Dani
1 + 1 = 10
- Член од
- 22 јуни 2010
- Мислења
- 24.965
- Поени од реакции
- 60.838
Дали сте приметиле еден интересен феномен?
Најгласните луѓе кои деновиве се ситат на „големите отпуштања во ИТ индустријата“ — знаете, тие што секој втор пост им е „фаќајте мистрија“, „валјаци, брусилки, глетарица“ и слични алатки — обично припаѓаат на една многу посебна психолошка категорија.
Ако би ги анализирале како психолози (или барем како луѓе со основна доза самосвест), ќе најдеме неколку многу препознатливи карактеристики:
- Хроничен немир и незадоволство – не можат да уживаат во сопствениот успех (ако некогаш го имале), затоа што постојано гледаат што имаат другите.
Нивното мото е: „Ако не можам јас, нека не може никој!“- Комплекс на пониска вредност – длабоко внатре знаат дека не се доволно добри, ама наместо да се подобрат, полесно им е да фрлат камен кон некој што успеал.
- Споредбологија – ретка, но хронична состојба: „Зошто тој вози Tesla, а јас уште со Punto?“
Одговор: затоа што тој учел, а ти гледаш туторијали за заговори на YouTube.- Професионални критичари – не можат да направат нешто самите, ама секогаш знаат што не чини кај другите.
Ако ИТ човек успее – „има среќа“. Ако не успее – „па јас ви реков дека ќе пропадне!“- Алергија на туѓ успех – се јавува со нервоза и потреба за пасивно-агресивни коментари на социјални мрежи.
Вистината е дека напредокот на ИТ индустријата во последните години — подобрите плати, условите, слободата на работа и животниот стил — им удри сериозен психолошки шамар на сите овие вечни „зналци“, кои во меѓувреме останаа заробени во еден голем „јас сум реален, тие се измислени“ наратив.
И сега, кога конечно се појави можност да видат некој ИТ човек отпуштен, нивното внатрешно дете вика:
„Аха! Еве ги, паднаа! Ајде сега да им покажеме како се работи со глетарица и мистрија!“
(Како да се решава колективна траума со шпакла и мистрија.)
И за крај, секако, никој не им брани да си живеат филм — само би било убаво еднаш да признаат:
не ги нервира ИТ индустријата...
ги нервира фактот што тие никогаш не беа дел од неа.
А потенцијален пад на ИТ ќе го почувствуваат и останатите професии и бизниси. Меѓу кои и плочкари и молери.