kajgana1001albums група

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.333
Поени од реакции
38.150
902ed9924af79bb36eb49da984e9f9dbdf467000.jpeg

21. Rubber Soul - Beatles (1965)

"I once had a girl,
or should I say -
she once had me..."

Класика Битлси! Нема тука експериментирања со студио како во Revolver, нема 30 песни од кои пола филери ко во белиот албум... Се е баш по нивни терк, какви што ги знам. И какви што ги сакам. Плус тука е една од моите омилени нивни, Norwegian Wood, па така... Утрово додека чекорев по влажниот асфалт во тмурното Скопје каде небото уште не сме го виделе, ама барем деновиве дишеме, и додека течеа нотите и стиховите, не можев да не се почувствувам ко Тору Ватанабе по улиците на Токио. И ми се роди желба пак, по трет пат да го читам Мураками!

Фантастичен албум! 5/5

Член од
22 август 2022
Мислења
755
Поени од реакции
2.192
Michele, ma belle, these are words that go together well, ma Michele :angel: :свиркам:

21. The Beatles - Rubber Soul
1741777890424.png
Иако четврта петка, прв албум на којшто може да ми текне на мелодијата на речиси секој наслов штом ќе се спомне. Квалитетен звук, идеално хармонични вокали, ем брз и забавен ритам, ем способност во истата таа динамика да се долови емоција. На Side A буквално се топи човек. А I am looking through you ме потсети на Ghost Town и колку совршено се вклопуваше таму. Не ја знам историјата во поглед на нивната кариера во премногу детали, но овој албум премногу личи на нешто што би било како премин од стара во нова ера за Битлси.

Совршенство. 5/5

Последно уредено:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.761
Поени од реакции
35.664
The Beatles - Rubber Soul

Синергијата наречена Битлси, која фасцинира со големи достигнувања во светот на музиката и нивното влијание врз рок културата.
Заприметна е границата, разликата, ако се слушаат хрoнолошки нивните албуми кога тргнуваат од едноставен рок производ со нивните “With The Beatles”, “Beatles for Sale” и кога започнуваат со експерименталните “Rubber Soul” i “Revolver”. Бенд кој пребрзо се менува и созрева во текот на своето постоење. Од првиот до последниот албум има само 6 години, а толку големи разлики во нивната музика. Ако едноподруго ги преслушате пример „Please, Please me“ и Abbey Road, дури неверојатно е дека станува збор за истиот бенд, во тотално ист состав, со само 6 години потоа.

На вечното прашање „Макартни или Ленон“? - Секогаш ќе одговорам „Харисон“

Се уште стојам на ставот дека Revolver и Abbey Road им се најдобри албуми, кои заслужуваат 5/5

4/5

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.969
Поени од реакции
15.509
21. Beatles - Rubber Soul (1965)

IMG_1950.jpeg

Убав албум, нема што да додадам.