Kajgana Song Contest (KSC) #6

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781

Ја немам ниеднаш ислушано, барем не по моја желба... :гомце: од песна, ама ајде, колку да се учествува :D

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.528
Поени од реакции
59.162
Еееее сеа, демек не слушате... ама ајде, колку да се учестува. Пошто "насловите" добро ги владеете

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Појма немате бе! :D @Filmakedon па ставил песна од Аца Лукас шо уствари не е од Аца Лукас. Зошто го знам ова? Затоа што знам дека песната е од овој: https://www.youtube.com/watch?v=cS3vcXgvWac

Се мислев 15 минути која песна да ставам и пресеков на оваа:

Нема појака у нашава историја. :vozbud:

извадоци:

„Игра мома во сукњиче тесно, меша лево а после на десно...“ :sneaky:

„Не е чочек ниту оро тешко, не е самба ниту тамбаламба“ :ROFLMAO:

„Урнебес е, игра шаканака, тука нема држење за рака...
... шаканака права игра била, тука мрда секој дури има сила“ :pos:

п.с. Се верува дека и македонската ќерка Шакира инспирацијата за Waka Waka ја добила токму од Шака нака.

Последно уредено:

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Вака луѓе, да разјаснам. Турбо-фолк не се подразбира само онаа новокомпонирана балканска музика. Турбофолкот потекнува од 1980, а како "основачи" се сметаат баш Тома Здравкович и Шабан Шаулич. После тоа турбофолкот малку се променува под влијание на Драгана Миркович, а и Лепа Брена, кои внесуваат повеќе влијание на поп во турбо-фолкот. Значи Тома и Шабан ги претставуваат зачетоците на турбофолкот, дискутабилно е пошто некои песни се турбо-фолкерски, некои не, али да не била нивната музика немала да има од кај да тргне музиката и да стигне до тука, затоа ќе ги опфатиме и нив у категоријава. А патем тоа "тука" е Бобан Рајович, Сека Алексич, Цеца, Миле Китич, па дури и Елитни Одреди и Ин Виво веќе се вбројуваат. Тешко е да се постави граница, али ете за да си имате некој компас, глејте каква и да е песната, некоја зурличка или звукче што праи "тантарара тантанана" у позадина, нема да утнете :D

Еве ви две песни за компарација: Новица Здравкович - Навико сам ја на ночни живот и Ин Виво - Газда (околу 00:40). Значи песниве се комплетно спротивни у СВЕ, али и двете се вбројуваат у турбофолк (што патем е најјако за мојот омилен жанр :P)

Мислам дека нема да утнете, али ете ако сакате за да нема забуни, све што ви е шабанско у вашите уши пуштајте го :D

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.187
Рики вака нешто може ???/ ;)

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Рики вака нешто може ???/ ;)
Го слушаш тоа "тајнанананајна, тајнананајна" у позадина? Нормално може, тетка Вики вика овие се Турбофолк-панк-рокери :pos:

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Еве ви мало помагало од тетка Вики.

Seka Aleksić, Stoja, Sinan Sakić, Jovan Perišić, Mile Kitić, Ceca, Elitni odredi, Dado Polumenta, Jelena Karleuša, In Vivo, Ana Nikolić, MC Stojan, MC Yankoo, Ana Kokić, Đogani, Luna, Jana Todorović, Viki Miljković, Dara Bubamara, Dragana Mirković, Lepa Brena, Milica Todorović, Boban Rajović, Olja Karleuša, Tina Ivanović, Sandra Afrika

Ја би додал: Аца Лукас, Маринко Роквич, Недељко Бајич Баја, Саша и Дејан Матич, Дадо и Шако Полумента, Анабела (Фанки Џи), Рада Манојлович, Амадеус Бенд, Ацо Пејович... and the list goes on, крај краева пуштете ДМ Сат и ако го пуштат изведувачот таму имате зелено светло. Доста ви беше, терајте до крај :)

П.с: Саша Ковачевич и Тони Цетински не се турбо-фолкери, немојте да сте ги стаиле!

S

StormRage

Гостин
Чеј, не ми го вреѓајте Тома, далеку е од турбофолк... али чим сте почнале (иначе ќе пукав нешто од јужни ветар валда)

НОЧАС МИИИ СРЦЕ ПАТИ!!!

Мала сторија за ова, првото цд ми беше Dotako Sam Dno Zivota best off , и успеав да го стигнам човекот кој му бил најдобриот другар на тома, да пијам со него... иако имаше скоро 80 години (сега веќе покоен, лесна му земја) , не стај во чаша сите и вика:
Деца, јас нема кафана што не ја поминав со Тома, тој пееше, двајцата пиевме. Тој умре од цироза, јас сум при крај... И вие, недоквакани планирате да ме опиете?

а последниве 3 дена ја сум на праг на цироза па се вклопи ова во амбиентот :D

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Тома е кафанска музика бе, не го ругајте човекот...
Ама на пример @Peja989 bull`s eye погоди со вторава песна, по турбофолкерско амин.
Believe me, слушав редовно пред некои 6-7 години.

Kajgana Shop

На врв Bottom