Jordan Peterson

Член од
10 септември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
110
Кај Петерсон ми се свиѓа размислувањето за Хиерархија на Доминација, Машко да се ожени потребно е да се качува нагоре по хиерархијата и да станува подобар, попаметен, поголема финансиска слобода, работи кои се потребни за да имаш поголема слобода во избирањето на жена, мажот обично мора да биде 5-7 години постар од жената и да има ист или поголем социо-економски статус од жената, т.е. иста или поголема плата и ист или подобар социјален живот. Многу ретко се гледа жената да има поголема плата од мажот и да има подобар социјален живот. Многу е тешко за некој маж кој има лош социјален живот да се влече на жената за преку неа да има подобар социјален живот, и тешко која би прифатила маж со помала плата од неа. И за годините значи маж кој има 30 години пример, он има завршено факултет или не е битно, имал доста време да има добра кариера кај што заработува доста и подобар социјален живот. Јас имам 20 години и гледам како дечки од 20-25 години не се грижат да ја подобрат својата ситуација, т.е. се мисли на тоа дека не се трудат да имат добра работа, да се описменат финансиски, учење на јазици и вештини, грижа за своето тело (физичка активност, добра исхрана, добар сон, намалување на алкохол и нездрава храна, намалување на гледање со не толку остварени луѓе). Познавам такви луѓе кои едноставно не се замараат за ништо, имаат 20-25 години и животот им пропаѓа пред нив брзо, не се запознаваат со нови луѓе, не прават ништо. Напротив гледам млади луѓе кои се остваруваат, учат јазици и вештини, намалуваат со алкохол, нездрава храна и гледање со не толку остварени луѓе, кои внимаваат кога легнуваат, имаат физичка активност, добра исхрана, се грижат како се облекуваат и трудење да успеат во кариерата. Овие луѓе кои се погоре на Социо-економската скала тие полесен живот имаат, имаат поголем избор на девојки, а тие кои се доле на Социо-економската скала имаат помал избор на девојки, лоши работи и т.н.
Според мене Хиерархија на доминација е реална, само видете колкав процент на машки кои имаат добра кариера, добар изглед завршуваат со добри девојки.
Друго интересно ми е што ве тера да си го земете животот озбилно и да се потрудите за себе, тоа налага он, напротив според левичарите све треба да им биде дадено. Тоа е грешка, видете како има луѓе кои се остварени и не се замараат со глупости а напротив овие што се феминази, кои се дебели и грди ако некој ги допре викаат полиција т.е. никој нејќе да ги ебе и тоа нивниот начин да добијат внимание.
Според него да се биде маж не е социјален конструкт туку природна работа, не е битно дали се маж и жена, маж и маж, жена и жена, тука мора едниот да има машка природа а другиот женска.
Левичарите се бунат како не е праведно мажот да биде подобар од жената и да иде на работа и да биде поуспешен а она повеќе да се грижи за децата, тоа ни го кажува бројот на девојки кои се одлучуваат да имаат кариера како, наставничка, учителка во градинка, медицинска сестра, стујардеса, касиерка, аптекарка. Ќе приметите дека на овие работни места има повеќе жени отколку мажи, за сите овие професии е заедничко дека се грижат за деца или помагаат на други луѓе. А има повеќе мажи на позиции како: информатички науки, работа со машини, пилоти, хирурзи, Директори. Со ова ќе заклучиме дека мажите повеќе сакаат да работат потешка и поодговорна работа и каде би биле лидери. На пример постои една фамилија каде што мажот е маж, има поголема плата од жената и поодговорна и жената има помала плата или е домаќинка, тука све функционира нормално, друга фамилија кај што жената се опонашува машките карактеристики, повеќе е посветена на кариерата, повеќе сака да биде главна и повеќе да заработува и машкото ако превземе женски карактеристики тогаш кој брак има крај. Тие феминази мислат дека машките карактеристики се лоши но што се слушува кога ќе превземе жена машки карактеристики. Тогаш постојат овие жени кои се посветени цел живот на кариера и нејкат да се омажат и ги омаловажуваат другите жени кои имаат фамилија и деца, а од друга страна обично чуваат некое милениче, маче или куче, го чуваат како нивно родено дете да е.
Од друга страна има многу девојки кои во своите 30-ти, 40-ти, 50-ти години не можат да најдат маж со кој ќе имаат фамилија, т.е. никој не ги сака дека се стари веќе, и научуваат на потешкиот начин дека е природно за една жена да биде мајка, дека не е наметнато од никој.
Евидентно е дека постојат разлики меѓу мажот и жената, физички се разликуваат многу, затоа мажите се тие кои идат на градилиште, војска, рудници, молери, водоводџии и т.н. Но имаат и други разлики, на пример професорот кажа дека околу 65% од претприемачите се мажи, една колешка кажа причината е тоа дека е наматнато, хахах, како може ова да е наметнато? Јас кога идам во продавница да купам пиво, мастики, леб, салама немам појма дали е машко или женско сопственикот. Причината е тоа дека мажите можат да бидат цел ден на работа и да ја остават жената дома но многу потешко е жената да се занимава цел ден со работа а мажот да биде дома. Така една директорка од Скопје на една фирма се разведе со маж и кој беше само некој вработен. Денес можеш да купиш кола на кредит и да излажеш дека си нешто, т.е. дека се качуваш по хиерархијата на доминација. Пред стотици години браковите се склучувале под контрола на родителите, тогаш поголема шанса мажите имале да се оженат доколку биле културни, добри, добра работа а тие мажи кои биле за нигде немале шанса, жените имале поголема шанса да се омажат доколку се спремале да бидат што подобри мајки, тие девојки кои се курвале и не ги бивало за ништо тешко се мажеле. Причината зошто фамилијата дава пари на таткото на девојката е за тоа дека ја израснал во добра девојка која ќе биде добра мајка и тоа е начин да му врати тоа што ја чувал 20-тина години, не е тоа купување за 300 евра како да е некоја стока. Но денес гледате ли колку бракови се растураат, кој не гледа дека со денешното општество нешто не е во ред е глуп.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom