[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Треба да смислиш рецепт кој досега не е зададен, барем во изворната форма. Знаеме во некои рецепти состојките се речиси исти али таа е.
За што досега помина мислам пред некоја страна малечкава постави. @shumecha.tableta можеш да му помогнеш со табелата? Фала ти.

Малку ми е појасно сега, фала на објаснувањето :)

Можеме да направиме посебна тема, затворена, каде што админи и модератори можат да ги додаваат на листаво некој пост (или повеќе поста) поминатите рецепти и натпревари, и онака да биде read only, за идни натпреварувачи да знаат што поминало а што не и да им текне некој рецепт малку полесно, да не се бркаме наназад по темава ако е негде постирано за секој понов што се приклучува на натпревариве. Чисто предлог само.

Треба да смислиш рецепт кој досега не е зададен, барем во изворната форма. Знаеме во некои рецепти состојките се речиси исти али таа е.
За што досега помина мислам пред некоја страна малечкава постави. @shumecha.tableta можеш да му помогнеш со табелата? Фала ти.

Е сеа измеѓу има и некои каде што има пријавен само еден учесник, па затоа не се одржани „натпревари“... ама во главно, овие се официјалните. :D
01. Потпечени макарони
02. Домашен бурек
03. Медено срце
04. Тавче - гравче
05. Селско месо
06. Солени мафини
07. Полнети тиквици
08. Тава ориз со пилешко
09. Летен пинџур
10. Пилешки прсти
11. Мусака од модар патлиџан
12. Палачинки
13. Мрзлива баница
14. Лазањи со бешамел сос
15. Пица со готово тесто/стар леб
16. Нудли со морски плодови
17. Кајгана
18. Фахита
19. Полнети компири
20. Плескавици од тиквички
21. Домашна пилешка супа
22. Домашни јуфки
23. Ролат со ајвар
24. Чоколадно/лимон суфле
25. Полнети пиперки
26. Шпагети Карбонара
27. Цезар салата
28. Ладен сендвич
29. Јајца на око
30. Новогодишна трпеза
31. Зелник
32. Пастрмајлија
33. Чоколадни шишарки
34.Крофни
35. Помфрит
36. Потпечени лепчиња
37. Прекрасна марула - македонска верзија
38. Макарони салата
39. Похована даска
40. Топено сирење
41. Проја
42. Бомбици
43. Пилешко во кари сос
44. Рататуј
45. Панцероти
46. Солена торта
47. Еклери
48. Ќофтиња
49. Јајца на вода
50. Пудинг
51. Пилешки ќофтиња
52. Кифлиња
53. Овошен колач
54. Таратур
55. Домашни фурнаринки
56. Овошна салата
57. Погача
58. Турли тава
59. Малиџано
60. Пица кругчиња
61. Пита со јаболка
62. Потпечен спанаќ
63. Домашен леб
Луѓе, дајте бе да ја живнеме темава, со повеќе пријавени. :D

Ајде @Шкорпион имаш листа на тоа шо е готвено ставај некој полесен рецепт да има поише готвачи :D Ако сакаш може и консултации по ПП во случај нешо да не е јасно ;)

Тортиљи со печурки

tortilja-so-pecurki.jpg

150 грама мелено месо

150 грама печурки

100 грама кашкавал/моцарела

250-350 м.л. кечап (домашен or otherwise)

50 грама путер
---------------------------------------------------------------------

Ова као главни состојки. Опционално може зеље/спанаќ/праз, whatever, како додаток во рецептата или како замена на некоја состојка за истата (пример некој/а може не јаде месо, или печурки, што знам). Сол, бибер, оригано, чили, што сакате од зачини. Не е ни поентата ова престриктно да се зададе, за да може по вкус да се прави а сепак да се учествува.

Не видов нешто слично на листата (сакав лазањи ама глеам сте ги праеле веќе). Така да ... Океј е? Ако не е, кажувајте, ќе најдам нешто друго, не е проблем :)

Последно уредено:
Тортиљи со печурки

tortilja-so-pecurki.jpg

150 грама мелено месо

150 грама печурки

100 грама кашкавал/моцарела

250-350 м.л. кечап (домашен or otherwise)

50 грама путер
---------------------------------------------------------------------

Ова као главни состојки. Опционално може зеље/спанаќ/праз, whatever, како додаток во рецептата или како замена на некоја состојка за истата (пример некој/а може не јаде месо, или печурки, што знам). Сол, бибер, оригано, чили, што сакате од зачини. Не е ни поентата ова престриктно да се зададе, за да може по вкус да се прави а сепак да се учествува.

Не видов нешто слично на листата (сакав лазањи ама глеам сте ги праеле веќе). Така да ... Океј е? Ако не е, кажувајте, ќе најдам нешто друго, не е проблем :)
А како се прават ќе пишеш ли? [emoji6]
Месото и печурките се пржат ли или татар стајл[emoji16] ....

А како се прават ќе пишеш ли? [emoji6]
Месото и печурките се пржат ли или татар стајл[emoji16] ....

Леле, ја демек да побрзам да најдам рецепта и да постирам забораив најбитниот дел. Се извинувам! D:

Да, да, пржено.

За тестото прво - 230-250 грама брашно, сол, 50 грама путер (со се тој за сосот - 100 грама вкупно), 1 лажица прашак за пециво, 100 м.л. вода. Брашното, пецивото и солта се мешаат заедно дур не добијат некој униформен облик, после додавате и путерот и продолжувате со мешање во садот дур не загусти. Водата се додава на крај. Ќе се види кога ќе биде спремна смесата само ја ставате на загреано (но суво!) тавче да се пече. Се пече од двете страни. Ја дека имам заебано тавче морам 100 пати да ја превртам у минута време да не ми се залепи скроз. Верувам повеќето од вас имате подобро тави :D.

Сосот - Доколу со мелено месо правите, прво се пржи месото. Ако е со печурки, се заедно да пржите. Ако наместо домашен кечап/салца правите некој друг сос/зачини по ваша желба исто предлагам да се додаде во истата тава каде печурките и месото се готват. Може и обично масло со разни зачини по ваш избор кои ќе играат улога на "сос". Додавање на кашкавалот откако го ставате месото и печурките во тортиљите за да истиот се растопи убаво внатре. После само ги виткате парчињата. Можете од истиот сос (доматен или каков и да е) да полеете и врз завитканите парчиња ако сакате. Ако правите комбинација печурки и зеље/спанаќ - пречорачувам путерот да го поделите на пола, еден дел за печурките еден за спанаќот/зељето. Печурките и спанаќот/зељето во посебно тавче. Ја и паралелно ги правам. Може да додадете и по патлиџан, кромид, праз заради вкус, кој како сака. Или малце винце.

Еве го мојот обид број 4:

Tortilji.jpg

Се обидував да го следам рецептот целосно, освен во делот каде требаше да се употреби путер, зошто не смеам да јадам путер и маргарин. Наместо путер употребив раститлно масло. Тортиљичките (мало ми е тавчето :P ) супер испаднаа, иако сметам дека 100 ml. вода е премалку, треба да се употреби барем 50 ml. плус за да не водиш борба со тестото. За сосот прво ги испржив малку печурките, па го додадов месото, а на крај доматниот сос (домашен), сол и зачинив со бибер во зрно. Ги виткав како McWrap-овите во McD или како Гиро, а употребив едамер на Олденбургер - мојот омилен кашкавал.

Убави беа, ги лапнавме во еден здив, ама мислам дека од доматното пире целосно се изгуби вкусот на печурките. Некогаш би сакал да го пробам рецептов без домати, со дупла доза печурки и месо и мнооооогу кашкавал. Верувам дека така ќе е повкусно.

Шкорпи, ми направи лиги во 2 сабајле. До колена ми потекоа. Ќе направам прекршок на режимот со една whole grain тортиља. :pipi:

Супер чим е така, мило ми е ако има повеќе натпреварувачи овој пат, да биде баш натпревар :D

Само да прашам за секој случај, не знам како е правилото, дали некој што има победено на еден натпревар паузира, или може да пријави entry за друг? И дали во натпревар од свој предлог можам и јас да учествувам или не? Фала однапред :)

Супер чим е така, мило ми е ако има повеќе натпреварувачи овој пат, да биде баш натпревар :D

Само да прашам за секој случај, не знам како е правилото, дали некој што има победено на еден натпревар паузира, или може да пријави entry за друг? И дали во натпревар од свој предлог можам и јас да учествувам или не? Фала однапред :)
Не, тек во следниот можеш да учествуваш. А вака ако имаш желба да направиш и да споделиш во секое време слободно :)

Ја и овој пат ќе одмарам, тесто јок.
Али @CafeDelMar ќе ме замени :D

Потрчав јас. :D
Не ставив мелено месо, ставив пилешко. Додадов сос со лук и многу малку доматно пире. Моцарелата совршено се растопи, на крај додадов и неколку сецкани маслинчиња. Еве како изгледаше тој оргазам:

SAM_2878.JPG

Attachments

• SAM_2874.JPG
    SAM_2874.JPG
    2,4 MB · Прегледи: 56

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom