Џанк фуд - храна која е нездрава или има многу мала хранлива вредност. Таа обично е полна со незаситени масни киселини, сол, шеќер, плус еден тон адитиви за подобрување на бојата и вкусот. Во исто време, количината на здрави состојки (протеини, витамини, растителни влакна) се стреми кон нула. Примери: чипс, кокакола, грицки, сите концентрирани јагленхидрати: торти, шлагови, колачи..Добро едно прашање, од каде дојдовте до заклучок дека пица и бурек се џанк фуд или фаст фуд?
Од таму од кај што јас купувам бурек, се користи исклучиво обично класичќно сончогледово масло кое е во широка домашан употреба, освен тоа те потсетам на бурек со месо кој има доста минерали од кромидот како и одредено количество на протеини, или пак на бурек со спањак кој има уште повење минерали.Бурекот би го сместила во џанк фуд, заради количината на масло во кое се спрема. Можеби порано бурекот се правел со животинска маст, па не бил џанкфуд, но денес, сигурно се прави со она транс-фет маслото шо го спомнав погоре. Јас лично и пицата би ја сместила и у џанк фуд и и фаст фуд, особено во случаите кога купуваме парче пица или пица од супермаркет која се пече за 5 минути. Најтежок џанк фуд кај нас, сепак е ајварот - 0 хранлива вредност, само јагленидрати и масти од лошите.
Убеди ме дека тоа во бурекот со месо е навистина месо (а не соја у најголем дел), а тоа во бурекот со спанаќ навистина спанаќ а не некој негов зелен роднина. А и да е така ко шо викаш, колку бе месо или спанаќ се става во една пита бурек и колку има во споредба со тестото и зејтинот?Од таму од кај што јас купувам бурек, се користи исклучиво обично класичќно сончогледово масло кое е во широка домашан употреба, освен тоа те потсетам на бурек со месо кој има доста минерали од кромидот како и одредено количество на протеини, или пак на бурек со спањак кој има уште повење минерали.
Јеп, ама кој кога ќе се спомне пица мисли на домашна пица? Сите помислуваме на парче пица или пица од-демек-поелитен-ресторан. А и шо има во пицата за да биде корисна? Зборам за класична пица, да речеме капричиоза. Тесто многу (погоре пишува шо мислам за тесто), салама со непознат квалитет, кашкавал обично растителен (хидрогенизиран), и кечап. У оваа комбинација само кечапот е корисен и можда ориганото.Што се однесува до пицата, замрзната „пица“ која се пече за 10 минути или пица на парче никогаш нема да бидат права пица, бидејќи пица за да биде убава и вкусна треба да биде од тазе замесено тесто со свежи намирници и нејиното подготвување од стана на спремен пица мајстор кој ги има сите состојки при рака е околу 25-30 минути, додека во домашни услови околу саат време.
Колку е само тоа точно, сеа да сум у Скопје ... ЛЕЛЕЛ! ЗА, ЗА, ЗА!! ))))Ништо не заменува еден хамбургер од 7мица.. освен можда Extra Large (или Long беше) од Burger King (=
...Дали мислиш дека некој од нашиве бурек мајстори се замара да меша соја?! со месото коа разликата во цената не е толку драстична, се става мелено месо, кое не е толку скапо ни толку здраво, сепак има протеини и е до некаде хранливо. И зависи од каде јадеш бурек, таму кај што јадам јас има доволно и спанаќ и месо и се остало...Тестото и зејтинот се јаглени хидрати, а да се разбереме и тие се потребни (во ограничени количини).Убеди ме дека тоа во бурекот со месо е навистина месо (а не соја у најголем дел), а тоа во бурекот со спанаќ навистина спанаќ а не некој негов зелен роднина. А и да е така ко шо викаш, колку бе месо или спанаќ се става во една пита бурек и колку има во споредба со тестото и зејтинот?
Да се разбереме, јас немам ништо против масти, ни животински ни растителни, али тесто од бело брашно содржи само јагленхидрати, а витамини ич. У старт влага у мојата дефиниција за џанк фуд.
Истото важи и овде, се зависи каде јадеш девојко, коа веќе толку се грижиш за тоа што го внесуваш во себе, ќе се грижиш и каде го внесуваш, бидејќи квалитетот на храната е правопропорционален со реномето и репутацијата на ресторанот....ако за тебе критериум на пица е парче пица од Мњац Мњац-пица на парче, за мене е Енрико, и коа јас зборам за пица, зборам за квалитетно подговтвена храна, со свежо тесто, домашно направен кечам (превкусен да напоменеме) и многу поздрав од оној што ти го спомна, зачини и билки кои додаваат на хранливата вредност а да не збориме за вкусот, шунка, салама, пршута или ватевр од најдобар квалитет, богата со протеини, и кашкавал природен (бидејќи би требало да знаеш дека еден реномиран ресторан не смее да си дозволи да служи растителен кашкавал или сл. crap)Јеп, ама кој кога ќе се спомне пица мисли на домашна пица? Сите помислуваме на парче пица или пица од-демек-поелитен-ресторан. А и шо има во пицата за да биде корисна? Зборам за класична пица, да речеме капричиоза. Тесто многу (погоре пишува шо мислам за тесто), салама со непознат квалитет, кашкавал обично растителен (хидрогенизиран), и кечап. У оваа комбинација само кечапот е корисен и можда ориганото.