ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Два пати во последниов период го минам цел процес на интервјуирање, од првото со ХР, до практичен тест кој трае со саати, до последното со Executive, и двата пати сум одбиен на крај. Втората компанија, тие ме контактираа, немав аплицирано.

Крајно фрустрирачки е да потрошиш толку време и енергија, да поминеш низ 3-4 интервјуа, за на крај да добиеш негативен одговор. :(

Патернот е ист. Процесот на интервјуирање е релативно брз, компанијата е доста проактивна и гледа да ме помине низ истиот што е можно побрзо, добивам позитивен фидбек низ секој чекор, и на крај ме оставаат на чекање неколку недели, за да одберат друг кандидат.

Каде грешам? Или не грешам никаде, таков е пазарот?

Еве сега, и трета е на повидок, кои, повторно они ме контактираа, и веќе поминав двe интервјуа.

Не си сам и те сваќам како се чуствуваш. На многу баратели на работа моментално му се случува истото што тебе ти се случува, порано вака не беше пред 3-4 години се сеќавам.

Јас искрено, бидеќи и компанииве во кои интервјуирам ги анализирам целосно, каков продукт градат и дали задачата/тестот што ќе го пратат е поврзан со продуктот - доколку да, барам компензација за времето бидеќи многу мнооогу фирми праќаат задачи за да си решат некој таск во продуктот што им е во бакетлист.

Доколку сметам дека таскот ќе ми одземе повеќе од 7 часа, барам компензација обавезно.

Во спротива ич не ни се замарам да го комплетирам како што фирмите не ни се замараат да дадат фидбек или конструктивен критисизм за процесот. Нема шанси уште еднаш да потрошам 25 саати во процес на вработување за на крај да ми затворат врата. Јок. Тие педери јас попедер.

Особено со скоро 6 години работно искуство, не иди во предвид јас на некој да му дадам бесплатна додадена вредност или да им решам некој проблем/да ги инспирирам/насочам или да извлечат каква била вредност од мене доколку е прекумерна, а не компензирана, тогаш едноставно работиш хонорарно фриленс за курац.

Два пати во последниов период го минам цел процес на интервјуирање, од првото со ХР, до практичен тест кој трае со саати, до последното со Executive, и двата пати сум одбиен на крај. Втората компанија, тие ме контактираа, немав аплицирано.

Крајно фрустрирачки е да потрошиш толку време и енергија, да поминеш низ 3-4 интервјуа, за на крај да добиеш негативен одговор. :(

Патернот е ист. Процесот на интервјуирање е релативно брз, компанијата е доста проактивна и гледа да ме помине низ истиот што е можно побрзо, добивам позитивен фидбек низ секој чекор, и на крај ме оставаат на чекање неколку недели, за да одберат друг кандидат.

Каде грешам? Или не грешам никаде, таков е пазарот?

Еве сега, и трета е на повидок, кои, повторно они ме контактираа, и веќе поминав двe интервјуа.

Од мое релативно скорешно искуство... I feel you :/
Многу зависи од тоа какво ќе ти биде интервјуто и што човек си. Бидејќи не секој перформира добро во одредени интервјуа и ситуации.
На некого повеќе му одговара - испрашување, на некого повеќе му одговара практичен тест и презентација на изработеното + дискусија. Зависи и од тој што те интервјуира, ако те интервјуира некој македонец lead во присуство на странец - рачунај дека ќе се иде ептен ептен у ситници (заради нашиот стокхолмски синдром и желбата да се покажат нашиве пред странските corporate overlords, демек види какви FAANG стандарди ние воведуваме во нашите процеси) и неретко таквите интервјуа се претвараат во "детално испрашувања пред суд". Не ретко се случувало да интервјуа стануваат претерано комплицирани и истоштувачки. Тоа е дел од процесот, јбг. Ретко сум наишол на некои искулирани при интервју.

Се случувало пример за фул-стак интервјуа цел саат да те пеглаат, онака буквално пеглање. Изрично им кажуваш дека си работел во реакт 16/17, они те прашуваат за некои нови concurrent rendering функционалности воведени во Реакт 18ка. Епа одјебете :)
Со среќа да најдат некој што ги знае сите тие детали за 2k плата.
Знам дека како невработен, буквално би прифатил секаква работа, ама и сам не би сакал да работиш во средина каде што за 2к плата бараат да имаш знаење и перформанс како за лид, плус да им работиш 3 работи во едно за таква плата. Невозможно е се да се знае се како пушка во моментот да се одговори. Тоа е тоа, идеш даље.

Нашиве компании се обидуваат да ја копираат Google интервју културата, ама за никакви плати, со токсична култура и со енормни очекувања.
Бараат unicorn senior engineer, а после те пуштаат да им поправаш некоја тотална безвезална и едноставна глупост што они ја занемарувале со години.

Плус, ако позицијата е remote, конкуренцијата е жестока. За позиции што бараат 4 години искуство аплицираат луѓе со 10+ години, едноставно затоа што remote позиции се реткост и секогаш поатрактивни.

Интервјуата се чини дека стануваат се потешки, а работата, благодарение на АИ станува се потривијална.

Не ми се ни спомнуваат гомнариите што ги прават - ghosting, отворени позиции со месеци, прибирање CV-a, давање генеричен фидбек за нешто што си потрошил денови во спремање/решавање. Катастрофа.

Ти посакувам истрајност и среќа.

Ова е поврзано со стилот на кој фирмите прават интервју.
Имаат една позиција, ќе закажат 20 интервјуа и ќе го чекаат најдобриот. И кога ќе имаш 5-6 луѓе кои добро поминале, мораш да ги филтрираш по нешто....
Пример мене ме имаат одбиено затоа што не сум видел дека еден API endpoint враќа Pageable, а правев интервју за позиција на софтвер архитект. Решив 100 пати потешки делови во интервјуто, па дури и кога ја увидов грешката објаснив и како ќе работи со pageable (многу поедноставно) али јебига. На крај ми пишаа дека тоа било одлучувачко.

Според мене, фирмите не треба да прават паралелни интервјуа. Ако стандардите ти се доволно високи и јасни, нема да има потреба од тоа. Едноставно правиш интервју со некој, ко ќе заврши интервјуто правиш анализа пола саат и одлучуваш дали сакаш да работиш со тој човек. Ако сакаш тоа е тоа. Не треба да бараш друг.
Ние работиме на овој принцип и досега топ се покажало. Сеа да, ако земеш да интервјуираш 121852189 луѓе најверојатно ќе најдеш некој подобар, ама дали тој е толку подобар за да ти вреди цело тоа интервјуирање на празно?

Имаат една позиција, ќе закажат 20 интервјуа и ќе го чекаат најдобриот. И кога ќе имаш 5-6 луѓе кои добро поминале, мораш да ги филтрираш по нешто....
Пример мене ме имаат одбиено затоа што не сум видел дека еден API endpoint враќа Pageable, а правев интервју за позиција на софтвер архитект. Решив 100 пати потешки делови во интервјуто, па дури и кога ја увидов грешката објаснив и како ќе работи со pageable (многу поедноставно) али јебига. На крај ми пишаа дека тоа било одлучувачко.

Според мене, фирмите не треба да прават паралелни интервјуа. Ако стандардите ти се доволно високи и јасни, нема да има потреба од тоа. Едноставно правиш интервју со некој, ко ќе заврши интервјуто правиш анализа пола саат и одлучуваш дали сакаш да работиш со тој човек. Ако сакаш тоа е тоа. Не треба да бараш друг.
Ние работиме на овој принцип и досега топ се покажало. Сеа да, ако земеш да интервјуираш 121852189 луѓе најверојатно ќе најдеш некој подобар, ама дали тој е толку подобар за да ти вреди цело тоа интервјуирање на празно?
Najverojatno i ne im e zort da najdat covek sea, i intervjuiraat ako im iskoci hidden gem. Da im trebao stv ne bi se ebavale tolku vreme ni oni samite.

Ахам а што кога ви се јавуваат претежно кандидати со 7+ години искуство, кои на хартија се тешки сениори и реално не лажат, стварно работеле на местата кои ги спомнале во резиме, а кога доаѓа техничкиот дел го прашуваш - "Зошто служи IoC контејнер во фрејморков, зошто би го користел, објасни практична примена." и те гледа ко да си му опцул мајка и зошто си го прашал тоа... А реално позицијата е стварно сениорска и бара напредно познавање на фрејмворкот. Што правиш кога постојано удирате во таков ѕид?

Ахам а што кога ви се јавуваат претежно кандидати со 7+ години искуство, кои на хартија се тешки сениори и реално не лажат, стварно работеле на местата кои ги спомнале во резиме, а кога доаѓа техничкиот дел го прашуваш - "Зошто служи IoC контејнер во фрејморков, зошто би го користел, објасни практична примена." и те гледа ко да си му опцул мајка и зошто си го прашал тоа... А реално позицијата е стварно сениорска и бара напредно познавање на фрејмворкот. Што правиш кога постојано удирате во таков ѕид?
Ako stv ne lazhat, i ocigledno sosema dobro se snasle na drugi mesta, megjutoa ko za bejla nikoj ne proagja kaj vas.. mozhebi na drugo mesto lezhi problemot?

Na krajot od denot vi treba vraboten ili merite kurovi tamu :D

10 години искуство, немам појма што е IoC контејнер и немам сретнато API што враќа Pageable. Да дојде потреба ќе го научам за пола саат како се друго што ми дошло во работата и ќе го работам, не е нуклеарна физика. 3 фирми сменив од кога завршив факултет до денес, ниту едно техничко интервју немам правено во животов. Да почне да ме прашува некој ова што го решавате вие, ќе станам и фала чао пријатно. Па маркетот бил онаков па ситуацијата...заеби, ќе сменам професија ако треба.

Ako stv ne lazhat, i ocigledno sosema dobro se snasle na drugi mesta, megjutoa ko za bejla nikoj ne proagja kaj vas.. mozhebi na drugo mesto lezhi problemot?

Na krajot od denot vi treba vraboten ili merite kurovi tamu :D

Па после 10 години искуство очекуваш да знае такво нешто. Или еве користи repository pattern во проектот, јас не сум му барал тоа во задачата, сам решил да го стави тоа таму (или он или аи то што го користел го ставило). Го прашувам ај објасни ми кои се бенефити од тој патерн или објасни ми го патернот, си ќути. Не е поентата да примам било кој да е. Последниот таков, постојано му пукаше кодот на стејџинг и јас требаше да преработувам место него, и освен да решава прости багови не беше способен за друго.
10 години искуство, немам појма што е IoC контејнер и немам сретнато API што враќа Pageable. Да дојде потреба ќе го научам за пола саат како се друго што ми дошло во работата и ќе го работам, не е нуклеарна физика. 3 фирми сменив од кога завршив факултет до денес, ниту едно техничко интервју немам правено во животов. Да почне да ме прашува некој ова што го решавате вие, ќе станам и фала чао пријатно. Па маркетот бил онаков па ситуацијата...заеби, ќе сменам професија ако треба.
И јас би те советувал исто

Па после 10 години искуство очекуваш да знае такво нешто. Или еве користи repository pattern во проектот, јас не сум му барал тоа во задачата, сам решил да го стави тоа таму (или он или аи то што го користел го ставило). Го прашувам ај објасни ми кои се бенефити од тој патерн или објасни ми го патернот, си ќути. Не е поентата да примам било кој да е. Последниот таков, постојано му пукаше кодот на стејџинг и јас требаше да преработувам место него, и освен да решава прости багови не беше способен за друго.

И јас би те советувал исто
Ovoj e istiot, ili site ne znaat repository pattern? Ili site ne znaat po nesto razlicno?

Mislam deka glavniot koncept sto ve maci e dali vi treba ili ne vi treba vraboten. Ako tuka ja resite dilemata, nataka mislam e mnogu polesno. Biras od toa sto se nudi.
Senioritet vo niedna profesija, ne e tehnicko znaenje, tuku rabotno iskustvo i karierna progresija. Kaj rabotel, sto odgovornost imal, sto zgresil i so naucil od toa. Mozhe covek od fax kje ti go ispee bez problem, no toa ne go pravi senior. Ako nekoj raboti 10 godini istata rabota i ne lazhe (a ova lesno se proveruva), prilicno e sigurno deka znae da si ja raboti rabotata. Sepak ne pravite raketi.
Nataka intervjuto e dali karakterno kje si odgovarate, odnosno da ne vrabotite curuk covek, sto e najlosoto scenario. Megjutoa ti mi deluvas na takov, pa mozhe i kje se sinhronizirate :D

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Ovoj e istiot, ili site ne znaat repository pattern? Ili site ne znaat po nesto razlicno?

Mislam deka glavniot koncept sto ve maci e dali vi treba ili ne vi treba vraboten. Ako tuka ja resite dilemata, nataka mislam e mnogu polesno. Biras od toa sto se nudi.
Senioritet vo niedna profesija, ne e tehnicko znaenje, tuku rabotno iskustvo i karierna progresija. Kaj rabotel, sto odgovornost imal, sto zgresil i so naucil od toa. Mozhe covek od fax kje ti go ispee bez problem, no toa ne go pravi senior. Ako nekoj raboti 10 godini istata rabota i ne lazhe (a ova lesno se proveruva), prilicno sigurno e deka tehnicki znae da si ja raboti rabotata. Sepak ne pravite raketi.
Nataka intervjuto e dali karakterno kje si odgovarate, odnosno da ne vrabotite curuk covek, sto e najlosoto scenario.

Конкретно е еден од последните кандидати кој имаше 10 години искуство. Пошто самиот користеше и контејнери и репозитори во неговиот код, логично е да го прашам тоа нели? :)

Проектов што им го давам користи веб сокети, од 6 - 7 сениор кандидати ниту еден не работел со веб сокети и сите се вадат на тоа абе не сум работел со тоа па истражував, па снемав време, кога им укажуваш на слабости во кодот. А буквално сите паѓаат на тој дел да им пука кодот кога кодот треба да се справува со heavy memory load и треба да оптимизираат. На кратко, ми треба кандидат кој не бара да му се изџвакаат тикетите, кога ќе пукне нештот на стејџинг или продукција ќе биде способен да го лоцира проблемот, ќе биде способен да биде конзистенен со кодот кој е веќе на репо не да ми пушне нешто колку да работи, да не треба јас отпосле него да преработувам, да не треба да навлегувам во детали да му објаснувам како да го реши проблемот, да е способен да ја превземе цела работа кога јас сум на одмор или отсутен од други причини а тоа значи и комуникација со други тимови и техничка поддршка кога на останатие членови од тимот нешто не им работи од бекенд локално.

Последно уредено:
Конкретно е еден од последните кандидати кој имаше 10 години искуство. Пошто самиот користеше и контејнери и репозитори во неговиот код, логично е да го прашам тоа нели? :)

Проектов што им го давам користи веб сокети, од 6 - 7 сениор кандидати ниту еден не работел со веб сокети и сите се вадат на тоа абе не сум работел со тоа па истражував, па снемав време, кога им укажуваш на слабости во кодот. А буквално сите паѓаат на тој дел да им пука кодот кога кодот треба да се справува со heavy memory load и треба да оптимизираат. На кратко, ми треба кандидат кој не бара да му се изџвакаат тикетите, кога ќе пукне нештот на стејџинг или продукција ќе биде способен да го лоцира проблемот, ќе биде способен да биде конзистенен со кодот кој е веќе на репо не да ми пушне нешто колку да работи, да не треба јас отпосле него да преработувам, да не треба да навлегувам во детали да му објаснувам како да го реши проблемот, да е способен да ја превземе цела работа кога јас сум на одмор или отсутен од други причини а тоа значи и комуникација со други тимови и техничка поддршка кога на останатие членови од тимот нешто не им работи од бекјенд локално.
I ova e tolkava filozifija?
- Da ne bara da mu se izdvaka rabotata, da go locira problemot, da pisuva dobar kod i da bide samostoen. Cestitki, stotuku go opisa sekoj proekt i IT oglas vo drzavata, verojatno sekoj raboten den izminatite 10 godini im bil takov.

I sakas da mi kaes deka utepa vreme so 6-7 dusi na intervju, i site oni pravea zadaca i sea nema nieden da vrabotis ? Fascinatno, treba da si mazohist da go prais ova. Izberi eden, kje naucat websockets, ili ne gi maltretiraj lugjeto bez potreba.

• Ми се допаѓа
Џабе бараат, не се раѓа таков што него може да го замени. Ќе го пратиме во Кина да го клонираат, друго чааре нема. У меѓувреме обавезно патерните во Конфлуенс да ги документира да не се изгуби тоа огромно, тајно знаење.

I ova e tolkava filozifija?
- Da ne bara da mu se izdvaka rabotata, da go locira problemot, da pisuva dobar kod i da bide samostoen. Cestitki, stotuku go opisa sekoj proekt i IT oglas vo drzavata, verojatno sekoj raboten den izminatite 10 godini im bil takov.

I sakas da mi kaes deka utepa vreme so 6-7 dusi na intervju, i site oni pravea zadaca i sea nema nieden da vrabotis ? Fascinatno, treba da si mazohist da go prais ova. Izberi eden, kje naucat websockets, ili ne gi maltretiraj lugjeto bez potreba.
Не сум јас газда или менаџер, јас им го водам бекендот. Самиот менаџер кој е над мене ми опиша шо бара и самиот менаџер е присутен со мене на интервјуто, јас не одлучувам дали ќе го вработам, друг човек над мене кој исто има техничко знаење. Истиот тој менаџер што го избрка последниот девелопер. Ако сметал дека тоа што го барам не е во ред, ќе ме тргнел мене од интервјуирање.
Автоматски споено мислење:

Џабе бараат, не се раѓа таков што него може да го замени. Ќе го пратиме во Кина да го клонираат, друго чааре нема. У меѓувреме обавезно патерните во Конфлуенс да ги документира да не се изгуби тоа огромно, тајно знаење.
Треба да си го разбираш кодот што го пишуваш? Така е или не е така?

А кога не знаат што е IOC им објаснуваш ли што е? Кога ќе им објасниш знаат ли да објаснат како и зошто би го користеле?
Јас се трудам да прашувам прашања кои се базираат повеќе на резонирање отколку на стриктно техничко знаење. Кога ќе му објасниш на некој што е IoC, тогаш тој треба да може да размисли за бенефитите и без да користел IoC претходно.

• Ми се допаѓа
А кога не знаат што е IOC им објаснуваш ли што е? Кога ќе им објасниш знаат ли да објаснат како и зошто би го користеле?
Јас се трудам да прашувам прашања кои се базираат повеќе на резонирање отколку на стриктно техничко знаење. Кога ќе му објасниш на некој што е IoC, тогаш тој треба да може да размисли за бенефитите и без да користел IoC претходно.
Да, дури им давам и сугестии, практични ситуации за да погоди што е, и на крај ако ќути само ќе му кажам за што служи у суштина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom