Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дали си сигурен дека е жена? Види денес шо пиша:Не знам дал сум ти кажал дека сум пола србин.... тоа со себе носи многу проблеми.... често сум збунет... пример... " шо сакаше оваа жена да ми каже?"
Фала шо го викнаффффте Анон....![]()
И ја би се посомневал, но научив да правам разлика помеѓу издепилирана машка и женска нога...Дали си сигурен дека е жена? Види денес шо пиша:
Леле стварно! Сонував како сум станал и имало еден куп фотки од...
...јас не сум тоа што си ти, а сепак истото до вчера го применував „свати“ наместо „сфати“, ама македонскиот јазик еволуира, оставајќи ги старите правила и зборови, заменувајќи ги во секојдневна примена видоизменети зборови, но тоа не значи дека се неправилни, ако имате некој постар речник дома, македонски-англиски погледајте малку дека глаголот е „свати“ а не „сфати“ исто како би се прашале кое би било правилно „филоЗофија“ или „филоСофија“, би рекла двете се точни...или не се?Не знам дал сум ти кажал дека сум пола србин.... тоа со себе носи многу проблеми.... често сум збунет... пример... " шо сакаше оваа жена да ми каже?"
Фала шо го викнаффффте Анон....![]()
...јас не сум тоа што си ти, а сепак истото до вчера го применував „свати“ наместо „сфати“, ама македонскиот јазик еволуира, оставајќи ги старите правила и зборови, заменувајќи ги во секојдневна примена видоизменети зборови, но тоа не значи дека се неправилни, ако имате некој постар речник дома, македонски-англиски погледајте малку дека глаголот е „свати“ а не „сфати“ исто како би се прашале кое би било правилно „филоЗофија“ или „филоСофија“, би рекла двете се точни...или не се?
...лично применувам филозофија како збор! и вашите деца понатаму со тек на време ќе применуваат изменети зборови што вие ќе речете не се точно формулирани затоа што поинаку сте ги учеле и применувале, а сепак се точни!
... кажи ти „сфати“ пред неколку децении наместо „свати“ ќе речат овој сељак не знае да зборува, а денес дојде друго време да се каже види го овој не знае да пишуваа „свати“ наместо „сфати“!
...некако не го знаеме минатото, ниту корените јебига, а ќе создадеме иднина на база на што? на мрчење ... ова онака eloquent disseminate!
Пола брате не знаат куче под сенка да врзат.....се замараат за глупи работи како оваа. На крајот на краиштата битно е да се разбереме....има и еден друг момент. Ти си го пишуваш љубоф.....ти доаѓа некој вика не се пишувало така, а ни љ од љубов не осетилЈа па вака гледам.... да ве испукаат у орбитата на земјата ( у скафандер ) и да ја погледнете оваа планета..... дали ќе се замарате со свати или сфати.... која е битноста на сето тоа ин д биг пикчр... но сФаќам дека тоа е само еден од мојте проблеми ради хибридноста, никако да остварам 100% идентификација со едно племе, за да вакви работи, косово, името... ми станат битни..... работам на себе, можеби ќе успеам еден ден....
Но ако веќе се влегува во оваа битна дискусија, би рекол дека теоријата на коцка ми држи вода, значи тој шо сеуште употребува свати е нееволуиран, шо лепи со мојата слика за себе.... а за да знам дека сум сеуште кромањонец не ми е потребна генезата на сФати, свати.... доволно е да си ги видам рацете, нозете колку сум влакнест.... или да се видам во огледало.
Љубофффф
( време е за кафе )
На кој му е битно?Нашиот правопис е нужно да се негува, оставете ги кучињата, љубоФта и другото мамбо-џамбо и дефлексии.
Значи и „сфаќа“ доаѓало од коренот „схватити“.
Прегледај го приврзокот 247147
Се слагам, и признавам дека тоа лично мене ми е проблем.... никако да ми стане гајле за негување на правопис, па и индентитет кој изгледа го немам... во мојата дисфункција еднаш помислив дека државата треба да се вика GX98502-w3....Нашиот правопис е нужно да се негува, оставете ги кучињата, љубоФта и другото мамбо-џамбо и дефлексии.
Значи и „сфаќа“ доаѓало од коренот „схватити“.
Прегледај го приврзокот 247147
На кој му е битно?
Мене ме заболе....се додека можам да се разберам со некого не ми е битно ништо од тоа.
...тогаш немаше компјутери, па да истото го напишат, па да ти го дадам како релевантен егзеплар тука преку линк , затоа реков најди стар речник со превод македонски англиски...не ги читаш примерите „свати“ во мојот скирн шот во „спојлеро клаен?“Формата „сфаќа“ конкретно во тој смисол се пишува со „ф“, со што се прави јасна дистинкција меѓу неа и „сваќа“ - роднинска врска. Сепак постои суштинска правописна разлика меѓу тие два збора.
сфати (св.)| Дигитален речник на македонскиот јазик
разбере, долови запамети, усвои, узнаеwww.makedonski.info
Ако и ова сепак не ти е доволно, ќе ти скенирам и од правописот по Блажета.сваќа - резултати од пребарување | Дигитален речник на македонскиот јазик
Резултати: сваќа, сфаќа, ...www.makedonski.info