Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Dobro de , a na vtoroto zasedanie koja pesna e intonirana ? Hej sloveni ili nekoja druga :) Jas sum siguren deka i drugi pesni se intonirani, samo neznam zoshto zapnavte bash Bugarskata da bide himna.
mislam deka zasluzuva pesnava mesto vo makedonskata istorija i nisto poveke.koj saka neka ja pocituva koj ne saka ne mora.samo nie makedoncite pravime edna greska.nekoj srbin ili bugarin ni kazuva nesto i go zemame toa zdravo za gotovo i se otkazuvame od naseto-makedonskoto.poentata mi e sami da sogledame kakvi se rabotite i koi luge od istorijata treba da gi rehabilitirame i slavime a koi da gi dootflime, sekako vo korist na nasite potomci za da bidat gordi sto se makedonci.

Бугарската пропаганда во Македонија не пали повеќе. Не е 19 век ова.
Сега има некој како дркаџијата Канзуров, Каров и други изроди ама тие се малку и ќе им дојде крајот и на нив. Јас напишав да се модифицира текстот и нов аранжман. Во постоечката химна и мене ми фали Карев и зошто го има Питу а го нема Ѓурчин Наумов? Па најголемата битка не била на Мечкин Камен. Доста ве лажат комунистите.

Забораваш и дека има неколку илјади, да не кажам повеке со Бугарски пасоши што за да го земат пасошот се пишале дека се Бугари. Сакам да им кажам на тие дека Бугарски пасош лесно се зема, ама тежко се вракја потоа. Да мислат пред да одат за пасош! Оти после по закон Бугарски од Бугарско државјанство не можеш да се одкажеш, дури и да сакаш. А за химната незнам зошто го нема Карев, ама ако треба да се стават сите Македонски патриоти во химната ке треба да е долга колку Ениклопедија Британика. На мене лично повеке ми се аресуваше "Земјо Македонска" на Васка Илиева, и ми беше мака што за еден глас не може да стане химна , ама и таа што е сега ме кара да бидам горд со неја и да не сакам да ја менам со други , уште помалко со песни на странски јазик. Уште незнам некоја држава да има химна на странски јазик :)

mislam deka zasluzuva pesnava mesto vo makedonskata istorija i nisto poveke.koj saka neka ja pocituva koj ne saka ne mora.samo nie makedoncite pravime edna greska.nekoj srbin ili bugarin ni kazuva nesto i go zemame toa zdravo za gotovo i se otkazuvame od naseto-makedonskoto.poentata mi e sami da sogledame kakvi se rabotite i koi luge od istorijata treba da gi rehabilitirame i slavime a koi da gi dootflime, sekako vo korist na nasite potomci za da bidat gordi sto se makedonci.

Е тука си во право. Заслужува место во Македонската историја, и дури го има тоа место. Таа песна е химна на ВМРО-СМД и таа песна ја пеат секогаш кога ке се собират на рожен или на самоилова крепост за да не провоцираат нас Македонците. Со таа песна на уста тепаат стари луге и се прават смели пред жените и децата и кога полицијата ги пази. Во мене таа песна предизвикува само омраза кон се што е Бугарско. Тоа и е местото на таа песна во историјата.

Ако ова е македонски јазик, јас се викам Стојче.

Дек си бе Стојче... шо стори од себе пу да му еба мајката

Ај да пробаме со денешнава македонска азбука:

izgrejzoramx5.jpg

Не заебавај братче, слушни го изговорот на зборовите.
Реков и порано дека ако сакате да се поистоветувате со бугари, мене воопшто не ми смета. На темава никој не даде никаков доказ дека химнава ли песнава ли, не знам како да ја наречам, не е бугарска. Некој даде еден факт дека композиторот е бугарин, 90% од другите јазикот го карактеризираме како бугарски...
Но, како државјанин на оваа земја, нема да им дозволам на двајца без тројца да шират бугарски дух во било кое поле од општественото делување. Ни на форум, ни на плоштад. На крај краишта, многу повеќе мразам бугари и срби отколку македонци :smir:

Реков и порано дека ако сакате да се поистоветувате со бугари, мене воопшто не ми смета. На темава никој не даде никаков доказ дека химнава ли песнава ли, не знам како да ја наречам, не е бугарска. Некој даде еден факт дека композиторот е бугарин, 90% од другите јазикот го карактеризираме како бугарски...
Но, како државјанин на оваа земја, нема да им дозволам на двајца без тројца да шират бугарски дух во било кое поле од општественото делување. Ни на форум, ни на плоштад. На крај краишта, многу повеќе мразам бугари и срби отколку македонци :smir:

Јаоо.. види болане какво признание... зарем не мразиш???

Колку толку а? хеххе... деее, а таман ќе се побратимевме.

На некоја од темиве, беше конкретно наведено на кое македонско говорно подрачје е напишан текстов од химната. Нормално, тезата беше на лингвисти, на кои тоа им е професија.

Ќе се обидам да го побарам и цитирам.

Инаку, само слепец не гледа дека во се она кое е до срж Македонско и значајно за Македонија, комунистичко-ексјугословенските пропагатори од '45. па натаму, тенденциозно вметнуваат пробугарска нишка(патем, непостоечка).
И така, со осакатено наследство и историја, како инвалиди не врзуваат за Београд и остали.

Што е разбирливо до '91.
Но, денес, да си сведок на вакви заблуди меѓу твоите, е болно и трагично.

На некоја од темиве, беше конкретно наведено на кое македонско говорно подрачје е напишан текстов од химната. Нормално, тезата беше на лингвисти, на кои тоа им е професија.

Инаку, само слепец не гледа дека во се она кое е до срж Македонско и значајно за Македонија, комунистичко-ексјугословенските пропагатори од '45. па натаму, тенденциозно вметнуваат пробугарска нишка(патем, непостоечка).
И така, со осакатено наследство и историја, како инвалиди не врзуваат за Београд и остали.

Што е разбирливо до '91.

Ада, ако ми докажеш дека песнава се пее на македонски јазик одам и се давам во Темза ! Одма ! Текстот е на чист Бугарски литературен јазик, дури нема и буква згрешена во него. Имам го учено 8 години тој проклет јазик и ти кажувам дека е издржан текстот се едно Бугарски лингвист го е писал.

свобода
всички
роби
света
ште (:icon_lol:)
направим
чуждо
удавим
освободим
развиха
забродиха
из
от
сноват
са
тех
измрем

Мене сите овие зборчиња ми наликуваат на бугарски јазик (наликуваат, бидејќи тенка е линијата помеѓу двата јазика... а со обидот на неколкумина да не убедат дека ова е македонски, линијата станува толку тенка, до кинење).
Грешам?

Едит: А и не знам што сте запнале со она срби па срби? Зарем луѓе, националниот идентитет толку тесно ни е сврзан со бугарите или србите? Не можеме да бидеме македонци? Ако не си бугарин, тогаш си србин. Македонец во никој случај.
Ќе го откажам моето учество на темава со уште ова:
Господ да ги чува Македонците. Од "македонците".

Ада, ако ми докажеш дека песнава се пее на македонски јазик одам и се давам во Темза ! Одма ! Текстот е на чист Бугарски литературен јазик, дури нема и буква згрешена во него. Имам го учено 8 години тој проклет јазик и ти кажувам дека е издржан текстот се едно Бугарски лингвист го е писал.

Како е можно на чист Бугарски литературен јазик пред 1922?

свобода
всички
роби
света
ште (:icon_lol:)
направим
чуждо
удавим
освободим
развиха
забродиха
из
от
сноват
са
тех
измрем

Мене сите овие зборчиња ми наликуваат на бугарски јазик (наликуваат, бидејќи тенка е линијата помеѓу двата јазика... а со обидот на неколкумина да не убедат дека ова е македонски, линијата станува толку тенка, до кинење).
Грешам?

Македонскиот јазик содржи ред посебни фонеми (споредено со соседите); затоа, се јавува потреба од посебни македонски букви. Историски гледано, овие букви потекнуваат од 19-тиот век. Во своето дело За македонцките работи, македонистот Крсте Петков Мисирков користи комбинации од г' и к' за да ги претстави фонемите /ѓ/ и /ќ/. Покрај тоа, буквата i тогаш се користела каде што денес се користи ј.
Буквите љ, њ и џ гледани по облик се од српско потекло, но нивните предци се јасно илустрирани во Мисирковата книга како л' и н', а во порани текстови како ль и нь (како во делата на Марко Цепенков), кои очигледно служеле како инспирација за современите адаптации. Изненадувачки, сè до крајот на Втората Светска војна, овие букви спарени со меки знаци се користеле наместо денес утврдените облици. Постојат индикации дека денешниот изговор на гласот љ како лј, всушност е наметнат од северните македонски дијалекти, додека оригиналниот изговор на гласот е мекото л, односно ль, како во централно-западните дијалекти. Така во Мијачијата сеуште се пишува Лубе и се изговара Льубе, наместо Љубе.
Денес, буквата ѕ е единствена на македонскиот јазик, но мора да се спомене дека истата е многу постара, бидејќи постоела во старословенското писмо.
Акцентираните букви è, ѝ и ô не се сметаат за посебни букви, ниту за вистински акцентирани букви (како во францускиот, на пример), туку тие се стандардните букви е, и и о кои се одбележуваат со надреден знак во зборови кои имаат хомографи, за нивно разликување.

http://mk.wikipedia.org/wiki/Македонски_јазик
=======

..However, it should be added that in addition to the Macedonian paculiarities which go along the developing line of either the Bulgarian language or Serbo-Croation, there are also completely specific feature which do not appear in either of these two languages. Among the more important phonetic features of this category is the developement of *b, *b > Q, e; *a i.e, o, even kj, gj < *tj, dj, which are undoubtedly very close to the Serbian Ch and Dj, but still different from them. Therefore, to the question whether the Macedonian dialects are Serbian or Bulgarian, I would answer that they are neither exclusively Serbian or Bulgarian, but rather the majority of them represent and individual type of dialect (which could also be called a Macedonian language) related closely to the two mentioned languages. The Macedonian language is between Serbian and Bulgarian, and its inclusion in only one of these languages is, from the linguistic point of view, unfounded.

http://www.gate.net/~mango/Malecki.htm

Како е можно на чист Бугарски литературен јазик пред 1922?

Раздел
Лјубими б'лгарски песни ІІ

ХИМН НА ВМРО

Изгреј
, зора на свободата,
зора на вечната борба,
изгреј в душите и с'рцата
на всички роби по света.

Припев:
Тирани, чудо ште направим!
Ниј чуждо иго не т'рпим!
С јунашка кр'в ште ви удавим
и пак ште се освободим.

јунаци смели пак развјаха
ок'рвавени знамена,
комити нови забродиха
из македонската земја.

Припев...

Ечат гори, полја, балкани
от бојни песни и ура.
Сноват борците великани
навред готови за борба.

Припев...

Нас ништо веч не ште уплаши
и т'ј живеем ден за ден.
Свештени са горите наши
из тјах свободни ште умрем.

Припев...

---------------------------------------------------------------------

Гледаш како може на литературен Бугарски ?

А кој се тие 2-3 ца што шират бугарски дух на форумов?Без навреда ама за време на конфликтот во 2001 година многу албанци тврделе дека на пунктовите на македонската армија имало бугари и украинци??????????Најверојатно тие не ги знаат источните македонски говори и затоа тврделе така...Сто пати кажав дека ниту сум бил пробугарски настроен ниту ќе бидам некогаш.Но доколку некој не сака да си се почитува самиот тогаш ок.И нема повеќе за што да правиме муабет еве песнава нема да ја прифатиме и пак ќе останиме МАКЕДОНЦИ.:smir:

Прво поздрав до омопирин, ( Македонец од Пиринот си нели ) . Не многу често можеме да ги прочитаме ставовите на нашите македонци зад границата. Па брате да ти кажа прво дека ја сфаќам твојата огорченост од Бугарите кои се вистински задушувачи на Македонската национална свест во Пиринска Македонија.

Можам да ја разберам твојата реакција и одбивност кон вакви теми ( кои на тебе ти изгледаат пробугарски ) иако е неоправдана.

Зошто неоправдана ?
Како не ти е срам да плукаш по македонците бе губре Бугарско! Иван Кантарджиев цел живот се бори против Бугари како тебе и е од Пиринска Македониjа пребеган. А за Мара jа виде што човек е била. Е живеела со Прелич и не го е убила , дури го е убила кога е била изоставена трудна.
Тоа е исто како на тебе некој да ти рече како не ти е срам ѓубре Албанско ( ме разбра што сакам да кажам нели ) . Би требало да прочиташ повеќе мислења од човекот кој го нарекуваш со погрдни зборови , па мислам дека тогаш и ќе сакаш да му се извиниш што си го нарекол така .

За Катарџиев знаеме дека е од Пиринска Макеоднија ама е член на СДСМ нај-анационалната партија во Македонија. А голем дел од раководството и симпатизерите на таа партија единствено што знаат е да плукаат по Бугарите и со тоа мислат дека го компензираат отсуството на Македонски национален патриотизам. За да останат на власт потклекнаа пред притисокот за името , знамето а еве сега повторно го прават истото. Еве нешто од Катарџиев
Катарджиев: Тие работи треба да се имаат предвид, за да не се дојде до погрешни заклучоци. МАКЕДОНСКАТА СВЕСТ ПОЧНА ДА СЕ РАЗВИВА ДУРИ ПО ПРВАТА СВЕТСКА ВОјНА (!!!), највеќе во Србија и во Грција, бидејќи таму се спречи бугарската пропаганда, се затворија бугарските училишта, а во Македонија мрежата на бугарскиот школски систем беше дури погуста отколку во Бугарија. Затоа се разви македонска свест знаете за Луч, драмите на Васил Иљовски и пр. Инаку ЗА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИјА МОЖЕ ДА СЕ ЗБОРУВА ДУРИ ПО 1945 г. (!!!) и тоа благодарение постоењето на државниот субјект НР Македонија во рамките на југославија. ТАА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИјА СЕ РАЗВИ ПРВО ВРЗ ОСНОВА НА РЕПРЕСИјАТА, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗВИЕ И ТАА СВЕСТ (!!!).
Толку за тоа.

Потоа за Мара Бунева велиш
Jас ако не сум бил, но други се биле и памтат.
Ова не го кажуваам АЗ а го кажува неjзиниот братучед. Со ова не го кажуваат Бугарите што ви перат мозокот. Еве уште нешто кажано за Бунева :
Еве да прочиташ од некој што бил и памти. http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=549B7085E9605A45BEE36D94894FFDED ти постирам само извадок од ова интервју на внуката на мара Бунева
На една од телевизиите, сега покојниот Спасе Шуплиновски ( братучедот што го посочуваш како извор на твоите цитати ) изјави дека и' бил роднина на тетка ми. Јавноста треба да знае дека не е никаков род со нас, ние него не го познаваме, немаме никаква семејна врска со него. На истата телевизија слушнав изјава и на еден свештеник, која по панихидата во црквата ’Св. Димитрија’ рече дека Мара не била чесна жена, имала повеќе мажи, дека му била љубовница на Владимир Прелиќ, што не е вистина. Не е вистина и тоа дека била љубовница на адвокатот Андрејчин од Тетово, кого српските власти го ликвидирале истиот ден кога е извршен атентатот. Со семејството Андрејчин бевме соседи и големи пријатели. Многу невистини се кажаа за тетка ми Мара и се извалка нејзиниот образ. Таа била омажена жена, а атентатот го извршила од патриотски побуди. Не е вистина ниту тоа дека во нашето семејство се говорело бугарски, како што тврдат некои. Мојата баба никогаш не сум ја слушнала да каже ниту еден збор бугарски. Многу добро се сеќавам на неа. Мајка ми од Скопје ќе ме испратеше за Тетово со малиот воз, кој патуваше девет часа, и јас кај неа ќе останев цело лето. Не паметам да ми прозборила бугарски збор“, вели револтирано внуката на Мара Бунева.
Ова не значи дека ја подржувам Бунева бидејќи не знам доволно за неа, но значи дека треба повнимателно да ги оценуваме личностите од нашето минато.

Сакам да напишам нешто и по темата сосем на кратко. Гледаме од неколку извори дека Изгреј зоро на свободата била интонирана на првото заседание на АСНОМ . Тоа може да се прифати за факт. Но не се согласувам дека треба сега да и се даде некакво големо национално значење поради тоа што денешната химна е неспоредливо поМакедонска и поради тоа песната ( маршот ) што е напишана на денешен Бугарски ( кој нема никаква врска со Бугарскиот што го говореле Бугарите - народот што дошол од Азија на балканот) а не на Македонски дијалект како што беше искоментирано претходно. Немам ништо против на некој да му е пријатна како мелодија и текст , немам против да не се заборави дека наши големи Македонци ја пееле и можеби им будела патриотски чувства, но ништо повече од тоа.
Значи со ова потполно се согласувам. Нема Македонски говор во кој се користат зборовите што ги набројал Принц - ште, роби, тех, развиха, свобода.... Може да се сметаат за Македонски чуждо, са, от, сноват, всички ( сичко Струмички).. но тоа е сосема друга тема.

Уште еднаш поздрав до нашиот брат македонец од Пиринот.

Срамота, Македонци.
Не умеете да препознаеете она што е наше, и што ни оди во полза, а прифаќате сталинистичко-титовистички кукавички јајца.

Дополнително, и историското познавање ви останува на тоа ниво. Црпено од екс-ју учебниците. Црно-бели, не филтрирани, него искасапени, и пуни штетна агитација.

Јаз'к!

Дек си бе Стојче... шо стори од себе пу да му еба мајката

Ај да пробаме со денешнава македонска азбука:

izgrejzoramx5.jpg

Што е разбирливо до '91.
Oва е недопустливо.
Апсолутно недопустливо...
А бе кое е ова лудило и како се стигна до него?
Што к.р... од партија ве задолжија да ја величате химнава?

Тоа и јас и овој ОмоПирин ви кажуваме едно дека тоа е песна на крајните бугарски екстремисти на која што они ги прават нивните маршеви и бдејат пред парламентот со свеќи (еднаш годишно),во знак на `обединението` кое што треба да се случи...
и не на второ место на крв се колнам дека песната не е ни на Пирински дијалект него е на чист бугарски јазик и во неа нема ама едно а од Македонија и македонско...

и канта тропа...
пак јас и он не знаеме,вие знаете.
Е добро чим така.
Од сега натаму ќе ви пишувам само на бугарски јазик...
ваљда ќе знаете да ја најдете разликата.
О Господе Боже...
што се нема да доживеам у овој живот....
цццццццц
Срамота.
Стварно срамота.

:kesa::kesa::kesa:
Еве...ве поздравувам со уште една `македонска`песна.
http://www.vbox7.com/play:1889f97b

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom