Кајгана психолог

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
ПОМАГАЈТЕ!!!!!!!
Незнам како да си го решам проблемов.Имам 18 год.,имам дечко,се ни е ок ,ама имам еден ненормален татко дома со не ме пушта никогаш да излезам.Ми пукна филмот вечерва се испокаравме.Неможев појќе,кога и да му речам да излезам тој ми вели неможи со душа чекам д азамини на работа и да излезам.Незнам како да му докажам дека сакам да излезам незнам како да му докажам дека грозно ми е по цел ден дома затворена.Болен е жими се еднаш во викенд ми дозволува да излезам ненормален.А знај дека имам дечко,ама мислам дека треба да знај нормалн0о е тоа ама тој по се изгледа не е нормален

Треба да го разбереш татко ти, неговото мало и мило девојче за час пораснало и со тоа сеуште не може да се помири. Сепак решението е во смирување на топката и разговор со татко ти колку и да изгледа тоа невозможно. Мораш да му докажеш дека си полнолетна и дека си она истото мало и мило татино, кое сега е веќе поголемо и доволно возрасно за да не ги изневери неговите очекувања. Секој татко или мајка создале своја претстава за тоа како треба да изгледа нивното дете. Посебно татковците, тешко прифаќаат дека татиното ќерче веќе може само да се грижи за себе. Разговор и само разговор, во кој ќе покажеш, а подоцна и ќе докажеш дека е време да почне да ти верува. Имај трпение и пробај да го разбереш, за да те разбере и тој тебе. Нетрпеливоста постојано ќе ве држи на растојание, а верувам дека тоа ниту на тебе, ниту пак нему не му одговара.

ПОМАГАЈТЕ!!!!!!!
Незнам како да си го решам проблемов.Имам 18 год.,имам дечко,се ни е ок ,ама имам еден ненормален татко дома со не ме пушта никогаш да излезам.Ми пукна филмот вечерва се испокаравме.Неможев појќе,кога и да му речам да излезам тој ми вели неможи со душа чекам д азамини на работа и да излезам.Незнам како да му докажам дека сакам да излезам незнам како да му докажам дека грозно ми е по цел ден дома затворена.Болен е жими се еднаш во викенд ми дозволува да излезам ненормален.А знај дека имам дечко,ама мислам дека треба да знај нормалн0о е тоа ама тој по се изгледа не е нормален

Често пати родителите знаат да бидат тешки за разбирачка. Некои од нив се конзервативни, некои се егоисти, некои се само злобни и сакаат да ги малтретираат децата додека кажуваат како е тоа за нивно добро.
Како и да е, муабет не помага со таквите типови бидејќи тие никогаш нема да прифатат дека нивното дете може да зборува нешто разумно. Рака на срце, децата и ретко зборуваат разумно.

Што да правиш? Прво кое мораш, е да се соочиш со ситуацијата и да прифатиш дека имаш потешкотија со излегување. Така веќе си во предност пред татко ти, знаејќи ги неговите навики, со што од старт треба да елиминираш барања за излегување бидејќи го знаеш одговорот. Така заштедуваш нерви, свои и негови (исто толку важно) и ги чуваш за поважни ситуации.

Како да го победиш? Со оглед на тоа дека со сила очигледно не ти оди, обиди се на поинаков начин. Ќеркичките од своите татковци добиваат она што го сакаат со умилкување. Немој да викаш, само прави ситници кои ќе го прават задоволен, или меѓу нас кажано, постави основа за добра манипулација... од твоја страна кон него. Со тек на време откако добро ќе го омекнеш, суптилно ќе го испиташ дали неговите ставови се менуваат, одоколу ќе прашаш, никако директно. Ако видиш промена, подоцна ќе бидеш подиректна, ако нема промена, ќе му се умилкуваш уште.

Ова не е совет кој би требало да ти го дадам, но прашај ги твоите другарки кои ги работат своите татковци, тие го знаат системов многу подобро од мене.
Крајна линија, со сила и правно, нема да добиеш ништо. Играј валкано. :wink:

ПОМАГАЈТЕ!!!!!!!

Колку години и да имаш, за татко ти секогаш ќе бидеш неговото мало девојче.
Разбери го најпрвин ти него, дека се што се обидува да направи е да те заштити, сигурно не ти прави нешто за твое лошо.
Смири ги страстите малце, и откако ќе ја сфатиш неговата грижа седи и поразговарај со него без викање и карање.
Објасни му дека ги сфаќаш неговите грижи, но дека редно е да ти дозволи да пораснеш и да се справиш со светот сама, дека неговата задача како родител е да те одведе на вистинскиот пат, но дека мора сама да го искусиш светот на твој сопствен начин.
Можеби едноставно нема доверба во тебе, така што ќе мора да се потрудиш да ја стекнеш. Ако му речеш дека ќе се вратиш во 1 дома, врати се навистина во 1 или 10 минути порано, докажи му дека си човек кој стои на својот збор и ќе ти верува повеќе а и ќе ти дозволува излез до покасно.
Ништо нема да постигнеш ако му се дереш или ако го нарекуваш ненормален.
Он се однесува како секој загрижен родител.

Добро бе да ве прашам нешто.

Зошто јас секогаш си мислам дека сум болен од нешто?

Ова е „болест„ која е на психичка база и се вика Хипохондрија.
Често од ова страдаат деца на доктори.
Како и да е, еве нешо на англиски
Hypochondriasis (or hypochondria, often referred to as health phobia) refers to an excessive preoccupation or worry about having a serious illness. Often, hypochondria persists even after a physician has evaluated a person and reassured them that their concerns about symptoms do not have an underlying medical basis or, if there is a medical illness, the concerns are far in excess of what is appropriate for the level of disease. Many people suffering from this disorder focus on a particular symptom as the catalyst of their worrying, such as gastro-intestinal problems, palpitations, or muscle fatigue.

Види на гугл побарај нешто повеќе, сеа неам време баш, ама ако не успееш да најдеш нешо-ќе ти најдам јас.

Зависи ќе треба да опишеш од што мислиш дека си болен, кои ти се симптомите и дали си бил на доктор за нив.

Како што кажа Магде може да се работи за Хипохондрија но не мора да значи. Сосема е возможно ти навистина да си болен од нешто, а твоето тело да се обидува да ти го каже тоа со појавување на разни симптоми. Најдобро е да се обратиш на доктор и да се увериш во твоите стравови и дали тие се основани или не.

ПОМАГАЈТЕ!!!!!!!

Епа можноста татко ти да не е нормален е сосема реална. Секој возрасен маж кој се обидува да контролира 18 гоидшна девојка на таков начин има сериозен проблем (или е премногу традиционален или се работи за нешто сосема друго и подлабоко). Во секој случај неговото однесување не е бо ред.
Би можела да пробаш да зборуваш со него но искраено не верувам дека воопшто би те послушал, да бидеме реални да имал доверба во тебе и во твоето расудвување немало да бидеш во дадената ситуација.
позитивна работа е што ти си сега 18 години и каде и да е догодина ќе треба да одиш на факултет. Ако навистина сакаш да се ослободиш од проблемите пробај да одиш на факс во друг град поделеку од дома колку и да сака од таму нема да може да те контролира.
Ако веќе тоа не е случај тогаш ќе мора да ги одбраниш своите ставови. Пасовната гресија функционира супер. пробај да му бидеш лута и да не му зборувап долго време, мој совет избегнувај карања ако сметаш дека може само да ја влошат ситуација но пасивното лутење секогаш помага земено дека ти е татко и порано или покасно ќе му здосади. Ако веќе одиш на оваа варијанта гледај прен ако може да ја добиеш подршката од останатиот дел од фамилијата. Ако примети дека и другите не се согласуваат со него многу полесно ќе попушти.

Ова е „болест„ која е на психичка база и се вика Хипохондрија.

Магде you are not helping here...
Требаше да ми кажеш ништо не ти е гони се у к***ц говедо не тука да ме ѕвериш:smir:.

Зависи ќе треба да опишеш од што мислиш дека си болен, кои ти се симптомите и дали си бил на доктор за нив.

Како што кажа Магде може да се работи за Хипохондрија но не мора да значи. Сосема е возможно ти навистина да си болен од нешто, а твоето тело да се обидува да ти го каже тоа со појавување на разни симптоми. Најдобро е да се обратиш на доктор и да се увериш во твоите стравови и дали тие се основани или не.

Бев на док. и сум здрав како дрен фала богу.

Абе изгледа немам моментално паметна работа па се замарам со здравјето.

Често пати родителите знаат да бидат тешки за разбирачка. Некои од нив се конзервативни, некои се егоисти, некои се само злобни и сакаат да ги малтретираат децата додека кажуваат како е тоа за нивно добро.
Како и да е, муабет не помага со таквите типови бидејќи тие никогаш нема да прифатат дека нивното дете може да зборува нешто разумно. Рака на срце, децата и ретко зборуваат разумно.

Што да правиш? Прво кое мораш, е да се соочиш со ситуацијата и да прифатиш дека имаш потешкотија со излегување. Така веќе си во предност пред татко ти, знаејќи ги неговите навики, со што од старт треба да елиминираш барања за излегување бидејќи го знаеш одговорот. Така заштедуваш нерви, свои и негови (исто толку важно) и ги чуваш за поважни ситуации.

Имам чувство дека ќе имаш една мала слатка татина ќеркичка која ќе ми те врти околу малото прстенце, а ти ќе бидеш гордиот татко. Како можеш да ги тераш децава да бидат манипулатори? Кажи им дека треба да седнат и да си поразговараат, без плачки и закани дека ќе избегаат од дома, да си ги потсетат родителите на нивните млади години, да им објаснат дека се знаат за контрацепција и СИДА и дека сакаат да добијат заслужена и контролирана слобода.

Магде you are not helping here...
Требаше да ми кажеш ништо не ти е гони се у к***ц говедо не тука да ме ѕвериш:smir:.

Дали можев да се изразам попогрешно од тоа? -.-
Дали? -.-

Океј, поентата ми беше дека нема за шо да се секираш што се однесува до твоето тело, освен секако, ако не пројавуваш вистински симптоми за кои се оди на рутинска контрола.
Имаш грешка у размислувањето и тука е твојата мака.
Ако продолжиш така да размислуваш ќе почнат да ти се развиваат симтоми, или несвесно сам да си предизвикуваш нешто со цел да докажеш дека навистина си болен.
Крајност е да почнеш да пиеш апчиња за да се појави некој заден ефект или симптом или нешо во тој стил.
Хипохондриците го сакаат вниманието што го добиваат болните луѓе (често имале брат/сестра/член на семејство што бил болен и гледал дека таа личност го добивале сето внимание) па затоа и си го прават тоа.
Исто така ако имале родители што се лекари-биле подложени на сугестии и затоа си наоѓаат разни болести кај тебе.

Да, постов треба да те подисплаши и да те замисли малце.
Ако сметаш дека си нешто болен-оди на контрола.
Во спротивно, немој да размислуваш на таа тема или мисли позитивно, дека си здрав како дрен и сл.

Реалноста е дека ништо не ти е-но си сугерираш дека нешто ти е.
Штом ги елиминираш таквите мисли-ќе ти биде многу полесно.

дали некој што оди на психолог може да ми каже колку наплаќа, зашто сакам да посетам еден па сакам да знам колку треба да си носам :)

дали некој што оди на психолог може да ми каже колку наплаќа, зашто сакам да посетам еден па сакам да знам колку треба да си носам :)
Па цените мислам дека се од 500 до кај 1000, ама тоа зависи од психолгот.
Како и да е, треба да се јавиш да закажеш термин милсам дека, па прашај и колку наплаѓа ус пат.

Izvinete na latinicava, ama vas da vi se rasipe kompjuterot i da ne znaete da si instalirate poddrska na noviot. Fala

I jas sum hipohondrik i od sve umiram. Umiram najmalku 2 pati mesecno. Ne znam so da praam, ja vikam Magde ili koj i da e so konstruktiven sovet. Fala nogua.:back:

Ако имаш слаб имунитет и не се пазиш ќе се мислиш ..јас сум иста секогаш се стискам на грло крајници да не имам, ако ме загребе грлото одма чаеви пијам малце да се закашлам си мислам бронихт имам... баба ми вели човек од мисла повеќе се разболува и истоштува не од самата болест така да think pozitive ... :)

мали турети најверојатно...тикови...некои и кај ада ете

јас сум иста секогаш се стискам на грло крајници да не имам, ако ме загребе грлото одма чаеви пијам малце да се закашлам си мислам бронихт имам

Е решението не е да бегаш,туку ќе застанеш и ќе речеш....добро бе мајке му колкави се шансите да заболам,и од што,како се хранап,пијам ли витамини-кога ќе средиш се....рационално стравот би требало да исчезне(нема основ).

Ако имаш слаб имунитет и не се пазиш ќе се мислиш ..јас сум иста секогаш се стискам на грло крајници да не имам, ако ме загребе грлото одма чаеви пијам малце да се закашлам си мислам бронихт имам... баба ми вели човек од мисла повеќе се разболува и истоштува не од самата болест така да think pozitive ... :)

Не е до имунитетот, го имам на лагер фала богу.

Абе таа кампањата за свинскиот грип очигледно ме преплаши, до тоа е изгледа.

мали турети најверојатно...тикови...некои и кај ада ете

Ако е тоа некој вид на дрога кажи каде ги има и кој дилер да го барам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom