Kako da go otkacam?

• Креатор на темата Креатор на темата DenaM
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Халуциноген е, или нешто др.?
Не..
едноставно е срање за јадење..
Плодот е како шипинка..многу напор(отсранување фини боцки ) за малце добивка
Листовите се мали...и на зима се собираат..
Значи бајги помалце јадлив од куп други сорти на опунција(stricta, ficus indica, chlorotica, итн)...

Даб..орев..костен..бука...
Боровите и шишаркарите како дрва се меки.. мериканците затоа ги делат на hardwood и softwood
ај погуглај и види од сто некогасх ги правеле дрвените тркала ????БРЕСТ момче најако и за месарски труп а смреката е 100,200 г ке стои како потпирка во земја не гние ,а околу пецуркине како стоиш??? идеш береш како и кој е првиот знак дека е отровна ???

ај погуглај и види од сто некогасх ги правеле дрвените тркала ????БРЕСТ момче најако и за месарски труп а смреката е 100,200 г ке стои како потпирка во земја не гние ,а околу пецуркине како стоиш??? идеш береш како и кој е првиот знак дека е отровна ???
Печурки не берам. Најчесто тие знаци можат и да бидат лажни(мењање боја, да јадат бубачки итн)...
Брест кај нас нема(или многу ретко)..
Смрека е џбун ..од кој се прави џин...не ми е јасно од кај има дрвенарија во тоа...
за даб знам дека се прават шишиња за вино, виски и коњак, исто и паркет.
Бука знам за паркет и мебел...
Орев знам дека се користи за греди...
толку од мене...

За дрва ли ќе расправаме :)
Јас сум шумарски инж. дрвна индустрија со 9ка Технички својства на дрвото. Што ве интересира?

Јас сум шумарски инж. дрвна индустрија со 9ка Технички својства на дрвото. Што ве интересира?
togash kazimu dali ima kaj nas bres vo obilie i dali smrekata momce e zbun cena za potpirka na lozje i e i do 150 den da catal do catal e ama e i do 2,3 m visina ako ne ja secat ,bukata e plamno drvo isto i topolata kniga

Зашто сега не можат да направат виолини со исти квалитети/својства како пред 200-300 години :свиркам:

togash kazimu dali ima kaj nas bres vo obilie i dali smrekata momce e zbun cena za potpirka na lozje i e i do 150 den da catal do catal e ama e i do 2,3 m visina ako ne ja secat ,bukata e plamno drvo isto i topolata kniga
Има Брест ама не во изобилие...фаќа болест, еден инсект ја пренесува не ми текнува како беше, како рак....по кората може да се познае. Има голема тврдина, ама повеќе е познат по тоа што е жилав. Тркала порано се правеле...
Смрека е грмушка...за колци може.
Бука е веќе со голема тврдина и спец. тежина преку 650 Кг/м(кубен).

jasen za drzalinja
brest,crn gaber,crn trn vrsta bagrem,bagrem,div orev,cham,bor,shempres,smreka,dab,buka,javor ti e super drvo isto kako bagremot ,diva cresha i da ne brojam :)

Зашто сега не можат да направат виолини со исти квалитети/својства како пред 200-300 години :свиркам:
Има и сега....мислам од елка ги правеа, не сум сигурен со размак помеѓу годови од 4 см без голема толеранција.
Eве вики што вика:
"Виолина - виолината се состои од кутија (резонатор), која го засилува звукот на жиците. Нејзиниот горен дел е од смреково дрво, со исечени отвори во форма на латиничната буква ф, и затоа се викаат f-отвори. Долната страна - дното е направена од јаворово дрво. Страниците на кутијата се составени од шест штички, на чии состави со горната и долната страница, од внатрешната страна, се поставени клинови. Кутијата продолжува со заоблен врат. Помеѓу вратот и главата се наоѓа праг, штичка од тврдо дрво(абонос). Во главата се всадени четири чивии, а главата завршува со полжав. На кутијата се наоѓа мовче (кобилица) - тенка дрвена штичка, чија функција е да го пренесува треперењето на жиците врз кутијата, а нејзината заобленост на горната страна овозможува свирење на секоја жица посебно. На долниот крај на кутијата жиците се прицврстени со т.н. кордар. Кордарот со еден јазол што поминува преку долниот праг е прицврстен за едно копче."
Сепак смрека....лошто сум меморирал изгледа. Иначе елката е со јаки акустични својства тоа сум сигурен дека беше така.

Го избиршав ебаниот одговор...
иначе,,
-методата е лоша(многу долга, многу напорна, скапа итн)
-отровни /ретки субстанци(арсеник у тапети, опиум итн)
-нема занаетчии чии ја имаат наследено методата..
-алатот/опремата била друга...

Има Брест ама не во изобилие...фаќа болест, еден инсект ја пренесува не ми текнува како беше, како рак....по кората може да се познае. Има голема тврдина, ама повеќе е познат по тоа што е жилав. Тркала порано се правеле...
Смрека е грмушка...за колци може.
Бука е веќе со голема тврдина и спец. тежина преку 650 Кг/м(кубен).
go ima brestot ,tocno faka kako topki ,a smreka grshis rekov ako ne ja secat inaku surov metar kuben dab e i do 750,800kg
Автоматски споено мислење:

zosto umre stragivardi umre i tehnikata

go ima brestot ,tocno faka kako topki ,a smreka grshis rekov ako ne ja secat inaku surov metar kuben dab e i do 750,800kg
Смрека е џбун чоече. Ги има по мавровско, по водно, по тетовско , по радика, на пелистери и на оваа другава планина до охрид...
Ретко да имаат дрво во нив 2-3 метри високо, и да е право....

zosto umre stragivardi umre i tehnikata
Абе смрека како солитер може ќе направи 20 м ама зависи може од видот.

Има и сега....мислам од елка ги правеа, не сум сигурен со размак помеѓу годови од 4 см без голема толеранција.
Eве вики што вика:
"Виолина - виолината се состои од кутија (резонатор), која го засилува звукот на жиците. Нејзиниот горен дел е од смреково дрво, со исечени отвори во форма на латиничната буква ф, и затоа се викаат f-отвори. Долната страна - дното е направена од јаворово дрво. Страниците на кутијата се составени од шест штички, на чии состави со горната и долната страница, од внатрешната страна, се поставени клинови. Кутијата продолжува со заоблен врат. Помеѓу вратот и главата се наоѓа праг, штичка од тврдо дрво(абонос). Во главата се всадени четири чивии, а главата завршува со полжав. На кутијата се наоѓа мовче (кобилица) - тенка дрвена штичка, чија функција е да го пренесува треперењето на жиците врз кутијата, а нејзината заобленост на горната страна овозможува свирење на секоја жица посебно. На долниот крај на кутијата жиците се прицврстени со т.н. кордар. Кордарот со еден јазол што поминува преку долниот праг е прицврстен за едно копче."
Сепак смрека....лошто сум меморирал изгледа. Иначе елката е со јаки акустични својства тоа сум сигурен дека беше така.
sepak nisto bez smreka ,a ima javori po 300 g stari ,sepak e do majstorijata na STRAGIVARDI ne deka nema materijal ,denes se se odi na brzo mashinsko racno teshko i so ljubov nekogash orevot go cuvale eden vek vo voda pa go obrabotuvale

Смрека е џбун чоече. Ги има по мавровско, по водно, по тетовско , по радика, на пелистери и на оваа другава планина до охрид...
Ретко да имаат дрво во нив 2-3 метри високо, и да е право....
daj 10 000 dobuvas 50 komada 2,20m izlusteni se pravi odrina

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom