Mark Renton
I live by the tune, I die by the book
- Член од
- 12 ноември 2009
- Мислења
- 5.395
- Поени од реакции
- 4.999
Јас не сакам никое поле да биди мое бидејќи не сум работлив човек!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Проблемот беше во тоа што песната беше активно промовирана и подржувана од (про-)државни институции, со што практично стана дел од државната политика. Инаку никој не би се осврнал на тоа што пејат навивачките групи; како што се гледа од видеото од 1993-та година поставено погоре - кој обрнувал внимание на навивачките песни тогаш?Он-топик, навистина не знам зошто на некој му смета песнава кога сите си имаат вакви националистички навивачки песни на ниво на репрезентација.
Има логика овоа што го збори овој СДСМ.Проблемот беше во тоа што песната беше активно промовирана и подржувана од (про-)државни институции, со што практично стана дел од државната политика. Инаку никој не би се осврнал на тоа што пејат навивачките групи; како што се гледа од видеото од 1993-та година поставено погоре - кој обрнувал внимание на навивачките песни тогаш?
Така да, колку и да не сака отварачот на темата, дискусијата секако завршува во политика, бидејќи песната беше злоупотребена од политиката.
Песната е создадена за политички цели, таа сама по себе е политички памфлет, тоа ми е сосема јасно. Но, знаете дека на форумов политиката е забранета, затоа замолив да не дискутираме за тој аспект од анализата на истата.Така да, колку и да не сака отварачот на темата, дискусијата секако завршува во политика, бидејќи песната беше злоупотребена од политиката.
Препев на песни постои НАСЕКАДЕ. Види само на колку јазици е препеана Hotel California.Комплетно се сложувам со гледиштето на @Beric Dondarrion за ставот на Македонците кон Србија и Србите. Искрено, можеби затоа и најмногу ми смета „Излези момче“, затоа што потекнува од српски оригинал (претпоставувам дека сфативте оти не сум еден од поддржувачите на песната, иако експлицитно не кажав свој став во однос на неа до сега). Тоа му доаѓа исто ко сеа да отидам на стадион и да почнам да пејам, на пример „Хеј Словени“, или „Рачунајте на нас“, ама со модифициран, македонски текст. Ќе бидам ли јас тогаш обвинет дека сум србоман? 100%! А истите тие што ќе го фрлат првиот камен, пејат „Излези момче“ што исто така е „позајмена“ од нашите северни соседи како другите две спомнати песни. И сите три потсетуваат на режими, настани и личности - навидум слични: „Хеј Словени“ и „Рачунајте на нас“ на Тито и титова Југославија, а „Излези момче“ на Аркан и милошевиќева Србија. И после тоа не сме лицемери? Не мериме со двојни аршини? Не бе! Ич![DOUBLEPOST=1398370502][/DOUBLEPOST]
Песната е создадена за политички цели, таа сама по себе е политички памфлет, тоа ми е сосема јасно. Но, знаете дека на форумов политиката е забранета, затоа замолив да не дискутираме за тој аспект од анализата на истата.![]()
Ама муабетот ми е: дали исто ќе биде и ако ја препеам „Рачунајте на нас“ и да почнам неа да ја пејам по стадиони?Препев на песни постои НАСЕКАДЕ. Види само на колку јазици е препеана Hotel California.
Или уште подобро, помини до соседна Бугарија и вики колку препев на народни македонски песни ќе изброиш.
Но секако, кога ние македонците го правиме тоа, ние сме националисти, србомани, ксенофобични и така натаму.
И зошто е толку проклето лошо ако одредени песни потсеќаат на некое време? Да не и било лошо на Македонија за време на Титовиот режим?
Па ај да не ги пееме 70% од народниве македонски песни, оти ете потсеќаат на турско ропство и смрт и османлиски режим.
Песна е песна. Why do people suddenly give a fuck? Мене чудно ми е како за оваа песна се дигна повеќе прашина од "за Албанци гасна комора", која веќе се пее со децении.
Па зависи, ако си харизматичен по природа, другите може да ја прифатат.Ама муабетот ми е: дали исто ќе биде и ако ја препеам „Рачунајте на нас“ и да почнам неа да ја пејам по стадиони?
Епа на мнозинството би им било гајле, верувај!Па зависи, ако си харизматичен по природа, другите може да ја прифатат.
мене лично, не ми е ич гајле.
Уште да не правиш две огромни подвалувања во паралеливе заклучокот за двојни аршини ќе ти биде точен.Комплетно се сложувам со гледиштето на @Beric Dondarrion за ставот на Македонците кон Србија и Србите. Искрено, можеби затоа и најмногу ми смета „Излези момче“, затоа што потекнува од српски оригинал (претпоставувам дека сфативте оти не сум еден од поддржувачите на песната, иако експлицитно не кажав свој став во однос на неа до сега). Тоа му доаѓа исто ко сеа да отидам на стадион и да почнам да пејам, на пример „Хеј Словени“, или „Рачунајте на нас“, ама со модифициран, македонски текст. Ќе бидам ли јас тогаш обвинет дека сум србоман? 100%! А истите тие што ќе го фрлат првиот камен, пејат „Излези момче“ што исто така е „позајмена“ од нашите северни соседи како другите две спомнати песни. И сите три потсетуваат на режими, настани и личности - навидум слични: „Хеј Словени“ и „Рачунајте на нас“ на Тито и титова Југославија, а „Излези момче“ на Аркан и милошевиќева Србија. И после тоа не сме лицемери? Не мериме со двојни аршини? Не бе! Ич![DOUBLEPOST=1398370502][/DOUBLEPOST]
Песната е создадена за политички цели, таа сама по себе е политички памфлет, тоа ми е сосема јасно. Но, знаете дека на форумов политиката е забранета, затоа замолив да не дискутираме за тој аспект од анализата на истата.![]()
Многу се смешни тие дунстери. Повеќето од нив се деца на видни политичари од СФРЈ (читај ха-це комунисти)....додека една група политички дунстери, кои немаат никаков сенс и талент за политика, а имаат неверојатна желба да се бават со истата, не ја направија „проблем“ и некаков „преседан“.
Генерално, нивното потекло и не е толку битно. Објаснува зошто нивните ставови се такви какви што се, ама не е клучно за политичкиот исход на „проблемите“ за кои „опоменуваат“. На крајот на краиштата ни нивните ставови не се општествен проблем.Многу се смешни тие дунстери. Повеќето од нив се деца на видни политичари од СФРЈ (читај ха-це комунисти).
А сега се гласноговорници на демократијата.![]()