Juda

• Креатор на темата Креатор на темата bokser_mk
  • Време на започнување Време на започнување

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.366
Поени од реакции
1.835
Локација
Skopje
Веб-сајт
www.youtube.com
Mi treba vase mislenje za
Sto bi napravile vie?
Dokolku znaete deka nekoj vas prijatel napravil tesko krivicno delo(ubistvo nasilstvo krazba prevara I sl.)
Dali bi go prijavile slucajot vo policija
Dali toa ve pravi JUDA
Dokolku ne ste go prijavile postoela moznost dokolku go fatat I vie ni krivi ni duzni da ve napravat soucesnik
Me interesira kakvi ste vasite moralni vrednosti kako bi postapile vie?
Dali vi e povazna lojalnosta kon prijatelot ili povazni vi se delata koj gi napravil nastetil na drugi?
Ve molam za mislenje
Dali na prvo mesto ja stavate lojalnosta ili graganskoto pravo da postapite pravilno
Imajte na um deka dokolku go prijavite postoi moznost vie da si go izlozite zivotot na rizik ama znaete deka ste postapile pravilno a dokolku ne pistoi moznost da ve napravat soucesnik
Ve molam za misljenje

Зошто би те направиле соучесник ако не си вмешан? Или навистина си, па бараш начин да не го јадеш и ти.

Definitivno prijavuvanje, nema lojalnost kon zlostor I kriminal, eden den I ti mozes da nastradas samo zatoa sto znaes za toa, poloso, bidejki nema olesnitelni merki kako kaj drzavata.

Sto bi napravile vie?
Dokolku znaete deka nekoj vas prijatel napravil tesko krivicno delo(ubistvo nasilstvo krazba prevara I sl.)
Dali toa ve pravi JUDA
Dokolku ne ste go prijavile postoela moznost dokolku go fatat I vie ni krivi ni duzni da ve napravat soucesnik
Dali vi e povazna lojalnosta kon prijatelot ili povazni vi se delata koj gi napravil nastetil na drugi?
Ve molam za mislenje
Dali na prvo mesto ja stavate lojalnosta ili graganskoto pravo da postapite pravilno
Imajte na um deka dokolku go prijavite postoi moznost vie da si go izlozite zivotot na rizik ama znaete deka ste postapile pravilno a dokolku ne pistoi moznost da ve napravat soucesnik
Ve molam za misljenje
И ебан и тепан ќе бидеш… прај се чукнат најубоо ќе пројдеш.. не сме Норвешка батка па да бидеш заштитен..Мајка и ебаја на цела Мкд ти за кражба ќе му ја мислиш и сл.

Ако си му другар нема пријавување, се знае лојалност е на прво место. Има редослед, лојалност спрема жена и деца и фамилија е на прво место а ова е на второ. Ако треба ќе го криеш и ќе му помагаш и не прашуваш зошто....ако сте другари, ако не тогаш пријави го. Те вика да се тепате со некого па и да се пукате.....јбг, тоа е цената на другарството. Ако некој е пичка нека се дружи со девојчиња.

Definitivno prijavuvanje, nema lojalnost kon zlostor I kriminal, eden den I ti mozes da nastradas samo zatoa sto znaes za toa, poloso, bidejki nema olesnitelni merki kako kaj drzavata.

Злосторство е и брачна прељуба и неверство ама знам случаи каде е пријавено т.е кажано тоа за неверството на брачниот другар кој е жртва ама имаше ситуации на ,, Стокхолмски синдром", брачниот другар кој е жртвата на неверството од другиот брачен другар и уште те напаѓа и те прави виновен иако му ги отвораш очите за неверството.
Со други зборови изневерениот брачен другар така уште и прави жртва од оној брачен другар кој што изневерувал.

Така да, за злосторство како швалерација е може и потребно да се молчи па тие во браковите што сакаат нека си прават едни на други.
Само да не бидат како вируси па ајде што им се распаѓаат брачни односи да не почнат и туѓи бракови да уништуваат.

Sto bi napravile vie?
Dali toa ve pravi JUDA
Ve molam za mislenje
Ve molam za misljenje
Нема/м потреба да бидам лојален кон лик кој сторил злодело.

Не морам лично да го пријавам до властите, особено ако не сум соучесник во злоделото, но од таков лик би се држел што подалеку...каква црна лојалност кој зли луѓе?

Таква „лојалност„ заснована на страв од одмазда, ја има во „заедници„ кои се од другата страна на законот.

Злосторство е и брачна прељуба и неверство ама знам случаи каде е пријавено т.е кажано тоа за неверството на брачниот другар кој е жртва ама имаше ситуации на ,, Стокхолмски синдром", брачниот другар кој е жртвата на неверството од другиот брачен другар и уште те напаѓа и те прави виновен иако му ги отвораш очите за неверството.
Со други зборови изневерениот брачен другар така уште и прави жртва од оној брачен другар кој што изневерувал.
Ова е прилично зафркната ситуација, кога изневерениот е во денајл и ги напаѓа тие што му ја откриваат вистината. Сме имале случаи. Месенџерот не смее да си дозволи своите чувства да ја искомплицираат ситуацијата дополнително, и треба да има многу разбирање и да биде другар без разлика на што. Некои малку потешко се носат со тоа и потешко се интегрираат назад во друштво и светот после такви работи, но принципот е тој - мораш да им скршиш роговите. Ако збориме за другар, за пријатели и познаници обично не би се мешал, тоа се возрасни парови кои се способни да сами носат одлуки и да прават грешки а и сами се одговорни за себе да си ја најдат среќата, макар скршиле неколку срца попат. Како што имам пишувано, многу такви лекции биле полезни за некои и излегло за подобро.

Sto bi napravile vie?
Dali toa ve pravi JUDA
Ve molam za mislenje
Ve molam za misljenje

Не би пријавил ама би инсистирал сам да се пријави ако навистина сакам да му помогнам. Прилично ми е важна лојалноста бидејќи постоеа времиња кога некои работи се расчистуваа без судови. Имам сведочено и давано лажни изјави поради скршени вилици и глави како млади. Се сеќавам на една покана кога ме седна татко ми да ме натера да размислам два пати дали станува збор за другар или пријател/познаник откако споделив дека планирам да не ја кажам целата вистина за луѓе кои денес сме три декаде блиски другари, некои меѓу себе кумовци и бизнис партнери. Најверојатно и сега би се компромитирал за нив како што знам дека и тие за мене.

Ако си му другар нема пријавување, се знае лојалност е на прво место. Има редослед, лојалност спрема жена и деца и фамилија е на прво место а ова е на второ. Ако треба ќе го криеш и ќе му помагаш и не прашуваш зошто....ако сте другари, ако не тогаш пријави го. Те вика да се тепате со некого па и да се пукате.....јбг, тоа е цената на другарството. Ако некој е пичка нека се дружи со девојчиња.
Освен последната глупост, мислам дека за некои работи нема многу избор. Зависи од слуачајот, лојалноста престанува ако се деца и жени повредени, на пример.

Другар му можда човек убил, овие викаат биди со него до крај, биди прав другар.
Не сте поразлични од Палчо.

Sto bi napravile vie?
Dali toa ve pravi JUDA
Ve molam za mislenje
Ve molam za misljenje
Ако на мене ми се деси некоја пиздарија и ја сум главниот негативен лик идам сам се пријавувам,не се кријам,не вовлекувам други во причата..Доволно сум свесен да превземам сам одговорност и која е цената на сето тоа..(Дали во пишаново препознаваш карактер и лојалност..)

Мада мислам дека сега скоро и да не постои човек кој би примил куршум за другиот (колку и да звучам контрадикторно)
Нема/м потреба да бидам лојален кон лик кој сторил злодело.

Не морам лично да го пријавам до властите, особено ако не сум соучесник во злоделото, но од таков лик би се држел што подалеку...каква црна лојалност кој зли луѓе?

Таква „лојалност„ заснована на страв од одмазда, ја има во „заедници„ кои се од другата страна на законот.
Ама го опраи секоја чест..Ми делуваш ко Петар кога Исус му кажа дека ќе се одрекне три пати од него кога ќе запеат првите петли..Јуда колку и да е негативен замисли само која сила/покајание му протекувала низ мисливе кога видел што направил и решил да си го одземе животот..

Другар му можда човек убил, овие викаат биди со него до крај, биди прав другар.
Не сте поразлични од Палчо.
Викаат, види му ги другарите на некого и ќе видиш каков човек е. Секој си бира друштво/партнер(ка) и т.н. спрема тоа каков човек е. Ама у сите тие случаи важи правило дека лојалноста е најбитна.....све се сведува уствари на автентичност. И у светот на Палчо и бандата негова пак лојалноста игра најголема улога. Ако одиме до некоја крајност поголема лојалност не може да најдеш од мафија на пр. и самиот збор го дефинира поимот. Код е у прашање, нема тука моралност.

Ако на мене ми се деси некоја пиздарија и ја сум главниот негативен лик идам сам се пријавувам,не се кријам,не вовлекувам други во причата..Доволно сум свесен да превземам сам одговорност и која е цената на сето тоа..(Дали во пишаново препознаваш карактер и лојалност..)

Мада мислам дека сега скоро и да не постои човек кој би примил куршум за другиот (колку и да звучам контрадикторно)

Ама го опраи секоја чест..Ми делуваш ко Петар кога Исус му кажа дека ќе се одрекне три пати од него кога ќе запеат првите петли..Јуда колку и да е негативен замисли само која сила/покајание му протекувала низ мисливе кога видел што направил и решил да си го одземе животот..

Аааааааа...значи, според твојава логика, ако мој близок стори зло, и јас треба да бида соучесник во злото, само затоа што треба глумам јака лојалност кон блискиот?

Е ми оти таќе?...

И што го мешаш Јуда во приказнава, кога е познато дека Јуда издајникот не се покајал, иако можел, ама притисокот од совеста го однел кон погрено „решение„ па решил да си пресуди самиот на себе,

Во верата Хистова, секој е одговорен искучиво за своите постапки и пред Бога ќе одговара само за себе, не за комшиите и за нивното однесување.

Глумење лојалност по секоја цена не е прашање на лична чест, туку на страв од одмазда, оти веќе наведов дека таквата „лојалност„ се наоѓа кај припадници од криминалните структури, кај кои лојалоста се мери и според обемот од личното соучесништво во злото.

Викаат, види му ги другарите на некого и ќе видиш каков човек е. Секој си бира друштво/партнер(ка) и т.н. спрема тоа каков човек е. Ама у сите тие случаи важи правило дека лојалноста е најбитна.....све се сведува уствари на автентичност. И у светот на Палчо и бандата негова пак лојалноста игра најголема улога. Ако одиме до некоја крајност поголема лојалност не може да најдеш од мафија на пр. и самиот збор го дефинира поимот. Код е у прашање, нема тука моралност.
Ебате лојалноста, на форум за совет да прашуваш. Ако сака некој, за 10 минути ќе разбере кој е мафијашов.
А штом се стигнало до тука да прашува за совет, длабоко е заглавен и овој у целава приказна.

Back
На врв Bottom