Иванов, Керим или Бошкоски?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

За кој кандидат ќе гласате?

• Ѓорѓе Иванов

Гласови: 123 34,4%
  • Срѓан Керим

Гласови: 101 28,2%
  • Љубе Бошкоски

Гласови: 63 17,6%
  • незнам (или нема да гласам)

Гласови: 71 19,8%

• Вкупно гласачи
    358
Статус
Затворена за нови мислења.
Мене не ми треба Претседател кој мене ќе ми докажува дека сум Македонец.
Не ми треба дури ни претседател кој во наредните пет години ќе ми ја објаснува историјата, и тоа што се случувало пред 100 или 2300 години.
За ова постојат историчари, академици и соодветни институции.

Мене ми треба Претседател кој ќе ми објасни, каде ја гледа Македонија во наредните 5 години од неговиот мандат. Кои ќе бидат неговите приоритети со оглед на надлежностите што ги има....на кој начин мисли од Македонија да ја направи подобро место за живеење...

Мене ми треба претседател со визија за иднината, а не со поглед кон минатото.
Керим врвот на кариерата го достигна со назначувањето на место Претседател на Генералното собрание на ООН, со сесрдна подршка и лобирање од страна на сегашнава влада и од страна на сегашниот премиер Никола Груевски.

Ова твојот "suspect" го става на многу климави нозе.

Кажи со еден збор, си за Керим и што се мачиш. Ако мислиш дека тој е твој избор гласај за него. Или пак однапред знаеш дека тој нема шанси па кукаш предвреме. Демократијата е таква можеби секогаш ќе бидеме во право но гласањето дава предност на другиот.

П.С. Башка што самиот СДСМ намерно го девалвира Керим за да го исфрли од трка излегувајќи со еден така глуп и непристоен предлог барајќи си предвреме алиби за поразот што следува. Но нели мачка паѓа на грб, ама Црвенковски не па секогаш со него влече и друг.:toe:

Кажи со еден збор, си за Керим и што се мачиш. Ако мислиш дека тој е твој избор гласај за него. Или пак однапред знаеш дека тој нема шанси па кукаш предвреме.
Ти смета моето мислење, или мислиш дека нема потреба од дискусија ?

Јас го изнесов мојот замислен профил на идниот претседател кој ќе ја заслужи мојата подршка, а ти доколку не се согласуваш со мене, онда слободно реплицирај ми на она кое сум го напишал.

Хавел беше 13 години Претседател, до 1992 на Чехословачка, а до 2003 на Чешка.

Под негово водство, Чешка стана и членка на НАТО и на ЕУ.

Ќе објасниш што е лошото во изјавата на Иванов дека би сакал да го следи примерот на Вацлав како политички идол?

Дискутабилно е колку ти воопшто си запознаен со Хавел, али ќе бидеш љубезен и ќе објасниш.

(второто болдирано е од мене)
што е тука дискутабилно, еве што напишав јас:
“Па Хавел беше чист како солза во однос на комунизмот и претходниот режим.“ (сега го болдирав најважното во мојата претходно напишана реченица).

Самиот ти кажа дека бил престедател 13 години, до 2003. Значи битно е која година станал претседател и што Хавел бил пред таканаречената “velvet revolution“, значи чист како солза во однос на комунизмот и претходниот режим, што не е случај со ѓорѓе. или не ми веруваш дека ѓорѓе бил член на претседателството на сојузот на социјалистичката младина.
Дали Хавел некогаш имал таква функција во претходниот режим. напротив, не му било дозволено ниту да се запише на факултет и за целото време бил шиканиран и забрануван како автор, поентата ми беше дека воопшто не постои сличност меѓу двајцата. А некој кој ги искористил сите бенефиции од претходниот режим и сега да ми се претставува како нов хавел, тоа за мене е лицемерие.

а затворот заборавив да го споменам

Па кој поистоветува сличности?

На прашањето кој му е политичкиот идол чиј пример би сакал да го следи, Иванов го посочува Вацлав Хавел.

Хавел пред се' е писател, драмски режисер.. па дури потоа политичар.
Неможеш ни случајно да ги поистоветуваш состојбите во Македонија и Чехословачка.

Патем, каква врска има Социјалистичката младина со Комунистичкиот режим во Чехословачка?

Па кој поистоветува сличности?

На прашањето кој му е политичкиот идол чиј пример би сакал да го следи, Иванов го посочува Вацлав Хавел.

Хавел пред се' е писател, драмски режисер.. па дури потоа политичар.
Неможеш ни случајно да ги поистоветуваш состојбите во Македонија и Чехословачка.

Патем, каква врска има Социјалистичката младина со Комунистичкиот режим во Чехословачка?

ок, не знам што ти е целта, можам и јас сега да кажам дека иванов не е политичар, туку пред се политолог, како што ти велиш за хавел, и многу убаво се сеќавам на една негова изјава, ама јас немам дома архива, па да ги чувам изјавите на сите професори и политичари во македонија, затоа не можам ни да ја цитирам, па ќе се потрудам да ја кажам со 90% точност. Тој рече дека никогаш не би се бавел со политика, бидејќи тој на политиката гледа како на нешто кое ќе го анализира од научен аспект, а не како активен учесник во неа.

Е сега знам ќе ми речеш се додека немам извор на информација, исто како да лажам. Ако некој доволно се заинтересира, може да ја најде таа изјава, јас ниту имам можности, а и да имав ќе ми треба многу време да ја најдам, а и зошто би губел време. Нека ја бараат тие кои сакат да му наштетат, на пр сдсм ако сакаат можеби и ќе ја најдат, ама и да ја најдат џабе им е.
По сеќавање мислам дека беше во Гласот на Народот уште пред да се пресели Томиќ на МТВ, дали беше на крт или на амазон тв, не можам да се сетам.

И навистина не мислам да се надмудруваме. Знам од други твои постови дека имаш знаење, и сега да се фаќаме за зборчиња или реченици, ова може да се развие во непродуктивен диалог.

Многу непродуктивна дискусија, ни самиот не знаеш што сакаш да поентираш.

Па ја знам изјавата на Иванов, каде вели дека разликата меѓу политичар и политиколог е како меѓу криминалец и криминолог.
КрејзиИнЛав ќе ме поправи ако грешам.

Но тоа нема никаква врска со фактот дека туркаш нонсенс дискусија, јас ти посочив дека неможе да се споредуваат, ниту како личности ниту времињата и условите во кои живееле.

А ако мислиш да извртуваш изјави, па да дискутираме за нешто што ти си го измислил, како наводната “споредба“ меѓу нив двајца, немам намера и ова ти е моја последна реплика по однос на ова.

Дека сакаш нешто да докажеш, сакаш, ама не ти оди од рака. Јбг можеби некој “поумешен“ од тебе ќе се најде да му накалеми нешто на човеков.

македонскиот народ е толку лесен за перење мозок тоа е едно чудо. Со една јака кампања брат љубе ќе нема шанси, ќе се избламира ко Андов што се избламира пред незнам колку години беше.И сам ќе си се отпише од политиката.

не сме ние некои многу големи таленти во подложност на перење мозок. апсолутни шампиони во тоа се американците. таму постои цела индустрија на перење мозоци и тоа многу профитабилна. но разликата е што тоа нивно перење дава(ло) некои резултати во смисла на подобар стандард и подобар живот на луѓето, како и на моќта на државата, барем досега. до кога ќе оди така, не знам.

Фала ти за одговорот, но не случајно го упатив прашањето до TpH_Bo_OkO... Затоа што ако и тој го мисли истото што и ти, тогаш прилично еволуирал во размислувањето за многу кратко време... Еве што кажал пред само два месеци:

Po se izgleda povtorno ja fakjaat Trnorushka so spushteni gakji :

Ниеден претседател досега не работел за македонски интереси...Не ми паѓа напамет дека тоа некогаш ќе се смени...Кој и да е, исти ѓаол.

Гласав за Иванов.

I sega shto?

Ниеден претседател досега не работел за македонски интереси...Не ми паѓа напамет дека тоа некогаш ќе се смени...Кој и да е, исти ѓаол.

Ајде еден искрен одговор дај ми... Дали навистина веруваш дека Ѓорѓи Иванов би работел за македонските интереси?

Фала ти за одговорот, но не случајно го упатив прашањето до TpH_Bo_OkO... Затоа што ако и тој го мисли истото што и ти, тогаш прилично еволуирал во размислувањето за многу кратко време... Еве што кажал пред само два месеци:

Како што претходно кажав, со Иванов се знам лично скоро две години, и сум многу добар пријател со професорот. Неговата номинација дојде како изненадување на сите а најмногу на оние(меѓу кои и јас) кои го знаат одблиску. Не треба воопшто да прашаш дали Иванов би работел за македонските интереси, бидејќи тој и како професор политолог го прави тоа и е еден од поквалитетните луѓе во Македонија, Македонисти!

Мислењето кое што си го цитирал е пред воопшто да го спомнат името на Ѓорѓе Иванов
за кандидат за претседател и се однесуваше на оние кои дотогаш се спомнуваа како кандидати Љубе Бошкоски и Керим. Нормално дека кога човек кој одблиску го знам и знам како би ја водел таа функција, дека ќе му дадам целосна поддршка, и ја има. Не само од мене туку и од неговите студенти кои пишуваат на форумов. Ретко кога некој студент почитува професор, а за тоа сте сите свесни.

Мојата поддршка и понатаму ќе остане за Иванов и тоа јавно го кажувам без никакво прикривување.

Мене не ми треба Претседател кој мене ќе ми докажува дека сум Македонец. Не ми треба дури ни претседател кој во наредните пет години ќе ми ја објаснува историјата, и тоа што се случувало пред 100 или 2300 години. За ова постојат историчари, академици и соодветни институции. ...

Мене пак, а верувам и на мнозинството Македонци, ми/ни треба претседател кој што ќе ги штити Македонските интереси. Примарен меѓу нив е заштитата на името Македонија и на македонскиот идентитет. Затоа гледам да се избегне ситуација во која Македонија има претседател кој тргува со нејзините интереси, вкл. го името, како што тоа сега е случај со Бранко Црвенковски.

Сходно, не само што ме интересира да имаме претседател кој ќе се бори да ја подобри иднината на Македонија, туку да направи Македонија, а ненекаква безимена или преименувана нација да живее подобро.

Иванов, за мое пријатно изненадување, е тип на човек со интегритет кој изгледа дека е многу добро спремен да ги брани нашите витални интереси. И ме радува дека се појавуваат вакви личности во политичкиот живот во Македонија.

Прво што би назначил дека од овие тројца господа за кои дискутираме само еден од нив може да се нарече Македонец...не дека Љубе не е ама има двојно државјанство да, хрвтаско како второ. Керим е многу добар дипломат секоја чест, меѓутоа неговиот профил и биографија повеќе наликуваат на добар бизнисмен отколку претседател во случајов.Нам бизнисмени веќе не ни се потребни и да за оној кој рече дека не го интересирала историјата или не ти знам што, ова е прв момент во кој како народ имаме можност да се бориме за вистината на историјата, заврши времето на вандалство,ако не завршило сосема, е во многу поублажена состојба сега. Квалитетите на некој како претседател не можеш да ги оцениш доколку личноста никогаш предходно не ја вршела истата функција. Да направиме список што ние како народ сакаме во следните пет години (иако претседателот не прави магии, па да ги оствари овие работи, од нас зависи најмногу), да кажеме како го замислуваме нашиот претседател, кои особини ги сакаме кај него и тн...И потоа ќе видиме кој кандидат најмногу ќе одговара на она што ние го сакаме. Немаме многу искуства со претседатели, ние сме млада држава и досега ги знаеме или паметиме (Даме Груев -Крушевска Република, Ј.Б.Тито-Југославија, Киро Глигоров,Борис Трајковски,Б. Црвенковски), неколку позначајни и поблиски. Кој најмногу ви се допадна до сега и кој ја вршеше својата функција во задоволителна мера, според вас?

Како што претходно кажав, со Иванов се знам лично скоро две години, и сум многу добар пријател со професорот.

Trn po shto ti tvrdish deka kje gi zastapuva Makedonskite interesi a ne partiskite,po toa shto toj za sebe samiot go tvrdi ili po toa shto si ti blizok prijatel so nego?Vrz osnova na shto tvrdish deka kje gi zastapuva site nashi nacionalni interesi ete toa me interesira.

бидејќи тој и како професор политолог го прави тоа и е еден од поквалитетните луѓе во Македонија, Македонисти!

Ok bidekji e profesor i politolog i neznam ti shto ama me interesira po shto e istaknat samiot toj dali ima politichko iskustvo kako na primer dobar uspeh na politichka scena i kolkav e toj uspeh,iako prochitav edna kratka biografija od nego iskreno za pretsedatel treba mn. povekje od toa shto se napishalo na 1 list hartija.I ne mislish deka mudar i odluchen chovek treba da bide za pretsedatel?

Прашања на кои неможам да најдам одговор:

1. Зошто никој до пред десет дена не го спомена името Ѓорѓи за кандидат за претседател (дали постоеше човеков и порано)?
2. Читам многу пофалби за него па не знам зошто никогаш никој не му понудил поголема функција (директор, министер ...)?
3. Дали некој знае да ми одговори кога човекот толку вредел зошто не е во владата барем како советник ако немало место да влезе како член?
4. Прочитав дека 95% од студентите кои го познаваат биле најзадоволни од него, а тој не е ректор,декан или нешто сл. Зошто досега човекот не заслужувал и поголема улога од професор?

Можеби човекот вреди и ќе биде најдобриот претседател на Македонија но сепак народот треба да знае за кого гласа.

Прашања на кои неможам да најдам одговор:

1. Зошто никој до пред десет дена не го спомена името Ѓорѓи за кандидат за претседател (дали постоеше човеков и порано)?
Споменуван беше. Прво како можен амбасадор, па како предлог за преговарач за името...
2. Читам многу пофалби за него па не знам зошто никогаш никој не му понудил поголема функција (директор, министер ...)?
Од кај знаеш дека не му била понудена? Секој човек има право на избор, дали воопшто ќе заземе некоја страна или не. Како непартиски човек нема што да „министерува“. Секој човек сам за себе одлучува, кога ќе влезе во политика, и дали ќе влезе достоинствено или по пат на лижење низ партиски скали. Ѓорѓе е достоинствен.
3. Дали некој знае да ми одговори кога човекот толку вредел зошто не е во владата барем како советник ако немало место да влезе како член?
Читај претходно.
4. Прочитав дека 95% од студентите кои го познаваат биле најзадоволни од него, а тој не е ректор,декан или нешто сл. Зошто досега човекот не заслужувал и поголема улога од професор?
каква врска има тоа дали ќе биде ректор или декан, наместо професор? Од позиција на професор може сто пати повеќе да придонесе предавајќи им на студентите отколку да се затвори во канцеларија, doing nothing.

зашто никој не споменува дека иванов беше продекан за политички науки?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom