Lester Freamon
A man of focus, commitment, sheer will...
- Член од
- 14 јануари 2015
- Мислења
- 16.295
- Поени од реакции
- 36.673
Ова се учи, само сепак зависи од човекот. ИТ лица кои се на „аутистичната страна“ е тешко да ги научиш. Од друга страна, лица кои се комуникативни, и ја имаат техничката основа, имаат надеж.Многу ретко ќе најдеш ИТ лице што е технички потковано, а во исто време има и бизнис осет и знае како да го „sugarcoat-не“ проектот на клиентот.
Обично се поседува едното или другото.
А за тоа треба искуство, конекции и, најважно реална пракса. Треба коцките да се поклопат, а и некој од високиот менаџмент да препознае потенцијал, да го земе под свое, да го менторира и да му ги подотвори вратите.
Прашањето е и дали компаниите воопшто имаат интерес за тоа, особено кога тие што се технички одлично потковани веќе го држат целиот оперативен дел.
Од друга страна, и самите ИТ лица не секогаш имаат амбиција да се впуштат во нешто повеќе, не им оди такво нешто, затоа и често им е таму плафонот, и повеќето од нив седат/седеа во таа комфорт зона.
Ама како што велат, маката знае да те научи на сè.
Променава во ИТ секторот ќе роди нова генерација водена од луѓе што го знаат и техничкиот и sales делот, и токму тие ќе ги прегазат старите ригидни компании што уште се базираат на over promising и under delivering, поради овој јаз.
Сепак, си бара малку осет за проценка (и ова не е проблем само во оваа индустрија, туку во апсолутно секоја).
За последниот дел, времето ќе покаже, засега новите генерации се само under delivering

Автоматски споено мислење:
Како викаат за акциите на берза, past performance does not guarantee future results. Или, нашиот народ има еден муабет „која кобила ќе ја фатат, таа ќе врши“. Секој со среќата и со ова, треба секој да е спремен дека ако во договорот имаш клаузула, може и да те бркаат на суд, а дали ќе те бркаат, и кој ќе победи, зависи од доста фактори.Ja zboram za individualec ili mal tim, ne znam nikoj so imal pravni problemi a eden kup lugje go napraile toa.
Inaku ti taka si go zamisluvas toa, deka gi hranis? Taka i oni si mislat, ja rabotam, oni jadat na moj grb. Toa si e mutual benefit, dur go ima.
Eden kup firmi funkcioniraat apla outsorce, odnosno covekot ima 0 podrska od firmata. Taka da ja go gleam toa kako finders fee, ne mozhe vecno da trae. Na nekoj nacin i ti si go naprail istoto?
Автоматски споено мислење:
Znam slucai kaj sto samiot klient im se ponudil, taka da ne mora da si biznis smart za toa, prilikata sama doagja nekad. A i ne treba da si stiv jobs za ova, konceptot e prilicno ednostaven. Pobitno e da se pokazhes ko developer tamu.
Храниш е фигуративно, на крај на денот секој е заменлив, особено на денешен маркет.
На кој начин сум го направил? Отпуштена беше другата фирма кога презедовме ние, околу 7 недели системот го одржувавме само 2ца фриленсери, а цел девелопмент беше запрен и ги имаа исфрлено на клоци (цела апликација беше багови, натпишувале timesheets, наплаќале повеќе луѓе од тоа што имале на проект). На linkedin човекот бараше кадар со моја вештина, му пратив CV, и веднаш ми закажаа интервју, почнав откако ми помина отказен рок во мкд, и дотогаш пола од тимот таму не знаеше ни каде е Македонија на мапа, цело време не мешаа со Молдавија

Последно уредено: