Кафе машини

Имам Долче Густо кафемат, од постарите, ама не го користиме одамна веќе. Замара чистењето.
Сега некако имам желба за кафемат за еспресо ( што е уште повеќе замарање ама ај).
Да препорачате марка?
Ама да не е многу голем. Немам место во кујната. И шо пари се движат?
Кафеџија дома сум само ја.
Ako baras manuelna espreso mashina bi ti preporacal Gaggia Classic (PRO/EVO nebitno), cenite bi trebalo da i se od 500€ pa nagore
Edna od najmalite dobri masini sto gi znam (jas ja koristam veke 5 godini i sum dosta zadovolen od istata)

Imaj vo predvid deka dobra melnica e mnogu povazna od samata espresso mashina, a istite voopsto ne se eftini kako referenca dobrite manuelni kade ke go meles kafeto na raka se okolu 100€, dodeka elektricni koi se dobri verojatno barem 250€ pa nagore (ova so doza na rezerva sepak neznam sto e dostapno na pazarot vo makedonija i koi se cenite tamu)

Имам долче густо и ми е профи
Поготово овие капсули
Нема подобро кафе..C948C72E-704F-44BD-BD16-1BEFB4DFA777.png
Барем за мене

Старата Де Лонги ESAM 5708 ја заменив со Де Лонги Eletta Explore https://www.delonghi.com/de-de/p/el...6.t-ex4/ECAM450.86.T+EX:4.html?pid=0132250116 .

Ја зедов за доста добра цена далеку помала него во шопот. Старата имаше веќе 7 години и скоро 9000 кафиња стаж. Почнаа ситници како пуштање вода па плаче за ремонт. Не дека кафето сеуште не беше добро.

Старата Де Лонги ESAM 5708 ја заменив со Де Лонги Eletta Explore https://www.delonghi.com/de-de/p/eletta-explore-automatische-kaffeemaschine-eletta-explore-ecam450.86.t-ex4/ECAM450.86.T+EX:4.html?pid=0132250116 .

Ја зедов за доста добра цена далеку помала него во шопот. Старата имаше веќе 7 години и скоро 9000 кафиња стаж. Почнаа ситници како пуштање вода па плаче за ремонт. Не дека кафето сеуште не беше добро.
So zdravje da si ja sluzhish!
1. Redovno perenje na Bruhgruppe i posle toa podmachkuvanje vo brühzylinder so lebensmittel Fett
2. Posle Koristenje Mleko obavezno plaknenje so voda AKO ne sakash utroto da dobijash zatrovanje!

Da odlichna e ama treba redovno po nejze da odish. Ne smeesh da ja ostavish nechista posle spremanje na Mleko (Cappuccino, Latte macchiato...)
Да, исто беше со предходната ја чистев сега и ќе ојт на продажба. За 7 години сосема ок е состојбата.

многу заебанции има со овие машини, мора и вода да и купуваш пошто ќе се запече од хлор ако ја товариш со вода од чешма.

Ova e najdobrata kombinacija sho ja imam izvadeno za espresso doma, posle koristenje nekoi 5-6 razlichni mashini.

Mashinata Gaggia Espresso Evolution, ima PID kontroler za temperatura, sho e karakteristika na profesionalni mashini, a ovaa koshta nekoi 200-300 evra zavisi kako kje nachekate. Znaeshe nekogash da pravi sitni problemi, ama mislam deka i treba redovno chistenje na koshnicata i delot kaj sho izleguva vodata, znaat sitni chestici da se natalozhat, od togash chistam redovno i nema nikakvi problemi.

Melnikot - Comandante rachen, top kvalitet na melnik za cena na prosechen elektrichen melnik, lesen zs koristenje i odrzhuvanje, mislam deka "dozhivotna" garancija imaat (zagledav nekade, nezz kolku e tochno kolku marketing forsiranje).

Kafe zrna - Lavazza institucija. Probav mozhe nekoi 10 varijanti odkoga ja imam ovaa kombinacija, ovie se ludilo, espresso vadam sho e konkurentno na dosta kafikji vo odnos na jachina i krema.

Tolku e esperimentiranje od mene, od sega samo polnam zalihi na Lavazza zrnata, drugoto fiksirano.

Za zheni, gosti, kapucino milkshake gluposti, Nespresso Aerocino ili kako i da go vikaat, pravi i topla i ladna pena so mleko.

Tolku od mene na temata :cool:

att.ugpW9BkKfpjPiO9IKy1rGtAxqp-AQkaFeNPIjBsNQqg.jpeg

Ova e najdobrata kombinacija sho ja imam izvadeno za espresso doma, posle koristenje nekoi 5-6 razlichni mashini.

Mashinata Gaggia Espresso Evolution, ima PID kontroler za temperatura, sho e karakteristika na profesionalni mashini, a ovaa koshta nekoi 200-300 evra zavisi kako kje nachekate. Znaeshe nekogash da pravi sitni problemi, ama mislam deka i treba redovno chistenje na koshnicata i delot kaj sho izleguva vodata, znaat sitni chestici da se natalozhat, od togash chistam redovno i nema nikakvi problemi.

Melnikot - Comandante rachen, top kvalitet na melnik za cena na prosechen elektrichen melnik, lesen zs koristenje i odrzhuvanje, mislam deka "dozhivotna" garancija imaat (zagledav nekade, nezz kolku e tochno kolku marketing forsiranje).

Kafe zrna - Lavazza institucija. Probav mozhe nekoi 10 varijanti odkoga ja imam ovaa kombinacija, ovie se ludilo, espresso vadam sho e konkurentno na dosta kafikji vo odnos na jachina i krema.

Tolku e esperimentiranje od mene, od sega samo polnam zalihi na Lavazza zrnata, drugoto fiksirano.

Za zheni, gosti, kapucino milkshake gluposti, Nespresso Aerocino ili kako i da go vikaat, pravi i topla i ladna pena so mleko.

Прегледај го приврзокот 458259

Ја меркам веќе некое време Gaggia espresso style од кафемати.мк, мислам дека станува збор за скроз иста машина како оваа само на неколку делови има повеќе пластика при изработката. Иначе кошта 9100 денари што е стварно убава цена.

Иначе ме интересира дали користиш pressurized или non pressurized baskets и дали користиш некоја дополнителна опрема или ти вади топ еспресо со pressurized baskets.

Исто така за мелницава, дали ја купи од кај нас или некаде од надвор, и која цена е отприлика.

Прегледај го приврзокот 458259
Od Gaggia i jas sum prezadovolen Gaggia Classic Pro koristam od 2019 maka nema, odlicna masina, samo redovno cistenje si bara kako i sekoja. Sto golemina ti e portafilterot? Ako e 58mm bi ti preporacal puck screen da si koristis za da ne mora tolku cesto da go peres shower screenot.

Po plockive te poznavam u koja drzaca si trk do ICA baraj zrna od Espresso House, malku se poskapi od Lavazza ama kvalitetot ne se sporeduva
Автоматски споено мислење:

Ја меркам веќе некое време Gaggia espresso style од кафемати.мк, мислам дека станува збор за скроз иста машина како оваа само на неколку делови има повеќе пластика при изработката. Иначе кошта 9100 денари што е стварно убава цена.

Иначе ме интересира дали користиш pressurized или non pressurized baskets и дали користиш некоја дополнителна опрема или ти вади топ еспресо со pressurized baskets.

Исто така за мелницава, дали ја купи од кај нас или некаде од надвор, и која цена е отприлика.
Jas ke ti odgovoram ne zivee u MKD pobratimot :)

Licno ne gi sakam mnogu presurized basket, preferiram non presurized.
Pobitna ti e melnicata odkolku kafe masinata za da izvadis dobro kafe
Автоматски споено мислење:

@vouager prijatel ti imase filtri za mercedes, de spodeli sto filter bi preporacal za cesma vo kujna

Pressurized, tie osnovnite sho se so mashinata. Za double espresso pogolemata ja koristam - idealna doza mi e lazhicheto sho e so mashinata, 2 lazhichinja izramneti, bitno e da najdesh idealno polnenje na koshnichkata, za da ne ja zaglavish ili da pretekuva od stranite.

Sakav da probam non-pressurized ama ne doshlo red, zdravje zimovo ako najdam vreme i motivacija.

Comandante, Germanski se, mislam deka se okolu 200 evra, pak zavisi kako kje ja najdesh, sigurno black friday i christmas davaat popusti. Jas vo Shvedska ja zemav, ama ovie bi trebalo da gi ima sekade, megju top 2-3 brendovi za rachni melnici se.

Gi gledav jas eden period, ne sfativ sho e razlika megju Gaggia varijantite, ama treba site da se odlichni za taa cena.

Pishi slobodno sho i da te interesira za mashinite.

Pressurized, tie osnovnite sho se so mashinata. Za double espresso pogolemata ja koristam - idealna doza mi e lazhicheto sho e so mashinata, 2 lazhichinja izramneti, bitno e da najdesh idealno polnenje na koshnichkata, za da ne ja zaglavish ili da pretekuva od stranite.

Sakav da probam non-pressurized ama ne doshlo red, zdravje zimovo ako najdam vreme i motivacija.

Comandante, Germanski se, mislam deka se okolu 200 evra, pak zavisi kako kje ja najdesh, sigurno black friday i christmas davaat popusti. Jas vo Shvedska ja zemav, ama ovie bi trebalo da gi ima sekade, megju top 2-3 brendovi za rachni melnici se.

Gi gledav jas eden period, ne sfativ sho e razlika megju Gaggia varijantite, ama treba site da se odlichni za taa cena.

Pishi slobodno sho i da te interesira za mashinite.
Siguren si deka koristis presurized basket? Tie se onie sto imaat edno plasticno dodatoce sto treba da go stacis od dole i kafeto iskaca niz nego (i da oba bi trebalo da pravi poveke krema)
Non presureized se onie sto dole imaat mnogu dupki pogodni za naked filter na primer

Siguren si deka koristis presurized basket? Tie se onie sto imaat edno plasticno dodatoce sto treba da go stacis od dole i kafeto iskaca niz nego (i da oba bi trebalo da pravi poveke krema)
Non presureized se onie sto dole imaat mnogu dupki pogodni za naked filter na primer
Da. Standard se pressurized so site mashini (kaj nekoi od profi poskapite znaat da ti stavat i od dvete).

Mnogu poteshki se za rabota non-pressurized.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom