Како да објавам книга?

• Креатор на темата Креатор на темата Female
  • Време на започнување Време на започнување
Интересна тема...и мене ме интересираше вакво нешто.Само мене ме интересира дали е иста постапката и за речник?Или мора да си проф.д-р или слично.:toe:

:shok: Каков бре речник?

e ako sakam samata da si ja izdadam ima dolga i teska procedura ili nisto tesko?
i kako so cenata?
kolku karti ke mi trebaat??:kesa:

i fala za ova dosega..nemav pojma za nisto:wink:

На каков јазик ти е пишена? Македонски?

На македонски незнам баш, ама за другите јазици може да си најдеш и онлајн продавници, Амазон и слично, и ако ти е напишена книгата, нели готова, преку нив да ја издадеш во PDF формат, за цена од 5-10$ (проста проценка) за доунлоад. :smir:

Плус, со ова не се обврзуваш само преку една продавница да ти ја продаваш, може на повеќе сајтови да ја ставаш за доунлоад. :) (освен ако не потпишаш ексклузивен договор со некоја од нив)

e ako sakam samata da si ja izdadam ima dolga i teska procedura ili nisto tesko?
i kako so cenata?
kolku karti ke mi trebaat??:kesa:

i fala za ova dosega..nemav pojma za nisto:wink:

Би било добро да кажеш и за кој жанр на книга се работи за да може и подобро да те насочиме. Ако ја имаш случајно преведена на англиски можеш лесно да ја пабликуавш онлине. На македонски тоа тешко ќе ти оди ама можеш да пробаш.

Не мора да е конкретно речник,ама некоја стручна книга мислам,а не поезија/проза. На пример германско-македонски разговорник.

Секако дека е иста процедура, само мислам дека сењ преценуваш. Ниту матичниот македонски не го познаваш доволно за речник ниту германскиот. Речник знаеш што е бре, си отворила ли некогаш еден да видиш колку чуда има што немаш поим дека постоеле?!

Но кога си тука, а ти ја разбирам идејата, можеш да смислиш нешто како разговорник што спомна, иако и за тоа треба буквално знаење, а не познавање. Good luck with the ideas... :helou:

Секако дека е иста процедура, само мислам дека сењ преценуваш. Ниту матичниот македонски не го познаваш доволно за речник ниту германскиот. Речник знаеш што е бре, си отворила ли некогаш еден да видиш колку чуда има што немаш поим дека постоеле?!

Но кога си тука, а ти ја разбирам идејата, можеш да смислиш нешто како разговорник што спомна, иако и за тоа треба буквално знаење, а не познавање. Good luck with the ideas... :helou:
А од кај знаеш па и дека се преценувам??????????Да не ме знаеш случајно мене и моите знаења/познавања????Од кај знаеш ти колку добро јас го познавам македонскиот јазик,и колку добро го познавам германскиот па да коментираш тука дали сум способна или не да напишам речник/разговорник и слично.Ако знајш нешто во врска со објавување слободно моши да комнтираш, но не и за моит способности и знаења!!!!!!

Jas do sega imam napisano tri knigi, od koi samo prvata mi e samostojno izdadena i prevedena na angliski. Isto taka imam mnogu pozitivno mislenje od nekolku SILNI makedonski izdavacki kuci, no premnogu se skapi. Isto taka i od poznati pisateli dobiv extra kritiki... pa za brzo vreme bi trebalo da izleze nekoja preku izdavacka kuca.
:)

Bi sakala da objavam kniga..ne denes ili utre, tuku opsto, a mozi vo bliska idnina
Jas nemam ni najmala idea KAKO se pocnuva, ni kako se dvizi ovaa rabota
Nekoj da znae??
Ako znae, neka poveli
Sekoj detal e dobrodojden..podrazbira i cena..

Зарем не би било посуштинско прашање како да напишам добра книга?
Веројатно не.

Како и да е, издавач и пари ќе завршат работа, колку и да е парчето хартија лошо.И таквите примероци ги има, ми паднале во рака, нажалост. :(

Интересна тема...и мене ме интересираше вакво нешто.Само мене ме интересира дали е иста постапката и за речник?Или мора да си проф.д-р или слично.:toe:

Мораш да имаш два рецензента, ако издаваш речник или било каква стручна литература. А речникот влегува во оваа група. И тие двајца треба да се проф.-др.

A може некој да објасни као оди тоа преку амазон фала:wink:

A може некој да објасни као оди тоа преку амазон фала:wink:

Треба да биде во електронска форма, не ти помагаат на никој начин, сам си задолжен за рекламирање и преставување. Текстот им го праќаш нив, а они го прават погоден за amazon kindle платформа на што ќе ја продаваш самата книга. Од профитот на книгата добиваш само 45% што е стандардно во оваа индустрија.
Амазон има право да прекине да ја објавува оваа книга кога сака или пак да ја подарува(и појрај тоа ти ќе бидеш платен).

Треба да биде во електронска форма, не ти помагаат на никој начин, сам си задолжен за рекламирање и преставување. Текстот им го праќаш нив, а они го прават погоден за amazon kindle платформа на што ќе ја продаваш самата книга. Од профитот на книгата добиваш само 45% што е стандардно во оваа индустрија.
Амазон има право да прекине да ја објавува оваа книга кога сака или пак да ја подарува(и појрај тоа ти ќе бидеш платен).
Фала :)
Кликнав и најдов еве линк :wink:
https://dtp.amazon.com/mn/signin

Jas do sega imam napisano tri knigi, od koi samo prvata mi e samostojno izdadena i prevedena na angliski. Isto taka imam mnogu pozitivno mislenje od nekolku SILNI makedonski izdavacki kuci, no premnogu se skapi. Isto taka i od poznati pisateli dobiv extra kritiki... pa za brzo vreme bi trebalo da izleze nekoja preku izdavacka kuca.
:)

bravo za tebe, ali mislam deka ne kaza nisto sto bese od vaznost za temata na diskusija ali prodolzi da pisuvas knigi

i jas se izvinuvam za sekakvi navredi koi bi mozel nekoj da gi dobie
ve uveruvam deka ne se namerni

Јас наскоро би требало да издавам книга.Ако ми дадат ликовите се разбира бидејќи е малку по лична.:smir:
Иначе гледам дека имавте разговарано за читањето на книга.Денешната популација чита само книги од типот Готвач,Како да се збогатиш за 2 саати,Како да бидеш успешен.
Многу се ретки луѓето кои читаат да кажам вистински книга било тоа научна фантастика,авантури,филозофии,романси итн.:smir::smir:

Издавање книга

Прочешлав низ форумот па не успеав да најдам ваква тема.

Ме интересира какви информации имате во врска со издавање на книги ?
Низ која процедура треба да се помини, дали е морално да се обратиш во издавачка куќа, барање на лектор, одреден тираж итн.
Како шо прочитав има доста кајганџии шо имаат издадено книги па се надевам ќе помогнат и ќе дадат совет за нас вака неупатените :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom