Како да инсталирам Windows XP & Windows Vista (објаснето со слики)

• Креатор на темата Креатор на темата inteleghenca
  • Време на започнување Време на започнување
ej eве кај мене што е проблемот го ставив ЦД-то и го ресетирав комп. натиснав ф8 и се појави тоа каде треба да се форматира комп. но никако да се појави првата слика стои само сина позадина и во долниот лев ќош пишува Sistem is statring windows ( почекав 10 мин и исклучив дали преба да се чека повеке или нешто не е во ред )

Кога ќе го ставиш CD-то ќе го рестартираш компјутерот и потоа при подигање на оперативниот систем, пред да се подигне оперативниот систем ќе ти се појави едно Press any key to boot CD и имаш рок 5 секинди да го бутираш CD-то, додека истекуваат тие 5 секунди... значи не оставај да истечат тие 5 секунди, притисни на ентер и ќе се бутира CD-то, потоа следува еден дел каде што во долниот лев агол ќе ти се појавуваат хардверски поими ако не се лажам... остај го тој процес да доврши и потоа следува за лиценцата дали ја прифаќаш... ќе ја прифатиш... и после тоа следува делот со партициите... среди си тамо што и како сакаш... имаш и упатство со слики... мислам дека ќе се снајдеш.

Е сеа доколку го нема тоа Press any key to boot CD, ондак влези во BIOS-от и барај ги BOOT опциите и таму намести оперативниот систем наместо од хард дискот ... да се подига од CD. Зачувај ги промените и одново рестартирај и би требало после тоа да имаш Press any key to boot CD.

кај мене со појави Press any key натиснам enter и продолжи постапката и во левиот ќош доле се појавуваат некој хардверски поими и кога тие завршат се напише Setup is starting windows и таму закопа го чекав 10 мин но ништо

кај мене со појави Press any key натиснам enter и продолжи постапката и во левиот ќош доле се појабубаат некој џардверски поими и кога тие завршат се напише Setup is starting windows и таму закопа го чекав 10 мин но ништо

Проба со друго цеде ?

еј а дали може при форматирање да се форматира едниот дел од хард дискот ( сакам да го форматирам С а D сакам да остане каков што е сега да не се форматира ) и како се прави тоа

еј а дали може при форматирање да се форматира едниот дел од хард дискот ( сакам да го форматирам С а D сакам да остане каков што е сега да не се форматира ) и како се прави тоа

Може бе, па ќе избереш која партиција ( дел ) да ја форматираш и готово :) Се друго што е на останатиот дел од дискот си останува

IDEUntitled-1.jpg
12Untitled-1.jpg
помош... каде треба да одам за да ги сменам sata на ide у биос за да можам да снимам XP ? ми рекоа да најдам виндоус XP со интергрирани SATA драјвери. ама такво тешко се наоѓа, но ми кажаа дека има и начин да се избегне тој виндоус со што ќе се промени нешто во биос..
ај луѓе ве молам помагајте више 3 ден се замарам со компјутеров полн ми е со вируси а нејќе да се преинсталира..:jaj:

Прегледај го приврзокот 9410
Прегледај го приврзокот 9409
помош... каде треба да одам за да ги сменам sata на ide у биос за да можам да снимам XP ? ми рекоа да најдам виндоус XP со интергрирани SATA драјвери. ама такво тешко се наоѓа, но ми кажаа дека има и начин да се избегне тој виндоус со што ќе се промени нешто во биос..
ај луѓе ве молам помагајте више 3 ден се замарам со компјутеров полн ми е со вируси а нејќе да се преинсталира..:jaj:

Што се заебаваш бе човек... оди на мининова и симни некој неизменет виндовс хр со сп3 од понов датум и средена работа, сите имаат интегрирано сата драјвери.....совет, обавезно прочитај ги коментарите пред да го симнеш торентот.

Што се заебаваш бе човек... оди на мининова и симни некој неизменет виндовс хр со сп3 од понов датум и средена работа, сите имаат интегрирано сата драјвери.....совет, обавезно прочитај ги коментарите пред да го симнеш торентот.

Ама он најверојатно има лап топ и неможе да инсталира Windows XP доколку не ги промени сетинзите за SATA драјверите. Му треба или менување на сетинзите во BIOS за SATA драјверите или Windows со интегрирани SATA драјвери (ако не се лажам) :toe:

средено е друже.. во биос го сменив тоа од RAID во NON-RAID и се инсталираше виндоусот.. и сега се е ок само пак ми покажува некој ерор нешто систем 32. форматирав све и ваљда се ке биде ок

Evo sve so sliki go imate

wxpins04tp7.jpg

wxpins05aa6.jpg

еј на првата слика кое да го одберам а на втората кое ( сакам да направам формат само на С делот од дискот

на првата слика одбираш кој дел сакаш да го форматираш и на него стискаш D после тоа ENTER па стискаш L пак ENTER и ке почекаш да се форматира и да се ископират фајловите после се на таму оде автоматски не чепкаш ништо само Next, Next:toe:се надевам јасен бев:vozbud:

на првата слика одбираш кој дел сакаш да го форматираш и на него стискаш D после тоа ENTER па стискаш L пак ENTER и ке почекаш да се форматира и да се ископират фајловите после се на таму оде автоматски не чепкаш ништо само Next, Next:toe:се надевам јасен бев:vozbud:

Тимче не треси глупости, какво D, тоа е бришење на партиција, зар не гледаш дека нема формирано партиција....Потребно му е да формира партиција...значи следи C...потоа ја задава големината на партицијата......па има нов екран со формираната партиција..тука следи ЕНТЕР па се бира начинот на форматирање..на сликата два е покажана опцијата, а може и првата квик опција да ја избере.

Тимче не треси глупости, какво D, тоа е бришење на партиција, зар не гледаш дека нема формирано партиција....Потребно му е да формира партиција...значи следи C...потоа ја задава големината на партицијата......па има нов екран со формираната партиција..тука следи ЕНТЕР па се бира начинот на форматирање..на сликата два е покажана опцијата, а може и првата квик опција да ја избере.
Главната партиција или C може да стисне D исто ке се форматира ако одбереш партиција D и стиснеш на D тогаш ке ја избрише таа партиција а C нема ако стиснеш D само ке ја форматира исто, а и поарно да ја избере опцијата NTFS обично не квик,вака ке види и бед сектори

Главната партиција или C може да стисне D исто ке се форматира ако одбереш партиција D и стиснеш на D тогаш ке ја избрише таа партиција а C нема ако стиснеш D само ке ја форматира исто, а и поарно да ја избере опцијата NTFS обично не квик,вака ке види и бед сектори

C-се однесува на командата create а не за партиција C
D-......................................delete.......................... D

гледај од сликата како е за овој случај!

Нема проблем друже ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom