме дела, текстови расправи на таа тема, уметнички прикажувања преку музика, слика текстови... неизбрисливо е запишана во човечката историја, нема ни една причина за некој (освен од неукост) да каже дека е глупа или непотребна.
Па луѓето верувале дека и временските погоди и непогоди се дела на Боговите, но изгледа како да зрешеле. Некои пак мислеле дека се потомци на волците, и тие биле далеку од вистината. Е сега овие вториве, благодарение на нивните фантазии настанале врколаците, ако не се лажам, првите приказни потекнуваат од дивиот запад, кога нели била “откриена“ Америка односно тие приказни ги рашириле европјаните.
Вампирот е сосема нешто друго. Реално, како тој ќе опстојува без срце (односно поради таа причина цица крв)!? Или поинтересно е неговото усмртување, со дрвен колец во срцето кое го нема!
Тоа според мене се обични народни приказни за плашење на децата.
И исто така мислам дека тоа се се метафори за негативните енергии (или сили) т.е. деномите. Знаеш дека јас сум скептик.
Инаку тоа е долга тема за дискусија. Се работи за страв од надприродното, ништо повеќе. На EDO кружи една емисија токму за вампирите, ако некогаш ја фатиш, гледај ја.:)

Па луѓето верувале дека и временските погоди и непогоди се дела на Боговите, но изгледа како да зрешеле. Некои пак мислеле дека се потомци на волците, и тие биле далеку од вистината. Е сега овие вториве, благодарение на нивните фантазии настанале врколаците, ако не се лажам, првите приказни потекнуваат од дивиот запад, кога нели била “откриена“ Америка односно тие приказни ги рашириле европјаните.
Вампирот е сосема нешто друго. Реално, како тој ќе опстојува без срце (односно поради таа причина цица крв)!? Или поинтересно е неговото усмртување, со дрвен колец во срцето кое го нема!
Тоа според мене се обични народни приказни за плашење на децата.
И исто така мислам дека тоа се се метафори за негативните енергии (или сили) т.е. деномите. Знаеш дека јас сум скептик.
Инаку тоа е долга тема за дискусија. Се работи за страв од надприродното, ништо повеќе. На EDO кружи една емисија токму за вампирите, ако некогаш ја фатиш, гледај ја.:)
Многу се базирате на холивудски преставувања на вампирите (но и други такви појави) имено со колец не се убива туку се приковува да не може да стане мртвиот, мртвиот прободен со колец вечно останува таму (то ест додека му изгние и се распадни телото пошто како скелет не може да се повампири) а голем дел од промените на времето не се во надлежност на мртвите (иако и тоа го има) туку на змејовите.

Дека постојат духови да, а чим постојат духови има и демони а вампири некако не ми е верна приказнава ,па де цицање крв незнам што ,па вукодлаци работава ептен Twilight ми е така да некако не верувам во нивното постоење.
:pos:

Ова тема има практична корист, сите знаеме дека на светот понекаде се појавуваат вампири, вукодлаци вештери и вештерки, кои ги прогонуваат живите, како и дека се прават уроци, магии, вражбини.
Еве пример како се справува со повампирен мртовец, примерот е од пред стотина години во христијанско село во Босна кога се повампирил Пајо Томиќ. Како вампир по смртта идеше дома и интересно е што во прво време само жена му (вдовицата) можела да го види. Тоа е веројатно од желбата на вампирот за секс пошто е познато дека и вампирите можат да имаат деца со живите (имање деца со надприродни битија е забележано и во библијата) само тие деца се без коски (Вук караџиќ), по месец дена од кога жената почна да се жали дека низ дома и шета повампирен мажот и, дека ја плаши, тоа го приметија и нејзините синови. Исплашени за себе и за селото, жителите решија да го убијат вампирот, така појдоа на гробот, го откопаа, телото му го прободија со дрвен колец а потоа трупот го спалија, пепелта ја растурија а неколку ковчиња кои преостанаа - ги вратија во гробот. Битно е како предострожност, на пример да се враќа од погреб по друг пат не по истиот по кој се одеше, за да се залажат демоните, по смртта на некој домашен, низ дома треба да се преместат работите за да се збиуни вампирот, пуштање на брада и коса кое грешно се смета како знак за жал е всушност древна техника да се залажат и прикријат од вампирите кои би се вратиле да ги прогонуваат живите, обичај да на мртвиот му се врзуваат раце и нозе (таа предострожност ја имаме и во Писмата - имено кога Исус (по Јован) Et statim prоdiit qui fuerat mortuus, ligatus pedes, et manus ínstitis, et facies illius sudario erat ligata. Dixit eis Jesus : Solvite eum et sinite abire. Што ни кажува дека и тогаш луѓето се обидувале да ги спречат мртвите да им се враќаат.

Справувањето е многу лесно само ти треба Џедај и по моженост light saber :cool:

Имаш помешано со зомбите - тоа е посебна категорија, вампирот некогаш е и тешко да се открие од обичните луѓе, тој нормално зборува, знае кои му се блиските, ги познава, знае од гроб дома да си појде

Јас знам дека вампирот нема сеќавања од минатиот живот, оти е мртов.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom