Кајгана избира: Најдобар филм за 2009

Кој е најдобриот филм кој ја одбележа 2009 година?

• Вкупно гласачи
    354
taken 100 пати го глеав :)

Многу време си потрошила за ништо. Поарно Inglorious Basterds да го изгледаше еднаш и другото време да си го поминала со другите филмови на Тарантино, отоколку бљувотината од Taken што си ја гледала.

Многу време си потрошила за ништо. Поарно Inglorious Basterds да го изгледаше еднаш и другото време да си го поминала со другите филмови на Тарантино, отоколку бљувотината од Taken што си ја гледала.

Не го знам горенаведениот, не сум нешо мн мн по филмовите :) Бљувотина, бљувотина мене ми се свиѓаше :baeh:

Не е бљувотина сосема нормална акција, еден тип им ги крши кичмите на сите и тоа... Ништо посебно.

Ах а и Inglorious Basterds не е нешто у несвес да пагаш тарантино поштуем ама некако кога го гледа овај ногу длг ми се учина маме му ....можеле да го направат малку пократок а подинамичен у секој случај е добар филм не викам не ама ти правеш споредба taken(групна распаљотка) со Inglorious Basterds(драма,акција,воен,историски) така да.. не иде некако...

najdobar...najgledan...najskap...najisplatliv...i mn.dr.naj..bidi pameten i staj gi u ist kos,ili najdi pravilo po koe ke gi otcenuvas.Nevozmozno.Sepak na krajot univerzalno merilo e gledanosta,zarabotkata i pokraj toa sto i tuka praat holvudziite finti,ke napraat fantastcen trailer,ke lupnat luda para u marketing vo koj se majstori i najmalce 30% od publikata se luge koi sto go gledaat filmot cisto za da vidat so e fintata,i se brojat kako brojka,kupile karta pa se zaebale.Sepak,ostanatite 70% kupile so keif karta.Kako i da e,sepak zarabotkata e za mene kolku tolku reper.

Многу неточно. Не е важно колку луѓе купиле карта, туку колку луѓе излегле задоволни од она што го виделе во киното. Карта се купува заради трејлерот, маркетингот, како што кажа и сам. Еве пример: моментално трет на box-office е овој филм: Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel, со фантастична оцена од 2.6!, што значи, 8 од 10 луѓе излегле од киното со пцуење. Оцената и критиките се поголем репер, иако и тие варираат, но во помали граници.

Од сите филмови во 2009 најмногу ми се допаднаа Аватар, Inglorious Basterds, Ѕвездени патеки и Taken. Сите тие понудија нешто ново и освежувачко.

iosono...koj gi dava ocenkite,kako se stiga do tie brojki...ako se vodis po Imdb
kakvi filmovi imat dobri a kakvi niski oceni,sarenilo u pm.Vidi na MTV movie awards koi filmovi se nagraduvaat,pa sporedi gi so Oskarite.Nebo i zemja...e ama profilot na MTV publikata e eden,akademijata e drug,Kan zavisi od pretsedatelot na zirito i kompanija,taka da sekoj sprema vkusovite.Jas licno Turbofolkot organski ne go podnesuvam,no sepak 50000 publika na stadion za Ceca,respekt,kolku sakam mozam gomna da jadam i da sum avangarda,50000 se 50000.E sega moite Clan of Xymox za mene se best,ama aj drugite ubedi gi de,prijatel.Da se vratam na filmskata..eve Tarantino...Reservoir i Pulp mu bea remek dela,im go zema stravot na cel Holivud,i posle toa bukvalno si igrase kurtasak so niv,pa za Kill Bil sam davase izjavi deka planiral i na 4 vol. da go podeli ama se smiluval pa aj dva.I sega kao Tarantino fensi e pa sto i da usere,pagame u nesvest...pa Inglorius osven prvite 10-15 minuti se drugo e nisto posebno.Me potseka na Salvador Dali...ke zemel bakarni ploci,gi izlozuval na sonce,uriniral vrz niv,i mokracata ostavala nekoi tragi i gi prodaval plocite kako vrvni kreacii za ogromni ceni.Idejata mi e ,za vkusovite ne vredi diskusija,no ako nekoj film dobro projde na blagajnite,i megu drugoto dobie i kolku tolku pozitivni kritiki(i pokraj toa sto kriticarite americki se na platen spisok na filmskite studija),pa uste i ako e malce porazlicen i ima nekoj ekstra akter(pr.Sin City,300,i sl)toa e toa,poln pogodok.E sega da glumime kako sto glumi pola publika na Skopski Jazz festival prefineti jezzeri,glupo e.Ke go spomnam Lars von Trier i negovite Dogma filmovi,pa alergija me otepa,pet pakovanja Loratadin ispiv posle gledanjeto na Dogville,a filmskite kriticari pagaa u nesvest.Epten ja izdolziv,izvinete za filozofiranjeto

Не се извинувај, слободно филозофирај, ама те молам прејди на кирилица зошто очиве ми испаднаа :)

Значи, да не се цитирам, реков дека оцената е поголемо мерило од заработката, иако далеку од тоа дека е реална, и оцените си се субјективни. Не ги споредувај филмовите ни со Цеца ни со кој и да е друг музичар: кога одиш на концерт, знаеш точно каква музика и каков пејач те очекува, па сите тие си собираат публика која е веќе нивни обожавател. Во филмот, можеш да си љубител на S.F., па дури и на одреден режисер или актер, ама некогаш од нивните филмови си презадоволен, некогаш си викаш, кај го симнав ова срање. Да не зборуваме за тие што плаќаат карта за кино.

Така да, едноставно е многу: филм со 2.6 оцена е тешко срање, оцените не варираат ништо повеќе од +-2 па дури и да е крајно потценет, пак е срање. Филм со оцена 2.6 може да има добра заработка, каков што е случајот со овој, но никогаш нема да биде добар филм. Едноставно не може до толку да промаши публиката. Затоа нема никаде да најдеш филм со оваа оцена кој е на добар глас.

Имаше и тема за ова. Крајна поента е: заработката не е мерило за квалитетот. Никогаш не била, никогаш и нема да биде.

Оцените на ИМДБ инаку ги даваат гледачите, на скала од 1 до 10, и имаш убава статистика како луѓето гласале по пол, возраст итн... Исто така имаш и на RottenTomatoes. Иако често оцените на овие две најголеми веб-страни од ваков тип се различни, за конкретниов пример, на Tomatoes им се допаднал на 22% од гледачите. Лош филм си е лош филм. Пари направи, браво за маркетингот! :)

Оскарите, Глобусите, MTV... тоа си се комисии, помал круг на луѓе кои прават избор, затоа често не се совпаѓа со изборот на публиката.

Не смее да победи друг филм освем Копилињата, обичен а сепак магичен.

Аватар... јебеш ефекти без прича и сценарио! во тој поглед Копилињата е едно 3 пати подобар од Аватар, за глумата да не збориме!!! Огромен пропуст е недоволното преставување на улогите, така што и на сцените кога гледаш како умираат некои од актерите тешко дека тоа ќе биде трогателна сцена, онака сеедно...ова го кажува човек кој е голем фан на Џејмс Камерун!

Терминатор & Ејлиенс ени ван?!!! :vozbud::vozbud:

Па веќе ако споредуваме приказна, јас кажав дека сценариото на Аватар не е ништо посебно и дека е клише, ама ако земеме реално да ги гледаме работите, дефинитивно сценариото на Аватар е подобро од тоа на Inglorious Bastards. Според мене филмов не е ништо посебнo и Тарантино се извозе на стара слава. Единствено што ми оставија впечаток беа долгите дијалози (кои на моменти развлекуваа ептен) како и глумата на актерите (особено Кристоф Валц). Ако веќе правиме муабет за сценарио тогаш тука би ги издвоил барем Hangover и Law Abiding Citizen.

И луѓево ко да чекаат да излезе некој долго најавуван блокбастер за кој се фрлени огромни пари, за да почнат да кењаат намерно за него. Истото беше и со 2012 немало приказна, не знам што. Па кога сте виделе трејлери преполни со ефекти што воопшто сте го гледале филмот? Не очекувавте ваљда некоја драма мистерија со елементи на психолошки трилер, да пробвладува во содржината во моменти кога светот пропаѓа.

znaci,ako kupam karta za Ceca,znam sto me ocekuva,a ako kupam karta za Transformers,ne znam??!.Isto e,prijatel.Skoro sekoj pred pocetok na filmot znae sto e otprilika i sto da ocekuva,e sega ako istiov ne mu gi ispolni ocekuvanjata,se zaebal,pa ke iskomentira na forum,ke ocenuva na IMDB i Ro.To. i kolku tolku ke pomogne nekoj drug da ne se zaebe.No ako filmot puknal zarabotka od 500 milioni i jace,kolku na mene da ne mi se sviga,na odreden sloj luge im go naprail kejfot.I apsolutno ne e vo red da zazemam stav deka oni se plitki,ne znaat sto e dobro,a jas znam.Licno,mnogu sum prebirliv i sitnadzija pa da me bedisa film,veke dolgo vreme nema nesto top da izleze,samo rimejkovi se pravat,odvreme navreme nekoj polovicen blesok,no sepak ako na mnozinstvoto mu se dopaga,jebi ga,toa e.Edno prasanje,sto mislis,koi fanovi se poaktivni po net forumite i specijaliziranite sajtovi,onie na Ceca ili onie na Orbital...pobrzo pisuvam latinica,sekojdnevje mi e rabotno,aj ke se naviknes

Аватар е чиста утка.Го гледав вчера филмот,и останав без зборови.Само ефектите го вадат,и приказната има мал удел.Пропала инвестиција се на се.

The Time Traveler's Wife ми е на прво место
а од листата Inglourious Basterds ми е фаворит и District 9 е уникат, не е лош.

А да ви кажам право и Moon би го ставил у први 3.

Х-мен е меѓу најдобрите,за него гласав.:tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom