Java

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
1.156
Ај некој ако работи со Spring нека ме контактира, цел ден заглавив со една грешка ( No qualifying bean of type [...] is defined ), конфигурацијата е ок не знам стварно веќе шо ја предизвикува грешкава.
Ќе можеш малце повеќе инфо дададеш ? Претпоставувам дека користиш spring MVC. Дали користиш XML или Java конфигурација ? Дали користиш aнотации (Autowired) ? Дали bean-от за кој ја добиваш грешката е од Spring или е bean кој ти го дефинираш ?
Може и делот каде што го конфигурираш bean-oт да го дадеш :)
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.979
Поени од реакции
12.531
Ќе можеш малце повеќе инфо дададеш ? Претпоставувам дека користиш spring MVC. Дали користиш XML или Java конфигурација ? Дали користиш aнотации (Autowired) ? Дали bean-от за кој ја добиваш грешката е од Spring или е bean кој ти го дефинираш ?
Анотации користам, bean-от јас го дефинирам, работам со јава конфигурации.

Код:
@Configuration
public class SessionFactoryConfig {
 
  private static SessionFactory sessionFactory;
 
 
  @Bean
  public static SessionFactory getSessionFactory()
  {
    org.hibernate.cfg.Configuration config=new org.hibernate.cfg.Configuration();
    ServiceRegistry serviceRegistry = new StandardServiceRegistryBuilder()
        .applySettings(config.getProperties()).build();
     sessionFactory = config.addAnnotatedClass(Tweet.class)
        .buildSessionFactory(serviceRegistry);
   
    return sessionFactory;

  }

Код:
@Component
public class TwitterController {


  TwitterService service;

  @Autowired
  public TwitterController(TwitterService service) {
    super();
    this.service = service;
  }
Код:
public class TwitterApplication implements CommandLineRunner, ApplicationContextAware {

  /**
   * @param args
   */
  private ApplicationContext applicationContext;

  public static void main(String[] args) {
    // TODO Auto-generated method stub

    SpringApplication.run(TwitterApplication.class, args);

  }

  @Override
  public void run(String... arg0) throws Exception {
    // TODO Auto-generated method stub
    applicationContext.getBean(TwitterController.class).readUserInput();

  }

  @Override
  public void setApplicationContext(ApplicationContext arg0) throws BeansException {
    // TODO Auto-generated method stub
    this.applicationContext = arg0;

  }
}
 

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.361
Поени од реакции
3.519
Bi zamolil ako moze nekoj da pise zbor dva za toa koj pat povekje se isplakja da go ucis denes, java ili C# + .NET
Znam deka java seuste e dosta popularna na pazarot, megjutoa za vrabotuvanje pretezno se bara iskustvo i ne e bas entry level, a baska ne se znae vo idnina dali ke ostane na isto nivo kako sto e sega ili ke bide zameneta od drugi ponovi tehnologii. Za C# ne sum mnogu zapoznaen, sekoe mislenje e dobredojdeno.
 

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
190
Bi zamolil ako moze nekoj da pise zbor dva za toa koj pat povekje se isplakja da go ucis denes, java ili C# + .NET
Znam deka java seuste e dosta popularna na pazarot, megjutoa za vrabotuvanje pretezno se bara iskustvo i ne e bas entry level, a baska ne se znae vo idnina dali ke ostane na isto nivo kako sto e sega ili ke bide zameneta od drugi ponovi tehnologii. Za C# ne sum mnogu zapoznaen, sekoe mislenje e dobredojdeno.
Како што те разбрав ти си на самиот почеток со програмирањето, запознај се со објектно ориентираното програмирање (впрочем и двата јазика се ооп), потоа ќе видиш доколку развиеш логика за програмирање сеедно ќе ти е, во зависност од проектите ќе ги совладаш овие два јазика кој се доста слични.
Во глобала ти е тоа разработи го концептот на ООП, разви логика за програмирање, а потоа синтаксата е најлесен дел, и така ќе работиш и Јава и .НЕТ и PHP ....
А за почеток мислам дека со .NET полесно ќе започнеш, Мајкрософт последните години го разви Visual Studioto и .НЕТ фрејмворкот што практично овозможи на секој што има желба да започне со програмирање.
 
Член од
3 мај 2009
Мислења
155
Поени од реакции
57
Ќе ве молам ако можете да ми дадете некои материјали или туториали и да ми каже што да учам за јава веб. Која јава технологија е најдобра за веб? Фала многу
 

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
1.156
Ќе ве молам ако можете да ми дадете некои материјали или туториали и да ми каже што да учам за јава веб. Која јава технологија е најдобра за веб? Фала многу
Најдобра јава технологија за веб е spring (boot). Можеш да најдеш еден куп туторијали на нет, но јас би ти препорачал прво да прочиташ некоја од книгите Spring in Action или Spring Boot in Action, кои се одлични за почетници кои навлегуваат во spring екосистемот. Како и да е, при учење на било која веб технологија, најбитно е прво да се запознаеш со основните поими (патерни) како MVC, dependency injection и ORM (object relational mapping) кои се горе долу застапени во сите веб технологии.
 
Член од
7 февруари 2019
Мислења
28
Поени од реакции
10
Еве неколку едноставни анимации во Java (аплети) што ги имам работено. Кој има NetaBeans може да ги проба.

Првата е сат
Код:
import java.awt.*;
    public class Satce extends java.applet.Applet implements Runnable
{
  int x=50;
  int y=0;
  int x1=50;
  int y1=0;
  int j;
  int c=0;
  int k=0;
  Thread niska;
  public void start ()
  {
    if (niska==null)
    {
      niska=new Thread (this);
      niska.start();
    }
  }
  public void stop()
  {
    if (niska!=null)
    {
      niska.stop();
      niska=null;
    }
  }
  public void run()
  {
    while (true)
    {
      for (int j1=1;j1<=200;j1++){
        
       if(j1>1 && j1<=50){
         x1++;
         y1++;
       }
       if(j1>50 && j1<=100){
         x1--;
         y1++;
       }
       if(j1>100 && j1<=150){
         x1--;
         y1--;
       }
       if(j1>150 && j1<=200){
         x1++;
         y1--;
       }
      
     for (j=1;j<=200;j++){
      
       if(j>0 && j<=50){
         x++;
         y++;
       }
       if(j>50 && j<=100){
         x--;
         y++;
       }
       if(j>100 && j<=150){
         x--;
         y--;
       }
       if(j>150 && j<=200){
         x++;
         y--;
       }       
       repaint();
       try {Thread.sleep(310);}
       catch(InterruptedException e){}
     }
         }
    
    }
  }
    public void paint (Graphics g){
     g.drawLine(x,y,50,50);
     g.drawOval(0,0,100,100);
     g.setColor(Color.blue);
     g.drawLine(x1,y1,50,50);
     
    
    }

}
Испрекршена синусоида...
Код:
import java.applet.*;
import java.awt.*;
import java.math.*;

public class Sinus1 extends Applet implements Runnable
{
  int x_pos=0;    
  int y_pos=100;  
  int radius = 5;
    
   

  public void init()
  {
    setBackground (Color.blue);
  }

  public void start ()
  {
    Thread th = new Thread (this);
    th.start ();
  }

  public void stop() {}  public void run ()
  {
    while (true)
    {
        if(y_pos>=50){
    y_pos--;
        x_pos++;
        }
        if (y_pos==50)
        {
          for(int z=0;z<=50;z++){
          y_pos++;
          x_pos++;
          repaint();
          try{Thread.sleep (20);}
      catch (InterruptedException ex) {}
          }
        }
         if(x_pos==350){
               x_pos=1;
         
          }
             repaint();
      try{Thread.sleep (20);}
      catch (InterruptedException ex) {}
             
         
    }
   }

   public void update(Graphics g)
   {
      paint(g);
   }
    
  public void paint (Graphics g)
  {
    g.setColor (Color.red);
    g.fillOval(x_pos, y_pos,5,5);
  }
}
Еден пиштол...ама и мета :)

Код:
import java.awt.*;
public class pistol extends java.applet.Applet implements Runnable {
  int x=20;
  int y=22;
  int x1;
 
  Thread niska;
  public void start ()
  {
    if (niska==null)
    {
      niska=new Thread (this);
      niska.start();
    }
  }
  public void stop()
  {
    if (niska!=null)
    {
      niska.stop();
      niska=null;
    }
  }
  public void run()
  
    {
    while (x<=310)
    {
     
      x++;
      if (x==310){
        x1=x;
        
      }
      if (x==310)x=20;
       repaint();
       try {Thread.sleep(20);}
       catch(InterruptedException ex){}
     }
    }
  
   
   public void paint (Graphics g){
   g.setColor(Color.black);
   g.fillOval(x,y,5,5);
   g.fillRect(20,20,50,10);
   g.fillRect(20,20,10,25);
   g.fillOval(300,10,50,50);
   g.setColor(Color.white);
   g.fillOval(x1,y,5,5);
  
 }
}
Сат, со системско време
Код:
import java.applet.*;
import java.awt.*;
import java.awt.Graphics;
import java.util.*;

public class sat extends Applet implements Runnable
{
    int agol, sec, min, hour, agolh, agolm;   

  public void init()
  {
    setBackground (Color.blue);      
      }

  public void start ()
  {
    Thread th = new Thread (this);
    th.start ();
  }

  public void run ()
  {
    while (true)
    {
          Calendar c=Calendar.getInstance(); 
          sec=c.get(Calendar.SECOND);
          hour=c.get(Calendar.HOUR);
          min=c.get(Calendar.MINUTE);
      agol=sec*(-6);
          agolh=hour*(-30);
          agolm=min*(-6);     
          repaint();
      try
      {
        Thread.sleep (10);
      }
      catch (InterruptedException ex) {}
    }
  }
  public void paint (Graphics g)
  {
        g.setColor(Color.red);  
        g.fillArc(60,60,150,150,agol+90,2);
        g.setColor(Color.green);
        g.fillArc(60,60,150,150,agolh+90,4);
        g.setColor(Color.black);
        g.fillArc(60,60,150,150,agolm+90,3);
  }
}
[DOUBLEPOST=1552383808][/DOUBLEPOST]lele fala nogu :)
 
Член од
21 март 2014
Мислења
515
Поени од реакции
378
Па вака почнав да учам Јава на edX за на факултет(технички Data Structures and Algorithms но паралелно и Јава) и сега малку заглавив на Merge Sort па ако може некој да ми помогне би ми било драго.


Java:
import java.util.Scanner;
//From edX training - Merge Sort
public class Main {

  public static int [] MergeSort(int[] Niza,int length)
  {
    int leftsz=length/2;

    int rightsz=length-leftsz;

    int LeftNiza[] = new int[leftsz];
    int RightNiza[] = new int[rightsz];
    if(length<2)
      return Niza;
    else {

      for (int i = 0; i < length / 2; i++) {
        LeftNiza[i] = Niza[i];
      }
      for (int i = length / 2; i < length; i++) {
        RightNiza[i] = Niza[i];
      }

      MergeSort(LeftNiza, LeftNiza.length);
      MergeSort(RightNiza, RightNiza.length);
    }
    int result[]= new int[length];
    for(int i=0;i<length/2;i++)
    result[i]=LeftNiza[i];
    for (int i = length / 2; i < length; i++) {
      RightNiza[i] = Niza[i];
    }
    return result;
  }
  public static void main(String[] args)
  {
    int Niza[]= new int[]{2, 4, 5, 1, 3, 8};
    int sz=Niza.length;
    int output[] = new int [sz];
    output = MergeSort(Niza,sz);
    for(int i=0;i<output.length;i++)
      System.out.println(output[i]);
  }

}
Благодарам многу! :)
Автоматски споено мислење:

Па вака почнав да учам Јава на edX за на факултет(технички Data Structures and Algorithms но паралелно и Јава) и сега малку заглавив на Merge Sort па ако може некој да ми помогне би ми било драго.


Java:
import java.util.Scanner;
//From edX training - Merge Sort
public class Main {

  public static int [] MergeSort(int[] Niza,int length)
  {
    int leftsz=length/2;

    int rightsz=length-leftsz;

    int LeftNiza[] = new int[leftsz];
    int RightNiza[] = new int[rightsz];
    if(length<2)
      return Niza;
    else {

      for (int i = 0; i < length / 2; i++) {
        LeftNiza[i] = Niza[i];
      }
      for (int i = length / 2; i < length; i++) {
        RightNiza[i] = Niza[i];
      }

      MergeSort(LeftNiza, LeftNiza.length);
      MergeSort(RightNiza, RightNiza.length);
    }
    int result[]= new int[length];
    for(int i=0;i<length/2;i++)
    result[i]=LeftNiza[i];
    for (int i = length / 2; i < length; i++) {
      RightNiza[i] = Niza[i];
    }
    return result;
  }
  public static void main(String[] args)
  {
    int Niza[]= new int[]{2, 4, 5, 1, 3, 8};
    int sz=Niza.length;
    int output[] = new int [sz];
    output = MergeSort(Niza,sz);
    for(int i=0;i<output.length;i++)
      System.out.println(output[i]);
  }

}
Благодарам многу! :)
Не се мачете ја решив(што се вика ја препишав,но во кодот имаше грешка), најважно за мене разбрав како работи MergeSort т.е. рекурзија, ако некој сака код:

Java:
//From edX training - Merge Sort
public class Main {

  public static int[] MergeSort(int[] Niza) {
    int leftsz = Niza.length / 2;

    int rightsz = Niza.length-leftsz;    int LeftNiza[] = new int[leftsz];

    int RightNiza[] = new int[rightsz];

      if(Niza.length<2)
        return Niza;

      for (int i = 0; i < Niza.length; i++) {
        if(i<Niza.length/2)
        LeftNiza[i] = Niza[i];
        else
        RightNiza[i - Niza.length / 2] = Niza[i];
      }

      LeftNiza=MergeSort(LeftNiza);
      RightNiza=MergeSort(RightNiza);


  return merge(LeftNiza,RightNiza);
  }
  public static int[] merge(int [] LeftNiza,int [] RightNiza){
    int result[]=new int[LeftNiza.length+RightNiza.length];
    int left=0,right=0,pos=0;
    while(left<LeftNiza.length && right<RightNiza.length)
    {
      if(LeftNiza[left]<RightNiza[right])
        result[pos++]=LeftNiza[left++];
      else
        result[pos++]=RightNiza[right++];

    }
    while(left<LeftNiza.length)
    {

      result[pos++]=LeftNiza[left++];
    }
    while(right<RightNiza.length)
    {

      result[pos++]=RightNiza[right++];
    }
    return result;
  }
  public static void main(String[] args)
  {
    int Niza[]= new int[]{1,2, 4, 5, 1, 3, 8};

    int output[] = new int [Niza.length];
    output = MergeSort(Niza);
    for(int i=0;i<output.length;i++)
      System.out.println(output[i]);
  }

}
 
Последно уредено:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.979
Поени од реакции
12.531
Па вака почнав да учам Јава на edX за на факултет(технички Data Structures and Algorithms но паралелно и Јава) и сега малку заглавив на Merge Sort па ако може некој да ми помогне би ми било драго.
Плис најдобронамерен совет уште од сега, научи се да даваш дескриптивни имиња на променливи и задржи конзистентност во методот на именување што ќе го избереш ( пример нека биде или англиски или македонски, не LeftNiza ).
Друго имињата на променливите и методите секогаш започнуваат со мала буква, освен ако не ти се статички променливите па тогаш се сите со голема.
И обавезно ctrl + shift + f да ти стане навика :)
 
Член од
1 април 2017
Мислења
282
Поени од реакции
43
Decki dali moze nekoj da napravi programa vo koja sto kje se zemaat prvite 3 bukvi od eden string?
 
Член од
1 април 2017
Мислења
282
Поени од реакции
43
клик

Ако разгледаш поубао ќе го најдеш методот, каде имаш и примери...
Другар ова што ми го прати ептен е корисно и ти се заблагодарувам, дали може да ми препорачаш и некоја оnline книга која ќе ми помогне да ги разберам работите во Јава.
Фала ти
 
Член од
13 ноември 2013
Мислења
24
Поени од реакции
8
Koi online kursevi se najdobri za izucuvane na najosnovno pocetno nivo od Java, Ili opsto koi se najdobri odnosno vo koi najdobro e objasneto?
pluralsight, coursera, edx, tutsplus, codecademy...?
 
Член од
27 јуни 2014
Мислења
51
Поени од реакции
67
Koi online kursevi se najdobri za izucuvane na najosnovno pocetno nivo od Java, Ili opsto koi se najdobri odnosno vo koi najdobro e objasneto?
pluralsight, coursera, edx, tutsplus, codecademy...?
Па добар старт се, мој совет е да не се леташ да плаќаш курсеви затоа што се пре општи и нема некоја корист од нив од друга страна прво почни да читаш за јава како функционира, компајлери, jvm, околини тоа е must, па после убаво прочитај за концепти на ООП (објектно ориентирано програмирање) па после фати hands on и почни да решаваш задачи од попрости до по сложени. Ова ептен на кратко ти го опишав али успехот ти зависи од тоа колки ти се залагаш да научиш нешто у превод колку истражуваш.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom