Пробајте маџун (гроздов мед), природен засладувач, наместо шеќер. Верувам знаете што е тоа (повеќето не). Најчесто се 100% природни и ништо вештачко внатре. Една до две лажици маџун во денот, наутро или навечер, самостојно или растворено во вода, чај, млеко, сок, се доволни. Ефектот со класичниот мед е идентичен, со тоа што маџунот е потечен и одлично се вклопува во секој напиток.
Препорака: Бидејќи ретко има добар маџун низ Македонијава, барајте да е течен и изработен на плинскине тави или слично, НЕ во казан! Бидејќи главниот извор е од Тиквешијата, има многу што го прават во казан за ракија. Казанот за ракија е бакарен, и испушта киселини и др. штетни по здравјето, нормално минимално, и го загорува маџунот со што дава горчлив вкус. Повеќе нема никогаш да ви текни на шеќер.