25.
Cat Stevens - Tea for Tillerman (1970)
Лесно, лабаво, пријатно, допадливо.
4/5
26. Sarah Vaughan - At Mister Kelly’s (1957)
Многу моќен, сигурен, уверлив, нијансиран, шармантен глас. Баш пријатен за слушање.
4/5
27. Janes Joplin - Pearl (1971)
Рапав и груб глас, кој во момент станува нежен и женствен. Вистинска рапсодија на музика и вокал, блуз, соул и фолк рок

Иако прераната смрт ја прекинува нејзината музичка кариера, нејзините хитови како „Get It While You Can“, „Mercedes Benz“, „Me And Bobby McGee“ и обезбедија место во музичката историја
.
5/5
28. Pixies - Surfer Rosa (1988)
Микс на панк, инди гитарски рок, класичен поп и рок.
3/5
29. Cyndi Lauper - She’s so Unusual (1983)
„Time After Time“- класика, меланхолија и хитот по кој е најпозната „Girls Just Wanna Have Fun“
4/5
30. Stevie Wonder - Songs in The Key of Life (1976)
Pastime Paradise
Innervisions (1973) ми е подобар албум
4/5
31. Cocteau Twins - Heaven or Las Vegas (1990)
Еднолично, ритмично, мелодично.
Го слушав додека работев и воопшто не ми пречеше, баш беше пријатно. Ама некако го доживеав како рамна линија.
Импресивен е вокалот на Елизабет
3/5
32. Gil Scott Heron - Winter in America (1973)
Ми се допаѓа спојот на рецитирање со соул, блуз и џез. Макар што морам да признаам дека музиката ми се допаѓа далеку повеќе од самиот вокал.
3/5
33. Björk - Debut (1993)
Ова е албумот што ја лансира во светската музичка орбита, после Sugarcubes. Human behavior, Venus as a boy, Violently happy баш отскокнуваат. Уникатен сопран со голем распон, екцентрична појава.
4/5
34. Pink Flag - Wire (1977)
Страшно ме измачи албумов. Музиката прекраснотија, амааааа вокалов на Колин Њуман ми пара уши. Човеков ко да му пее на носот, крајно неразбирливо мумлање.
2/5