Имам проблем, па помагајте ако можете.
Еве го проблемот:
Со семејството ретко се гледам, во денот 10-15 минути максимум. Се поздравуваме, како си, шо си и толку. Последнава недела пак ги гледам толку кратко, но никако не можам да се разберам со нив. Го зборуваме истото што го зборевме и секој ден, арно ама сега ми викаат „Ај не треси зелени„, „Ај не се глупирај и сл.„. Не можам да ги поднесам, а најверојатно ни они мене. Овие ми се 15-те најпеколни минути во денот. Помагајте, оти не можам да издржам повеќе.
Премногу често се карам со домашните. Секогаш кога се нервозни користат прилика да се испокараат со мене, најчесто кога ќе се вратат изморени од работа. Ми се обраќаат со висок тон, јас се трудам да се воздржам, но понекогаш и јас им возвраќам исто така нервозно и со толкав тон и настанува голема расправија. Не ми се живее на моменти. Тоа ми е единствениот проблем во животот. Понекогаш кога ќе се испокараме ќе ја увидат грешката и ќе почнат да ме смируваат, ама за џабе, од кога веќе ме збеснале. Еве на пример вечерва ми се случи еден таков проблем. Пред да испаѓам во чаршија ја прашав мајка ми дали има топла вода во болјерот и таа ми се извика "ако си го уклучил ќе има" и јас почнав да се карам, затоа што ми дојде криво зошто мораше така да ми одговори, а штотуку се смирив претходно од друга нервоза, се карав со татко ми за банална причина. И така вечерва нервозен си останав дома. Им откажав на другарите, а требаше да одиме со мојата кола во друг град на забава. Им ја расипав вечерта и на другарите, а што ако отидев, нервозен, можеше само да направам нова расправија ако некој ми згреши за ситница. Тоа е моето секојдневие во семејството, наместо јас дома да разговарам со родителите за проблеми, јас дома ги доживувам проблемите, ама буквално немам никакви проблеми надвор од домот.
Слични ви се проблемите, и иако не ги читав понатамошните одговори ќе се дрзнам да дадам свој ум по темата.
Финтата е што фамилијата во животот не ја бираме самите. Дадена ни е, или ние сме на фамилијата дадени, како сакате. Бидејќи (според мене за среќа) сеуште не сме навикнати на западњачката култура според која кога ќе наполниме 18 сме оставени малтене сами на себе, ни останува едно: да се обидеме да бидеме паметни колку што годините ни дозволуваат.
Бидете „политичари“. Почитувајте ги максимално, дури и кога осеќате дека цел свет е против вас, дека сите правила и прописи се прекршени, а вие сте единствените останати на ивицата на критериумот според кој имате право на (како секој тоа си го замислил) нормално функционирање на една фамилија, со сите можности пропратно.
Немојте да се противите. Ако дојдат од работа нервозни и ве најдат вас за „виновни“ врз кои ќе се истурат, нека им. Нека им помине, а после тоа со смирен глас и фамилијарна топлина, кажете им: „Тато/Мамо, прееска преќутев но сакам да ти кажам нешто за да го унапредиме нашиот однос, а не да молчиме и да чекаме некоја подобра прилика за да се радуваме еден на друг, се до некоја во која повторно ќе дојдеме во конфликт. Ти за тоа и тоа не си во право, според мене, заради тоа и тоа. Јас се осеќав вака и вака, сега се осеќам вака и вака... А сакам да имаме убав однос, каков доликува на родители и нивното најмило - нивните деца...“.
Да повторам, родителите не си ги бираме. И најчесто, ние сме нивна слика, колку и тоа да ни се допаѓало или не... Ама секогаш има простор за корекција.
Др Кулен, пробај по малку, пополека, да отвораш и други теми на муабет со твоите. Прашај ги како минале на работа, дали може да им помогнеш. Битно е да стекнат поголема довербва во тебе, да не те гледаат како син-паразит кого го ранат и од кого не знаат што да очекуваат. Просто, потсети се дека твојот живот е продукт на „божјата одлука“ (среќа, во смисол си бил најбрз сперматозоид од сите останати

) и родителското спарување, и точно поради тоа мора да имаш благодарна почит према нив, и да им помогнеш на начин на кој би сакал твоите деца еден ден да ти бидат од рака и тебе.
Хебоциг,
кога мама ќе дојде нервозна дома, пушти ја. Ако ти одговори „ќе има топла вода ако си го пуштил бојлерот“ преќути. Верувај. Така треба. Размисли што се би можело да ја мачи. Зошто би можела така да изреагира кон тебе. Немора да ја правдаш, не ти советувам, ама обиди се да ја разбереш...учи од нејзините грешки (иако е повозрасна не значи дека е безгрешна). Сепак, мора да ти биде на прво место. И со правилна „политика“ ,пошо мора да сме политичари често со родителите) односот ќе ви се корегира - кога таа ќе забележи позитивна промена кај тебе, односно кога ти ќе и укажеш дека си доволно возрасна единка која резонирајќи со својата глава може не само да и биде опонент со размислување, туку и гордост - за она во што те воспитала.