Кафе

• Креатор на темата Креатор на темата Srcee
  • Време на започнување Време на започнување
Квалитетно кафе за варено во ѓезве ако правиме муабет:
Прегледај го приврзокот 456874
Го има во Веро, немам пробано поситно мелено кафе.
При варење прави густ кајмак и самата боја на кафето е како кафеава, не црна.
Сум пробал многу и препечените горчат, некој имаат киселкав вкус.... Ова е кафе во вистинска смисла на зборот.
Sto pari e ova kafe?

го нема кај нас, него што кафемат имаш? ако не го знаеш сајтов https://e-horeca.mk/
овој телетабисот не е од тука
More Mochko, ne sum jas teletubbies!
Ako ne vi vajchaat toa televizorite Lambashi i bez daljinsko povejche baram prashaj te si go chichko google!

Последно уредено:
Збори за помија, а он лаваца пие:pos:
Druzhe Da pijam "Pomija" od 26€ koga pijam Cappuchino.
A za Espresso koristam pokraj drugite.

Tuku daj ti pofalise shto pijash. Pa da ni bidi krivo

Квалитетно кафе за варено во ѓезве ако правиме муабет:
Прегледај го приврзокот 456874
Го има во Веро, немам пробано поситно мелено кафе.
При варење прави густ кајмак и самата боја на кафето е како кафеава, не црна.
Сум пробал многу и препечените горчат, некој имаат киселкав вкус.... Ова е кафе во вистинска смисла на зборот.
Типично за грците е што они го праат што помалку печено и нивните кафиња по правило имаат окер накај светло кафеава боја. Кога сакаат да потенцираат за „турско“ како нашето (више му доаѓа како кај црногорците), го викаат „скурос“ што значи темно. Лумидис е по мене сосем солидно за филџан, има три верзии (класик, скурос и decaf). Тро е поскапо од стандардните гранд и франк. По мене Гранд па Лумидис, па Франк одат вака од горе надоле за добро кафе за во ѓезве. Го пробав и Јакобс, скромен е во тој поглед. Нашиве не вреди ни да ги спомнеш. Се кладам над 15% наут ќе им најдат во мелениве кафиња.

Druzhe Da pijam "Pomija" od 26€ koga pijam Cappuchino.
A za Espresso koristam pokraj drugite.

Tuku daj ti pofalise shto pijash. Pa da ni bidi krivo
Јас пијам секакви кафиња, нема што да се фалам, само смешно е да пиеш Лаваца, а да ги вреѓаш другите. Лаваца е кај еспресо нешто како Рио кај турско. Од овие комерцијални, познати компании најдобро е Illy.

Јас пијам секакви кафиња, нема што да се фалам, само смешно е да пиеш Лаваца, а да ги вреѓаш другите. Лаваца е кај еспресо нешто како Рио кај турско. Од овие комерцијални, познати компании најдобро е Illy.
Kaj prochita ti deka jas nekogo drug navrediv?
I ushte ednsh procitaj shto napishav,
Jacobs kaffe e pomija!
I pishav deka koga pijam Cappuccino zemam Lavazza 100% arabica
A za Espresso zemam nekoe drugo koe nikogash ne si go probal .

A toa tvoe Illy mene ne me bendisuva mi e kiselo i zatoa ne go koristam a i nemoj da mslish deka Illy shto ti go posluzhuvaat vo nekoj kafic deka e isto so toa Illy od Market.

I na kajot kojtebe ti rekol deka Lavazza e isto kako i Rio?
Dali ti e poznato deka e najstariot proizvoditel na Kaffee vo Italien. Ili mislish deka 125 i kusur godini prezhiveale od Divka?

Јас 20 години пијам Jacobs Monarch наутро. Во споредба со него Nescaffe ми е како мелена автомобилска гума. Пред тоа Nescaffe пиев. Јакобсот е по умерен.
Lumidis, штосот е што тој е повеќе арабика, за разлика од овие овде кои се 99% робуста.
Грците имаат Ок кафе за варење.
Illy од кафињата кои доаѓаат од запад ми е најдобро, ама ретко се дружиме.
Џабе се препукувате, се' е работа на навика!
Избегавајте ефтини кафиња по Кам и Стокомак, другото мање више е Ок.

него што кафемат имаш?
De longhi и за сега ми се допаѓа, полесна е за одржување и прави убава пена и за еспресо и за макијато...порано имав jura оригинал швајцарска:D ама постар модел ми се расипа мелницата.
Togash nema shto da ti kazhuvam!
Jas samo Lavazza Cremoso pijam vejche 10 Godini!

Прегледај го приврзокот 456871
Сега гледам последното пакување го отворив и само на џермански јазик пишува состојки ова - она.
20250927_073317.jpg

ПС Пријатно утринско кафе на сите.

Decki,
ne e samo bitno koj shto pija tuku e bitno i kako se sprema.
Jas pishuvam ovde za spremanje vo Espresso Maschine.
I tuka najpoznati kafna se Lavazza i Illy
Lavazza postoi 125 godini
Illy Kafeto postoi ca 90 godini i fintata e shto go pakuva na poseben nacin vo Blech konervi i pri toa od konzervite go vadi vozduhot i pumpa Azot. So toa mu ja zadezhuva aromata , kafeto ostanuva kako togas da bilo peceno ,i ja odstranuva vodata.
Inace i Lavazza ( toa shto jas go koistam) i Illy se 100% arabica.
Illy e pomeko kaffe i ne mu e perfekt uskladea jachimata so kiselosta barem po moj vkus a Lavazza e pojako i pointenzivno i ima mnogu uskladen vkus a najdobroto e shto posle goltkata osejchash vo grloto kako chokolado.
E sega nekoj go obozhava prvoto nekov vtoroto se e rabota na vkus.

A inache Illy za po doma i toa shto ste go piele vo kafana se mnogu razlichni.

Jacobs Kaffe ( toa vo zelena pakovka) go koristev i jas na vremeto. Ama toa e nameneto za Kaffeevollautomat zatoa shto mnogu podrug e principot na spremanje i vo neko ima 30-70% ili 60-40% robusta arabica meshavina.
Robusta kafeto e nekvalitetno i evtino AMA pri spremanjeto vo Kaffeevollautomat mu pravi Crema i izgleda mnogu ubavo.

Dodeka Lavazza i Illy vo Kaffeevollautomat ce izgledaat kako kafena voda i bez crema.

Inace so Maschini a Kaffee se raspravam ca.20 godini i pred edno 15 godini jas mu gi popravav n Tchibo & Eduscho Mashinite a godisho trosham ca. 20kg Kaffe i kaj mene Espresso mora da bidi kako na son.

Inace vo momentov imam 3 Maschinen od koi najevtinata i voedno najstarata Vibiemme Domobar Super HX ca. 2000€ ama mi praj najdobro Espresso i si ja obozhavam.
Drugata Alex Duetto IV 2800 koja sekoj den ja koristam i e modificirana od mene so Tajmeri,senzori,vaga....
Tretata e Sanremo dual Boiler isto taka kosta kolku i Alex Maschine.

I Ushte edno 4-5 Melnici i nekolju Kafanski Maschinen vo Vizba.

Zatoa @Ron Burgundy vi napsha deka imam Maschine od 5000€ ( vo sushtina mashinata koshta 2800€ + Melnicata ca. 1200€ i nekoi sitnici= 4200€)

I ne mi e celta da se falam tuku da vi objasnam deka znaam shto pishuvam i znam shto kolku vredi.
Aj pozdrav otidov da go ispijam utrinkoto Espresso a i prijaten den na vas so dobro utrinsko kaffe.

Што ќе препорачаш некомерцијално? Што е подобро од Лабава/Или?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom