Decki,
ne e samo bitno koj shto pija tuku e bitno i kako se sprema.
Jas pishuvam ovde za spremanje vo Espresso Maschine.
I tuka najpoznati kafna se Lavazza i Illy
Lavazza postoi 125 godini
Illy Kafeto postoi ca 90 godini i fintata e shto go pakuva na poseben nacin vo Blech konervi i pri toa od konzervite go vadi vozduhot i pumpa Azot. So toa mu ja zadezhuva aromata , kafeto ostanuva kako togas da bilo peceno ,i ja odstranuva vodata.
Inace i Lavazza ( toa shto jas go koistam) i Illy se 100% arabica.
Illy e pomeko kaffe i ne mu e perfekt uskladea jachimata so kiselosta barem po moj vkus a Lavazza e pojako i pointenzivno i ima mnogu uskladen vkus a najdobroto e shto posle goltkata osejchash vo grloto kako chokolado.
E sega nekoj go obozhava prvoto nekov vtoroto se e rabota na vkus.
A inache Illy za po doma i toa shto ste go piele vo kafana se mnogu razlichni.
Jacobs Kaffe ( toa vo zelena pakovka) go koristev i jas na vremeto. Ama toa e nameneto za Kaffeevollautomat zatoa shto mnogu podrug e principot na spremanje i vo neko ima 30-70% ili 60-40% robusta arabica meshavina.
Robusta kafeto e nekvalitetno i evtino AMA pri spremanjeto vo Kaffeevollautomat mu pravi Crema i izgleda mnogu ubavo.
Dodeka Lavazza i Illy vo Kaffeevollautomat ce izgledaat kako kafena voda i bez crema.
Inace so Maschini a Kaffee se raspravam ca.20 godini i pred edno 15 godini jas mu gi popravav n Tchibo & Eduscho Mashinite a godisho trosham ca. 20kg Kaffe i kaj mene Espresso mora da bidi kako na son.
Inace vo momentov imam 3 Maschinen od koi najevtinata i voedno najstarata Vibiemme Domobar Super HX ca. 2000€ ama mi praj najdobro Espresso i si ja obozhavam.
Drugata Alex Duetto IV 2800 koja sekoj den ja koristam i e modificirana od mene so Tajmeri,senzori,vaga....
Tretata e Sanremo dual Boiler isto taka kosta kolku i Alex Maschine.
I Ushte edno 4-5 Melnici i nekolju Kafanski Maschinen vo Vizba.
Zatoa
@Ron Burgundy vi napsha deka imam Maschine od 5000€ ( vo sushtina mashinata koshta 2800€ + Melnicata ca. 1200€ i nekoi sitnici= 4200€)
I ne mi e celta da se falam tuku da vi objasnam deka znaam shto pishuvam i znam shto kolku vredi.
Aj pozdrav otidov da go ispijam utrinkoto Espresso a i prijaten den na vas so dobro utrinsko kaffe.