ЌЕ готвиме баварски переци
За подготовка потребни се
За ТЕСТОТО ќе ви треба:
40 гр. сув квасец или една коцка
150 мл. млака вода
1/2 лажичка шеќер
250 гр. брашно
1 лажичка сол
1 лажица растопен путер(читај маргарин кристал)
За ВАРЕЊЕ ќе ви треба:
1,5 л. вода
1/3 шолја сода
Ќе ви треба за одозгора:
1 жолчка
крупна сол
Начин на подготовка :
Со тоа што кога ке ви стаса првиот пат само квасецот и брашното ќе ви искочи многу потечно тесто неголи на ‘‘фраеров‘‘ и ќе треба да дотурите уште брашно.
За крупната сол не мора да ставате пошо се премногу солени така , ќе ви откажат бубрези

, наместо таа сол можете да ставите вака 1,5 лажички брашно , 40мл вода и 1-1,5 лажички сол,измешајте тоа ко каша и само попрскај те ги.
Многу се убави и лесно се прават , единствено што многу долго се прават , јас ги правев мислам цел ден.
