Кадаиф

• Креатор на темата Креатор на темата Ivon4ee
  • Време на започнување Време на започнување
Ова ретко го велам, ама...

Јас не го јадам, не ми лизга бе. Али затоа да знаете како лизга во веце шољата.

мммммм кадаиф кога го процитав насловот одма го поцуствувам вкусот на кадаиф шо го прави баба ми

Не знам зошто ама не ми се допаѓа баш.ЈАс ќе пробам од адет ама тоа шербетот не ми се свиѓа.

хаха!! Сум пробал кадаиф... Турско јадење ама нее лошооо !!! :D

Само јас ако го подготвувам со бланширани бадеми и млеко. не класичен кадаиф. За Прочка ми е традиција да го правам :wink:

Pravi majka mi ponekogash i mi se svigja. Retko da ima blago sto ne go jadam.

Мене воопшто слатките ми се слабост, така да ни кадаифот не ми бега ;)
Уште го помнам првиот пат мајка ми кога направи кадаиф...Имав 5-6 години неможев да се соземам....Како тоа тие мали, ситни ''мини шпагети'', слатки како нектар, беа толку вкусни како ништо што сум го пробала до тогаш?!?
Неможев да го запомнам името, и наредниот пат кога побарав мајка ми пак да го направи и реков
- ''Мамо, сакам кадифе!'' А таа цела прашалници....
- ?!? Што?!?
- Ма кадифе бе мамо! Тоа благо...фиде....со шербет! (:P )
- Ааа, мислиш ''кадаиф''?
- Да де, кадифе...!!! :D

Особено го сакав со цимет и мелени бадеми...Немаше навика да го прави толку често, нo кога и да го направеше секогаш беше добредојдено на нашата трпеза. Ама пред неколку години случајно дојдов до рецепт за баклава со кадаиф и лешници...Сега тоа е THE десерт што не смее да изоставува од трпезата за било кој празник!!!

п.с. За тие што се КОН-Кадаиф....нека не се откажуваат така лесно, туку само нека најдат некој кој знае да го приготвува на подобар начин ;)

Ovaa godina za procka probav prvpat kadaif i mozam da kazam samo BLJAK

многу ми се допадна. го јадев прв и последен пат во турција. многу убава благотија има. до пред тоа не знаев што е. мора да и кажам на мама да направи
мммммммм

никат не сум пробал и некам ни да пробам незнам зошто многу глупаво ми изгледа а можда е убаво ама ипак не би пробал :pipi:

Не сум пробала, али ја као гурман прав, ќе мора и ова чудо да го вкусам :pos2:

Ммм колку е убаво оваа..
Прв пат кога направи баба ми, не сакав да пробам, не ми изгледаше убаво..
Ама пробав после и не зажалив..

Ауу одамна неам јадено кадаиф, ми се јадееее...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom