Како да продолжиме понатаму без НАТО и ЕУ?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
ne treba fabrika treba da se poseee poleto vo vreme na kriza coek gleda samo da se prehrani pa kako i da e hranata mora da se prodava kolku i da e kriza mozes da ne kupis pantoli canta ova ona ke pomines i so starite ama mevot bara tri pati na den mozda i pojke sakas nejke mora da jades zato samo hrana e spasot i vo celos ja podrzuvam vladava za subvenciite vo zemjodelsvoto nas gospod ni o dal ova parce kade sto uspeva se i sesto i toa se so vrven kvalitet a i toa so ni o dal ako ne o koristime togas zabe

Ne e be druze i bas najlesno. Eve cim parite se vo Makedonija, koj e toj eden kapitalist sto ja ima taa mok da izgradi eden takov kapacitet?

A za drugiot problem, druga prikazna e taa. :)

Во однос на второто е најлесно..да бидам појасен, а бидејки тоа второто кај нас е нерешива енигма (владее општа безидејност) следува дека и првото е многу тешко остварливо.

Слушај парите се тука околу нас ама овој пат не можеме да ги видиме затоа што се во приватни раце.Затоа јас реков дека "страмежливо" се појавуваат во вид на мали погончиња.Иначе можи некој до утре да тврди дека фабриките ќе се рестартираат.Ние добро знаеме дека никогаш нема да се рестартираат.Што ќе се рестартира?Рушевините?И нешто за технологијата.Во ред секој ден има нова и нова технологија но еве како за пример пак ќе ја земам текстилната инд.Оние машини се истите од пред 20г.Но со тие машини некој прави пари.Не биле толку застарени или и со така застарени се правеле пари.И тоа за германски пазари.Мислиш дека сите машини ги однесоја за старо железо?Не.Со нив сеуште се работи.

Можеме до утре да редиме да се рестартира ова ,па да го оживиме земјоделието,да се здружиме со овој па со оној и така ќе се вртиме во круг.Многу песимистички можи ќе звучи но јас затоа напишав некаде дека најголем проблем е тоа што тие што ги одбираме да не водат мислат дека тие се државата.Друго тотално разочарување е самиот народ во Македонија.Затоа велам дека сум песимиста ,зошто јас не гледам некој напредок и во иднина.Многу голем јаз има во нашите поделби.Незнам дали можеш да приметиш на форумов на една тема едно зборуваме за на друга тема за истото велиме дека не чини и обратно.Пример сакаме инвестиции странски а кога ќе се потрошат пари за претставување на Р.Македонија во странство,одма рипаме со дрва и камења каде се трошат нашите пари.Со денови се расправаме дека владата премногу трошела за реклами па од ко завршивме со тоа и малку се подзаборави читам во некои постови дека кај Македонецот немало свест се уште бил успан.Еве забележи кога некој ќе организира некоја прес конференција одма се поставува тема и почнуваме кој поголем Македонец бил.Е додека е така и додека си дозволуваме со нас да манипулира и да не прави магариња ,една мала група на луѓе без разлика далисе викале ВМРО или СДС ќе биде вака.Отука се должи песимизмот кај мене и нема да набројувам што се треба да се направи зошто сега идат избори и истото ќе го слушаме цел месец.Не во НАТО и ЕУ ќе не однесат нашите месии и пастири и во Г-7.Дури да завршат изборите.

Се согласувам со твоето мислење во добар дел,но тоа не значи дека треба да си легнеме на “брашното“ и да чекаме “од бога здравје“,па мора да се превземе иницијатива ако тоа не сакаат да го направат ниту СДС ниту ДПМНЕ во изминатиов период.Па државава не е само нивна ебаго,ние ја споделуваме од сите аспекти со нивните членови и симпатизери.Мислам дека и сега некој од нив не чита,прави корекции на нивните предизборни програми,новинарите си составуваат “приказни“,аналитичарите си прават “анализи“ а одредени експерти ќе состават по некоја колумина во дневните весници,токму од овие наши предлози по форумиве.Тоа е реалноста на нашето информативно но и политичко “небо“,без разлика дали ќе го наречеме сивило,црнило или белило.Па кога никој не сака,ние мораме да превземеме вакви или слични активности,со кој ќе им ја приближиме реалноста на поголем дел од граѓаните во оваа држава.Мислам дека ова е далеку попродуктивен начин одколку да молчиме и да се надеваме дека к`сметот еден ден ќе ни проработи сам на своја воља.:toe:

Ne e be druze i bas najlesno. Eve cim parite se vo Makedonija, koj e toj eden kapitalist sto ja ima taa mok da izgradi eden takov kapacitet?

A za drugiot problem, druga prikazna e taa. :)

Абе можеш сосема да скратиш и да кажеш едноставно: -Албанец сум, ме боли уво за името и за идентитетот на другите. Сакам да живеам боље, а тоа е влез во ЕУ и НАТО, ASAP.

Абе можеш сосема да скратиш и да кажеш едноставно: -Албанец сум, ме боли уво за името и за идентитетот на другите. Сакам да живеам боље, а тоа е влез во ЕУ и НАТО, ASAP.
Ne zasluzuvas komentar.
Zasluzuvas samo edna socna pcovka, ama denes sum nesto raspolozen, pa....:toe:

Ne zasluzuvas komentar.
Zasluzuvas samo edna socna pcovka, ama denes sum nesto raspolozen, pa....:toe:
Не сум у право? Мислиш дека поважна е правдината од НАТО и ЕУ?

Тогаш опцуј слободно, нема да те банираат.
Кајгана не ги крши човековите права на Албанците.

Не си баш во право,дури и Албанците во Македонија сфатија дека името нема да може да се смени под никакви услови,посебно не под Грчки притисоци и ултиматуми а економските проблеми и неинвентивноста на властите ги погаѓа подеднакво и нив како и нас,ако не и повеќе.Затоа оваа тема е да се најдат решенија како ќе продолжиме заедно во истава држава под исто име но без да бидеме членки во НАТО и ЕУ.:toe:

Не си баш во право,дури и Албанците во Македонија сфатија дека името нема да може да се смени под никакви услови,посебно не под Грчки притисоци и ултиматуми а економските проблеми и неинвентивноста на властите ги погаѓа подеднакво и нив како и нас,ако не и повеќе.Затоа оваа тема е да се најдат решенија како ќе продолжиме заедно во истава држава под исто име но без да бидеме членки во НАТО и ЕУ.:toe:

Ти пратиш изјави на албански интелектуалци, политичари, членови на форумов?
Нив не ги интересира како понатаму без НАТО и ЕУ. Они се ко СДСМ: промена на име и све што треба и брзо у НАТО и ЕУ.
Не ги обвинувам, за ова многу. После се што видовме од нив, не зачудува таквиот став (за разлика од ставовите на некои таканаречени Македонци). Само не ми е јасно како ти тоа си праиш Бајрам на умот: "заедно без НАТО и ЕУ".
За нив ти е, без НАТО и ЕУ = поблиску до омразената Русија.

E pa eve be, aj kazi mi koj toa vo Makedonija e vo sostojba da izgradi nova fabrika od 200 milioni evra?

Ne se resava rabotata so mali pogoni so po 10-15 rabotnici.
ОООоооооо па сигурно не очекуваш дека ако некој украл огромни пари за време на нашава транзиција која нема крај и ќе дојди да ги вложи сите пари назад?Но добро кога веќе си поставил вакво прашање кажими каде исчезнаја толку пари.Не се милиони во прашање.Милијарди се.Јас не мислам дека дојде некој од странство да ни ги украде.

Нив не ги интересира како понатаму без НАТО и ЕУ. Они се ко СДСМ: промена на име и све што треба и брзо у НАТО и ЕУ.
Не ги обвинувам, за ова многу. После се што видовме од нив, не зачудува таквиот став (за разлика од ставовите на некои таканаречени Македонци). Само не ми е јасно како ти тоа си праиш Бајрам на умот: "заедно без НАТО и ЕУ".

По ова прашање нема многу што да се одговори.Можете да се препукувате до утре но и нам и нив му е судбина да бидеме едни покрај други сакале или не.А дали ќе бидеме во НАТО и ЕУ како С.Македонија или ваква или онаква нее ни важно.

Пратам бе,како што пратам и изјави на некои наши политичари кој имаат јалова надеж дека Македонија ќе го смени името на Меѓународно ниво,така има и Албанци кој го мислат истото.Сепак не треба да се фаќаме здраво за готово дека тоа и ќе се случи.На многумина Албанци тоа им е се повеќе јасно,како што им станува јасно и на многумина Македонци,дека само со промена на името Македонија нема да се зачлени во ЕУ,и дека Македонија мора да продолжи да се развива без да се надева на скоро зачленување во овие асоцијации,барем уште 10 години,за што мислам дека е малку подолг период во кој не треба да останеме пасивни ни ние ни било кој што живее и работи во Македонија.:toe:

ОООоооооо па сигурно не очекуваш дека ако некој украл огромни пари за време на нашава транзиција која нема крај и ќе дојди да ги вложи сите пари назад?Но добро кога веќе си поставил вакво прашање кажими каде исчезнаја толку пари.Не се милиони во прашање.Милијарди се.Јас не мислам дека дојде некој од странство да ни ги украде.
По ова прашање нема многу што да се одговори.Можете да се препукувате до утре но и нам и нив му е судбина да бидеме едни покрај други сакале или не.А дали ќе бидеме во НАТО и ЕУ како С.Македонија или ваква или онаква нее ни важно.

Види сега,ако гледаш реално,како пари не се украдоа милјарди од Македонија,туку се руинираа фирми кој вредеа милјарди за да се украдат или полесно однесат по некое милионче во странство,што и не би можело денес да одигра некоја голема улога доколку се вратат и реинвестираат во Македонија.Дојде време кога наши Македонци помлада генерација печалбари од пред 20тина години стекнаа капитал да инвестираат во Македонија ама бараат навистина транспарентни услови и помали законски пречки но секако и трошоци за нивната фирма која потенцијално би ја отвориле во Македонија.Ова го кажувам од лично искуство со еден мој близок роднина кој има подобри услови да инвестира во Финска одколку во Прилеп каде трошоците му се навистина поголеми и покрај сите надувани кампањи од владиве досега дека Македонија била рај за инвеститорите,била мој “стојко“ била,кога квадратен метар земја го купуваш по баснословни суми наместо да го добиеш бесплатно,кога струјата реално ја плаќаш најскапо во Европа од по 14 евроценти,дури и онаа ноќната која насекаде во Европа е далеку поефтина,кога водата ја плаќаш по 1 евро од кубик,кога во Финска е речиси бесплатна,ја гледаш ли Македонија како рај за инвеститорите,без разлика странски или домашни?Одговори одкако ќе ги споредиш само овие неколку мои согледувања на терен,не мора да брзаш.:toe:

Пратам бе,како што пратам и изјави на некои наши политичари кој имаат јалова надеж дека Македонија ќе го смени името на Меѓународно ниво,така има и Албанци кој го мислат истото.Сепак не треба да се фаќаме здраво за готово дека тоа и ќе се случи.На многумина Албанци тоа им е се повеќе јасно,како што им станува јасно и на многумина Македонци,дека само со промена на името Македонија нема да се зачлени во ЕУ,и дека Македонија мора да продолжи да се развива без да се надева на скоро зачленување во овие асоцијации,барем уште 10 години,за што мислам дека е малку подолг период во кој не треба да останеме пасивни ни ние ни било кој што живее и работи во Македонија.:toe:

а,ако гледаш реално,како пари не се украдоа милјарди од Македонија,туку се руинираа фирми кој вредеа милјарди за да се украдат или полесно однесат по некое милионче во странство,што и не би можело денес да одигра некоја голема улога доколку
Види сег се вратат и реинвестираат во Македонија.Дојде време кога наши Македонци помлада генерација печалбари од пред 20тина години стекнаа капитал да инвестираат во Македонија ама бараат навистина транспарентни услови и помали законски пречки но секако и трошоци за нивната фирма која потенцијално би ја отвориле во Македонија.Ова го кажувам од лично искуство со еден мој близок роднина кој има подобри услови да инвестира во Финска одколку во Прилеп каде трошоците му се навистина поголеми и покрај сите надувани кампањи од владиве досега дека Македонија била рај за инвеститорите,била мој “стојко“ била,кога квадратен метар земја го купуваш по баснословни суми наместо да го добиеш бесплатно,кога струјата реално ја плаќаш најскапо во Европа од по 14 евроценти,дури и онаа ноќната која насекаде во Европа е далеку поефтина,кога водата ја плаќаш по 1 евро од кубик,кога во Финска е речиси бесплатна,ја гледаш ли Македонија како рај за инвеститорите,без разлика странски или домашни?Одговори одкако ќе ги споредиш само овие неколку мои согледувања на терен,не мора да брзаш.:toe:
Епа јас реков дека од таму е мојот песимизам.Ијас имав пријател кој сакаше да инвестира овде кај нас и покрај сите предупредувања.И вложи.Вложи пари кој му беа цел живот заработувани во Аустрија.И знаеш кој чари?Водовод,Електостопанство(тогашно)и рекетари.Кога велам рекетари мислам на државните рекетари кои не бираја средства да извлечат нешто мито.Незнам јас не гледам излез.Затоа и реков не само од политичаритетуку општо разочаран сум и од самиот народ.Што би можел обичниот човек да направи во оваа ситуација?

Епа јас реков дека од таму е мојот песимизам.Ијас имав пријател кој сакаше да инвестира овде кај нас и покрај сите предупредувања.И вложи.Вложи пари кој му беа цел живот заработувани во Аустрија.И знаеш кој чари?Водовод,Електостопанство(тогашно)и рекетари.Кога велам рекетари мислам на државните рекетари кои не бираја средства да извлечат нешто мито.Незнам јас не гледам излез.Затоа и реков не само од политичаритетуку општо разочаран сум и од самиот народ.Што би можел обичниот човек да направи во оваа ситуација?

Впрочем затоа и ја отворив оваа тема,да ги презентираме препреките од нас до владата за тоа кој се пречките во понатамошната иднина на Македонија без НАТО и ЕУ,да побараме од властиве да поработат токму на тие проблеми кој ги наведуваме како приоритетни доколку властиве сакаат да продолжиме како Македонија без членство во овие Евроатлански структури,затоа што стана веќе очигледно дека не се способни нешто да придонесат кон наша интеграција,тогаш барем нека се потрудат да помогнат на домашен план за растурање на овие “домашни бариери“ за кој верувам дека нема да можат толку едноставно да се правдаат како Грците биле главен виновник,или како Брнако,Киро,СДС,“сонце“......се основната пречка која ги брка инвеститорите од Прилеп,Битола,Струмица или било кој град во Македонија.Можеби многумина реално ќе ги согледаат работите одкако ќе ја прочитаат нашава дебата,па нема со толку песимизам да гледаат на работиве зошто ќе се знае вистинскиот виновник.

Dodeka ne zastanat vistinski luge na celo na ovaa drzava ama pod LUGE mislam stvarno LUGE nisto ne biduva od ovaa drzava

Впрочем затоа и ја отворив оваа тема,да ги презентираме препреките од нас до владата за тоа кој се пречките во понатамошната иднина на Македонија без НАТО и ЕУ,да побараме од властиве да поработат токму на тие проблеми кој ги наведуваме како приоритетни доколку властиве сакаат да продолжиме како Македонија без членство во овие Евроатлански структури,затоа што стана веќе очигледно дека не се способни нешто да придонесат кон наша интеграција,тогаш барем нека се потрудат да помогнат на домашен план за растурање на овие “домашни бариери“ за кој верувам дека нема да можат толку едноставно да се правдаат како Грците биле главен виновник,или како Брнако,Киро,СДС,“сонце“......се основната пречка која ги брка инвеститорите од Прилеп,Битола,Струмица или било кој град во Македонија.Можеби многумина реално ќе ги согледаат работите одкако ќе ја прочитаат нашава дебата,па нема со толку песимизам да гледаат на работиве зошто ќе се знае вистинскиот виновник.
Во ред во ред но темава е така поставена што на прв поглед го тера човек да помисли дека без ЕУ и НАТО сее готово.Пропаст.Велиш да предложиме нешто што би ги елиминирало пречките кои ни стојат на патот.Долг ќе биде тоа пат.Ние ги поставивме пречките(мислам на досегашните влади)и ги забетониравме така да ќе требаат години да заживее нешто.Мислишдека одбраните (владата) не го знаат тоа што ќе го предложиме?Знаат тие убаво како треба само...Јас се сеќавам кога почна приватизацијата во првите години смртно се заинтересира авто гигантот Ауди.Кога видов како заминаја и на како начин беа пуштени да си заминат јасно ми беше што ќе се случува понатаму.Тоа уште нее завршено и затоа не се осмелувам да напишам некој предлог како не би се насмеал некој слатко.Па ти би требало добро да знаеш.Еве како пример пак ќе го посочам Тут.Ком.До кај стаса и уште никој ништо не превзема.А дали знаеш што можеше да биде со Комбинатот и воопшто со Прилеп.Само тоа е тоа има изгледа уште за цицање.Само да не го види постов нашиот сограѓанин Суициде или како го викаја кој ќе го слуша да ме убедува како таткому таму работел и како Диме Д.го искрал.Значи муабетот ми беше на најодговорните не му одговара ред и дисциплина него хаос.А кога ќе дојдат одговорни луѓе е прашање.Дури и кога би дошле би ги турнале овие кои сега ни пикаат кур во очи а ни велат сламка е.

Во ред во ред но темава е така поставена што на прв поглед го тера човек да помисли дека без ЕУ и НАТО сее готово.Пропаст.Велиш да предложиме нешто што би ги елиминирало пречките кои ни стојат на патот.Долг ќе биде тоа пат.Ние ги поставивме пречките(мислам на досегашните влади)и ги забетониравме така да ќе требаат години да заживее нешто.Мислишдека одбраните (владата) не го знаат тоа што ќе го предложиме?Знаат тие убаво како треба само...Јас се сеќавам кога почна приватизацијата во првите години смртно се заинтересира авто гигантот Ауди.Кога видов како заминаја и на како начин беа пуштени да си заминат јасно ми беше што ќе се случува понатаму.Тоа уште нее завршено и затоа не се осмелувам да напишам некој предлог како не би се насмеал некој слатко.Па ти би требало добро да знаеш.Еве како пример пак ќе го посочам Тут.Ком.До кај стаса и уште никој ништо не превзема.А дали знаеш што можеше да биде со Комбинатот и воопшто со Прилеп.Само тоа е тоа има изгледа уште за цицање.Само да не го види постов нашиот сограѓанин Суициде или како го викаја кој ќе го слуша да ме убедува како таткому таму работел и како Диме Д.го искрал.Значи муабетот ми беше на најодговорните не му одговара ред и дисциплина него хаос.А кога ќе дојдат одговорни луѓе е прашање.Дури и кога би дошле би ги турнале овие кои сега ни пикаат кур во очи а ни велат сламка е.

Не би рекол дека е баш така поставена целата тема,особено што е поставена малку како во прашална форма,значи како да го најдеме чарето без НАТО и ЕУ и да останеме просперитетна држава под името Македонија.Затоа и скоро сите предлози на темава се насочени кон економските активности што треба да ги превземе било која влада без разлика на нејзината политичка определба,особено на локално ниво.Би рекол дека вакви или слични теми треба да ни бидат приоритет и во иднина,зошто всушност од нив би имале и најмногу корист сите ние кој сакаме конечно на Македонија да и тргне напред во секоја смисла без разлика дали сме или не сме членови или симпатизери на некоја политичка партија.Значи целта е да го отфрлиме песимизмот и малку пооптимистички да гледаме на работите,зошто со песимизам никогаш нема да излеземе од сивилото кое не спопадна поголемиот број граѓани на оваа земја.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom