Кафански факултет / Што пие кафаната?

• Креатор на темата Креатор на темата RickyLFC9
  • Време на започнување Време на започнување

Кој пијалак најчесто го конзумирате?

• Вкупно гласачи
    181
Ја у кафану сам мноо жедан и пију мноо воду, затој што кркам салату и после тој нешто мрсно. А нели вода како вода, не иде чиста да гу пиеш, затој си наручују ракију, строго тикфешку жуту, ни антику пет шес ни ве ес ни ништо. Тикфешка жута рулз.
Значи идемо наручка жута бокалче и шопска или мешана.Наравно, бокал вода, обична.
Кд се наручи грчка, некад се и комбинира и узо, бело : D
После тој, ако се смее софра или што се вика да се види раскош, зима се нешто топло или ладно предјадење или у превод мене ми фали даска(на астал). Наручују даску, али продужују сс раку.
Чека се месо за да се пребацимо на скопско или амстел,такозвано пиво
Е после пиво више стомак пуца и почиња да заудара тј ефект што се вика "загреан сам".
Колко и да дава ракија и пиво апетит, тј е тј стомак, не прима више и трзаш тањир пред тебе али чашу ладну не гу дааш, галиш гу како младу невесту на прву брачну ноќ.
Пиеш пиеш и после си пијан(бриј, мисла на денот) : D
Вино бело мноо ретко пију, затој што ретко наручују рибни специјалитети, скара бе брат, да ти се омрси брк. А црвено само зимуска.
Не се заебајвајте, не се пие жестоко у кафану,што кур ке мезиш сс шток например или коњак, за водку да не збору. Знае се, златна ракија
Текиле,румови,јегери, знае се, у кафиќи се рока

шо е животот без добра зелена салата и добра жолта ракија.............едно време исклучиво ладна камен да биди,после се подискастрив исклучиво на собна температура................е сеа зависно од расположение некојпат ладна камен поќе ми прај ќеиф,некојпат на собна температура,абе луѓе сме :)

Највеќе пијам пиво во кафана, уживам во тој пијалок и ми е омилен алкохолен.
Ракија лозова жолта може некогаш една чашка, но почесто кога пијам ракии, практивуам да се напијам едно виски.

Еднаш се имам опиено до онесвестување. И 5-6 пати онака, одвај да одам.

Штотуку наполнив 17 и еден ден се договоривме после школо да идеме кај школски да пиеме. Сабота беше, нешто ден на дрво одработувавме и поручек нашколо од 1 саат. Пред тоа каснав еден ѓеврек, на школо ништо и накај 6 саат веќе се собравме пола клас кај него. Си застанав до шишињата и сипај (нека боли још јаче) на една школска, сипај на друга, ја мажиштето на екс црно вино. После почнав и синалко да стаам, а и благо ми се виде од тоа синалкото, а плус и нејаден и наеднаш ме снемало од мапата. Му се јавиле на татко ми овој мртов ладен, шо сакате прајте со него, еве ја реката е веднаш до вас фрлете го во неа ќе се отрезни :D A near death experience шо би рекол Рос хахахха :D

И наредна недела пак ме викаат, си викаш како да не одиш ќе испаднеш пиченце и одам и сите у мене гледаат. И пак црно вино, стигна ли до грло, такво гадење осеќав, а мораш да си радосен за да не ти се смееат хаха. Па виски ми дадоа, леле колку ми беше јако, али издржав да не исповраќам.

Pivo definitivno,mada poslednive 3 meseci se navlekov na Shandy..70% Pivo so 30 % Schweppes Bitter Lemon,mnogu jaka kombinacija....a za minatoto podobro i da ne zboram,mi se gadi od samata pomisla sto sve ne sum piel i vo koi kolicini...samo eden primer od pred 15 godini vo Bugarija koga ispiv 400 ml Tekila za 15 minuti....the rest is history.

Избрав во анкетата ракија, а можело и повеќе гласови. :toe:
Зимно време, најчесто љољаме бело вино.
Летно време, љољаме ракија.
После запивката, кога се оди во диско, ја се допреебувам со шток.

^Како бе така наопако скроени, зиме-вино, лете-ракија пуффф :confused:
Кога ги прочитав првите два збора иначе, помислив дека домаќинот отворил дискусија специјално за песнава и си викам толку, ова е почеток на крајот на форумот. Фиу :angel:

Назад на темата, браво царе арно ти текнало :icon_mrgr:. These things are always fun to read ..

- Current alco relationship status: In serious relationship with Шток and with a long lasting perspective. Многу убаво си се пронајдовме и погодивме. Околу 3-4 години веќе цврсто си чекориме рака под рака и се поврзауваме на повисоко ниво, викенд за викенд. Срцка, she is da one.
- Невиноста иначе ја изгубив со коњакот. Првото гроги пијанство ми беше и од него. До пред да го пропијам штокот, бев ендемски вид од моето машко друштво што пиеше коњак, сите ми се чудеа и се крстеа. Сите го имаа преживувано по сто пати и им беше згаден и одмилен, а јас си немав мака. Но од никаде една вечер ме пресече уште на првата чаша (се сеќавам само шо седнавме во кафаната). Едвај ја добив, како да ми течеше најгрозното нешто низ грло, го тргнав, сменив на шток и од тогаш го немам помирисано.
- Втора sweetheart ми беше црвеното вино. Година дена си бевме цуцли. Прва-втора средно беше период кога грото од друштво се изживувавме врз црвените Александрии, без грам усул. И потоа сите надоле бевме како Joker cosplay gone wrong. За да е уште потрагично и утредента шминката стоеше (во лицето избелен чиниш два прста пудра ми ставил некој, а муцката калинка). Раскинот ми беше тежок, но беше од здравствени поремечаи. Се будев од сон често целиот задишан, препотен и со аритмии, чиниш срцето ќе излезе од градниот кош. Го прекинав и ги снема нус-појавите.

Од другите шо ми текнува - Јегер пијам исклучиво зимно време по чаша-две понекогаш, Мартинито ми е исто добро, но во комбо со вотка још боље - за во бар е петка, Џони Вокерот не ми е по мерка, Џекот и Чивасот ептен моќни, но не се за говеда како нас. Се ужива во тие пијалоци, а не да се доливаш.

Non tolerable alco's:
- Еднаш во 2-3 месеци - Смирнофф чист, ни мраз ни лимон внатре, само вотка. Во устата мелем, а на доле те жигосува кога земаш голтнуваш. Тоа ми е guilty pleasure. Полека ме научија неколку и штом ја видат безбојната течност во чашата одма се крстат и спремат за драма. Последниот пат амнезија ме фати од него, изводот од матичната на книга на родените и го сменив на една другарка.
- Ракија (тиквешка) еднаш само имам пробано и не фати штрафот
- Бело вино никако, грозна глава ме дрма утредента. Истото важи и за шампањското и тоа пута 2 од белото вино
- Пивото исто ептен не го можам, оти ме тера на дремка и мочка на секои 15 минути. Плус многу никаков пијалок ми е, ни е сок, ни е алко ебате. Освен со скара на отворено, стварно нз како некои си го пијат на regular base (без људба). Црното пиво - БЕТЕР. Прв пат пробав пред месец-два, како мешано пиво и црно вино, многу лош вкус :sick:

Hangover advice: Пиј чаша на вода (обична/кисела), на дуплак алко и немаш мака. Многу поарно ми е откако го научив ова. Ако немаш пак вода под рака, го претераш алкото и другиот ден те мава Thor's hammer одозгора - Мрсна храна (хамбургер, пица, уатевер), сок, мнооооооогу сок и благо исто му е лекот (по можност шарбетливо нешто).

ПС - Иии да, пред 2 недели прв пат пробав Бурбон (тетка ми од УСА ми донесе). Јака ствар, so smooth .. Уште Чарли Шин и Барни ми фалеа. :D:D

Зависи од расположение и повод али углавном кога сакам да се очукам ко стока почињем со 4-5 пива. Продужуем на литро со литро исклучиво 70-30 у корист на виното. Водата што останува или се користи у следна фаза, или пак ако ептен запнам ја пијам со уште едно вино. После виното следува кралицата Ракија. Е тука више у зависност од могучности се рока 1 до 2 бокалчиња. Нормално за време на све ова се конзумира некоја салата а и мевце некое знае да легне убаво. Не е некоја којзнае каква количина али за брзо време ко ќе се испие страшно делува.
А кога сакам нормален да излезам од кафана пијам истово ова погоре само по обратен редослед и подугачко време.
Ретко зимам да пијам некои други пијалоци, али знае и некое узо да улета на маса. Виски,Коњаци сеа за сеа не преферирам.

Последно уредено:
Ја порано коа бев мал, сељак и уличар упражњавав дерење бело вино од туба, такозвано бувљак, на улица. Секоја вечер уложувавме по 50фче и ќе изнакупиме 5-6 литри бувљак и се праевме стоки.
И цело време вино, пошто за да се начукаш од пиво немаш многу пари, а нели ако не се начукаш како црна земја си глуп.
Жестоко не сум пиел многу пошто бев мал и нежен. Еднаш се начукав од ракија и сум се онесвестил у борчиња у парк (не у грацки, туку кај мене у селото, Пеџа живарникот да ти го ебам) и еден другар сакал да ми ги краде пирсовите, сум го рашамарал и пак сум се онесвестил.

И од тоа константно пиење бело вино, згадено ми е и нејќам веќе очи да му видам. Не сум пробал може 3-4 години сигурно. А црно вино домашно си поштувам, зимно време само тоа си дерам.

Кога завршив со виното почнав жестоко да мавам, сеа сум редовен пијач на ракија, не хроник, ама кога се пие пијам ракија, често знам да почнам и да завршам со ракија т.е да паднам у транс. Многу пати сум се овердозирал ама никад не ми скурчила. Последен пат пред месец дека бев изваден од колосек од ракија, од тогаш не сум пиел ама немам проблем пак да ја запијам деновиве.
Ако продужувам со нешто друго после ракијата тоа е коњак или шток, онака прописно се правам стока и чао пријатно.

Пивото не го спомнав пошто е универзалка, кога нема што да праиш, си пиеш пиво, класика.

ме потсети дасибеш пред две години шо цела година се дешаваше со мојата прекрасна кавадаречка екипа... 30 литра *„брзосмртки“ бело на вечер летаа (океј, се собиравме по многу луѓе ама пак 10 туби по 3 литра ни беше минимум за пазарење)
плус уште некое кило ракија за на крај... А не го сакав белото вино, сеа само шприцер го признавам

*брзосмртка-она шо мириса на расипан расол а само се вика вино и ќе те убијат киселини. нема да се опијаниш ама ќе се искомираш пошо до толку е катастрофа виното

Како ви се згадува вино бе (под претпоставка да го мешате со сок)? Ракија или водка најчесто сум слушал да им е згадено на луѓе, ама вино слабо.

Како ви се згадува вино бе (под претпоставка да го мешате со сок)? Ракија или водка најчесто сум слушал да им е згадено на луѓе, ама вино слабо.

Сериозно ова? Не си станал некое сабајле и да сакаш да се отселиш од куќава од смрдеата?
Добри 4 години не сум мириснал вино, конкретно бело а мешање со сок е уште погадно. Чисто само.
Црвеното преку зима знае да биде ок.

Инаку, шток. Ако нема тиквешка или квалитетна домашна. Го нема у анкета. Ама и него го неам препиено од лани.

Годинава 2-3 пати сум бил пијан и тоа ради текили.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom